Sivu 1/2

Lähetetty: 21.12.2008 18:17
Kirjoittaja Kuulapää Wiku
Pistä sinne ihan hiukan pellavaöljyä, jossa on paljon tärpättiä, imeytyy tietääkseni hyvin, ja suojaa puun tehokkaasti, mutta älä unohda saunassakaan homeen/lahonsuoja ainetta, saunassa kun on ihan hirvittävä kosteus.

Lähetetty: 21.12.2008 18:50
Kirjoittaja Notreal
En kommentoi millä panelit tulisi hoitaa, mutta tuohon väitteesen: saunassa kun on ihan hirvittävä kosteus.. väittäisin asian olevan aivan toisin.
Jos saunasi on normaalia huoneenlämpöä lämpöisempi kellon ympäri niin mitään "ylimääräistä" kosteutta siellä ei esiinny. Kuuman saunan suhteellinen kosteusprosentti on keskimäärin 20-30 % joka vastaa kuivaa pakkasilmaa, siitäkin huolimatta että löylyn heiton aikana ilmassa onkin suuri määrä kosteutta (g/m3).
Löylyhuoneissa missä esiintyy "kosteusongelmia" ajansaatossa, ovat tiloja, joissa ei ole minkäänlaista (jälki)tuuletusta ja jotka jäähtyvät normaalia kylmemmäksi aikana jolloin saunaa ei käytetä.

Lähetetty: 21.12.2008 18:59
Kirjoittaja Kuulapää Wiku
Sitten olen väärässä, se on kyllä totta, että sauna useimmiten ehtii kuivua, ennen uutta saunomista, mutta saunomisen aikana saattaa puukin imeä kosteutta, tämä nyt oli lähinnä pelkkä mutu

Lähetetty: 21.12.2008 20:09
Kirjoittaja Veli-Matti
Minä en henk.koht. laittais mitään kyllästettä tai edes saunasuojaa löylyhuoneeseen koska se ei sitä tarvitse.

Kuten Notreal sanoi sauna on todellakin melkoisen varmasti talon kuivin tila ja siellä on ennemminkin ongelmana paneelien liiallinen kuivuminen kuin niiden lahoamin kosteudesta. Rakennevirheet ja osan ajasta kylmillään olevat pihasaunat yms. ovat sitten erikseen.

Suosittelisin että jos haluaa jonkinlaista päivettymissuojaa paneeleille niin 50% ohennettu saunasuoja antaa sitä riittävästi eikä tee vielä muovimaista pintaa.

Mutta joutuu sitä joskus tekemään asiakkaan mielihalujen mukaan - ei tässä kauaa ole kun yhdet lauteetkin käsiteltiin ohentamattomalla saunasuojalla kolmeen kertaan. Asiakashan on aina oikeassa ;-)

Lähetetty: 21.12.2008 22:32
Kirjoittaja Arnie
vetelin tervaleppälauteet pellavaöljyllä, tuli ihan karseen näköiset räikeän punaiset... onneksi en laittanut seinäpaneeleihin. Ovat nyt 6 vuotta olleet eikä mitään vammoja. Lauteet on pari kertaa öljytty säännöllisen epäsäännöllisesti.

Lähetetty: 21.12.2008 23:30
Kirjoittaja Notreal
Renkaat ja valumajäljet katoaa kun laitat himmeemmän lampun.....

Lähetetty: 22.12.2008 0:13
Kirjoittaja CC
Himmeän valon lisäksi ikä tuntuu hoitavan pienemmät tuhrut joka paikasta
näkymättömiin. Tosin olen kyllä aina ollut likinäköinen, ja kun saunassa
ollaan ilman laseja, niin seinät on ihan siistit. Ja lattia kans.

Lähetetty: 22.12.2008 21:38
Kirjoittaja Veli-Matti
Meillä vaimo hoitaa saunan pesun normaalisti mutta perinteisesti joulun aatonaattoyönä minä pesen sauna juuriharjalla ja tolulla katosta lattiaan niin maan perusteellisesti että...

Vesi ei ole tehnyt 6-7 vuotta vanhaan saunansisustukseen yhden yhtäkään viirua tai rengasta, ei niin lauteisiin eikä seiniin mutta ulkoa tuleva valo tekee aika jänniä kuviointeja. Jotka tosin vaan huomaa kun nostan pesua varten ovelle 300W halogeenin - sauna omassa miellyttävän hämärässä valossa niitä ei huomaa ollenkaan. Tai eihän mulla ole edes lamppua saunassa sillä vedin remontissa johdonkin pois sillä logiikalla että mitä kettua se sauna valolla kun on savunharmaa lasiovi. Sauna on hämärä paikka jossa alkukantaiset ihmiset rentoutuvat ja pohtivat syntyjä syviä sekä pyörittelevät päässään niitä Havukka-ahon sinisiä ajatuksia - sivistyneet cityihmiset on sitten eriasia pimeänpelossaan.

Valon vaikutukset näkyvät varjoina ovi listojen vieressä, laudelautojen raot myös näkyvät päätyseinässä, selkänoja on jätänyt varjonsa takaseinään jne... Mutta nehän ovat luonnonluomia jälkiä ja kuuluvat asiaan.

Siis mielestäni ;-)

Ai niin, laudepuut ovat lämpökäsiteltyä haapaa ja monet morkkaavat sitä siitä että se on vanhemmiten piikikästä. Mutta siitäkin pääsee eroon sillä että heittää kipollisen vettä lauteille ennen sinne nousemista, pesee harjalla lauteet jokusen viikon välein (minä vain huuhtelen käytön jälkeen) tai puree hammasta ja istuu vaan lauteille. Ne "piikit" tuntuvat ehkä sekunnin tai kaksi joka tosin voi olla joillekin "kermaxerseille" liikaa.

