Sivu 1/1
Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 18 Marras 2009 15:45
Kirjoittaja Mile
Yrittäjäkaverin kanssa pohdittiin mitähän sitä pitäis alkaa tekeen...
Mieleen tuli parikin mahdollista juttua.
Varsinaisia venevanereita Gabonista tai Oukumesta toki löytyy, mutta saatavuus Suomessa ei aina tunnu olevan kaksinen. Mitenkähän jos näitä alkaisi tuomaan suoraan valmistajilta pinehköissä erissä ; löytyisiköhän kysyntää esim. 4, 6, 9, 12 mm paksuuksille riittävästi ( pinkka-pari kutakin) ? Ajatus olisi keskittyä lähinnä vähittäiskauppaan yksityisille harrastajille ja pienille veistämöille, jottei tulisi pahemmin astuttua isojen varpaille..
Toinen kaupattava tavara voisi olla 2-k PU liimahartsi. Tässä se pieni markkinarako olisi ajatuksissa löytää epoksin ja 1-k PU liimojen välimaastosta. Selvästi joustavia PU massoja jäykempää, 1-k liimoja lujempaa, mutta epoksia pehmeämpää ja lujuudeltaa alhaisempaa - toisaalta PU liimautuu puuhun epoksiakin pitävämmin. PU imee ja läpäisee kosteutta epoksia paljon enemmän, maksimissaan n. 0.5% painostaan. PU liimaus mahdollistaisi puun hengittämisen, ei siis sulje kosteutta puun sisään niin kuin epoksi tekee. Hinta asettunee jonnekin 10-20€/kg tietämille pakkauskoosta riippuen. Ei siis aivan ilmaista mutta pirun hyvää liimaa.
2-k uretaaniliimoja käytetään teollisuudessa mm. suurten liimapalkkien valmistuksessa, mutta pienkäyttöön näitä ei juuri ole markkinoilla?
Olisiko kiinnostusta lähteä kokeilemaan? Jos kiinnostuneita ilmaantuu riittävästi niin voisimme tilata valmistajalta erän.
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 18 Marras 2009 16:07
Kirjoittaja CC
Ehkäpä lähitulevaisuudessa satakunta neliötä 6 millistä tarviisin. Riippuu hinnasta.
Mitenkähän tuo liima toimii vanerilaminaatin teossa?
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 18 Marras 2009 16:59
Kirjoittaja Mile
Onko sillä vanerilla kiire? Sillä vaan että tilataanko heti vai odotellaanko muitakin? Alustava ajatus olis saada ensimmäinen erä heti alkuvuodesta tilaukseen.
Kuljetuskulut merkitsevät melko isoa osaa pienissä tilauksissa, joten hinta tipahtaa jos saadaan riittävän iso kimppatilaus aikaan.
Paan tarjouspyyntöjä matkaan kunhan sopiva määrä ensitilaukselle kiinnostuneita kasassa.
Urtsuliimasta.. se tarttuu kuin tauti lähes mihin vaan. Kokemusta on miten se vie teräsmuotista plasmapinnoitteena tehdyn CrN ja TiN ( sen kullan värisen) mennessään jos irroitusaine unohtui. Liimaa myös alumiinia. Itse olen noilla 2-k aineilla liimannut puuta ja vaneria ja hyvin on pysynyt. Mitään lujuusdataa ei ole heittää vielä tässä vaiheessa, katsotaan sitten mihin lopulliseen reseptiin päädytään, niin sitä dataa on tarkoitus hankkia siinä vaiheessa. 2-k systeemissä hartisysteemin kovettuminen ei perustu ulkopuolisen kosteuden vaikutukseen kuten 1-k PU liimoissa, vaan hartsin ja kovetteen väliseen reaktioon aivan kuten epoksillakin. Myös PU on tarkka sekoitussuhteen kanssa epoksin tapaan. Koska kovetteena käytetty MDI reagoi kosteuden kanssa, niin liimattava puutavara ei saisi olla liian kosteaa - veden kanssa reagoidessaan MDI muodostaa hiilidioksidi-kaasua joka vaahdottaa hartsin, samaan tapaan kuin esim. Bison PU 1-k liima vaahtoaa ( siinä myös käytetään MDI:tä), mutta samalla MDI:tä kuluu tähän. Tästä syystä puun liimauksessa sekoitussuhde tehdään vähän koveterikkaaksi jotta liiman lujuus ei heikkene. Puu voidaan myös esikäsitellä primerillä joka on liuotteella laimennettua MDI:tä, jolloin primer reagoi puun pinnan kanssa. Seoksen MDI ylijäämä reagoi kosteuden kanssa; muutaman päivän jälkeen sitä ei enää ole vapaana jäljellä. MDI reagoi PU-systeemissä hartsin -OH ryhmien kanssa, samoin kuin puun selluloosan -OH ryhmienkin kanssa muodostaen kemiallisen sidoksen.
