Hyvä akkupora

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21.02.2004 10:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 17.08.2005 14:14

Pekan Manifestin huomattuani ei harmita juuri nyt yhtään edes puuvenekeskustelun surkeat aiheet: täynnänsä muihin osioihin kuuluvia otsikoita. Palsta on pilalla! Minäkö pikkutarkka? Kyllä varmaan, mutta tätä menoa foorumi menee surkeaksi. Luulevatkos ihmiset että tämä osio on jotenkin pääryhmä ja muut alisteisia sille. Miettikää vähän jokainen tätäkin asiaa, millä on merkitystä hakutoiminnollekin sitä enemmän mitä enemmän kirjoituksia foorumille kerääntyy. (Hakuun voi rajata mm. osion.) Menee hukkaan koko hieno jaottelu, mikä on tehty.
Pekka Huhta kirjoitti:Tästä vois tulla Pekan Manifesti, pitää laittaa se vielä jonkun viestiketjun alkuun että tulee luettua.

Sinä ET TARVITSE KONETTA. Ei joka paikkaan. Ei mikään vituta niin paljon että ihmiset kysyy ensimmäisenä että millä KONEELLA otetaan lakka pois tuolta tai miten tehdään tämä tai tuo.

On ihan merkityksetöntä yrittää etsiä sitä parhaiten "harrastelijakäyttöön sopivaa konetta" jos se harrastelijakäyttö ei konetta kaipaa.
Manner

Matti Laurila
Viestit: 340
Liittynyt: 16.04.2003 12:12
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Matti Laurila » 17.08.2005 16:06

Tosi juttu tuo Milen konsti, olen itsekin käyttänyt vintilää ja järeää meisselikärkeä tiukoissa paikoissa ja hyvin lähtee.

t.Matti

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21.02.2004 10:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 17.08.2005 20:54

No nyt ollaan puun ytimessä. Täytyy myöntää, etten ole vielä lukenut tätä ketjua, sen verran otsikko ärsytti tässä osiossa.=) Ja juuri siihen mennäkseni, suosin nauloja.

Uusin hankintani on Wetterlingin hieno veistokirves, joka yllätys yllätys löytyi B-tema nimisestä paikasta. Noin 30 euroa. Olen sen käyttöä harjoitellut jo nuorista tuoreista koivuista rakennettavaan kaarihalliin.

Ja kiitos Pekalle vanhan Sorsakosken pikkutaltan tahkoamisesta todella teräväksi sekä pikaoppitunnista halkeamien korjaamiseen sillä. Olin luulossa että jyrsintä tarvitaan, mutta nyt homma näyttääkin helpolta.

Ei sen puoleen että puritaaneja oltaisiin, vaan tulos ratkaisee. Hienosti toimi rälläkässä hiomapaperilaikka muotoisemaan puuta. Se vain että enemmin käytettäessä oli se hieno puupöly vähemmän mukavaa.

Kimmo
Manner

traivio
Viestit: 25
Liittynyt: 16.04.2003 16:03
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja traivio » 19.08.2005 17:26

Kannattaa akkukoneissa muistaa että akilleenkantapää on akut. Tarvikeakut tai kennottaminen maksaa niin paljon että koko kokonaisuus kannattaa uusia.

Ei siis kannata uhrata kestävyyteen liikaa.

(toivottavasti en toistanut jotain jota jo threadissa sanottiin)

TR

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 19.08.2005 17:55

Hyvä pointti!
Omaan Eluun maksavat uudet akut 60€/kpl, orkkikset jonkun verran enemmän. Akutettuna hinta putoaa 40 tietämille. Tarkoituksena on akuttaa tämä toinen vai olisiko jo kolmas akkupari.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 21.08.2005 0:21

(No nyt on kasassa sekä naapurin puutarhamökki että oma ja loppuillan voi surffata. S'oon tätä lomaa tää :)

Käsihöylällä höylääminen ei tosiaan kovin näppärään käy ilman jotain penkkiä, mutta useemapana vuonna olen tehnyt venekatoksen takareunaan pienen penkin ihan vaan kolmesta laudasta ja etureunaan kakosnelonen. Ja joka laudan saa kiinni joko pöydän pintaan tai syrjän kakkosneloseen puristimella. Ei tarvi höyläpenkkiä, ja ammattilasellakaan keikkamiehellä sellaista ei ole tarjolla veneen kyljessä kovin usein.

Koko homma lähti siitä että piti tehdä tellinkiä peräpeilin alle ja piru että sen tellingin kylkiin ja kansiin tuli ruuvailtua osia kiinni jyystettäväksi. Pikulavan pystyttäminen venekatoksen sisään maksaa ittensä takasin kymmenen tunnin edestä jo yhden talven aikana.

