Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
Kronometri
Viestit: 26
Liittynyt: 26.11.2012 18:27

Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Kronometri » 27.12.2012 14:21

Terve taas. Eli etsin edelleen itselleni sopivaa puuvenettä. Siltä varalta, että suunnitelma toteutuu ja sopiva löytyy, täytyy varmaan miettiä missä paattia pidetään. Asun tällä hetkellä läntisellä Uudellamaalla, mutta muuttaminen Uudenmaan pohjoisosiin saattaa olla edessä jossain vaiheessa. Ajattelin, että sopiva kotisatama voisi löytyä Espoosta, jolloin matka olisi kohtuuden rajoissa nyt, mutta myös mahdollisen muuton jälkeen.

Aika suuri osa venepaikoista näyttää olevan eri venekerhojen hallinnassa. Venekerhosta saattaisi olla veneilyä aloittaessa toki apua monessa asiassa, mutta jos ajatellaan vain laituripaikkaa, kannataisiko liittyä kerhoon? Hieman kalliimmaksi toki tulee, mutta tietäisi laitupaikan sijaitsevan samassa satamassa myös seuraavalla kaudella. Ja ehkä kerhon kautta saisi varmistettua aloittelijan kyvyttömyydelle sopivan paikan, missä laiturimanööverit akselivetoisella onnistuisivat ilman älytöntä venkslaamista? Mitäs sanotte? Millaisia kokemuksia teillä on venekerhoista? Kohtuuhintaisia ja mukavia saa ehdottaa, mikäli siltä tuntuu.

-Krono

Northling
Viestit: 2692
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Northling » 27.12.2012 14:33

Moro

En tiedä uudenmaan paikoista kun olen täältä länsirannikolta, mutta korjaisin tuon ajatusvirheen että laituripaikat olisivat pursiseurojen hallinnassa. Pursiseurojen laituripaikat ovat pursiseurojen rakentamia ja ylläpitämiä. Monesti vielä jäsenistön talkoovoimin tekemiä. Monessa paikassa on organisoitu vielä jäsenistön oma vartiointi, jolloin yövahti osuu kerran kaksi kesässä riippuen seuran koosta.

Pursiseurat järjestävät aloitteleville veneilijöille kursseja veneen käsittelyyn yms. Suosittelen!

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Kronometri
Viestit: 26
Liittynyt: 26.11.2012 18:27

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Kronometri » 27.12.2012 14:52

Ok. Katselin netistä Espoon kaupungin venesatamia ja ymmärsin, että näissä toimivat seurat hallitsisivat osaa paikoista. Mutta ei jää tämä ajatusvirhe varmaankaan viimeiseksi veneilyä opetellessa. I stand corrected! Ja kiitoksia Nortille nopeasta vastauksesta. Löytyykö muilta kokemuksia tai mielipiteitä?

-Krono

Northling
Viestit: 2692
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Northling » 27.12.2012 14:58

Moro

Nii, kuten sanoin, en tiedä sen syrjäisen rajaseudun asioista. Voihan se ollanii silleen, tai voi olla, jotta ei olekkaan nii...

;-)

Nortti 8|
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Pellis
Viestit: 434
Liittynyt: 10.09.2007 20:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Pellis » 27.12.2012 16:43

Itsekin aikanaan liityin venekerhoon Espoossa, enkä ole katunut. Meillä on liittymismaksu 450 euroa ja vuosimaksu 55 euroa. Laituri ja talvisäilytysmaksut noudattavat Espoon kaupunkin hintoja. Talvisäilytysalue on Suomenojan itäpäässä venekerholle varatulla alueella. Katsastus on ilmainen ja ilmaisia tapahtumia sekä koulutusta järjestetään pitkin vuotta muutamia ja maksullisia retkiä on tehty kohtuuhintaan aina Niiliä myöten, myös saari löytyy. http://www.kevk.fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Oksa on puun kukkanen.

