Itämeren kuutonen

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
Harri
Viestit: 73
Liittynyt: 11 Syys 2003 17:28
Paikkakunta: Inkoo

Viesti Kirjoittaja Harri » 05 Maalis 2004 19:07

Joo, kyllä nuo Ö:t ovat ihan samalla tavalla konstruktioluokkia kuin A:t ja IntXmR luokan veneet. Omistin aikoinaan Mira -nimisen Ö6:sen joka on tälläkin hetkellä SYS:n sivuilla. Nykyinen Ö10:ni s/y Johanna on myös siellä mainittuna. Itämeri-luokkaan on voinut käytännössä mittauttaa veneen kuin veneen. Esimerkiksi s/y Mira on rakennettu 1932 ja tietääkseni Itämeriluokka syntyi kauan tuon jälkeen. Minulla on Johannan mittakirjan kopio olemassa, tosin sen laatu on perin heikko.

Yleistyksenä sanoisin, että Itämeren luokan veneet on pääsääntöisesti rakennettu kestämään eikä runkoja ole rakennettu yhtä kevyiksi kuin IntXmR luokan veneissä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että varsinkin vanhemmat veneet ovat pysyneet hyvin kasassa ja remontteja on vähemmän. Eli veneet ovat painavampia ja hiukan hitaampia kuin nuo "kansainväliset" mutta kellä nyt kiire on, valmiissa maailmassa? Varsinkin kun on vesillä.

t. hh

JIIPEEKOO
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Maalis 2004 14:12

Viesti Kirjoittaja JIIPEEKOO » 24 Maalis 2004 14:51

Moikka,
Hauskaa, kun jokin muukin on kiinnostunus Ö6:sta! Itselläni on sellainen, joka on tuotu Ruotsista vuonna 2000. Vene on rakennettu Tukholmassa Shönningsin telakalla vuonna 1952 Jac. M. Iversenin piirustuksien mukaan. Piirustukset ovat alunperin vuodelta -44, jolloin Iversen voitti kolmannen kerran peräkkäin ko. veneille tarkoitetun kilpailun ja sai siis pitää kiertopalkinnon itsellään. Alkuperäinen vene on nimeltään SNOY III. Minun veneeni runko on rakennettu tiheäsyisestä männystä tammisen kölipuun ja kaarien päälle. Kansi on nykyään teakia, sitlooda ja hytti mahonkia. Veneen mukana tuli alkuperäiset piirustukset työtapaselosteineen.
Vene on nykyään varustettu alumiinimastolla ja rullagenoalla, spinnuvarustuksin löytyy mutta koskaan sitä ei ole käytetty. Uuden sisädieselin laitatin satunnaisesti toimivan bensa Färö-Götan tilalle. Purjehdusominaisuudet ovat hienot, onhan ko. veneellä voitettu Viaporin Tuopin Itämerenristeijöiden luokka kertaalleen, ilman spinnua. Spinnun kanssa mahdollisesti useamminkin;)
Itsekin tutkiskelin muutama vuosi sitten Ö6:sten levinneisyyttä Suomessa. Muutamia on ollut, vuosikymmeniä sitten, enää SPL:n rekisterin mukaan L-59 Beanté ja omistamani L-290 Ramona. Eli jos Ö6:sen todella haluaa, Ruotsi on paikka, josta niitä löytää. Lisätietoja ja kuvia Ramonasta: jukka-pekka.korhonen@fi.fujitsu.com, 050-5612544.

Terveisin,

J-P Korhonen

HS
Viestit: 3
Liittynyt: 25 Maalis 2004 15:34
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja HS » 25 Maalis 2004 15:40

Ja jos ei halua lähteä Ruotsiin saakka näitä etsimään voi käydä katsomassa tätä Helsingissä jobbarilla välityksessä olevaa Ö6:sta.. http://www.marnet.fi/cgi-bin/msqlquery/ ... boatid=402 .

pete6ug
Viestit: 13
Liittynyt: 29 Helmi 2004 17:39

Viesti Kirjoittaja pete6ug » 06 Huhti 2004 10:54

Hei,

NautiKarlssonilla oleva vene ei ole itämeren kuutonen eli Ö6 vaan pohjoismainen kuutonen.

Löytyykö pohjoismaisesta kuutosesta lisätietoja? Svenska träbåtar kirjasta en löytänyt mitään mainintaa kyseistä veneestä enkä ole muutenkaan sellaiseen törmännyt. Kuinka paljon veneitä on jäljellä, milloin ja missä rakennettu jne. Purjetunnus ?

Asiaa opiskellessa olen törmännyt seuraavanlaisiin veneisiin.
- 6mr, 5m, 5.5m
- Ö6 eli itämeren kuutonen
- nordisk 5.5

\\ Pete

Vastaa Viestiin