Mikä loppuu ensin?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
zorina
Viestit: 70
Liittynyt: 10.11.2013 19:29

Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja zorina » 21.02.2016 22:05

Äijät, jutut vai puuveneet?
Nuorempia kuin alle 50v ei paljon muut kuin jutut kiinnosta. Kaikki mikä haisee hielle tuntuu olevan
kovinkin viarasta, ellei heti kilahda yli 30knp, ei edes kannata lähteä, jne.
Jotenkin olisi hyvä nuorten oppia että hiljaa hyvä tulee,*** junnuille tarttis jotenkin opettaa miltä puu haisee.
***

*** poistettu sopimattomana; Ylläpito

Kinnupa1
Viestit: 2
Liittynyt: 21.02.2016 21:22

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja Kinnupa1 » 21.02.2016 22:11

Hellou :) Täällä kirjottelee 28v nuori joka kiinnostunut tekemään puusta kattia. Työtä en pelkää ja siksi otinki ton innolla vastaan. Pidän käsillä tekemisestä ja tuo katti projekti jonka juuri postasin tänne foorumille ei oo antanu mulle rauhaa mielessä vaikka aikaa on jo muutama vuos kulunu sitä suunnitellessa. Käyppä antaa sinne mulle vinkkejä. Taidan osata ja mä otan vinkit nöyrästi vastaan :)

harri.alen
Viestit: 45
Liittynyt: 01.07.2014 16:08

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja harri.alen » 21.02.2016 22:31

Tuommoiset *** jutut ei kuulu mielestäni tälle foorumille. Taidan poistua sivustolta kokonaan.

*** poistettu sopimattomana

Avatar
CC
Viestit: 815
Liittynyt: 17.05.2008 1:50
Paikkakunta: JKLn MLK

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja CC » 22.02.2016 1:17

harri.alen kirjoitti:Tuommoiset *** jutut ei kuulu mielestäni tälle foorumille. Taidan poistua sivustolta kokonaan.
Mitähän niin kammottavaa siinä mahtoikaan lukea, että yhden sanan perusteella voi leimata koko foorumin?
36 Cavalier Crusader, nyttemin uudessa kodissa.

Avatar
Qubik
Viestit: 942
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja Qubik » 22.02.2016 8:01

Melko vauhtikas alku, mutta joutuun toteamaan, ettei nuorempia oikein veneily kiinnostaa ollenkaa, on se sit puu tai lasikuituvene. Venealalle työntekijöiden saanti on ollut hankala ainakin 5 vuotta, kun ei nuoria janttereita oikein kiinnostaa. Ei kuulkas kiinnosta työnteko, vaikka harrastuksena, muutenkaan. Siihen kannattais katsoa jokaisella lapsenvanhemmalla peiliin ja kysyä ihan itselta, että mitä mä jätin tekemätä, ettei lapsukainen oo tottunut tekemään mitään? Muuten oon huomannu, että usemmiten isoisältä saatut vinkit, apu ja opastus johtaa nuoria puutyön pariin. Joten arvoisat +50 ikäiset, teidän aikaa tulee kohta ja muistakaas sitten tehä asialle jotain. Pelkällä kiroilulla ei oo muutosta tulossakaan.

Siinä sitten kannattais omia asenteitakin pikkuseen katsoa läpi. Onko jokaisesta käytetysta osasta, työkalusta tai itselle tarpeettomasta välineesta/materjaalista kiskottava se viimeinen markkinahinta tai voiko sen myytä halvalla innokkaalle nuorelle? Tuskin kukaan myös pahastuu, jos jo 15 vuotta " ensi kesalla alaan tekee" rojekti menee seuraavalle sukupolvelle vaikkapa polttopuukuorman halkaisu ja pinoamisen hinnalla. Me itse teemme omalle tulevaisuuden, joten siihen on jokaisella itse tehtävä pieni ele, mikä veis asioita eteenpäin.
Nimin: 10v jannun ylpee isä, koska muksulla pysyy perusvälinet jo ihan asiallisesti kourassa.
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Northling
Viestit: 2700
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja Northling » 22.02.2016 10:03

Moro

Zorina: koitetaan pitää tämä palsta asiallisena ja siistinä. Ketään ei haukuta tai syrjitä minkään perusteella.
Siistin pikkasen sun viestiä kun sulta oli päässyt läpi pieni kirjoitusvirhe.

harri.alen: Ylläpito siistii asiattomuuksia viesteistä heti kun saa niistä tiedon. Jokaisessa viestissä on oikeassa ylänurkassa pieni huutomerkki, jolla voi asiattomuuksista ilmoittaa ylläpidolle.

