Fiskarin perä tärisee

Vanhat moottorit ja niihin liittyvä tekniikka, akselistot, ohjausjärjestelmät; puuveneilyn rautapuoli.
Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 09.04.2019 19:52

Terve,

Fiskarin perä tärisee aika lailla ajaessa....minulla on tulossa merikytkimen taka stefan vaihto nyt joten irrotin akselin kytkimen laipasta ja huomasin että akseli on noin 3mm korkeammalla kuin kytkimen laippa. Voisiko tämä olla syy tärinään?????
Vai viittaako enemmän potkuri vikaan?
Kytkin on merkkiä Olympia ja haponkestävä akseli. Kytkimen ja vannasputken välillä on noin 1 metri.


Yst.terveisiin
Kena

Avatar
ms.venla
Viestit: 873
Liittynyt: 29.10.2009 22:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja ms.venla » 09.04.2019 20:43

Minusta kuulostaa siltä että veneen perä on roikkunut talvella ja siksi akseli ei ole enää linjassa. Tuollainen heitto tekee jo tärinän. Silloin jos perä veneestä roikkuu niin akselin pää nousee ylös

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 09.04.2019 21:05

Seisoo kyllä tasaisesti koko matkan trailerilla joten ei kyllä pitäisi päästä roikkumaan, hmm.
Jotenkin luulen kyllä että ei ole asennettu kunnolla kuin moottori on vaihdettu vanhan omistajan tahdosta. On meinaan moottori pukkikin sen näköinen 😂
Mutta sinun mielestäsi tuo heitto voi aiheuttaa tuon hampaiden pudottamisen😀???

Northling
Viestit: 2694
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Northling » 09.04.2019 22:43

Moro

Ottilianassakini on ollut joskus jotain pientä tärinää.
Joskus se johtui potkurista, Oikaistiin.
Sitten oli akseli käyrä. Oikaistiin.
Viimekesänä oli pientä täristystä ja rihtasin koneen eka kuivilla ja vielä uudelleen vedessä, oli muuten muuttunut kun oli vedessä 2 vko.
Pari viikkoo meni ihan hyvin ilman tärinöitä, sit rupes yhtäkkii täristää iha saatsadasti! (varsinki sammuttaes)
Mä meni tutkimaa ja ihmetteli et mitä ny?
Em meinannu löytää selitystä, mut ku kännykameral oti tassuist kuvii ni siält oli yks säätömutteri kietyny korva alt auki. Kiristin sen ja A Vot, hyvin kävi taas.

Yhdel lasikuitu kaveril ei pysyny kone lainka linjas. Ja se manas sitä mul, mää kyseli et millai enne o pysyny. Hyvi oli pysyny, mut se jälkee ko hän oli korottanu 10 mm konee tassui, et säätömutteirit ei olis iha tapis, ni alko ongelmat. Mää kysyi et mitäs laitoit alle?
Etra oli suositellu PolyEteenii PE500 (Regenerat) Mää sanoi heti et siin se sit o! Se iha liia pehmeet ja hää otti palat pois välist ja niis oli yli 2 mm painaumat tassuist. Sit laitettii Etroniittii (sitä mitä mää Ottilianaki pisti) ni joha alko rihtaus pysymää!

Et se voi johtuu iha mista vaa?
Katto se konepeti ny iha ekaks kuntoo ja tarpeeks järeeks ja kestäväks ja sit summittaisee linjaa ja vesil viä kattot uudestas ku runko asettunu.
Samal ku sul o pelit levälläs ni katto ny et akseli o suara ja potkuris ei ol heitto.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 10.04.2019 8:28

Kiitos teille vastauksista. Nyt on paljon eri asioita mitä pitää lähteä tutkimaan ja varmastikin löytyy syy
tähän ongelmaan.

T.Kena

matti
Viestit: 2043
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja matti » 10.04.2019 16:59

Jo silloin kun kyselit siitä stefasta, niin tuli mieleen, että joskus törmännyt samankaltaiseen- kytkimen perästefa vuotaa.
Tosiasiassa koneen tyynyt olivat painuneet niin paljon, että siitä aiheutunut kampeaminen oli löystyttänyt kytkimen laipan ja vuoto olikin laipan ja akselin välistä boorista. Korjaukseksi riitti laipan kiristys ja koneen linjaus.
Tuo korkeusero viittaa kumityynyjen painumiseen(tai/ja huonoon rihtaukseen)
Nortti jo luettelikin muita...

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 11.04.2019 10:34

Terve Matti!!
Voi olla että kumityynyt on painuneet tai sitten edellinen omistaja vaan on tehnyt linjauksen huonosti. Mutta nyt minua alkoi kiinnostaa tuo mitä kirjoitit tuosta löystyneestä laipasta......puhutku laipasta johon pultataan potkuriakseli kiinni? jos puhut niin miten se voi aiheuttaa sen että boorin ja laipan välistä tulee öljyt pihalle? kuin minun mielestä stefa tiivistää akselia ennen booria?? Hmm.....nyt en varmaan tajunnut mitä yritit sanoa.
Pitää vähän katsoa tarkemmin minun laatikkoa/akselia että ymmärrän mistä puhut.

T.Kena

matti
Viestit: 2043
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja matti » 11.04.2019 16:27

Siinä mainitsemassani kytkimessä on rakenne siten, että kytkimen akseli, jossa boori, pistää ulos, päässä kierre, akselin päälle tulee laippa jossa sisäboori, laipan kaulan ulkopintaan vastaa se stefa (siis laipan kaula on kytkimen sisällä) ja laippa kiristetään mutterilla akselin päässä olevaan kierteeseen.
Kun ko paketti on löysä, niin öljy kytkimestä pääsi pitkin booria mutterin välistä ja jostakin laipan välistä pilssiin.
Oikein kiristettynä em väylän sulkee laipan kaulan sisäpää joka on tiiviisti vasten akselin olaketta.

