Verkkoveneisiin

HILDA

Tyyni ilta
Kilpailussa
Seppo seilaa

Hilda on tasaperäinen verkkovene, mitoiltaan 7,15 X 2,32 X 0,80 ja sen rikinä on kahvelipurje ja fokka. Hilda oli ensimmäinen verkkoveneeni; ostin sen vuonna 1984 Paraisilta Berndt Engströmiltä.

Hildan rakensi Sven Villiers Föglössä 1980. Sven Villiers on tehnyt viisi verkkovenettä joiden runkomuoto on sama kuin Hildassa ja lisäksi pari teräväperäistä.

Hilda on rakennettu nykyaikaiseen tapaan painokaaria ja pohjatukkeja käyttäen. Hildan runkomuoto ei myöskään ole perinteen mukainen. Pohja on aivan liian terävä jonka seurauksena on veneen kiikkeryys. Ilman painolastia Hilda kevätkuivana tuskin pysyy pystyssä. Terävä pohjamuoto kuitenkin tekee Hildasta erinomaisen luovijan eikä vauhti avotuulessakaan ole huono. Niinpä Hildalla on voitettu lukuisia saaristolaisvenekilpailuja ja pokaaleja on kertynyt kymmeniä.

Hilda liika hienona

Ostaessani Hildan oli se vielä melkein uusi ja hyvässä kunnossa mutta sisustukseltaan hieman keskeneräinen. Keulapiitan ja mastopiitan väliin tein tämän takia neljästä palasta koostuvan irrotettavan kannen jonka alla on hyvä säilyttää purjeita yms. tavaraa. Koska Hildaa alkuvuosina käytettiin pitkiinkin retkipurjehduksiin tein siihen myös arkun tavaran säilyttämistä varten. Pari turkkia keulasta ja perästä jouduin uusimaan. Skantäkki oli myös tehty liian ohuesta laudasta ja alkoi muutamassa vuodessa halkeilla ja irvistellä. Vuonna 1990 tein Hildaan uuden, hieman entistä leveämmän skantäkin. Jölvareita on hajonnut parikin kappaletta, ja vuonna 1999 lisäsin Hildaan köliä jolloin myös peräsin meni uusiksi.

Nykyisellään Hilda on varustettu nimenomaan kilpalukäyttöön. Yllä olevissa kuvissa Hildassa on vielä vanhat Niinirannan tekemät liian pienet ja huonosti istuvat purjeet jotka siinä olivat ostaessani veneen. Vuonna 1996 teki WB-sails Espoossa Hildaan uudet purjeet jotka ratkaisevasti lisäsivät nopeutta.

Hildan uudet kilpapurjeet 1996

Parantamisen varaa on kuitenkin aina. Hildan balanssi ei ole paras mahdollinen ja aion korjata asiaa suurentamalla fokkaa ja siirtämällä keulastaagia 10 cm keulaan päin. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä tämän toimenpiteen seuraukset.

Syksyllä 2000 voin kertoa köliin ja purjeisiin tehtyjen muutosten seuraukset:

Hildan kölin syvyys oli alun perin vain 16 cm. Vuonna -99 lisäsin kölin syvyyttä, niin että se muutoksen jälkeen oli 28 cm. Tämä työ osoittautui virheeksi. Köliä tuli liikaa ja Hilda, joka on aina ollut ketterä kääntymään, hävitti kaiken vauhtinsa vendassa. Niinpä olen nyt sahannut kölistä pois 8 senttiä, sillä arvelen, että 20 cm saattaisi olla aika sopiva kölin korkeus.

Arvelin, että pelkkä keulastaagin siirto ei vielä balanssia paljon paranna ja ninpä annoin Roope Heikkilän Heikkilä Sailmakersista tehdä Hildaan uuden, entistä metrin verran korkeamman fokan. Uusi fokka parantaakin selvästi balanssia.

Opetellessani purjeompelua tein Hildaan myös puuvillapurjeet, joista tulikin suhteelklisen hyvät, koskapa olen kilpaillut niillä tasaväkisenä dacronpurjeidenkin kanssa. Myytyäni Hildan siirtyivät nämä purjeet toisen veneeni Huldan käyttöön, ja tein Huldaa varten vielä vähän korkeamman ja isomman fokankin.

Hildan pumpulipurjeet 2000


17 vuotta kestänyt yhteinen elämäni Hildan kanssa on nyt päättynyt. Olen myynyt Hildan ystävälleni Benny Nygårdille Iniöön keväällä 2001.

Verkkoveneisiin