Leppäpaneeli veneeseen

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Mile
Viestit: 1178
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja Mile » 29.08.2016 16:03

Kävin paikallisessa rautakaupassa hakemassa taloon listoja kun silmään (ja nenäänkin) sattuivat myynnissä olleet leppäiset paneelilaudat. Saunoissa noita kait käytetään - miksei kävisi veneenkin sisustukseen?

Onko kellään kokemusta lepästä veneessä?

Ajatus on verhoilla veistokaarien sisäpuolelta kyljet paneelilla entisen vanerilevyn sijaan. Vaneri kun oli vain muutamalla ruuvilla kiinni oli melkoinen kaikukoppa.

Joku sanoi että tippakin vettä, niin leppä menee ruman harmaaksi? Harmaantuuko toisaalta kauniisti kuin teak, ja voisiko jopa jättää ilman käsittelyä?

Mielessä on kaksi vaihtoehtoa rakennustavaksi 1 tai 2 ( ja kakkosen kolme eri versiota)

1. jäykkä, epoksilla saumattu, epoksilla pinnoitettuna + lakka

2. a) flexi - ruskeaa sikaa ponttisaumoihin ja öljykäsittely

2. b) sikaa + öljy + lakka

2. c) sikaa eikä muuta

Sopii kommentoida ja haukkua mielestänne huonot vaihtoehdot - ja kiitos jo etukäteen- mikään ei harmita niin kuin hukkaan mennyt työ!

Seinäpaneelista on tarkoitus tehdä kokonaisena irroitettava liimattu paneeli joka tapauksessa, jotta paneelin taakse pääsee käsiksi. Paneeliin tulee lievä kaarevuus, jolloin liimaus auttaa pysymään muodossaan.
Mile

MÖsteri
Viestit: 1186
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 29.08.2016 18:22

Moi,

Meillä on mökillä toissavuotista leppähalkoa kuormalavalla "kuivumassa". En ole saanut edes pressua päälle.. Mutta ei nekään mitenkään erityisesti rumaksi ole menneet. Ei mitään mustia läikkiä yms, mitä mäntyklapiinkin tulee kun on taivasalla. Että sikäli voi toimiakin, ja tietysti pöökyllästeet vielä kunnolla.

Olen ajatellut tehdä muutaman detaljin lepästä veneen kanteen, ihan kokeeksi. Puu näyttää kivasti punertavalta, ja varmaan kaunistuu lisää kun sen öljyää.

Entisvanhaan äyskäri tehtiin lepästä, koska se pehmeänä puuna oli helppo työstää.

Avatar
IlkkaL
Viestit: 275
Liittynyt: 27.03.2007 16:20

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja IlkkaL » 29.08.2016 23:07

Saunapanelointeja ja laudelautoja tehdään lepästä, ilman mitään kyllästyksiä tai pintakäsittelyjä, ja hyvin kestää seinien alaosissakin. Miksipä ei toimisi veneen sisäpuolen karneerauksissakin.

Mile
Viestit: 1178
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja Mile » 29.08.2016 23:26

Sama tuli mieleen kun kerran saunassa kestää niin miksei veneessäkin. Kokeilemallahan se sitten selviää kuinka kestää ajan kanssa.

-Mile-
Mile

Avatar
Blues
Viestit: 36
Liittynyt: 10.08.2015 20:56
Paikkakunta: Ristiina / Puumala

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja Blues » 30.08.2016 8:36

Meillä on uusittu mökin sauna 7 vuotta sitten ja laitoin kattoon leppäpaneelit, jotka pelkästään öljysin silloi. Sauna on ns. kesäsauna avoimella rossipohjalla ja talvet kylmänä käyttämättömänä. Ei minkäänlaisia vaurioita tai mustia pilkkuja.
Kotona on tehty neljä vuotta sitten saunankatto lepästä ja ainoastaan öljytty rakentaessa. Saunotaan 5-7 kertaa viikossa ja sekin katto on kestänyt hyvin.
Kattojen väri on ehkä hiukan tummentunut, mutta ovat kyllä vielä ihan lepän värisiä.
Uskoisin, että kestää myös venekäytössä ja kiitos vinkistä, taidan itsekkin tehdä lepästä perähyttiin takaseinän :))

