Olen kyllä kahlannut foorumin läpi tästä aiheesta vuosien varrella. Silti haluaisin kysyä pientä kokemusperäistä vinkkiä.
Haluaisin kyllästää veneen hytin sivusarjat ja "ajaa" samalla mahdollisimman paljon mahonkipetsiä rakenteisiin sisään. Olen Owatroliin onnistuneesti heitellyt sekaan Internationalin mahonkipetsiä ja on toiminut nätisti. Kuitenkin enemmän kalustekäsittely kuin ulko-osien käsittely.
Vierastan puulle otetun kuivan pinnan petsaamista suoraan pelkällä petsillä tai ohennetulla sellaisella. Pelottaa että tulee läikykäs ja tuota riskiä en haluaisi ottaa. Lisäksi haluaisin että mahonkipetsi menisi kyllästeaineen kanssa läpi puusta.
Olen käyttänyt onnistuneesti Remox ukon 50% PÖ + 50% peruskylläste (en muista merkkiä) + loraus sinkkinaftenaattia.
Kysyn toki Remoxista asiaa mutta tuohon mämmiin haluaisin pistää ihan reippaasti mahonkipetsiä ja sitten päästään em. lopputulokseen että varmasti petsi menee sisään eikä jää vain pintaan haalistumaan.
Onko em. aiheesta kokemuksia toimiiko esim. Internationalin mahonkipetsi liuoksessa siten että muut ainesosat eivät ala hylkimään petsiä?
Terveisin, pelottaa niin perk.....

Tuliko tuosta koskaan selvyyttä? Itselläni on hautumassa ajatus, että testaisin mahonkiseen luukun kanteen, joka on nyt pakko vetää puulle, itselleni uutta sekoitetta, jossa on viitteitä tuosta yllä kerrotusta.
Eli tekisin seoksen Rylardin mahoinkipetsistä (joka käsittääkseni on värjättyä VG 61 pohjustetta), pellavaöljystä, kiinanpuuöljystä ja pineenistä. Kaikkia noita ajattelin laittaa samat määrät eli 1:1:1:1. Tuota yrittäisin saada uppoamaan mahonkiin niin paljon kuin mahdollista märkää märälle tekniikalla ja kun ei enää ime, vesihioisin pinnan vielä märkänä hienolla paperilla (400?). Ideana olisi samoin kuin Raimålla saada petsi mahdollisimman syvälle puuhun. Arvelluttaa kuitenkin tuon Rylardin pohjusteen käyttäytyminen, eli saisiko se seoksen kuivumaan liian nopeasti estäen kyllästeen imeytymistä? En kyllä uskoisi, kun sitä olisi vain 25%. Sinällään noiden aineiden ei pitäisi hylkiä toisiaan, kun tuo pohjuste koostuu juuri noista samoista mömmöistä.
Se miksen tee petsausta ensin ja kyllästä vasta sitten, johtuu siitä, että pelkään ettei kylläste läpäise tuota Rylardin pohjustetta. Ja kyllästyksen päälle petsatessa petsistä saattaisi tulla epätasaista. Siksi tämä yhdistelmä. Ja tuota petsiä haluan käyttää, koska sen sävy miellyttää minua ja siitä on hyviä kokemuksia tosin ilman kyllästystä tehtynä.
Toki on niinkin, ettei noiden vesilinjan yläpuolisten mahonkiosien kyllästyksen välttämättömyydestä näytä olevan oikein yksimielisyyttä. Muut kuin pohjoismaalaiset eivät tunnu sitä juuri tekevän eikä ruotsalainen Thomas Larssonkaan sitä muistaakseni pitänyt kovin tärkeänä. Joten ehkä tällä menetelmällä kyllästäminen riittää...