Kuidutus

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
isomakke
Viestit: 52
Liittynyt: 19 Huhti 2003 09:27
Paikkakunta: Turku

Kuidutus

Viesti Kirjoittaja isomakke » 04 Huhti 2004 15:41

Onko kellään kokemuksia onnistuneesta puuveneen pohjan lasikuiduttamisesta,ts. haluaisin tietää aineista ja menetelmistä jolla kuitu saadaan kunnolla jäämään puuhun kiinni .Paikallisen lasikuitumestarin mukaan veden kanssa kosketuksiin tulevan maton ja hartsin tulee olla eri tavaraa kuin ns.normaali lasikuitu,pitääköhän paikkaansa?Tulenarka aihe näille sivuille mutta uskon että kokemuksia on ainakin siitä että miten ei pidä tehdä.

Avatar
kardinaali
Viestit: 261
Liittynyt: 20 Loka 2003 13:09
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kardinaali » 04 Huhti 2004 18:09

Oman veneeni pohjaan on joskus taannoin tapetoitu lasikuitua, jota olen kolhujen yms. takia joutunut korjailemaan. Olen käyttänyt ihan tavallisia aineksia kuidusta ja hartsista lähtien ja hyvin ovat siellä pysyneet. Tärkeintä on pitää topcoat kunnossa, ettei vesi pääse kudoksiin mädättämään. Voda pääsee pienestäkin naarmusta sisään ja kun se aikansa muhii puun ja kuidun välissä, niin lopputuloksena on mukavasti irtoileva lasipäällyste.

Jos kuidutus on aivan välttämätön, kannattaa muistaa, että ensimmäisen hartsi- eli polyesterikerroksen kannattaa antaa imeytyä kunnolla puuhun ja vasta sitten ruveta pelaamaan kuidun kanssa.

Epoksista mulla ei ole kokemuksia, mutta sen luulisi toimivan (oikein kankaan kanssa) tässä tapauksessa hyvin. Epoksi tarvitsee päälleen UV-suojauksen eikä sitä ole hyvä muutenkaan jättää pinnoittamatta.

htg
Viestit: 42
Liittynyt: 26 Huhti 2003 17:55

Kuidutus.....

Viesti Kirjoittaja htg » 04 Huhti 2004 19:58

Älä hyvä mies kuduta puuveneen pohjaa! Kuiduttaminen vain siirtää ongelmia eteenpäin ja varmasti pahentaa niitä!

Jos vene on niin huonossa kunnossa ettei sen korjaaminen ole enää muuten mahdollista niin suo puuveneellesi arvokas loppu juhannuskokossa! :-)

Avatar
vanhami
Viestit: 507
Liittynyt: 16 Huhti 2003 14:35
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kuidutus

Viesti Kirjoittaja vanhami » 05 Huhti 2004 09:04

isomakke kirjoitti:Onko kellään kokemuksia onnistuneesta puuveneen pohjan lasikuiduttamisesta
Ei kellään, ei ihan varmasti kellään!!!

Mika
Veneiden näprääminen on kivaa. Samoin saaressa siggen polttelu takakannella olutpullo kädessä. Veneilystä en niinkään perusta.

http://www.mikavanhala.fi

Yrittäjänä venetarvikekaupassa.
http://www.heater.fi/

isomakke
Viestit: 52
Liittynyt: 19 Huhti 2003 09:27
Paikkakunta: Turku

kuidutus

Viesti Kirjoittaja isomakke » 05 Huhti 2004 16:59

Ai että nuotioon pitäis laittaa,olin venelehdestä lukevinani että mahonkikaunotar Minervaankin oli ladottu kuitua...,asiaan,laitetaanko imeytettävään ekaan hartsikerrokseen ollenkaan kovettajaa?

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Re: kuidutus

Viesti Kirjoittaja Saima » 05 Huhti 2004 17:16

isomakke kirjoitti:Ai että nuotioon pitäis laittaa,olin venelehdestä lukevinani että mahonkikaunotar Minervaankin oli ladottu kuitua...,asiaan,laitetaanko imeytettävään ekaan hartsikerrokseen ollenkaan kovettajaa?
Olen kuullut, että kuidutettu palaa erinomaisesti myös, ellei paremmin..

