Puuveneiden hinnat

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
pietijzer9
Viestit: 1
Liittynyt: 27.12.2022 14:54

Puuveneiden hinnat

Viesti Kirjoittaja pietijzer9 » 27.12.2022 15:21

Hinnat muodostuvat käytetyissä puuveneissäkin tietenkin kysynnän ja tarjonnan perusteella. Myytävien veneiden hinnat näyttävät palstoilla kuitenkin epäyhtenäisiltä ja sattumanvaraisiltakin. Joitakin ehkäpä yliarvostettuja malleja lukuun ottamatta kaiken kaikkiaan puuveneiden arvostus vaikuttaa matalalta. Niinpä huonokuntoiset puuveneet ainakin pitäisi ehdottomasti kunnostaa ennen niiden tarjoamista myyntiin ja niin pois pilaamasta markkinoita. Uudet muovi- ja peltiveneet ovat kuitenkin vuosi vuodelta kalliimpia ja ainakin käytetyt muoviveneet tekevät kauppansa puuveneitä selvästi kalliimmilla hinnoilla. Onko kukaan tutkinut ja vertaillut tätä tarkemmin? Onkohan muissa maissa eri tilanne? Jokainen saa tavaralleen tehdä mitä haluaa, mutta yhdistysten, kerhojen ja muiden toimijoiden pitäisi olla käytettävissä yli- tai oikeastaan alilyöntien estämisessä. Meidän puuveneilijöiden omaisuuden arvostusta pitäisi saada nostetuksi.
Viimeksi muokannut pietijzer9, 29.12.2022 9:55. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Lindqvist
Viestit: 103
Liittynyt: 26.03.2017 13:58
Paikkakunta: Kristinankaupunki

Re: Puuveneiden hinnat

Viesti Kirjoittaja Lindqvist » 28.12.2022 20:02

Se on kyllä niin kuin sanot puuveneiden hinnosta. Joskus ei oikein voi ymmärtää kuinka ne myydään niin kun ne ei olisi mitään arvoa vaikka monta kertaa minä olen todennut että tuosta saisi hyvän veneen korjaamalla. Ja usein ne myydään niin jotenkin halveksittavalla tavalla että niiden hakeminen eri paikoista teettää monta päivää työtä ja suunnittelua olen nimittäin hakenut monta venettä vuosien varrella. Ja kun pyytää kuvia että voi etukäteen arvioida niin saa vastauksen että tuu kattoo paikan pällä. Mutta näin se on kyllä että kyllä ne vielä arvoon tulee niin on kaikki ennenkin mennyt vaikka ei luulisi. Ja nyt on kyllä ostajan markkinat. Mutta yleensä ne on kallita hakea jos ne menee yli 7 metriä ja yleensä niitä ei voi tuoda vesiteitse koska yleensä ne ei kellu tai moottori puuttuu ja ne on maissa. Tästä voi kyllä tulla hyvä keskustelu.

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 700
Liittynyt: 28.09.2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Puuveneiden hinnat

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 26.01.2023 16:02

Niinpä huonokuntoiset puuveneet ainakin pitäisi ehdottomasti kunnostaa ennen niiden tarjoamista myyntiin ja niin pois pilaamasta markkinoita.
Näinhän sitä toivoisi, mutta jos ajatellaan vaikka tuollaista vähän heikkoon kuntoon päässyttä noin 8 metristä katettua fiskaria, niin sen kuntoon laitattaminen maksaa hunajaa ja voit olla varma, ettet siitä myydessä saa edes remonttiin käytettyjä rahoja takaisin. Toki jos itsellä on aikaa ja osaamista, niin harrastustoimintana tuo voi onnistua, mutta tuntipalkoille siinä ei pääse. Usein nuo myynnissä olevat veneet ovatkin meidän vanhojen ukkojen perinnöksi jättämiä aarteita, joista jälkipolvi ei osaa tai viitsi enää huolehtia.

Eli nämä puuveneet nyt vain ovat lähinnä harrastuskohteita, joiden hintaa tai ylläpitoon kulutettuja euroja ei kannata lähteä laskemaan kannattavuusperiaatteella.

Itsellä on toisena veneenä tällä hetkellä vajaalla viidellä tonnilla ostettu ihan kohtuukuntoinen H-vene ja senkin ehostus itseä miellyttävään kuntoon tulee maksamaan varmasti ainakin tuon ostohinnan verran. Eli kyllä tuota samaa ilmiötä on havaittavissa lasikuituveneissäkin.
Jarmo Niinimäki
m/s Summanmutikka

MÖsteri
Viestit: 1221
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Puuveneiden hinnat

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 27.01.2023 15:14

Kiintoisaa keskustelua ja kiintoisa aihe.

Hinnoissa on valtava hajonta kunnon ja jonkun muun mukaan. 8-10 -metrisen veneen, hienoinkin, voi saada kolmella tonnilla, tai sitten kolmellakymmenellä tonnilla.
Mun näkemykseni puuveneihin on, että harrastaminen on järkevää, jos on tarvittavat puitteet. Alkaen sopivasta säilytys = kunnostuspaikasta, mielellään joku ranta missä voi luvan kanssa turvotella / roikotella.. Hyvä olla työkaluja ja intoa puun, raudan ja vaikka minkä kanssa teutaroimiseen. Jopa itse.
Jos haluaa veneillä ensisijaisesti, niin lasikuituvene on on kyllä oikein järkevä vaihtoehto. Edulliseen veneilyyn esim muutaman tonnin lasikuitupurkkari Ruotsista, ja sitä sitten siivoilee kuntoon pikkuhiljaa.

Mikä mahtaa olla puuveneilyn tila ylipäätään nykyään? Aikoinaan noin kymmenisenkin vuotta sitten oli tällä palstalla tosi aktiivinen meno. Useita kunnostusprojekteja ja selvästi eri ikäistä porukkaa tekemässä. Facebookin tulon myös pöhinä siirtyi aluksi sinne, mutta tuntuu kyllä kovin hiljentyneen. Instagramistakin saa suorastaan hakea suomalaisia puuveneilijöitä. Kysymys kuuluu, vähenikö puuveneiden harrastaminen, vai puuveneharrastuksesta "raportoiminen" ja keskustelu verkoissa?

Markkinoiden "pilaamisesta" liian halvoilla veneillä en tiedä. Yhtä hyvin voisi ajatella, että liian kalliiksi hinnoitellut veneet sekoittavat markkinoita, jos yleinen hintataso on muuten selvästi alempi. Mutta tuskin tuollainen pohdinta on kovin oleellista, eiköhän ihmiset osta sen veneen, puisenkin, johon hullaantuvat ja saldokin riittää.

Vastaa Viestiin