Tämä on harrastuksena ylläpidettävä palsta, joten kaikkien panosta tarvitaan. Pidetään yhdessä tämä palsta asiallisena ja siistinä, jotta kaikki viihtyy!

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

harri.alen
Viestit: 45
Liittynyt: 01.07.2014 16:08

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja harri.alen » 23.02.2016 21:19

Sen verran ottaa päähän noi ****-jutut, riippumatta puolesta tai vastaan. Mulle tämä palsta edustaa hienoja ja onnellisia juttuja- ilman asiaankuulumattomia kommenteja.

MÖsteri
Viestit: 1191
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 23.02.2016 22:17

Jep. Harmillista jos on tullut huonoa viestintää. Aloittajankin onneksi ylläpito on toiminut tehokkaasti. Vaikka melko usein tulee palstaa vilkaistua, niin tämä juttu meni minulta ohi.

Eli vaikka kokisi nyt harmia näkemästään, niin voi olla onnellinen, että moni muu sitä välttyi. Eteenpäin vaan, ettei paatit mätäne rannoille.

Avatar
vehkasalo
Viestit: 322
Liittynyt: 10.08.2013 23:26

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja vehkasalo » 24.02.2016 19:47

Kyllä mä uskon että nykynuorienkin kiinnostus puuveneitä kohtaan herää jossain vaiheessa, meinaan jos veneet ylipäätänsä kiinnostaa. Jos ajattelen itseäni 30 vuotta sitten niin silloin ei todellakaan tullut puuveneet mieleen. Piti olla nopee jenkki ja siihen sitten menikin kaikki rahat mitä ehti talvisin tienaamaan. Pientä puu heräämistä oli kuitenkin ehkä jo tuolloin koska koristelin venettäni erilaisilla puuosilla :))
Tuon ajanjakson jälkeen ei sitten vuosiin omaa venettä ollutkaan, ajeltiin papan keskikoppiveneellä ja pikku busterilla. Järkeä iskostui kuitenkin jostain päähän ja ajatus siitä että veneilyn pitää olla rauhallista ja bensaa ei saa palaa hullunlailla.
Peukalot ei saa olla tietenkään keskellä kämmentä, mutta kädentaidot kehittyy muissakin harrastuksissa kuin veneiden laittelussa, autot, moottoripyörät, talorempat yms....kenties ammatti jossa vaaditaan kädentaitoa.
Se on silleen että ei nuoret loppupeleissä ole muuttunut mihinkään suuntaan, jos 30-40 vuotta sitten olisi kysytty nuorelta otatko nopean vai hitaan veneen niin vastaus olisi ollut useimmilla sama kuin nykyään.
Puu materiaalina on jo niin kaunis että jokaista se alkaa jossain vaiheessa kiehtoa jollain tavalla...ehkä veneisiin liittyvänä.
En usko että äijät loppuu...
Ennen oli miehet rautaa laivat oli puuta hiio hoi

Avatar
jänis
Viestit: 94
Liittynyt: 15.02.2011 20:44

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja jänis » 24.02.2016 21:41

Kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta, se on voi voi." Ennen oli laaaivat puuta, miehet oli rautaa hiiohoi hiiohoi.."
Vahaa ovat miehet nyt ja kuitua laivat https://www.youtube.com/watch?v=ecg9ZQ_EDAE
--= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --= --=

harri.alen
Viestit: 45
Liittynyt: 01.07.2014 16:08

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja harri.alen » 24.02.2016 22:10

70-luvulla lastulevy meinasi tappaa kaikki puusepät, mukaanlukien venepuusepät. Tuohon aikaan puusepänkoulutus keskittyi vain tuottamaan lastulevyteollisuuteen työntekijöitä. Onneksemme käsityö on uudestaan arvostettu ja ihmiset ovat vähän valmiimpia maksamaan käsityöstä. Paljon nuoria haluaa käsityöntekijöiksi, puusepiksi, maalareiksi ym. On ammatti- ja artesaanitutkintoja, oppisopimuskoulutusta ... Meilläkin on työmailla esim. useita nuoria naisia, jotka ovat lukion jälkeen valinneetkin maalarin ammatin. Ovatkin taitavia ja ammattiylpeitä. Ongelma on vaan nuo Ikeat- puuseppä ei saa edes materiaaleja Ikean valmiin tuotteen hinnalla. Puuseppä onkin elämäntapa. Onneksi nykyään löytyy myös nuoria, joille elämäntapa on tärkeämpi kuin uraputki. "IKEA"t boikottiin!
Uudet puuveneet on loppujen lopuksi halpoja vrt lasikuituammeisiin puhumattakaan alumiiniveneistä. Täytyy toivoa, että veistäjät saavat sen verran palkkaakin, että homma jatkuu.