Asiasta varmasti löytyisi täältäkin jo satojen viestien joukosta (!) tietoa, mutta sellainen tietokanta tämä ei vielä ole, etteikö kannattaisi hakusanojen miettimisen ohella juttujakin vielä kirjoitella. :)

Minua kiinnostaa sama aihe, mutta lähinnä puun 'muovilla kyllästämisen' kannalta, jossa vähän kovetetta sisältävää hartsia imeytetään puuhun. Olisi vain pari paikkaa veneessä jotka ovat haperoksi muuttumassa. Josko joku sitten myöhemmin nuo puunpalat siihen veistää uusiksi, on toinen kysymys.

Sehän olisi paras alku kuiduttamisellekin, ikäänkuin tehdä sellaista muovipuuta rungosta, mikä ei elä millään lailla enää. Vai mitä mieltä ollaan?

Miksei edelleenkin veneen käyttöikää voisi yrittää nostaa ennen kokkoon laittoa? Kunhan ei pilata harvinaisia historiallisia yksilöitä näin, sillä puuveneenhän voi tunnetusti aina uudistaa pala palalta. Näkisin kuitenkin, että uusiakin veistetään ja mistään ei löydy tekijöitä kaikkien veistettyjen pitämiseksi alkuperäisessä kunnossa.

Asian tekee kuumaksi arvostelukyvyn harvinaisuus veneen kunnosta ja arvokkuudesta - milloin kuidutus on oikeasti järkevää. Onneksi lasikuidun hinta on sentään noussut takavuosilta! Ja kun ruotimaan ruvetaan, on vene siinä alla oltava kuitenkin edelleen vahva, vaikka jonkinlaista turvallisuudentunnetta vedenpitävä kuitu voi jollekin kenties tuoda.

Kaikki muut keinot tiivistää ja vahvistaa venettä ovat myös olemassa ja lopultakin kyseessä on melkein aina valinta, jolla kuvitellaan pääsevän helpommalla pohjan kanssa. Voihan se ollakin niin, mutta yleensä se vain arvoa laskee ja nopeuttaa rakenteiden heikentymistä. Valinta on myös puupinta, jota on mukavampi katsella kuin muovia, vaikka se olisi kuinka vanhentuneen näköinen.

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 05 Huhti 2004 20:38

Lähes aina voi venettä korjata muutenkin kuin kuiduttamalla.

Jos kuitenkin kuidutat varmista seuraavat asiat. Puun pitää olla kuivaa. Rasva puun pinnasta pitää poistaa. Vanha maali pitää poistaa, sillä varsinkin alkydimaalit rupeaa kiehumaan hartsin alla. Hartsin kovettumista ei voi hidastaa vähentämällä kovettajan määrää. Kovettajan vähentämisestä seuraa kesken jäänyt reaktio jossa hartsi jää kovettumatta. Hartsia ei myöskään saa ohentaa. Imeytymistä voi parantaa käyttämällä hidasta kovettajaa. Tavallinen harso (lasikuitumatto) käy hommaan mainiosti. Jos kuiduttaa niin oma mielipiteeni on että pitää kuiduttaa ylös asti tai vähintään varmistaa että vesi ei enää pääse lautoja turvottamaan. Todellisuudessa vettä pääsee aina jostain rakenteeseen ja siellä se sitten on ja tilanne pahenee edelleen. Jos onnistut hommassa niin että pääset jokakeväisetä jatkokorjaukseta /kuidutuksesta on homma onnistunut. Vielä pitää tietää se että homma on todella työlästä ja erittäin vittumaista toteuttaa.

htg
Viestit: 42
Liittynyt: 26 Huhti 2003 17:55

Viesti Kirjoittaja htg » 05 Huhti 2004 21:32

Jos nyt kaikesta huolimatta on puuvene "kuidutettava" tee edes epoksihartsilla rutikuivalle ja putipuhtaalle pinnalle. Polyesteri(?) eli se "tavallinen" hartsi kun ei pysy puussa kiinni.

