Jos nimittäin lorauttelee muottiin pieniä määriä. niin lyijy mielellään muodostaa muottiin "kakkuja" joita ei sitten enää tasoitella kuin mekaanisesti,= valtava työ. ( ota myös huomioon että jäähtyneen lyijyn päälle valettu uusi lyijy EI tartu siihen vanhaan , päinvastoin ,sinne jää selvä sauma.
itse tein valun niin että muotti oli "teräs amme " jota pystyi kuumentamaan niin paljon kuin tarve vaati ,ja lyijy oli muotissa aivan tasaisesti. loiva virhe oli siinä että valua ei tehty loppuun asti em. tavalla.
( päivä loppui) eli kun valu oli jo jäähtynyt aloin valaa siihen lisää paksuutta mainitsemallasi tavalla.
ja katso- kylmän lyijyn päälle valutettu uusi sula luovutti lämpönsä ,siihen alla olevaan jo jäähtyneeseen ,ja uusi tuppasi hyytymään useamman sentin korkuisiksi "lammikoiksi".
Eikä ollut mitään toivoa saada pintaa tasaiseksi esim. nestekaasu liekillä
Näin jälkeenpän ajatellen olis kannattanut seuraavana päivänä ,laittaa uudet tulet muotin alle ja pitää se sulana loppuun asti niin olisi saanut pinnasta aivan sileän,
Pienen kölinhän kyllä oikoo höyläämällä JOS valusta ei ( kuten minulla) törrötä ne kiinnitys pultit.
Tuo "hiekka muotti" on varmasti hyvä ajatus, mutta ,edellytys taitaa olla, että lyijy sinne valetaan kaikki kerralla,eikä edes liruttamalla ,vaan suht koht vauhdikkaasti ??
eli lyijyä ei valun jälkeen enää voi kuumentaa .
Nämä nyt on tällaisia peräkylän lyijy valurin aatoksia .

http://kuvablogi.com/nayta/927040/" onclick="window.open(this.href);return false;