Avatar
caracal
Viestit: 198
Liittynyt: 20.09.2006 19:44

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja caracal » 27.12.2012 19:22

Olen saanut sen käsityksen, että painotus seurojen hallitsemien laituripaikkojen ja kuntien suoraan venelijöille vuokraamien välillä on kuntakohtainen valinta. Esimerkiksi Helsingin kaupunki näyttäisi suosivan sitä, että rakentavat satamia, mutta antavat niiden pyörittämisen mielellään seurojen vastuulle ja perivät seuroilta vuokraa. Tämä on tietenkin verrattomasti helpompaa kaupungille kuin jahdata tuhansia laiturimaksujaan lusmuavia ja veneitään jäihin jättäviä veneilijöitä. Silti velvoite palvelujen tuottamisesta tulee täytettyä. Toiset kunnat taas mieluummin hallitsevat lähes kaikkia paikkoja itse.

Seurojen liittymismaksut saattavat vaikuttaa korkeilta, mutta kyllä vastinettakin saa. Seuroilla on yleensä muitakin fasiliteetteja kuin laiturit ja poijut. Löytyy säilytyskomeroita, sosiaalitiloja, mastokraanoja, vaatimattomia tai loistavia työtiloja ynnä muuta, joista koituva ilo ehkä valkenee vasta kun veneen parissa alkaa touhuta. Ja puuveneen parissahan touhutaan. Mitä pidempi matka kotoa satamaan ja telakalle, sitä enemmän tulet arvostamaan kunnon tukikohtaa. Lisäksi seuraporukassa tutustuu helpommin naapureihin, eikä konsultaation- ja talkooapua kannata väheksyä.
..."niin hyvää puuta, niin hyvää puuta, niin hyvää puuta se on"... - Kiiskinen, Kilpeläinen, Koskinen

ses
Viestit: 91
Liittynyt: 19.04.2003 13:56

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja ses » 27.12.2012 21:36

Mitenkään haluamatta kilpailla Keilalahden kerhon kanssa, Suomenojalla toimii myös 1972 perustettu Meritie, http://www.meritie.org. Saaripaikka Inkoossa, talvisäilytys Suomenojan länsipuolella.... Mastonosturi, vartiovuoroja, vielä ensi kesän ajan 'Tammivalkama' -saaripaikka 10 mailia Suomenojalta.

Liittymismaksu 380 €, vuosimaksu venemaksun kera 90 €.

Seppo S.

Jampe9
Viestit: 138
Liittynyt: 09.02.2011 16:58
Paikkakunta: Monåfjärden

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Jampe9 » 31.01.2013 20:48

Mitenkään provosoimatta/väheksymättä veneilykerhojen arvokasta työtä, tuon toisenlaisen näkemyksen. Pohjanmaan rannikolla ei ainakaan ole välttämättä mitään tarvetta liittyä minkäänlaiseen venekerhoon jos ei halua. Jakokuntien/kuntien ym. laituripaikkoja riittää pilvin pimein pitkin rannikkokyliä ja hinnat on noin puolet venekerhojen hinnoista. Itse liityin aikanaan venekerhoon kun oli pakko, yhteisnostojen takia. Toki ottivat auliisti vastaan mutta korkeata liittymishintaa moitin kun lisäksi vielä kesälaituripaikka ja talvipaikka maksoivat mielestäni kohtuuttomasti vaikka sisältivätkin sen vartioinnin. Mutta mitäs oli pakko perustaa iso laituri melkein keskelle kaupunkia? Pakkohan siellä vartiointi on ollakin...

Nyt olen pitänyt venettäni rannikkoruotsalaisen jakokunnan laiturissa, kesäpaikka on 80, talvi ilmainen ja kun on oma traileri niin jakokunnan miäs vetää veneen parillakympillä ylös. Lisäksi alueella touhuaminen on vapaampaa verrattuna venekerhon natsimaiseen kuriin ja sääntöihin joihin vapaana elänyt oli tukehtua jo eka kesän aikana. "sitäjatätäeisaatehdä..." Jakokunnan laituripaikkaan ei myöskään kuulu vartiohukipakkoa eikä ole tarviskaan kun paikka on kertakaikkiaan niin suojassa ja teiden tietymättömissä ettei sinne varkaatkaan kovin helpolla osaja. Ja kyllä; -täällä se vasta onkin sellainen henki että jos nähdään vieruskaverin veneestä köyden irronneen, niin se laitetaan takaisin kiinni. Siihenkään ei tarvita venekerhossa erikseen opetettua "fiksuutta".

