Sivu 1/1

Lähetetty: 21.02.2008 21:21
Kirjoittaja vanhami
Ai hamppuköysilähetys siis tuli perille...

Lähetetty: 21.02.2008 21:21
Kirjoittaja Virva
Näppärästi näyttää menevän. Näköjään on tekijältä
puuttunut se tieto miten pleissistä saisi nätimmän näköisen.

Eli näitä pujoteltavia päitä pitäisi pikkuhiljaa ohentaa,
niin ei tulisi tommonen tönkkö.

t. Juha

Lähetetty: 21.02.2008 21:47
Kirjoittaja MÖsteri
Moro!

Ihanaa että näitä oikeitakin taitoja nostetaan esille. Tässä yhteydessä voin vain ja ainoastaan suositella Samuel Svenssonin kirjaa köysitöistä. Siinä on peruspleissauksen aloitus esitetty kuvin siten, että jopa minä sain sen onnistumaan. Mutta vaijeripleissiin ei sitten enää järkeni riittänyt.. noh, on hyvä tietää rajansa tässäkin asiassa :=) Mutta kirja löytyy kyllä kirjastosta.

Ohentaminen on hyvä konsti tosiaan siihen kaunistamiseen. Toinen konsti on lopettaa säikeet eriaikaan.
Jos puuhaa muoviköyden kanssa, on esim juotoskolvi aivan erinomainen kalu köyden ja säikeiden katkomiseen. Se kun sulattaa sen pään samalla kunnolla, ja siististi.

Hyvä paikka opetella pleissausta on muuten värkätä talvisäilytyspressuun valmiit narut, joissa on se lenkki päässä. Siinä oppii kummasti pleissauksen, kun värkkää noin 20:n pätkään ne lenkit päähän. Ja kesällä ne ovat ihan erinomaisia fendarinaruja tai vaikka "kuormaliinoja"

Lähetetty: 22.02.2008 22:51
Kirjoittaja Virva
Pleissaamista on hyvä opetella myös kun lilluu keppiveneellä vaikka 12 tuntia tyynessä ja tupakat on loppu.

Kannattaa vaan hommata kunnollinen malspiikki. Vaijerin pleissaukseen on sitten taas omat vehkeensä ja se homma vaatii jo enemmän kärsivällisyyttä kun ikinä yhtäjaksoisia tyyniä Suomessa onkaan.

Mutta kyllä se sitten on aika palkitsevaa kun saa nätit pleissit silmukoihin ja köysien päihin, jatkoksista puhumattakaan - siinä saattaa taikuri itsekin yllättyä.

t. Juha

Lähetetty: 04.03.2008 22:53
Kirjoittaja Virva
Siistiltä näyttää, hienoa !
Kannattaisiko harkita metalli tai muovi koussin käyttöä silmukan sisällä,
köysi kuluu yllättävän nopeasti kun saa hangata vapaasti lenkkiä vastaan.

Terv. Juha

Lähetetty: 05.03.2008 10:24
Kirjoittaja Pekka Huhta
Jos ei tykkää kousseista, niin köyden voi kiertaa kahdesti tuollaisen lenkin läpi, kuluminen vähenee oleellisesti. Mulla oli sillä tavalla tehdyt köydenpätkät veneen peräköysinä laiturissa kiinni joku 7-8 vuotta ennen kun aurinko ne poltti loppuun.

Mutta tosiaan, noita kannattaa opetella. Meillä oli usein veneellä semmoinen työnjako että vaimo oli pinnassa ja mä pleissailin ja kleedasin köysiä ja olin muutenkin miehistölle kuuluvissa orjatöissä.

Ainoa mitä en oo noista oppinut koskaan kunnolla on punotun köyden pleissaus. Siitä ei tullut hevon helvettiä vaikka yritti minkälaisella köydellä tai työkaluilla hyvänsä. En oikeen vieläkään ymmärrä että missä siinä vika oli.

Pekka

Re: Köyden pleissaus (linkkivinkki)

Lähetetty: 03.03.2018 9:38
Kirjoittaja S.Tuominen
Parit silmukat tuplapunottuun tehneenä päätin vähän googlata muiden kokemuksia. Vaikuttaa edellistenkin kommenttien perusteella siltä, että haasteita on ollut. Mahtaako noin löysään kudottuja köysiä olla olemassakaan mitä tube videoilla pleissauksissa käytetään.

Re: Köyden pleissaus (linkkivinkki)

Lähetetty: 04.03.2018 9:25
Kirjoittaja matti
Tullut pleissattua vain kierre ja kahdeksan lyötyä köyttä, hankin opaskirjan ja pujotusneulat kakskerrosköyttä varten, luin ohjeen muutamaan kertaan, ei oikein mennyt kaaliin joten on jäänyt ja kun ei ole ollut varsinaista tarvetta silmukoille johtuen takilan mallista, köydet on voitava vetää läpi plokeista.
Se kahdekasnlyöty pleissi piti seurata kaiken aikaa kirjasta, eikä ollut varmaa tuliko se sittenkään oikein kun näytti erilaiselta?
Kahdeksanlyöty on 24mm/6tn poijuköysi.
Jalukset olen laittanut paalusolmulla purjeen kulmaan, minusta parempi kuin köyden päässä silmukka ja sakkeli tms muu metallikpl, joka voi osuessaan olla tosi vaarallinen jos purje jostain syystä pääsee lyömään.
Oikeastaan pitäisi yrittää ajankuluksi...

Re: Köyden pleissaus (linkkivinkki)

Lähetetty: 04.03.2018 11:32
Kirjoittaja S.Tuominen
Ensimmäiset silmukat on tosiaan syytä ja pakkokin tehdä ohjetta seuraten. Lisäksi pistojen ja ulostulojen huolellinen merkitseminen edes auttaa hyvää lopputulosta. Ja ainakin merkintä on järkevä tehdä jossain pöydällä sen sijaan että polven päällä tekee merkinnät.

Kaikesta kryptisyydestä huolimatta homma on ihan looginen ja pari tehtyä hoksaa miksi mikin pitää tehdä juuri niin ja toisaalta miten tekemällä saa paremman lopputuloksen. Ongelma vaan tietty on siinä että näitä tulee tehtyä niin harvakseltaan että kikat ja tekniikka pääse unohtumaan.