J-P
Viestit: 68
Liittynyt: 26.05.2011 18:49
Paikkakunta: Sipoo/Inkoo

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja J-P » 23.03.2016 12:10

Kyllä nuoriakin kiinnostaa.

Tiedän useamman tapauksen, itseni mukaanlukien, joille hikinenkään homma ei ole ongelma.
Ongelmaksi muodostuu krooninen rahapula. Mitään ei meinaa saada tehtyä kun kaikki maksaa jotain.
Tämä siis vaiheessa jossa "pappa betalar" - ei enää päde, koulu on kesken ja vakiduuniin ei ole aikaa tai sellaista ei vaan saa.
Tällöin harrastukset suuntautuu puoliväkisin "halpoihin lajeihin", esimerkiksi frisbeegolfin aloittaa n.20€ kustannuksilla. Myös vanhoja harrastuksia, joissa alkuinvestoinnit on tehty vanhempien kukkarosta jo aiemmin, on helppo jatkaa.
Krooninen rahapula on helposti kymmenen vuoden jakso välillä 20-30v. Kolmenkypin jälkeen häärätään usein perhettä, uraa ym. aikaavieviä juttuja.
Kohta ollaankin +50 ja kirotaan nykynuoria milloin mistäkin.

Suuret kertaluontoiset investoinnit, kuten veneenosto, veistäjää vaativat korjaukset, moottorin ehjääminen, kyllästystarpeiden hankinta jne., ovat piiitkän säästämisen takana.
Esimerkiksi itselleni yli 100€ kertainvestointi harrastamiseen edellytää loppukuun budjetin tarkistusta. (suuri kertainvestointi)
Kun budjetti on pieni ja kokemusta nolla, tulee helposti ostettua se vihoviimeinen maailmanlopun rotisko. Halpa ostohinta yleensä kostautuu josain muualla. Monesti tulee haukattua turhan iso pala kakusta heti alkuun.
Kun aihiona on se kuuluisa rotisko, tarvitaan usein veistäjän apua. Isompia hommia ei aloittelija osaa tai uskalla tehdä foorumeita lukemalla.
Vaikka veistäjä tekisi hommia kuinka rakkaudesta lajiin tahansa, on hänenkin jotain syötävä. Ja se maksaa. Tämä tarkoittaa että homma etenee hitasti, hyvin hitaasti. Ja usein kallimmalla kuin jos hommat tekisi kerralla kunnolla. Hitaasti hyvä tulee, liian hitaasti laho. Sitten monesti sammuu kipinä, kun ei koskaan tule edes vesillelaskukelpoista.

Oman projektini makaa vissiin neljättä(tai viidettä) vuotta mökin pihassa rapistumassa. Se sama projekti jonka saamiseksi säästin hullunkiilto silmissä ja myin kaiken mahdollisen ja mahdottoman saadakseni tarvittavat rahat kasaan.
Halvalla kötöstelty pressukatos oli antautunut talvella ja vene oli täynnä lunta.
Kevät alkaa siis kunnolisen pressukatoksen rakentamistarpeisiin säästämisellä, jotta negatiivisen kehityksen saisi pysäytettyä.
Sen jälkeen voisi investoida veneenveistäjän "tuomiokäyntiin" - onko jotain jäänyt huomioimatta, tuleeko siitä kalua tekemälläkään.

Avautumisen jälkimainigeissa todettakoon, että puuvenefoorumi on yksi parhaista lukemistani foorumeista. Jopa mielipiteistä keskustellaan, eikä pahemmin vängätä.
Asiallinen, asiapitoinen, ystävällinen ja kannustava. Lukisin jatkossakin mielelläni sellaista puuvenefoorumia.
7m tasasaumainen avofiskari.
On/off- ikuisuusprojekti, jolla en ole koskaan ollut vesillä.
Kaikki aikanaan.

J-P
Viestit: 68
Liittynyt: 26.05.2011 18:49
Paikkakunta: Sipoo/Inkoo

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja J-P » 23.03.2016 22:45

zorina kirjoitti: ellei heti kilahda yli 30knp, ei edes kannata lähteä
Mitä kovempaa sen parempi, kunnes piti ekaa kertaa maksaa bensiksellä :)) .

