Paikallinen tuuli

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
matti
Viestit: 2172
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja matti » 01.08.2012 13:29

Teki tuhojaan;
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... ien-paahan" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuva ennen: http://dl.dropbox.com/u/32496642/Uusi%20kansio/045.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

Vasemmanpuolinen kallio on totaalisesti tyhjä koko "lähiö" on hävinnyt (pari näkyi vesirajassa toinen katollaan), oikeanpuolinen jossa oli rivissä muistaakseni kahdeksan mökkiä, jäljellä kaksi jotka näkyvät lehtikuvan alareunassa.

Kävin eilen katsomassa, oli maisema hieman muuttunut, eikä tietenkään kamera mukana, että olis saanut otettua vertailukuvan. :P

Matti

Avatar
vilreu
Viestit: 83
Liittynyt: 19.05.2010 1:31
Paikkakunta: Raisio

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja vilreu » 01.08.2012 20:04

Olisikohan kyseessä ollut tälläinen ilmiö?
Kuvasin tämän puolituntia sitten Isokarilta. Olis ollutkin turhan jännää jos tuo olisi ollut lähempänä. Monen kilometrinkin päästä erottui korkea ja laaja vesipatsas.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.
Kuva

Avatar
Simon
Viestit: 958
Liittynyt: 23.03.2007 0:27
Paikkakunta: Kaskinen

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Simon » 01.08.2012 20:59

Tuommoista sääilmiötä tuskin hakemalla löytää, joten olet ollut oikeassa ja vieläpä turvallisessakin paikassa tuon kuvatessassi, ei voi kun onnitella OTOKSESTASI :))

Avatar
vilreu
Viestit: 83
Liittynyt: 19.05.2010 1:31
Paikkakunta: Raisio

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja vilreu » 01.08.2012 21:16

Kiitos. Toivon syvästi, että kokemus oli ainutkertainen :)
Kuva

pellamo
Viestit: 755
Liittynyt: 14.05.2009 21:12
Paikkakunta: surkia merikaapunni Oulu

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja pellamo » 01.08.2012 22:20

Piruvie että tuo luonto on ihmeellinen...ja vilreun kuva hieno !!!
Mitenhän vedenpinta käyttäytyy tuolla "silmässä"? aika pöhinä varmaan 8-|
Tarkka suunnittelu "tappaa" luovuuden ja haaskaa värkkäilyaikaa..

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 01.08.2012 22:36

Vai paikallinen tuuli...

Hiukan ehkä offtopikkia mutta kun lehdissä oli kuvia itäisen Suomenlahden Huovarin saarelta josta kalamajat, paikalliskielellä putkat, olivat lennelleet kovassa tuulenpuuskassa tai mahdolisesti paikallisessa trombissa pitkin ja poikin kallioista saarta.
Kun katseli kuvia niin ihmetytti miksei yhtäkään niistä ollut kiinnitetty vaijerilla kallioon?
Täällä on muutamassa paikassa, mm. Kattilankallassa pahimmissa paikoissa olevat majat laitettu katon harjan yli kulkevilla vaijereilla kiinni maahan ja pysyvät paikoillaan.
Tuli mieleen ajatus etteikö siellä Suomenlahdella koskaan tuule kunnolla... ;-)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 01.08.2012 22:49

On ollut tuo Huovari viimeiset 10 -vuotta käyntiohjelmassa, mutta tänäkään kesänä en sinne ei pääse. Matti vanhana "rajankävijänä" voisi varmaan tietää enemmänkin noiden majojen luonteesta. Minulla kun on sellainen kuva, että niitä on talvisin jopa viety jäälle mukana taukotuvaksi kalastajille ja hylkeenpyytäjille ja että niissä olisi siellä myös yövytty. Muistikuvani voi olla myös täysin väärä.
Donna 28
Varsinaisen veneen nimi on D. Into. Rojektivene on vielä nimetön - sillä on kyllä nimi, mutta se ei tyydytä minua

Avatar
Simon
Viestit: 958
Liittynyt: 23.03.2007 0:27
Paikkakunta: Kaskinen

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Simon » 01.08.2012 23:27

Vaikka aina sanotaan, että laita kuvasi pienemmäksi, niin tässä tapauksessa voinemme ehdottaa kuvan näkyvän alkuperäisessä muodossaan :) Tai, minä noista tiedä, mutta mahdollisimman isona, että näkyy paremmin tuo meren osuus tuossa tapahtumassa. |+|
Viimeksi muokannut Simon, 01.08.2012 23:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
raimå
Viestit: 859
Liittynyt: 26.05.2006 1:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja raimå » 01.08.2012 23:29

Eipä nuo trombit vai mitkälieovatkaan niin kovin harvinaisia ole. Ilmestyvät hetkeksi ja katoavat ennen kuin kerkeät kameraa kaivamaan. Jurmosta katteltiin pientä ukkosrintamaa aamuvarhaisella ja hetkeksi pujahti myös tuollainen "jumalan sormi" esiin ja katosi samantien. Oli tosi kaukana mutta näkyy tuossa keskivaiheilla.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.
http://fiskaritupuna.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
vilreu
Viestit: 83
Liittynyt: 19.05.2010 1:31
Paikkakunta: Raisio

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja vilreu » 02.08.2012 14:54

Tämä ei ollut mikään pieni ja nopea ilmiö. Huomiota kiinnitti ensin juuri tuo sormi pilvijonon hännillä. Oli pakko keskittyä vahtaamaan ettei lapset putoa kalliolta. Noin viiden minuutin päästä vaimo tuli kameran kanssa ja vielä sen jälkeen vaihdoin pitemmän putken kameraan, ennen kuin aloin kuvata.