Avatar
kimsir
Viestit: 349
Liittynyt: 19.03.2013 10:32
Paikkakunta: Kemiönsaari

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja kimsir » 30.08.2016 10:13

Niin ja tuo karneerauksen rakenne kiinnostaa lepän käytön lisäksi. Kun kehittelet ja saat valkmiiksi, niin laita jokunen kuva ideasta ja toteutuksesta. Itsellä sama homma mielessä ja just niin, että sen karneerauksen saa elmenttinä helposti poistettua huoltotöitä varten. Itse saattaisin petsata mahonkipetsillä sen leppäpaneelin, jos niin tekisin. Oksattomana saattais hyvin antaa vaikutelman mahongista tai sitten ihan lepänvärisenä vaaleana pintana tumman mahongin ohella vois olla aika hieno. Myös ruffin kattoon olen ajatellut siroa panelointia ja vois olla samaa matskua tuon karneerauksen kanssa.

Meillä saunassa on yksi penkki, joka on alkanut tummua laudassa olevan halkeaman kohdalta, kun siinä säilytetään pesuvatia päällä. Pieni kostea mikroilmasto jyllää ja lahottaa. Penkkiä ei ole suojattu mitenkään ja se on, joko leppää tai haapaa, en ole aivan varma kumpaa.

kimmo
HELMIIDA

Mile
Viestit: 1178
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja Mile » 30.08.2016 17:45

Kaupan leppäpaneelilauta oli kauniin väristä jo valmiiksi, lähellä jo käyttämääni okumevaneria, ruskeaa mutta ei aivan yhtä punertavaa kuin mahonki eikä yhtä tummaa
Siömä sanoi heti että tuoha vois istua paatin värimaailmaan.

Saako tänne kuvia ilman linkitystä ? Vanha picasa ei enää toimi ja pitäisi kai luoda uusi profiili... kun google nielaisi sen vanhan..
Mile

Northling
Viestit: 2694
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja Northling » 30.08.2016 20:17

Moro Mile

Saa liitettyä kuvia, kirjottaessasasi viestiä scrollaa alas ja avaa liitteet napista. Ei vaan saa olla liian suuria kuvia, että saa liitettyä. Sitten vaan uploadaat suoraan omalta koneelta.

On se lehtipuu varmaan homeelle alttiinpaa, mutta varmaankin leppä on parhaasta päästä kestämään. Koivu sinistyy helpoiten siinä kun on niitä omia sokereita. Sen huomaa jo klapipinossa, koivuklapien päät on ensimmäisinä sinisiä.
Mutta jos laittaa kunnon lahosuojaukset ja hyvät tuuletusraot niin kait se ainakin jonkun aikaa kestää.

Mullakin on kotona saunan paneelit leppää eikä ne ole 15 vuodessa pahasti sinistyneet paitsi suihkuhuoneen puolella listojen alapäät.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

MÖsteri
Viestit: 1186
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Leppäpaneeli veneeseen

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 31.08.2016 9:08

Toi on totta, että lehtipuu lienee herkempää homeelle. Niin on kirjoissa ja tiedoissa. Mutta, onpa aina poikkeuskin koristamassa maailmaa! Nimittäin Uudellamaalla 1940-60 vaikuttanut veneenrakentaja Runar Stenlund teki muutamiin veneisiinsä osan kannesta, nk. preekongin koivulaudasta. Koivun kaatoajankohtaan liittyi joku viisaus, mutten muista mikä. No, koivupuiset osat ovat valokuvankin mukaan täysin virheettömät eräässä hoidetussa veneessä. Eli öljytty ja lakattu aina tarpeen mukaan. Melko hurjaa sanoisin, muutenhan koivu on kai enemmän huonekalupuu. Tiedot ovat peräisin toisen Stenlundin tekemästä kirjasta "Ett liv som båtbyggare - Runar Stenlund". Löytyy kirjastosta, muualta tuskin.

Stenlund oli erittäin arvostettu rakentaja molemmin puolin Hankoniemeä, ja häneltä otti moni muukin veistäjä mallia, mm Valter Sundqvist Hiittisissä.

Vastaa Viestiin