Mutta, en silti moiti enkä morkkaa venekerhojakaan. Se sopii niille jotka siitä menosta tykkää ja varmaan kaupunkiympäristöissä ne on ainoitakin paikkoja saada venepaikkaa yms.

tuffarn
Viestit: 168
Liittynyt: 17.10.2007 20:49
Paikkakunta: Pietarsaari

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja tuffarn » 31.01.2013 21:14

Hieno teksti. Vackert skrivet_____________/)_______________________

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 31.01.2013 21:41

Jakokunnat saattavat olla asia erikseen. Veneseurojen paikoista päättävät veneseurojen johtokunnat ja johtokuntiin voi vaikuttaa, kun menee kokouksiin mukaan. Veneseurat niin kuin lähes kaikki muutkin yhdistykset potevat aitojen tekijöiden puutetta. Puute ilmenee jo kokouksiin osallistumismääristä. Se ei ole yksi eikä kaksi kerhoa, jotka pystyvät masinoimaan edes 5 % jäsenkunnastaan yleisiin sääntömääräisiin vuosikokouksiinsa. Vuosikokouksiin menemällä voi jo vaikuttaa asioihin, myös laituripaikka-asioihin.
Näin helppoa ei ole vaikuttaa esimerkiksi kaupungin omistamiin laituripaikkoihin. Kaupungeissa ja kunnissa voi päätösten takana olla pelkästään virkamies, joka näkee punaista, kun ei itse omista venettä, yleensä veneilijöden tarpeesta. Pari vuotta sitten, vietiin Haminan kaupungin laituripaikoilta pois sähköt, tai oikeammin laitettiin puolen tunnin välein katkeavaksi. Jos haluat sähköä enemmän kuin puolituntia veneeseesi, pane kello soimaan puolen tunnin välein, jotta voit kuitata järjestelmän siten, että se antaa sähköä. Tämä oli pelkkä virkamiespäätös. Laituripaikan hinta on n. 220 euroa esim. minulta, muistaakseni ALV 0 prosenttia. Haminan kaupunki voisi ottaa mielestäni sähkömaksun niiltä henkilöiltä ja venekunnilta, jotka haluavat sitä käyttää ja sijoittaa nämä vaikka omaan lukolliseen laituriinsa. Ei akkujen lataaminen onnistu puolen tunnin sähköllä, eikä kyllä paljon mikään muukaan. Vaikka hinta olisi tasaositettu vuotuisesta käytöstä, olisin valmis sen maksamaan. Hyvää tässä on, että kaupungin paikkaan kuuluu toistaiseksi myös talvisäilytyspaikka avoimelta kentältä. Tarkoitan tällä sitä, että mieluummin olisin veneseuran laiturissa, sillä olisi ainakin jonkinmoinen mahdollisuus vaikuttaa omaan laituripaikkaansa aloittamalla sen vaikuttamisen vaikkapa vuosikokouksesta menemällä sinne. Ja ainahan voi yrittää juntata (järjestöjyrä). :-)
Donna 28 ;-) :)
Varsinaisen veneen nimi on D. Into. Rojektivene on vielä nimetön - sillä on kyllä nimi, mutta se ei tyydytä minua

matti
Viestit: 2012
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Aloittelijan kysymyksiä, osa 2: venepaikka ja venekerhot

Viesti Kirjoittaja matti » 01.02.2013 10:25

Onneksi täällä maalla on halvempaa, maksoin juuri kerhon jäsenmaksun (25) katsastuksineen(12), yht 37€, laituri tms muutakaan paikkaa ei oo, on saaritukikohta, jossa en oo käynyt, enkä muutenkaan ole mikään yhdistysihminen
Ainoa syy ko maksujen maksamiseen on alennus vakuutusmaksusta, hyvä hyötysuhde!

Vastaa Viestiin