Pääsivulle


Talonpoikaisvene retkiveneenä

Talonpoikaisveneet ovat mainioita retkiveneitä, varsinkin nuorille, reippaille ihmisille. Pienemmät veneet - jollat, soutusumput, verkkoveneet - ovat käteviä siitä että niillä pienen syväyksensä ja painonsa vuoksi pääsee lähes joka paikkaan. Saaristo on täynnä matalia lahtia, salmia ja fladoja joille ei isommilla veneillä ole asiaa, mutta joihin pienillä, matalakulkuisilla veneillä mahtuu mainiosti.

Kulkeminen tällaisella veneellä on myös halpaa. Rahaa ei kulu polttoaineisiin eikä satamamaksuihin. Kun veneen varustaa puomiteltalla, tai vaikka vanhaan tapaan tekee purjeesta sellaisen, voi veneessä kesäaikaan mainiosti yöpyä. Välttämättä ei tarvitse siis edes telttaa.

Purjeesta saa veneeseen rakennettua kätevän teltan


Sadeilmalla ja myrskyllä saattaa elämä pienessä veneessä toki käydä rasittavaksi. Kaikki kastuu eikä mitään saa kuivattua. On märkää ja kylmää. Onneksi sateet niin kuin myrskytkin ovat ohimeneviä. Kesäaikaan ne harvoin kestävät muutamaa päivää kauemmin.

Purjeen alla veneessä voi olla varsin viihtyisää.


Oman hankaluutensa aiheuttaa myös riippuvuus tuulesta. Jos sitä on liian vähän tai liikaa, ei matka etene toivotulla tavalla. Tyynessä voi toki soutaa, tuulessa siihen vaaditaan voimia, joita ei kaikilla ole.
Siksi monet retkikäytössä olevat veneet onkin varustettu moottorilla - joko irrotettavaan telineeseen sijoitettavalla perämoottorilla tai sitten keskimoottorilla. Viimemainittu on käytössä kätevämpi, mutta potkuri haittaa huomattavasti purjehtimista.

Kätevä tapa on ripustaa pieni perämoottori peräsimeen, jonka tietysti tällöin pitää olla riittävän vahva kestääkseen aiheutuvat rasitukset. Mikään ei estä käyttämästä vaikka sähköperämoottoria, jonka äänettömyys ei riko luonnon rauhaa.

Verkkovene retkikäytössä

Isommissa aluksissa kuten isoveneissä ja purjesumpuissa on jo ruhtinaallisesti tilaa. Yksitoistametrisen isoveneen kajuuttaan mahtuu nukkumaan kuusi ihmistä ja puomiteltan alle vaikka tusina lisää. Mukana voi kuljettaa myös kaikenlaista tarpeellista tavaraa eikä se silti ole koko ajan tiellä.

Isoveneenkin syväys on vielä vähäinen verrattuna nykyaikaisiin purjeveneisiin, ja sillä pääsee varsin mataliinkin paikkoihin.

Matkanteossa isovene on nopeutensa, vakavuutensa ja merikelpoisuutensa takia mainio. Se ei pelkää kovaakaan keliä, tuulen yltyessä vauhti ja purjehduksen nautinto vain kasvavat. Tuulen tyyntyessä voi taas turvautua moottorin apuun, sillä useimmat uudisrakenteet on varustettu pienillä, mutta tehokkailla nykyaikaisilla dieselmoottoreilla. Hyvä nykyaikainen taitto- tai varsinkin kääntölapapotkuri poistaa potkurin purjehtimiselle aiheuttamat haitat ja on kuitenkin täysin käyttökelpoinen koneella ajettaessa.


Moottori isoveneessä on tietysti tyylirikko, sillä isoveneitten aikaan eivät moottorit vielä olleet venekäytössä. Käyttömukavuutta moottori joka tapauksessa lisää huomattavasti, sillä 3-4 tonnin painoinen isovene on airoilla hankala käsiteltävä ja vaatii ilman moottoria riittävästi miehistöä.

Purjesumppu on jo lähempänä laivaa kuin venettä. Sen kajuuttaan voi helposti rakentaa koijat 8-10 hengelle ja lisäksi sinne mahtuu kunnollinen kapyysi. Purjesumpun kanssa voi tehdä pitkiäkin retkiä, koko Itämeren alue on helposti käytettävissä.


Pääsivulle