Ei se koneella tekeminen oo yhtään parempaa jos joko konetta tai lautaa ei saa kiini. Just tyhjän kanssa kumpanenkin. Koneella tekee vaan nopeemmin vahinkoa :)

Vaan sanoa täytyy että suurimman osan viimesen hetken sovituksista höylätessä joutuu kyllä tekemään vaan kädessä. Höylä vaan sen mukaan ettei voimaa oo liikaa niin kyllä se käsissä pysyy. Ja jos ei pysy käsissä niin lattian ja polvien välissä kumminkin.

Se vintilä muuten oli hyvä vinkki. Mulla on pikkuinen räikätön vintiläntekele jossa on koko ajan vaan senkkaterä kiinni (siis upotusterä). Ja toiseen vintilään saa sitten kattoa sen kokoisen terän kun hyllystä tarvii. Tai ruuvarinterän. Hyvän magneettipitimen (siis niitä tavallisia kuusiopaljoa varten) saa yleensä kikkailematta kiini vintilään ja jos ei saa niin yhden hiominen sitä varten on kyllä tekemisen väärti.

Noi itse vetävät puuporanterät, siis ne joissa on ruuvi kärjessä, on parempia vintilällä kun akkukoneella. Muiden paitti kalleimpien akkukoneiden vääntö ei piisaa alakierroksilla ja terä on liika ahne niille. Joko kierre lähtee luistamaan tai sitten pora nyytyy. Potkuriakselien poraukset on melkeen tehtävä vintilällä tai sitten sitten jollain porakoneella joka kelpaa hitaaseen sementinsekotukseen, koska yleensä tavallisissa porakoneissa on liika kovat varvit ja akkukoneissa ei piisaa vääntö.

Ja jos haluaa puuhun vähän helvetin tarkan ja hyvän ison reiän niin ne taotut lapioporat on hyviä. Hitaita joo, mutta leikkaa reiän niin ettei tartte mitään tehdä kun laittaa lakka päälle sisustushommissakin.

Pekka

P.S: Jos tätä yleisä työkalukeskustelua on riittämiin, niin siitä vois tehdä ihan oman viestiketjun - jos siltä tuntuu.

venenaula
Viestit: 271
Liittynyt: 10.06.2004 18:11
Paikkakunta: East FInn

Viesti Kirjoittaja venenaula » 21.08.2005 11:47

Kaikkea se Fiskarshttp://store1.yimg.com/I/was_1858_4782866


Lieneekö Suomessa saatavana?

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 21.08.2005 18:20

Oman korpelon kaikki vetävät puuporanterät on viritetty ruuviosalta kolmisulkaisiksi. Silloin ruuvin veto on semmoista että pienellä painamisella vetää veivarillakin ja "huusaa" sitten taas sähköporalla painettaessa eli pelittävät hyvin molemmilla kamppeilla.
16 ja 24 millisten sähköputkiporien ruuvit on taas vedetty sileiksi jolloin ne pelittää kunnolla vain sähköporalla ja kunnon kierroksilla.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25.11.2003 14:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 21.08.2005 21:38

Veli-Matti kirjoitti:Oman korpelon kaikki vetävät puuporanterät on viritetty ruuviosalta kolmisulkaisiksi. Silloin ruuvin veto on semmoista että pienellä painamisella vetää veivarillakin ja "huusaa" sitten taas sähköporalla painettaessa eli pelittävät hyvin molemmilla kamppeilla.
16 ja 24 millisten sähköputkiporien ruuvit on taas vedetty sileiksi jolloin ne pelittää kunnolla vain sähköporalla ja kunnon kierroksilla.
Tähän VM:n juttuun asti pystyin keskustelua seuraamaan, mutta nyt on kyllä olo ku Rauman torilla. ;)

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 21.08.2005 21:57

No se ei nyt ole mitenkään uutta että Kinde on pihalla kuin peipponen;)

Puuporissahan(siis kierre sellaisissa) on keskitysruuvi joka myös vetää poraa ja sitä ei silloin tarvitse juurikaan painaa veivarilla porattaessa. Kun sähkökoneella poraa niin ruuvin vedätys tahtoo olla liikaa heikoimmille koneille ja silloin saattaapi pölähtää ns. toimintasavut koneesta ulos.
Omissa porissa on ruuvista hivastu kolmelta kantilta kierrettä ohuemmaksi. Mutta vaan sen verran että veto säilyy kohtuullisena veivarille ja sähkökone taas saa ruuvin "huusaamaan" eli isommilla kierroksilla, varsinkin jos ei paina poraa kovasti, ruuvi ei vedä. Hitto miten sain yksinkertaisen asian vaikeasti selitettyä ;) ;) ;)
Kikka on ex-appiukolta joka oli mallipuuseppä ammatiltaan. Eli kyllä ne "oikeatkin" ammattimiehet käyttää sähkökoneita veivarin sijasta ja ovat käyttäneet niin kauan kuin niitä on ollut;)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25.11.2003 14:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 22.08.2005 11:38