Noin vartin päästä otin tuon kännykkäkamerakuvan, joka on tuossa aiemmin. Veikkaisin, että tuo meressä näkyvä vesipatsas oli kymmenen kilometrin päässä, koska se vaikutti olevan osin horisontin takana. Vesipatsas kasvoi kokoajan vaikka "sormi" välillä osittain katosikin. Emme jääneet odottaamaan ilmiön loppua, mutta kyllä se ainakin puolituntia kesti. Vesipatsaan täytyi olla ainakin ruotsinlaivan kokoinen.

Laitan jonnekkin niitä järkkärillä otettuja kuvia esille, kunhan päästään kotiin.
Kuva

matti
Viestit: 2172
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja matti » 02.08.2012 20:38

Donna 28 kirjoitti:On ollut tuo Huovari viimeiset 10 -vuotta käyntiohjelmassa, mutta tänäkään kesänä en sinne ei pääse. Matti vanhana "rajankävijänä" voisi varmaan tietää enemmänkin noiden majojen luonteesta. Minulla kun on sellainen kuva, että niitä on talvisin jopa viety jäälle mukana taukotuvaksi kalastajille ja hylkeenpyytäjille ja että niissä olisi siellä myös yövytty. Muistikuvani voi olla myös täysin väärä.
Donna 28
Kyllä sinä jotain muistat; ne kalaputkat olivat alunperin juuri sellaisia, että ne vietiin jäälle verkkoavannon viereen, ettei työmatka muodostunut tarpeettoman pitkäksi.
Neuvostoliiton alueella olleen kalastukseen tarkoitutetun vuokra-alue-A: eteläreunaan oli jotain 10 km Huovarista, silloisilla kulkupeleillä-suksilla- olisi ollut melko aikaaviepää kulkea huovarista verkoille helmikuun pimeydessä, oli paljon joutuisampaaa putkan edessä nostaa verkko avantoon ja alkaa päästelemään silakoita. Raassali-siis kalanostaja/rahtari haki kalat suoraan avannolta. Siitä yksin saisi melkoisen seikkailutarinan, ennen hevosilla, myöhemmin harmaalla Fergulla tai Porchella-kevyitä- kalat kuljetettiin maihin-kovalla vauhdilla yi pienempien rakojen, jos isompi, niin lankut joita pitkin yli.

Putkat olivat kesäsäilytyksessä(käytössä) Huovarissa. Nyt ne on vapaa-ajan käytössä, ja korjauksissa niihiin tullut lisää painoa, luulen,ettei monikaan nousisi miesvoimin rekeen.
Joskus aikoinaan ollut puhetta V-M:n mainitsemasta kiinnityksestä; ettei ole tehnyt yksikään kuperkeikkaa?
Kyllä siellä tuulee; muinoin tullut oltua talvella yötäkin siellä, kerran kun avasin majan oven, vaikka olin valmistautunut, että ovi repäsee, niin ovi tempaisi mukanaan ja heitti viereisen majan seinään.

Molemmissa päissä saarta oli puucee, ne olivat kallliokiiloilla kiinni, toinen teki voltin takavasemmalle kun ko kiinnitys oli pettänyt.

saaressa silloin ti ollut kaveri ihmetteli, että miksi lehtikuva oli otettu siten, että siinä näkyi ne lähes kaikki ehyet tai melkein ehyet mökit. Hänellä oli kuvia niistä "räjähtäneistä".
Sanoi, ettö kun oli menossa Huovariin, niin vastaan ajelehti patjoja lautoja ja kaikenlaista muuta rojua.
Onneksi siellä ei ollut silloin yöllä ilmeisesti ketään, toinen kaveri joka meni ma aamulla, sanoi, että hieman hirvitti mennä, jos vaikka löytäisi jotain "entisiä" yöpyjiä, jälki oli sen verran karmeaa.

Matti

Avatar
raimå
Viestit: 859
Liittynyt: 26.05.2006 1:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja raimå » 06.08.2012 8:04

Kyllä nuo mullistukset opettaa ainakin itselle nöyryyttä. En oikeen ymmärrä minkä takia "moni" lähtee tieten tahtoen merelle vaikka tutkakuvassa näkyy selkeät rankkasateet ja ukkoset suoraan tulilinjalla. Yleensä purjeveneilijöitä, joiden merikelpoisuus ehkä parempi mutta silti. Ei mielestäni järjen häivää vaikka olis mitkä johdattimet.