Tervaa saunaan

Lähetetty: 13.02.2009 10:21
Kirjoittaja KS1030
saunapaneli topicciin ehkä sopii seuraava kysymys:

eilen saunottuani ja terva tuoksua löylyveteen laitettuani tuli mieleen että olisiko järkevää tervata vaikkapa lauteiden runkopuut?? olisi sellainen kestotuoksu senjälkeen :)

mulla tulee työnalle lauteidenteko ja siinä yhteydessä vois tervailla.. tällä hetkellä löylytellään "puusepäntekemillä lauteilla".... eli saunassa on väliaikaisesti pirttipöytä ja sen päällä pirttipenkki :)

kaikki panelit on tervaleppää.

eli tuleekohan liian tuju tervantuoksu jos oikeaa tervaa sinne laittaa?


älkääs nyt naurako mutta tätä kirjoittaessa tuli mieleen että voikohan tervaa "lantrata" ja heittää kiukaalle? on meinaan hiukan halvempaa tervapönttö kuin 50ml saunatuoksuuutepullot.

Lähetetty: 13.02.2009 12:23
Kirjoittaja Arnie
Joulupukki toi semmoisen puisen laudanpalasta tehdyn killuttimen, joka oli tervattu. Siitä tulee moneksi viikoksi kestotuoksua ja voi nakata pois jos ei halua hajua enää.

Lähetetty: 13.02.2009 13:50
Kirjoittaja KS1030
eli voi olla että tulee liian tujut "peruuttamattomat" hajut jos rungot tervaa...
...ja emännältä tukkapöllyä ja selipaattia pahimmassa tapauksessa...

Lähetetty: 13.02.2009 14:42
Kirjoittaja Notreal
Voihan ne "tervatut" lauteet aina raijata pihalle tuulettumaan...

Lähetetty: 13.02.2009 15:29
Kirjoittaja Pekka Huhta
En tervais mitään kiinteitä rakenteita, vaan ennemmin sitten jotain laudanpaloja. Vanhemmiten tervan haju myrtyy ja jos tervattu osa on kosteassa (vaikka nyt lauteiden jalat) niin hajusta voi tulla aika tympeä.

Meidän häät oli vanhassa ruutikellarissa Suomenlinnassa ja siellä oli kauhea kellarinkatku. Homma hoitui sillä että lirautin tilkan tervaa muutamaan rättiin jotka laitoin tuuletusräppänöiden viereen lojumaan.

Joku tervattu esine tai tuollainen astiassa oleva tervarätti lauteiden alla on helppo, ja hajun määrää on helpompi säätää - tai sitten kyörätä koko rätti pihalle.

Pekka

Lähetetty: 13.02.2009 15:35
Kirjoittaja KS1030
kiitos kaikille vinkeistä! eli en tervaa mitään kiinteää. rätti tai tervattu kapula pitää laittaa.

mites se terva tippojen sekaaminen löylyveteen? lähteekö taju vai kuinkahan käy...


sauna aiheessa pysyen.. olettekos tehneet itse kiukaita saunaan tai veneeseen? tein itselle yhden, ja toinenpitäisi värkätä saareen.
ohessa kuva kiukaasta. on muuten varustettu savukaasumittarilla että saa optimoitua ilmansaannin. ja vaatimattomasti 320kg kiviä..

kuva1 kuva2 kuva3

Lähetetty: 14.02.2009 9:48
Kirjoittaja jvaatain
Tuohon alkuperäiseen aiheeseen liityen. Meillä on koko sauna tervaleppää. Kun tein saunan, ajattelin, ettei se mitään saunasuojaa tarvitse. Muutaman kuukauden käytön jälkeen lauteisiin alkoi jäädä likaa niihin kohtiin, missä jalkoja pääasiassa pidettiin. Samoin seiniin niihin kohtiin, missä nojailtiin. Joo, vaikka käymme suihkussa aina ennen saunomista. Saunaa sai hinkata tuon tuosta puhtaaksi. Ei se muuten mitään, mutta saunan peseminen on meikäläisen hommaa, joten päätin sittenkin vetää seiniin saunasuojan. Valitsin Sadolinini saunasuoja plussan ihan sen takia, että siinä on hieman liuotinta ja päättelin, että se imeytyy sen takia paremmin puuhun. Kun olin päässyt vauhtiin vetelin samalla aineella myös lauteet, vaikkei niin saisi tehdä.

Ja hyvä tuli molemmista. Puun pinta on silkinhimmeä, eikä se peilaile häiritsevästi. Tottakai siihen muodostui ohut kalvo, mutta minua se ei haittaa. Lauteista tuli alkuunsa tosin hieman liukkaammat, mutta eihän siellä saunassa juosta. Nyt ne on jo normaalin karkeat. Etuja on sen sijaan paljon. Lika ei imeydy puuhun, vesi ei imeydy puuhun normaalin saunomisen aikana, eikä siten hikihöyrytkään. Sauna on lisäksi paljon nopeampi puhdistaa, kun ei tarvitse joka kerta käyttää juuriharjaa. Liat lähtee sienellä pyyhkimällä ja vedelllä huuhtomalla. Jotenkin tuntuu, että sauna lämpeääkin nopeammin, kun vesihöyry ei imeydy puuhun ja jäähdy samalla. Kannatan siis saunasuojaa ehdottomasti.

Joskus olen kokeillut Tikkurilan saunasuojaa ja Master -saunasuojaa ja ne jättivät tosi paksun kalvon, joten niitä en käyttäisi minäkään. Sitä paitsi nehän ovat melkein samaa ainetta, kuin esim. Erikeepperi, vähän vaan laimeammassa muodossa.

Tulipas pitkä luritus, mutta kuitenkin....