Ohje: pellavaöljykitin tekeminen

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Ohje: pellavaöljykitin tekeminen

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 29.04.2006 13:47

Liitukittiä kysytään niin usein, että kirjoitetaan nyt sitten siitä juttu.

Kitti tehdään sekoittamalla liitujauhoa tilkkaan pellavaöljyä tai vernissaa, kunnes saadaan kova, kiinteä kitti. Pellavaöljyä käytetään kittiin joka tulee esim. puuosien sovittamiseen toisiinsa tai helojen petaamiseen ja vernissaa sitten niitinreikiin. Vanhojen ikkunoiden lasitukseen olen käyttänyt vernissakittiä, raaka öljy kuivuu siihen liian hitaasti.

Oikea kiinteys riippuu käyttöpaikasta. Osien sovitukseen saa tehdä hyvinkin löyhän kitin, joka petautuu osien väliin hyvin. Ruuvinreikiin kiinteys on sellainen, että kittiä ei pysty juuri kylmiltään käyttämään, mutta käsissä lämmitettynä ja leivottuna se on helppo levittää. Työmenetelmä on tosiaankin se, että kittimöykkyä pidetään lämpimässä kouransilmässä koko ajan ja siitä leivotaan sopivaa massaa ruuvinreikiin tai muihin koloihin. Ja ikkunahommiin kitti pitäisi olla siltä väliltä, että se levittyy kittiveitsellä. Omaan makuuni Tikkurilan valmis pellavaöljykitti on vähän turhan löysää ikkunoihin muuten kuin pohjakitiksi lasin alle. Pintaan teen vähän tukevampaa kittiä. Ruuvinreikiin se on ehdottomasti liian löysää.

Kittiä voi värjätä maaväreillä, mäntyisiin veneisiin käytetään yleensä polttamatonta terraa tai polttamatonta sienaa, mahonkisiin poltettua terraa tai sienaa. Niillä saadaan osapuilleen oikean sävyinen kitti, joka ei juuri erotu lakan alta. Väriä tarvitaan todella vähän, ehkä teelusikallinen paria kolmea liitujauhodesiä kohti. Väri kannattaa sekoittaa liituun kuivana, valmiiseen kittimöykkyyn sitä ei tahdo saada millään tasaiseksi. Jos talossa on taiteilijan öljyvärejä, niin niistäkin voi tursotella eri sävyjä liitojauhon sekaan oikeamman sävyn saavuttamiseksi.

Kitin voi tehdä pienissä erissä ihan vain levynpalan päällä veivaten, mutta isompiin eriin kannattaa ottaa porakone käyttöön.

Kuva

Liitujauho siis sävytetään ensin, jos siihen on tarvetta. Sen jälkeen lisätään jauhoon öljyä tai vernissaa ihan pikku tilkka kerrallaan, kunnes kitistä alkaa tulla murotaikinan näköistä ryyniä. Lisää öljyä varovasti, koska sitä todella tarvitaan hyvin vähän.

Öljyä alkaa olla tarpeeksi kun ryynit alkavat hiukan sulaa yhteen ja kitin pinta näyttää hetken seistyään rasvaiselta. Tällä tavalla tulee kovaa kittiä, pehmeämpään öljyn lisäystä saa jatkaa hiukan pidempään.

Kuva

Kova ruuvinreikäkitti on melkein helpoin tehdä hakkaamalla. Pehmeämpää kittiä voi vaivata käsin, mutta kovaa kittiä tehdessä kitin saa notkistettua helpommin kun sitä hakkaa lattiaan tai paukuttelee isolla vasaralla.

Kuva

Hakattu kittilevy kääritään aina välillä rullalle ja jatketaan hakkaamista. Niin kauan kun kitti halkeilee rullatessa, se on joko liian vähän vaivattua tai liian kuivaa. Tarvittaessa voi laittaa ihan pikku tilkan öljyä joukkoon kääröä uudelleen rullatessa jos tuntuu että kitti ei millään notkistu.

Kuva

Kitin koostumuksen kuvailu on valitettavan vaikeaa. Sitä pitää hiukan kokeilla aina käyttötarkoituksen mukaan: painuuko se sopivasti kasaan osia toisiinsa sovittaessa, täyttääkö se helposti ruuvinreikiä kitatessa, levittyykö se kittiveitsellä lasittaessa. Siihen on vaikea antaa kirjallista neuvoa, vaan oikea kiinteys on kokeiltava jokaiseen paikkaan erikseen.

