soutupaatti

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
palonte
Viestit: 194
Liittynyt: 02 Tammi 2009 13:17

soutupaatti

Viesti Kirjoittaja palonte » 31 Touko 2012 21:10

Rupesin laivan varustajaksi ja ostin neljännen paatin, tarttiskohan jotain jo pois myydä. No joka tapauksessa tulin ostaneeksi naapurilta puisen soutuveneen, joka oli heille tullut mökkikaupan mukana. Heille se tuli jo pari vuotta sitten ja mökin myynyt herrasmies on jo siirtynyt paremmille kalavesille, joten tiedon ketju on katkennut. Se mikä kiinnostaa on veneen puulaji. Vene on hämäläistä mallia, kooltaan ehkä keskivertoa pienempi. Vene oli ilmeiseti kertaalleen tervattu, mutta seissyt niin kauan että kasvoi jo kuivaa sammalta, joten pesin sen painepesurilla varovasti. Pesu puhdisti pinnan puulle asti joka kevyen hionnan jälkeen tulikin todella siistiksi. Ennen hiontaa puun pintaan syntyi kevyt nukka samoin kuin haapa puuhun syntyy ajan kanssa. Hiottaessa puuta nauhahiomakoneella, tukki se paperia melko tehokkaasti. Oletin puulajiksi haapaa, mutta toisaalta se olisi silloin ehkä hieman kevyempi. Nyttemmin kun kyselin asiaa naapurilta, muisteli hän hieman epävarmana että olisiko se ollut saarnea (!). Eli kommentteja kaivataan näillä tuntomerkeillä, voisiko joku täällä hämeen alueella oikeasti olla tehnyt tavallista soutuvenettä saarnesta ? Kunnoltaan vene on kuin uusi, vaikka selvästi on jo vanha.
Minkä yxi on rakentanut, sen toinen voi korjata

Avatar
palonte
Viestit: 194
Liittynyt: 02 Tammi 2009 13:17

Re: soutupaatti

Viesti Kirjoittaja palonte » 05 Kesä 2012 17:12

Laivanvarustajan ura on sitten ohi, kun sain myytyä purjejollan pois, nyt enää kolme erityyppistä paattia talossa.
Kommentteja puulajista ei tullut, joten oletan sen olevan todennäköisimmin haapaa.
Öljysin ja ohuesti tervasin venhon, kuinkahan kauan tervan tarvitsisi asttua ja kuivahtaa ennen vesillelaskua ?
Minkä yxi on rakentanut, sen toinen voi korjata

Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02 Heinä 2003 08:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: soutupaatti

Viesti Kirjoittaja Jape » 05 Kesä 2012 21:24

Tähän aikaan vuodesta se terva ei enää kuivu ennen ens kevättä, joten sama vaikka suoraan tyrkätä veteen. Kyllästeet toki kuivuu kesälläkin, joten kannattaa sitä jonkun aikaa kuivatella.
Paras aika tervaukselle on maalis-huhtikuussa, kun aurinko alkaa lämmittää, ja ilma on kuivaa. Silloin terva kuivuu vuorokaudessa.

Vastaa Viestiin