Tuosta pienestä "sormesta" kun mainitsin niin samaan aikaan lähti taas "aamun kilpailijat" kohti myräkkää. Tuuli ehkä 10m/s Jurmossa, mutta ukkosalueella oli kuulemma veneet siirtyneet joukolla kenoon jossain satamassa. Mietin vain että jonkinverran on emännälle selittämistä miksi täytyy lähteä väkisin ukkosen syliin. Noh, pari kolme tuli häntä koipien välissä moottorin varassa takaisin satamaan. Itse join kahvia, kuuntelin radiota ja nautiskelin luonnonilmiöstä turvallisen välimatkan takaa:)
http://fiskaritupuna.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 06.08.2012 11:39

"Kyllä nuo mullistukset opettaa ainakin itselle nöyryyttä. En oikeen ymmärrä minkä takia "moni" lähtee tieten tahtoen merelle vaikka tutkakuvassa näkyy selkeät rankkasateet ja ukkoset suoraan tulilinjalla. Yleensä purjeveneilijöitä, joiden merikelpoisuus ehkä parempi mutta silti. Ei mielestäni järjen häivää vaikka olis mitkä johdattimet." - raimå

Niimpä... missä se raja menee mihin keliin tai minkälaisten ennustuksien perusteella lähtee merelle... Tuskin kukaan lähtee merelle siihen turvaten että kyllä ne viranomaiset ja vapaaehtoiset meripelastajat hoitaa asian jos tulee hätä.
Nykyiset sääennustukset ovat menneet viimevuosina yhä epätarkemmiksi samlla kun sääilmiöt ovat muuttuneet arvaamattomimmiksi. Jopa paikallisesti (vaikkapa 30km säteellä) on käsittämättömiä vaihteluita esim. tuulen suhteen. Kerran esim. Hailuodon Ojakylän sääaseman mittauspiste näytti 4m/s tuulta ja me puskettiin Dejah Thoriksella laitavastaiseen parinkymmenen metrin myterissä reilun kymmen kilsan päässä. Tuulen suunta oli molemmissa paikoissa sama... :))

Kun noista sääennusteista tai paremminkin niiden käsittämättömästä epäluotettavuudesta on ollut puhetta niin sain norjalaisen säälinkin jonka ennustuksien olisi pitänyt olla kotimaisia tarkempia myös Suomen paikallissäiden osalta. Mutta paskat se sen kummempi ole kun kotimaisetkaan arvaukset...

Mielestäni live-elämään ja harrastuksiin kuulu riskit joita toiset ottaa enemmän ja toiset vähemmän joko tyhmyyttään tai kokemattomuuttaan mutta jotkut tekevät sitä myös ihan tietoisesti.

Me ollaan lähdössä ensi lauantaina Ruotsin puolelle ja välietappina on Hailuodon Marjaniemi jossa yövytään ja tehdään päätös mihin kohtaa naapurinmaan rannikkoa suoritetaan maihinnousu. Ja sitten pohjoisen kautta 3-5 tunnin etappimatkoilla takaisin kotiin. 4 kertaa on tehty sama ylitys ja joka kerta on ollut tuuliennusteet vähintäänkin 130% pielessä - 3 kertaa reilua 10m/s tuulta ja livenä melkein pläkää ja kerran piti olla pläkää ja silloin tuuli reilut 10 metriä. Kova pitää ennusteen olla ettei ylitystä tehdä tai sitten hommaan voi ilmestyä jokin muu este. Iso ukkosrintama on sellainen että sen läpi en lähde ajamaan.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 06.08.2012 17:08

Tuuli ennusteetkin ovat mitä sattuu. Navakkaa tuulta veneilijöille varoittavat tahot eivät todellisuudessa ole minun venelyhistoriani aikana kesällä olleet juuri koskaan edes navakoita. Sen sijaan syksyä kohden ne täsmentyvät enemmän ammattilaisille tarkoitetuiksi. Ehkäpä merisääennusteiden laatijat haluavat huviveneet pois mereltä, jottei merivartijat ja -pelastusseurat joutuis liian koville "kevyemmissäkin" tuulissa toikkaroivien ns. harrasteveneilijöiden kanssa.
Itse en mielelläni lähde merelle, jos ennuste on yli 9 m/s, mutta jos tuuli yltyy kovaksi tai jopa myrskytuuleksi, osaan tulla sieltä rauhallisesti lähimpään suojaan odottamaan
parempaa keliä. En jääräpäisesti yritä mennä suorinta tietä suurten selkien kautta kotiin.
Kokeneen veneilijän tuntee mielestäni vaarojen välttämisestä.
Niin ja philjärtalla en kyllä lähtisi 4 m/s kovempaan tuuleen, sen verran vähän olen sillä ajanut 8}
Donna 28 :)
Varsinaisen veneen nimi on D. Into. Rojektivene on vielä nimetön - sillä on kyllä nimi, mutta se ei tyydytä minua

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Paikallinen tuuli

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 08.08.2012 22:43

Tässäpä lisää maustetta tuuliennustesoppaan: http://www.windguru.cz/fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Välillä sisämaasta eli Tsekeistä ;-)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Vastaa Viestiin