Kittiä voi tehdä aika paljon kerrallaan, koska se säilyy hyvin. Olen säilyttänyt isoja astioita ikkunakittiä jopa pari vuotta eikä kitti ollut juuri moksiskaan. Pintaan syntyy ohut kuivunut nahka, joka pitää poistaa tarkkaan ennen käyttöä, koska nahanmuruset ovat aina tiellä kitatessa. Nahoittumisen vuoksi kitin pinta kannattaa aina tasoittaa ennen säilytystä jotta pinnan saa helpoimmin nyljettyä irti.

Kitti säilyy hyvin tiiviiseen (mielellään kaksinkertaiseen) muovipussiin pakattuna ja muovi paineltuna kittiin kiinni. Jos kittiä säilyttää astiassa, pintaan on hyvä painella esim. tuorekelmu tai muu muovi. Se suojaa pintaa hapettumiselta lyhyessä säilytyksessä ja pidempään säilytettäessä pintaan tuleva nahka yleensä lähtee kätevästi muovia irrottaessa. Pidempään säilytettyyn kittiin voi notkisteeksi vaivata vielä pikku tilkan raakaa pellavaöljyä tai puutärpättiä ennen käyttöä.

Liitujauhoa saa rautakaupoista kilon pusseissa, taiteilijatarvikeliikkeistä pienemmissäkin erissä. Väriaineet löytyvät myös taiteilijatarvikeliikkeistä niin että jos reikiä on vain muutama niin ehkä kannattaa hankkia sieltä rautakaupan sijaan. Ainakin Starkin valikoimiin on kuulunut liitu pussitavarana, samaten Uula-tuotteen maaleja myyvistä kaupoista voi hankkia Uulan pussittamaa liitua.

Liitu pitää säilyttää kuivana, koska kitissä oleva vesi heikentää sitä. Onpa jossain ohjeessa mainittu sekin että jos halutaan oikein hyvää venekittiä, niin liitu pitäisi kuivata avotulella peltilevyn päällä. Säilytä liitua siis huolella eikä jossain pressunkulman alla veneellä.

Kittausta ei saa koskaan tehdä suoraan paljaalle, käsittelemättömälle puulle. Jos puuta ei ole kyllästetty, maalattu tai muuten käsitelty, niin kitin sisältämä öljy imeytyy puuhun ja kitti kovettuu ennen aikojaan pilalle. Kitattavat paikat pitää siis joko öljytä hyvin tai pohjamaalata. Ikkunoiden lasituksessa kitin alla käytetään ohutta kerrosta sellakkaa tai oksalakkaa estämässä imeytymistä.


Pekka

ripatti
Viestit: 107
Liittynyt: 14.04.2003 21:53
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ripatti » 29.04.2006 21:36

Suuret kiitokset hyvin seikkaperäisistä ohjeista!

Edellisestä ikkunapokien kittauksista alkaakin olla jo toistakymmentä vuotta, joten kesällä on taas askartelua tiedossa. Tästä urkeneekin lisäkysymys:
Mitä ainetta olet sekoittanut kittiin, jotta talitintit eivät pistä sitä poskeensa? Valkopippuria?

Lintujen ruokahalu on jotenkin melko stokastista, kun välillä ne popsii edellispäivän päivän kitit ja välillä taas kitit saa kovettua ihan rauhassa. Tikkurilan kittiä käyttelin taannoin.

Anti

cabana
Viestit: 313
Liittynyt: 17.11.2003 20:24
Paikkakunta: Tomminniemi
Viesti:

Liitukitin valmistus

Viesti Kirjoittaja cabana » 29.04.2006 21:48

Kiitoksia Pekka.

Sattuikin sopivasti, kun minullakin on juuri edessä kittaamista. Niin ikkunoissa kuin veneen vesirajan alapuolellakin.

Täällä Pohjois-Suomessa olen rakentamassa ja korjaamassa omia veneitäni.
Liitujauhoa, maaterraa, puutärpättiä ja muita tököttejä saa jatkossa paremmin Oulustakin. olen siitä huolta pitämässä ja tavara kulkee muuallekin Suomea.