Olen koko lapsuuteni ja nuoruuteni veneillyt vanhempieni kanssa amerikanladalla (Bayliner 2455 Cierra sunbridge, 5,8l Omc Cobra-bensakasilla).
Aikanaan perin veneen käyttöoikeuden ja lähdettiin kavereiden kanssa tietysti juhannusreissulle samantien.
Matka-aikaa taisi kertyä n 1,5h ja perillä sai tankata pitkälti toistasataa litraa menovettä kuluneen tilalle.
Kesällä 2008 oli menovesikin muistaakseni arvostettu veneasemilla varsin korkealle.
Seuraavalla viikolla oli perikunta pehmitetty ja pylineri myynnissä.

Oma heräämiseni hitaseen veneilyyn ajoittuu karkeasti samaisen juhannuksen hetkeen jolloin olin bärösundin esson kassajonossa.
Kyseisen hetken ajatusmaailmaa:
-Oho, hujahtipa paljon rahaa.
-Tais olla kaasuvipu aika tanakasti etukenossa, mitähän se faija jutteli siitä matkanopeudesta..
-Tällästä veneilyä ei kyllä harrasteta kuin kerran kesässä
-Ehkä runkonopeus on sittenkin rock?

Siitä lähtien on uppoumarunkoiset veneet vaikuttaneet huomattavasti järkevämmiltä kuin aiemmin.
7m tasasaumainen avofiskari.
On/off- ikuisuusprojekti, jolla en ole koskaan ollut vesillä.
Kaikki aikanaan.

Avatar
Qubik
Viestit: 942
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja Qubik » 23.03.2016 23:20

Yksi oleelline osa, mikä on jo loppunut, on yrittämisen arvostus. Valitettavasti oleellista on vaan upea lopputulos. Jos se nippanappa aikuinen ihmisalku innostuu hankkimaan hirveella ponnistuksella puuveneen, olkoon, kuinka raato tahansa, niin sitä porukka, kuka on vieressa haukkumassa ja mollamassa tuoretta veneenomistaja, on pilviin pimein. Harvassa on ne miehet, kuka lyö lapaan kouraan ja sanoo: "no hemmetti, mulla pitäis jossain purkissa olla kourallinen niitteja, mä tuone ne sulle" tai vastaava. Joten me itse teemme oman tulevaisuuden. Mielestäni Alexin feissbookissa aloittama" lahjoitettaan puuvene" ryhmä on helvettiin hyvä alku. Kesätyöläisen palkkauskampania on sitä myös. Toivottaan vaan ettei joku hamstraaja alkaa käyttämäan sitä lahjoitusjuttua hyväksi. Kesäisin näen lähes päivittäin talvisäilytyspaikoissa toinen toista kauniimpia hylättyjä veneitä. Joka kertaa harmittaa. Harmittaa se, että ne on jätetty sillai huolimattomasti, mutta myös se, ettei niistä osata tai raaskita luopuakaan. Ei vaan välitettä, kunnes joku halua sitä. Sitten sille hitsattaanki tunnearvo hintalisänä kii.

Muuten huomasin, että varaosien kevättilauksen pakkauslaatikon tukipuut on helvettin hyvä mäntylankkua. Otin talteen ja pari pätkää jo käytin omassa rojektissa. Ei maksanut pennikään. Roskalavoiltakin välillä löytyy todella hyvä tavara jos vaan jaksaa kurkkii sisään ja uskaltaa mennää lavan haltijalta kysymään. Ja jos vielä katsottaan omat aarearkut läpii ja löytyy käyttökelvollista, mutta ei oo tarvittu jo 10 vuotta eikä seuraavat 10 ei oo ilmeisesti käyttöä, niin kyllä löytyy halukkaita. Jos muuten epäilyttää, niin tuskin kukan asiallinen puuvenetulevaisuusehdokkas vastustaa, kun haluate nähä kohdetta ja projektin edistymista ennen jonkun tavaran luovuttamista. Silla me saame sen tulevaisuuden valoisammaksi ja varmistettaan, ettei miehet loppu, kuka tekis.
Edit: ilmeisesti alkaa mullaki ikä vaikuttaa ja ne myöhäsiltaise kirjoitukset ei oo enää parasta antia, huomasin just että oon jo melkein samoja ajatuksia kerran kirjoitanut :) anteeks.
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

aparaatti
Viestit: 562
Liittynyt: 07.03.2014 10:24

Re: Mikä loppuu ensin?

Viesti Kirjoittaja aparaatti » 24.03.2016 14:02

heräsi kiinnpostus tuota lahjoitetaan puuvene - ryhmää kohtaan mutta en kyllä sellaista löydä!?

Vastaa Viestiin