Arkkulaituri

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
Janne K.
Viestit: 4
Liittynyt: 07.07.2007 20:55
Paikkakunta: Karjaa

Arkkulaituri

Viesti Kirjoittaja Janne K. » 14.08.2007 15:45

Tervehdys.

Liekö olemassa vanhanmallisen hirsisen arkkulaiturin tai laituriarkun teko-ohjeita/piirustuksia jollakin kotinurkissa taikka muuten dokumentoituna?
Netistä ei oikein tunnu löytyvän kuin muutama valokuva aiheesta ja nekin tuolta lahden länsipuolelta. Suomestakin valmistaja löytyy mutta hinta on arkulle niin suolainen, ettei sitä selvin päin viitsi edes lukea.

hkhk
Viestit: 678
Liittynyt: 06.03.2005 19:52
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja hkhk » 21.08.2007 21:04

Eiks se arkkulaituri ole hirsikehikko, jonka sisässä on kiviä. Ja juoksut päälle.-Jos on vaarana kovat jääpaineet, voihan sitä tukea vetämällä hirsistä rautoja sisään ja pistämällä välillä rautoja nurkista ristiin. Lisäksi voi tapittaa vielä nurkkia. Nykyisinhän ne laittvat "betonkia" kivien päälle tai tekevät arkun kivistä ja betonista muottiin.

Kerronpa yhden harrastusjutun. Tehtiin Taalitehtaan alueelle sellainen pistolaituri, että se lähtee I-palkeilla kalliolta aika pitkän matkaa merelle. Palkit akkuroitiin tapeilla kallioon. Matkalla oli vanha arkku tukena. En muista kuinka pitkä se oli, mutta tavara ainakin oli aika vahvaa. Oliko se 30 senttistä I-palkkia. Jään päältä asennettiin.

Kyllähän isot laiturit kalliiksi tulevat. On niissä tekemistäkin. Pienen voi tehdä käsinkin, mutta isomassa tarvitaan jo kalustoa.

Janne K.
Viestit: 4
Liittynyt: 07.07.2007 20:55
Paikkakunta: Karjaa

Viesti Kirjoittaja Janne K. » 22.08.2007 10:55

Näinhän se taitaa olla. Hirsiä ja rautaa löytyy omasta takaa joten ei kun kokeilemaan. Kivien siirto taitaa olla suurin ongelma. Pari koppaa olvia ja paljon makkaraa, eiköhän ne sillä lähde liikkeelle.



"Ei pelkkä huuto riitä, voimaa olla pitää"

Northling
Viestit: 2755
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Moro

Viesti Kirjoittaja Northling » 22.08.2007 12:47

Moro

Pari juttua jotka olen kuullut useampia arkkuja rakentaneilta mökki konkareilta.

Jos laituri on paikassa, jossa on vaaraa että jäät rikkovat tai siirtävät arkkua kannattaa arkku tehdä ylöspäin kapeneva. Toinen tärkeä seikka on se että arkun pinta tulee olla sileä, jolloin jää ei saa siitä otetta. Kaikki salvokset tulisi tasoittaa ja ulkopinta tulisi olla veistetty suoraksi. Toinen vaihtoehto on laudoittaa arkku ulkopuolelta pystylaudoituksella.

Asennuspaikan pohja tulisi olla tasainen ja jos toisiaan on jäävaaraa, niin mitä raskaampi sitä paremmin pysyy paikallaan... tietenkin.

Arkun painokivet kannattaa sitoa paikalleen useammalla läpi arkun menevällä palkilla, jotka sijoittuvat arkun eri hirsikerroksiin, jolloin se pysyy kasassa tukevammin.

T:Aki
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

hkhk
Viestit: 678
Liittynyt: 06.03.2005 19:52
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja hkhk » 22.08.2007 14:33

Janne K:lle sanoisn, että parilla kopalla Olvia ei pääse kuin suunnitteluvaiheeseen. -Kyllä ne jäät hemmetisti painavat, mitä olen arkkulaitureita katsellut. Mutta se mitään, voihan arkkujakin aina parannella ja korjata.

Nevinski
Viestit: 209
Liittynyt: 10.05.2004 13:33

Viesti Kirjoittaja Nevinski » 22.08.2007 15:29

Joo, ei se rakentaminen niin vaikeaa ole, mutta kestävyys onkin sitten eri juttu.

Vanhemmilla on tuossa Kristinaankaupungin alapuolella saaressa mökki ja siellä tuollainen laituri. Jäät lähtevät keväällä yleensä yhdellä rykäyksellä, ei siis sulamalla, vaan liikkeelle joko pohjoiseen tai etelään ja kun tuo päivä koittaa niin tuho on aina taattu. Mutta itsepäisiä kun ovat, ja kun tuohon maisemaan ei oikeasti muita laitureita sovi, niin loppukesä menee sitten laituria korjaillessa. Syksyyn mennessä se on yleensä suhteellisen hyvässä kunnossa, mikä tietysti on mukavaa koska silloin on helpompi lastata veneeseen kaikki tavarat jotka viedään talveksi mökiltä pois. Seuraavana keväänä mennään taas toteamaan, että jää on vienyt suurimman osan laiturista ja homma alkaa alusta.
Puuvene on puuvene, muu vene on muu vene!

P.E.T.
Viestit: 7
Liittynyt: 28.01.2007 23:49
Paikkakunta: Rauma

Viesti Kirjoittaja P.E.T. » 22.08.2007 22:35

Pappani teki isäni ja muiden poikiensa kanssa 21 vuotta sitten tuollaisen arkun laiturin tueksi ja siellä se on perikunnan rannassa vieläkin. Eivät jäät ole vieneet eivätkä siirtäneet. Edellinen arkku oli rakennettu muistaakseni -56. Mutta ne olikin pakko tehdä kunnolla, koska ovat työkäytössä.Voin laittaa muutaman kuvan heti kun osaan.

puupiä
Viestit: 77
Liittynyt: 22.06.2006 8:54

Viesti Kirjoittaja puupiä » 23.08.2007 8:47

Me tehtiin 4 vuotta sitten vanhan "kivikasalaiturin" päälle arkkulaituri.
Eli vanhan kivikasan ympärille viritettiin vesivanerista muotti (ylöspäin kapeneva). Muotti tuettiin raudoilla ja ulkoapäin kivillä. Muotti tuli siis pohjaan asti ja normaalin vedenkorkeuden yli noin 80cm. Vanhat kivet jäivät sisään hyväksi tueksi/painoksi ja lisäksi myös raudoitimme ihan perinteisesti harjateräksillä.

Eräs paikallinen asiantuntija arvioi tarvittavan betonin määrän. Sitten vaan proomulla massa saareen ja muotin täyttö käsipelillä. Ja koska muotin sisällä oli vettä paikoin syvästikin, betoni ujutettiin ison "suppilon" ja jätesäkin kanssa veden sisään niin ettei hiekka erottunut.

Sitten lopuksi koristelimme arkun painekyllästetyillä laudoilla.
Hyvin on kestänyt vaikka viime talvena meinasi meri jäätyä veden ollessa aika korkealla. Oheisessa kuvassa tilanne tammikuun 20. päivä, kun kävimme soutaen saaressa. Onneksi vesi laski.
Valu: http://groups.msn.com/MissVaan/shoebox. ... PhotoID=31
Valmiina: http://groups.msn.com/MissVaan/shoebox. ... PhotoID=30
Vesi korkealla: http://groups.msn.com/MissVaan/shoebox. ... PhotoID=29

Vastaa Viestiin