Ajoituksen mestarit saavat aikaan mukavia asioita ;-)
http://nietsu.spymac.com
"Sävyjen maailmassa - aistit tarkkana ja mieli herkkänä"

tany
Viestit: 135
Liittynyt: 24.10.2005 14:18
Paikkakunta: Siilinjärvi

Viesti Kirjoittaja tany » 30.04.2006 8:18

Oikein paljon kiitoksia ohjeista, tämä vie asiaa paljon eteenpäin.
Puu on elävä materiaali: Se vääntyilee, halkeilee, turpoaa ja lopulta lahoaa.

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 01.05.2006 12:31

Valkopippuriahan kittiin neuvotaan laittamaan ettei tiput sitä syö. Kaikkiin eriin en ole laittanut kun ne pippurinmurut potuttaa kitatessa, vaan eipä ole kyllä kovin pahasti linnutkaan syöneet. Joku kertoi panneensa tabascoa mukaan menestyksellä, mutta jos pitää muutenkin tarkkaa huolta että kitissä ei ole vettä niin sitähän tabascossa kyllä piisaa.

Se veden lisääminen tekee kitistä helposti kitattavaa, mutta haurastaa kitin samalla. Mulla oli joskus kuistilla liitupussi johon tippui vuotavasta katosta vettä sekaan ja kun veivastin siitä vähän kostuneesta liidusta kittiä niin siitä tuli niin huonoa että nyt jo parin vuoden päästä maali katkeilee kittauksen päältä. Sillä oppi ettei se veden välttäminen ihan hurujuttuja ole.

Vanhaan aikaan ikkunakittiin pantiin puolet lyijyvalkoista joukkoon. Eipä tehnyt tipusten mieli :)

Pekka

seppok
Viestit: 71
Liittynyt: 14.04.2003 22:23
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja seppok » 01.05.2006 20:01

Vuosi sitten tulin tehneeksi sen verran ison annoksen että sitä riitti vielä tämänkin kevään tarpeiksi. Säilytin sitä ilmatiivissä pussissa jääkaapissa. Vaan nyt näyttää siltä, että satsia riittää vielä ensi vuodeksikin. Tuli vaan mieleen, että olisiko säilyttäminen pakastimessa jääkaapin sijasta hieno juttu vai enempikin moka?

Seppo

Rip
Viestit: 1
Liittynyt: 03.05.2006 13:42

Vaseliinia kittiin

Viesti Kirjoittaja Rip » 03.05.2006 13:47

Tämä muistelus on jostain 1960-luvun alusta Hangosta. Sikäläinen venepuuseppä sekoitti valmiiseen pellavaöljykittiin vaseliinia parantaakseen kitin ominaisuuksia. Koska itse olin tuolloin tuskin vaahtosammuttimen kokoinen (joita tuskin siihen aikaan omassa veneessämme oli), en muista mihin erityiseen tarkoitukseen tuota vaseliinikittiä käytettiin tai kuinka paljon vaseliinia sekoitettiin. Sitäkään en tiedä, kuinka hyvä tökötti tuo vaseliinikitti aikojan saatossa oli. Noin kuitenkin teki ja hyvä venemaakari oli.

knakke
Viestit: 30
Liittynyt: 29.07.2005 12:55
Paikkakunta: pori

Viesti Kirjoittaja knakke » 10.05.2006 22:38

lueskelin tossa äskön muinaisia luvialaisia kalastusvenekirjoja ja sieltä osui silmiin ettei ne käyttäneet liitua pellavaöljyn kanssa vaan laittoivat liidun sijasta punamultaa onko joku kokeillut toimiiko tarvis varmaan v-m testaa osastoon laittaa?
ehkä tervasin, ehkä en. so not!

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 11.05.2006 10:10

Kittiin on laitettu kaikenlaista tavaraa aikain saatossa. Yhden ohjeen mukaan vanhoja maalin ja lakan päälle kuivahtaneita 'nahkoja' hakattiin hienoksi ja keitettiin vernissassa niin pitkään että ne sulivat ja kitti tehtiin siihen.

Vaseliinilisäyksen ajatuksena lienee ollut laittaa mukaan rasvaa joka ei kovetu ollenkaan eli tällä tavalla pidentää aikaa ennen kun kitti kivettyy kovaksi.