2-k PU liiman liimautuminen puuhun on siten yhtä hyvä kuin 1-k PU puuliimoilla, mutta liimakerroksen lujuus on suurempi.
Kotoa löytyy kellarista vielä muutama kymmenen kiloa hartsia ja kovetetta; voin laittaa tulemaan pienen näytteen kuluja vastaan ( purkit + posti) . Löytyy myös palosuojattua 2-k PU vaahtomateriaalia.
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 18 Marras 2009 17:40
Kirjoittaja CC
No ei tosiaan ole kiirettä. Tuon projektin aloitus on päätettävä syksyllä ennen veneen nostoa, ja tämä syksy meni jo.
Sopivan tilaisuuden tullen tavaran voi sitten ottaa odottamaan sitä nappaa...
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 19 Marras 2009 08:33
Kirjoittaja Mile
Hyvä tietää.
Tuli tuossa mieleen, että saumoissa jotka joutuvat taipumaan tulisi liiman olla melko joustavaa, muuten liimamassa murenee saumassa - kuten moni on huomannut epoksin murentuneen. Kova liima - jäykät paikat. Käyttö esim. ristiinlaminoidussa rungossa kovalla liimalla on ok silloin kun runko riittävän tukevaa paksuudeltaan - vetelässä rungossa on vaarana liimauksen murentuminen , ja runko väsyy entistä vetelämmäksi, ja lopulta pettää.
Tämä pätee kaikelle liimaukselle kovilla liimoilla. Joustavat ovat tässä suhteessa parempia, vaikka niiden liimauslujuus jääkin kovia liimoja alhaisemmaksi.
Tästä voisi heittää nyrkkisäännön ( kellä isompi nyrkki, niin kumotkoon) : vaneriseen "limilautaveneeseen" tai vastaavaan sopii Sikaflex ja vastaavat joustavat liimamassat ja ristiinlaminoituun tai paksulti kuidutettavaan rimarakenteiseen taas kova & luja epoksi / uretaani.
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 19 Marras 2009 10:30
Kirjoittaja jukkan
Kyllä se suurinpiirtein noin on.
Käytännön huomioita käyttöveneestä;
Sika-saumat ovat kestäneet hyvinä. Epoksilla liimatut saumat ovat monet
jo ampuneet auki, puu elää. Vene on ollut käytössä ja ulkona vuodesta 2000.
Ilmeisesti käytetty sika ei liukene öljyyn, kun se on edelleen pitävää. Vene on uutena uitettu pö seoksella. Ja vain korjaus paikka lakkailtu kolhujen ja naarmujen kohdalta.
Pohjassa ferrex on uusittu pariin kertaan.
Re: Liimaa ja vaneria
Lähetetty: 19 Marras 2009 12:22
Kirjoittaja Ana
Kokemusta ei ole, mutta tuolta voisi löytyä infoa
http://www.nilsmalmgren.se/" onclick="window.open(this.href);return false;