Epoksi pakkasella

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Ana
Viestit: 245
Liittynyt: 05 Loka 2009 13:56
Viesti:

Epoksi pakkasella

Viesti Kirjoittaja Ana » 11 Joulu 2009 09:57

Liimailin tuossa yhden varvaslistan paikoilleen ja järjestin tälle paikallisen lämmityksen, mutta aloin miettimään tuon epoksin kovettumista yleensä pakkaskelillä. Eli että epoksi aloittaisi kovettumisreaktion tarvitaan tietty lämpötila. Epoksi kovettuu täysin noin viikon aikana, kuitenkin tuo puristus aika on noin 10 tuntia. onko tuo 10 tuntia se ns. kriittinen aika ja kun liimattavaa kohtaa on nyt lämmitetty vuorokauden verran mitä tapahtuu jos otan lämmityksen pois? Kokeilin kyllä aikaisemmin paklata epoksilla kylmässä ja tämä jäi pehmeäksi, jolloin laitoin lämmityksen vasta seuraavan päivänä ja tällöin pakkeli kovettui. Eli tuo reaktio jatkui vaikka oli välillä pysähtynyt.
______________________________
http://marsund880.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
CC
Viestit: 819
Liittynyt: 17 Touko 2008 01:50
Paikkakunta: JKLn MLK

Re: Epoksi pakkasella

Viesti Kirjoittaja CC » 11 Joulu 2009 11:39

Epoksi on minun tietääkseni tuossa suhteessa paljon parempi, kuin polyesterihartsi. Polyesterin reaktio kun jää käynnistymättä,
niin se on siinä, ei kuivu eikä kovetu. Epoksi jatkaa, kun lämpötila on taas sopiva. Lujuus kyllä epoksillakin kärsii liian hitaasta
kovettumisesta.
36 Cavalier Crusader, nyttemin uudessa kodissa.

hkhk
Viestit: 678
Liittynyt: 06 Maalis 2005 18:52
Paikkakunta: Vantaa

Hartsia lumimuottiin

Viesti Kirjoittaja hkhk » 14 Joulu 2009 21:36

Kerronpa omasta mielestäni erikoisen jutun polyesterihartsista. Tavoitteena oli muotoilla vapaasti Lightningin sisäkuori. Oikein hyvää muotoiluainetta en keksinyt halvalla. Korostan sanaa halvalla.
Mulla oli Litin muotti. Muotoilin sisäkuoren mallin lumesta muotin sisään. Manklasin siihen lasikuitua ja hartsia tavalliseen tapaan joku 2-3 kerrosta. Välitavoitteena oli saada jonkinlainen aihio, josta pääsisin paklaamalla ja uusia malleja ja muotteja tekemällä eteenpäin. OK. Jäin odottelemaan hartsin kovettumista. Ei kovettunut hetkessä. Kun sitten erään kerran menin pihan perälle katsomaan viritystä, hartsi oli kovettunut. Oliko siihen sitten paistanut aurinko, vai mikä oli tullut. -Loppu-tarina oli, että en jaksanut kehitellä muottia eteenpäin. -Oli niin paljon muuta puuhaa.
Moni kysyy tietysti millainen uusi sisus. No se ei tietysti olisi täyttänyt mitään Litin luokkavaatimuksia. Mutta olisi ollut itsetyhentävä sitloota ja ilman etukantta niin, että tyttöystävät olisivat päässeet helposti veneeseen edestä (kannella horjumatta). -Tää ei ole ihan puuvenettä. Mutta tarina kertoo, että hartsi voi kovettua myös huonoissa olosuhteissa. Mikä lie lujuus?

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Re: Epoksi pakkasella

Viesti Kirjoittaja Mile » 15 Joulu 2009 10:02

Lumimuotin tapauksessa kyseessä lienee ollut tavallinen pahanhajuinen polyesterihartsi?
Nehän kovettuu kylmässäkin riippuen miten paljon kovetetta laitettu ja miten kiihdytettyä hartsi on. Auringon UV säteet saavat myös kovettumisreaktion käyntiin.

Epoksin kanssa on vähän toinen juttu, systeemistä riippuen ( kovete ja mahdollisesti käytetyt katalyytit) - epoksi voi kovettua melko kylmässä tai sitten ei.

Epoksi jämähtää melko kylmässäkin kumimaiseen tilaan, mutta liian kylmässä kovettuminen pysähtyy siihen, eikä ala uudestaan ennen kuin lämpö nousee riittävän korkealle; ja tuo "riittävä" on systeemistä riippuva, ehkä n. reilun lämpimän kesäpäivän lämmöstä aina
150 C ja ylikin. Ns. lämpökovetteiset "yksikomponenttiepoksit" ovat epokseja joilla kovettuminen on tarkoituksellisesti pysäytetty hartsin ja kovetteen sekoittamisen jälkeen - lopullinen kovettuminen saadaan aikaan lämmöllä.

Omaa kokemusta on vanhasta Araldit -laminointiepoksista jota käytin joskus nuoruudessa ; joskus kylmässä tehdyt työt jäivät kovettumatta, ei silloin auttanut muu kuin kunnon "saunottaminen" tai osat uuniin 80 C lämpöön muutamaksi tunniksi - sitten paistamisen jälkeen lopputulos olikin tavallista "kylmälaminointia" lujempi.

West System epoksi on myös joskus kylmillä ilmoilla tehnyt saman tempun, liimaus pysynyt kumimaisena useita päiviä, mutta kuitenkin kovettunut kun on tullut riittävän lämmin ilma tai lämmittänyt liimausta. Lämmitykseen käy vaikka tehokkaan puoleinen työmaahalogeenilamppu.
Mile

hkhk
Viestit: 678
Liittynyt: 06 Maalis 2005 18:52
Paikkakunta: Vantaa

Pahanhajuisesta hartsista

Viesti Kirjoittaja hkhk » 15 Joulu 2009 11:00

Tää lumimuotti oli vuonna noin 1980.
Onks niitä ei-pahan-hajuisiakin hartseja.
En ole vuosiin tehnyt kusilaituvenetä.

Vastaa Viestiin