Punamulta on voinut hyvinkin olla jossain paikoissa helpommin saatavaa ainetta kuin liitujauho, punamultaa kun on tehty Ruotsissa ja liitujauho on pitänyt hakea kauempaa euroopasta. Ja saman asianhan se ajaa: hyvin hienoa epäorgaanista ainetta molemmat.

Punamullan lisäksi on käytetty muitakin pigmenttejä, olen lukenut että kittiä on tehty myös keltamullasta ja ikkunakittiin pantiin lyijyvalkoista puolet liidun sekaan.

Pekka

Avatar
JLN
Viestit: 266
Liittynyt: 10.08.2004 17:02
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja JLN » 11.05.2006 22:17

Olen muutamaan otteeseen tehnyt liitukittiä, mm. kannen ruuvien kantöjen täyttämiseen, kaarien niittien/naulojen kantojen täyttämiseen ym. ja minua on tuossa kitissä vaivannut sen hidas "kuivuminen". Tuli mieleeni, että pitäisköhän jossain yhteydessä kokeilla kittiä, jossa olisi vernissan sijaan käytetty Impregin ykköstä.
Kukaan vastaavaa kokeillut?
-- puolipuuveneilijä --
http://www.flickr.com/photos/jarnol/

Jommi
Viestit: 245
Liittynyt: 15.04.2003 0:10
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Jommi » 11.05.2006 22:55

Onhan niitä akryyli- ym. kittejä jotka kuivuvat nopeasti. Lakkakittikin taitaa kuivua nopeasti. Jos sen pitää olla pellavaöljykittiä, niin tietenkin vernissaa eikä raakaa öljyä, ja sitten voi lisätä kuiviketta (esim. Xerotin) kuivumisen nopeuttamiseksi. Jos nyt oikein haluaa harrastaa asiaa, niin voisi kokeilla stand-öljyä (hapettomassa tilassa kuumennettua pellavaöljyä). Ei tässä nyt muuta tule mieleen.

Impregin kanssa saa enimmäkseen liuotinta, joten en usko että sen kanssa voi kittiä tehdä.

Avatar
JLN
Viestit: 266
Liittynyt: 10.08.2004 17:02
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja JLN » 11.05.2006 23:39

Jommi kirjoitti: Impregin kanssa saa enimmäkseen liuotinta, joten en usko että sen kanssa voi kittiä tehdä.
Niin tietysti. Hetken mielijohde tuo olikin...
-- puolipuuveneilijä --
http://www.flickr.com/photos/jarnol/

hannuvartiala
Viestit: 628
Liittynyt: 15.06.2004 13:56
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hannuvartiala » 12.05.2006 14:03

Pekka Huhta kirjoitti:hyvin hienoa epäorgaanista ainetta molemmat.
Olen kitannut vehnäjauho-pellavaöljysekoituksellakin, hieno orgaaninenkin aines käy (kun ei satu muuta juuri olemaan käsillä).
Tällainen kitti on tietysti pehmeämpää kuin liitukitti, ja vettäimevämpää, mutta kyllä se ainakin saunakiulussa on kestänyt :-)

Hannu

knakke
Viestit: 30
Liittynyt: 29.07.2005 12:55
Paikkakunta: pori

Viesti Kirjoittaja knakke » 16.05.2006 15:21

tyhmä kysymys? voiko tota pellavaöljykittiä laittaa isoihin halkeamiin mites kun se kovettuu niin eikö se silloin puun turvotessa se halkaise puuta lisää. joka paikassa kehoitetaan heittämään isoihin rakoihin prooffia tai tät.iä kun ne elastisena pursuaa pihalle sieltä raosta ennenvanhaan näitä aineita ei kuitenkaan ollut ja pistettiin ilmeisesti pikeä tms. mutta miten on kestääkö/pysyykö pellavaöljykitti siellä halkeamassa kun nuo proof ym massat ei oikein tahdo vissiin kestää liuottimia niin miten pohjan maalaus tuon massan päälle onnistuu????
t.juha
ehkä tervasin, ehkä en. so not!

Avatar
JLN
Viestit: 266
Liittynyt: 10.08.2004 17:02
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja JLN » 16.05.2006 16:31

Nuo massat, eli proof/TÄT laitetaan maalauksen jälkeen...
-- puolipuuveneilijä --
http://www.flickr.com/photos/jarnol/

Vastaa Viestiin