Epoksia on myös käytettävä riittävästi, että puu ja lasikangas(kudottu) kyllästyvät kunnolla, ja pintaan vielä muutama kerros pelkkää epoksia ennen maalausta.
Silti puu imee kosteutta sisäpuolelta,ellei sitä kapsuloida kokonaan epoksiin, eikä se taas pääse kuivumaan kunnolla....


Onnea matkaan.

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 05 Huhti 2004 21:47

Joo kyl toi epoxi on tietty parempaa tarttumaan puuhun mutta on kalliimpaa ja lammaaminen sillä on mun kokemuksen mukaan hankalampaa kun fenolihartsin. Epoxi ei oikein sulata maton sideaineita joten ne ei toimi hyvin keskenään. Kudotun käyttäminen on toki lujempi ratkaisu mut taas maksaa Jos meinaa kuiduttaa ikäänku saattohoitomielessä niin mahdollisimman halpaa ja helppoa kamaa pohjaan.

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 05 Huhti 2004 21:52

Kinde kirjoitti:Hartsin kovettumista ei voi hidastaa vähentämällä kovettajan määrää. Kovettajan vähentämisestä seuraa kesken jäänyt reaktio jossa hartsi jää kovettumatta.
Onks varma kanssa? Aika usein on saanut lukea toisenlaista tietoa. Tippakin kovettaa koko purkin ja sen sellaista. Aralditin korkit jos laitat väärinpäin, koko tuubi kovettuu ajan kanssa?

Niitä taitaa sitten olla oikein reilusti hitaammin kuivuvia kovettajia olemassa?

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 05 Huhti 2004 22:04

En olisi ihan heti valmis tuomitsemaan kuidutusta varsinkaan uusissa veneissä. Ompahan sitten "vain" semmoinen puulasikuituvene mutta kaikesta huolimatta se voi olla omistajalleen ylpeys ja yksi elämän tärkeimmistä asioista. Sen sijaan ihmettelen jotakin Minervan kuidutusta tai kuten tänään ilmestyneessä Puuvene lehdessä kerrottiin "Ilkan" vm. 1907 "entisöintiä" jossa veneeseen oli asennettu 15 heppanen Kubota nemolla keulapiikkiin ja letkuilla veto potkurille... No onhan sekin "entisöimistä", joku tosin voisi kutsua sitä raiskaamiseksi. Mielestäni Ilkka on nyt vain käyttöentisöity ei entisöity, siihen entisöintiin olisi kuulunut moottorikin samalta ajalta.
Mutta kyllä olisi ollut ilman tuota väkivaltaa kaunis ja aikalaisensa vene!
Harkitsikohan ne siellä "entisöintiin erikoistuneessa" firmassa Ilkan kuidutusta ;)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 05 Huhti 2004 22:27

Palatakseni tuohon "tavallisen" hartsin pysymiseen puussa niin uskon että se pysyy kuin tauti mikäli homma tehdään ohjeiden mukaisesti. Itse olen käyttänyt hartsia liimana tehdessäni aseiden erimallisia tukkeja erilaisista vanereista ja viiluista eikä suoritettujen koehakkaamisten, -vääntämisten ja - liottamisten perusteella ole yhtään huonompaa kuin epoksikaan - meinaan ainakaan kuivalla maalla aseen perässä...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 06 Huhti 2004 13:36

Tässä linkissä on terpolin ohjeet puuveneen kuidutukseen. Ohjeet poikke kyllä mun tiedoista mutta niinkuin aina on näissä hommissa useita eri koulukuntia ja mielipiteitä.

Mun kuidutukset tällä palstalla loppu tähän

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 06 Huhti 2004 13:37


Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 06 Huhti 2004 15:08

"Kovettimen ali- ja yliannostus heikentävät laatua."

Juupa juu, tuossa toisessa otsikossahan kyselemääni "puun muovikyllästys" asiaa myös käsitellään:

Rakenteen vahvistaminen epoksilla

Kiitoksia Kindellekin!

Muuten, isoäitini oli Saima :) Olkoon sitten minäkin nyt.

Saima
Viimeksi muokannut Saima, 18 Touko 2004 13:25. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vastaa Viestiin