Noniin ja taas palattiin sisään. On sussa VM ihan simultaanituklkinkin vikaa, kun noin selkokielisen tulkkaiksen sait aikaan ;)

Tetto
Viestit: 39
Liittynyt: 12.06.2003 8:23
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja Tetto » 24.08.2005 8:49

Laitetaan vielä oma lusikka soppaan kun ei näkynyt omaa merkkiä. Itselläni on Ryobi, joka on palvellut uskollisesti 5-10 vuotta enpä muista. Merkin listaan hyviin laatukoneisiin ja hintahaarukka lienee jossain 150-200e tietämillä. 2 akkua ja tunnin laturi. On tehty kattoremontit ja veneeseen enemmänkin ruuveja. Olen sitä mieltä, että laatu ja vielä sanottuna hyvät akut maksaa.

Tänä vuonna akut eivät oikein kestäneet ilman jatkuvaa lataamista. Mietin pitkään ostanko uuden koneen vai akut. Päädyin kuitenkin ostamaan elektroniikkaliikkeestä uudet kennot toiseen akkuun ja kolvasin kiinni. Akun kapasiteetti nousi samalla 1400mAh -> 2000mAh eikä maksanut "kuin" 25e.

Sen verran tein vertailua akkukoneista, että totesin halpiskoneiden erottavan kalliimmista suoritusarvoista ja akuista eli paljonko vääntö Nm ja akkujen kapasiteetti Ah. Ja pitää verrata samaa kokoluokkaa esim 12V. Hinta oli lähes suoraan verrannollinen suoritusarvoihin. Kaikissa halpiskoneissa ei ollut kyllä tietoja ilmoitettu...
Hilma - 7.5m fiskariprojekti vanhalla kaksipyttyisellä Olympialla

hkhk
Viestit: 678
Liittynyt: 06.03.2005 19:52
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja hkhk » 28.08.2005 19:35

Taisi olla Veli-Matin pätkässä maininta suurehkoista reijistä. Niiden poraamiseen on aika hyvä yks REBIR-merkkinen pora (mikä lie).
- Teho 850W, Poran koko 23 tarkoittaa kait terästä. kierrokset 1-450. Istukkana myös 2-tason kartio. Valmistusmaa: Eurooppa, todellisuudessa kait Puola.
Ostin sen 5 vuotta sitten pienestä harakirikaupasta, joka on nyt kanttuvei.

- Nyt niitä on alkanut taas näkyä. Hinta kohtuullinen, paljon, kerrannaisen, keraannaisten verran vähemmän kuin esim. Makitan hirsipora.
- Se vie kuivaan hirteen ainakin 32 millin leikkaavan terän kärkiruuvin kera. Terästä ole porannut, oliko se nyt 19 millin terällä.
-On syytä pitää vähän porasta kiinni. Kahvat ovat molemmin puolin. Ainoa hankaluus minulla on ollut yliherkkä suunnanvaihdin. Käsi (talvella ulkona rukkanen) hipaisee helposti pakin päälle vauhdissa.
Kyyrö

Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02.07.2003 8:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jape » 01.11.2005 18:37

Taitaa olla viimeinen tämänmerkkinen kone, jonka meikäläinen ostaa. Syttyi palamaan ilman minkäänlaista kuormitusta.
Kuva
Viimeksi muokannut Jape, 18.12.2006 21:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

toeevo
Viestit: 52
Liittynyt: 12.01.2005 19:47
Paikkakunta: Rauma

Viesti Kirjoittaja toeevo » 01.11.2005 19:44

Ittellä kävi samalla tavalla kevään/kesän paattiremontissa kahdelle bilhelveten yläjyrsimelle, vaihdoin lopulta kasaan messinkiruuveja ja santapaperia.
Ruuvien ruuvamiseen en käyttänyt muuta kuin meisseleitä ja ranteet huusi leipää, kun noita ruuveja kului ~500kpl..
Akkukonetta en käyttänyt koska meidän Atlas Copcossa ei ole kaasua, muuten on kestänyt hyvin jo 15 vuotta.

Vastaa Viestiin