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 13.04.2019 16:30

Terve,
Tutkin tuota nyt ja tuo on rakennettu juuri niin kuin kuvailit siinä. Laippa on kyllä tukevasti kiinni akselissa mutta akselin laakeri saanut vähän kipeetä joten siinä on aika reilu klappi. Tämäkin varmasti vaikuttaa tuohon öljyvuotoon ja perän tärinään uskoisin, ainakin se aiheuttaa tuon öljyvuodon. Tosiaan ei tule booria pitkin vaan vuotaa stefan ja laipan rungon välistä.
Mikäköhän tuo pultti on joka sijaitsee laatikossa suurinpiirtein stefan/laakerin yllä? Sisäkuusiopultti noin 5-6 millinen.

T. Kena

matti
Viestit: 2043
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja matti » 14.04.2019 9:22

Ettei muna ja kana mene sekaisin;
Luulen, että linjausvika, mahdollinen akselin vääryys, potkurin epätasapaino tms on se syy.
Laakerin vaurioituminen ja siitä seurannut öljyvuoto on seurausta.
Nyt olisi tärkeää tarkastaa koko akselilinja vian/vikojen löytymiseksi ja tietenkin myös korjata kytkimelle aiheutuneet seuraukset.

Akselin suoruuden voi tarkastaa heittokellolla, jopa auttavasti, suurinpiirtein, tikulla ruuvarilla tms pyörittämällä akselia em referenssikärjen ohi samalla seuraamalla josko rako on sama tai muuttuva.(akselin tulee olla laipassa kiinni ja linjattu,vapaana heiluvaa akselia on turha pyöritellä)
Myös laipan suoruus tulee tarkistaa(esim.rakotulkilla), laippa itse voi olla vino tai sen heitto indikoi akselin vääryyttä.
Akselin laippa kytkimen laipan olakkeelle, siten, että vaikka 0,5-1mm väli laipoissa(ei tarvi olla sama jokaisessa mittauksessa ), rakotulkilla mitta klo 12, 3, 6 ja 9 mitat kirjataan, käännetään akselia 90 astetta, mittaus toistetaan kaikkiaan 4 kertaa, mittaustulokset verrataan, jos on heittoa ja se kiertää akselin mukana on akseli tai laippa väärä, jos heitto on kaikissa 4 mittauksessa samansuuntainen, niin linjaus on pielessä tai kytkimen laippa on vino(sen voi tarkastaa samoin pitämällä akselin paikoillaan ja pyörittämällä kytkimen laippaa)
Joskus tarkastellut akseli/potkuriyhdistelmän tasapainoa kahden vaakatasoon asetetun kapean suoran pinnan (viilapenkkiin laitetun puukkosahan selän) päällä, tuki tulee olla perälaakerin kohdalla, pyörii yllättävän herkästi painava puoli alaspäin.
Potkurin vaurioituminen voi aiheuttaa kovankin tärinän, joskus törmännyt, että yksi lapa oli vääntynyt siten, että siinä oli eri nousu kuin muissa, ko vika oli vaikea löytää koska silmämääräisesti oli vaikea huomata kun ei ollut vääntynyt sivusuunnassa eikä ollut pois tasapainosta.

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 14.04.2019 11:43

No niin,
Taka pää kytkimestä purettu. Painelaakeri on kunnossa mutta liukulaakeri on huonossa jamassa, näyttää siltä että koska akseli ei ole ollut linjassa niin laakeri on kulunut enemmän yläpinnasta. Korjataan tämä nyt ensin että saadaan akseli tukevaksi ja tämän jälkeen tutkin takaakselin suoruutta ja Laipan kunto. Laippa joka tulee kiinni kytkimeen, mitoitin jo ja heittoa ei ole. Sorvasin akselin johon sain Laipan kiinnitettyä ja sen jälkeen mittasin laipan Mittakellon kanssa.
Onko jollain tietoa mistä näitä osia tähän kytkimeeseen saan? Liukulaakeri, stefat ja tiivisteet.

T. Kena

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 20.04.2019 21:06

Kävi ilmi että akseli on niin kulunut että pelkkä laakerin vaihto ei käy. Laatikko on nyt irrotettu moottorista ja purettu jotta saan akselin hiottua ja uuden laakerin tehty. Purettuna huomasin että myös planetaarion hammaspyörien laakerit on kulunut loppuun joten sielläkin on välystä. Näitäkin pitää nytt holkittaa uudestaan. Muuta vikaa en löytänyt. Rakennetta tutkiessani huomasin että pakin vannessa ei ole mitään eri kitkapintaa vaan toimii vaan rautaa vastaan rautaa.

T.Kenneth

Kennethst
Viestit: 30
Liittynyt: 30.03.2019 10:43

Re: Fiskarin perä tärisee

Viesti Kirjoittaja Kennethst » 10.06.2019 18:00

Nyt on laatikko huollettu! kaikki laakeriholkit tehty uudet ja pienemmällä välyksellä kuin orkkiksena. Toimii ihan helvetin hyvin eikä ole enää jäykkä mutta pitää kuitenkin ja vaihteet menevät hienosti sisään.
Orkkis laakereilla oleva vaatii kyllä paksumpaa öljyä mutta nyt kuin välykset tehtiin pienemmiksi niin ohuempi öly pitää olla.

T.Kena

Vastaa Viestiin