Artikkeli: vanhojen puuhöylien kunnostus

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Artikkeli: vanhojen puuhöylien kunnostus

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 03 Touko 2006 13:24

Kirjottelin Verstaalle eli puutyöharrastajien keskustelupalstalle http://www.kotiverstas.com/keskustelu/ jutun vanhojen puuhöylien kunnostuksesta. Ja passaapa tuo hyvin tännekin, kun nyt tuli kirjotettua.

Vanhojen puuhöylien kunnostus

Kirpputoreilta ja komeroista löytyy usein vanhoja puuhöyliä, jotka saattavat olla hiukan vaatimattomassa kunnossa, mutta joista saa verrattain helposti kelvollisia käyttötyökaluja. Usein vanhojen höylien terät ovat vieläpä huomattavasti parempia kuin nykyiset massatuotantoterät, jolloin hyvällä tuurilla vanhasta höylästä saa paremman kuin suurin osa kaupassa myytävistä uusista. Erityisesti vanhat laminoidut terät ovat aivan ylivertaisia nykyisiin työkaluterästeriin verrattuna.

Muista myös, että vanhan, käsin tehdyn höylän kunnostaminen on aina mietittävä hyvin tarkkaan. Tehdastekoisten huolto takaisin käyttökuntoon on yleensä täysin hyväksyttävää, mutta vanhojen käsin tehtyjen suuremmat muutokset pitää kyllä miettiä hyvin tarkkaan.

Peruskunnostus

Kuva

Ensimmäinen potilas on tavallinen perus-käsihöylä. Tämä on tehtaantekoinen perushöylä noin 40-luvulta. Terä on meillä hyvin tyypillinen Erik Anton Bergin "eskilstunalainen", joita on suurin enemmistö meikäläisistä höylistä. Hienoja teriä, vanhemmat kahdesta eri metallista laminoituja ja uudemmatkin erittäin hyviä käyttöteriä.

Kuva

Höylän pohja on verrattain suora, mutta pohjan etuosa on pahasti pyöristynyt ja pohjassa on muutamia aika syviä naarmuja. Sarvi puuttuu ja takana oleva nakki eli lyöntinappula jolla terää peruutetaan on hakattu pohjia myöten palasiksi. Sen lisäksi höylä on surkean likainen ja pintakäsittely puuttuu kokonaan. Terä on tylsä ja pahasti ruosteessa.

Kuva

Pohjan kunnostus alkoi melko raa'alla pelillä; höylästä katkaistiin puolitoista senttiä pois. Höylän etuosassa oli pidennys, jota lyhentämällä etuosan pyöristyneen pohjan saa taas suoraksi. Kun höylän keulilla olevasta "alahuulesta" katkaistaan pala pois, selvitään hyvin pienellä muutoksella. Höylän katkaisua pitää välttää vanhojen käsintehtyjen höylien kanssa, mutta jos höylässä tuo lippa on, niin siitä voi katkaista palan pohjan oikaisua varten.

Huomaa etureunassa oleva leima: leimat pitää säästää viimeiseen asti, niiden poistaminen hävittää vanhan höylän identiteetin.

Pohjan naarmuja tasoitettiin ja pohjaa oikaistiin kevyesti hiomalla. Oikaisuun turvallisin keino on ottaa suora pinta, jolle laitetaan vesihiomapaperi. Suoraksi pinnaksi voi hankkia verstaalle palan vähintään 6 mm lasia (joka on korvaamaton myös paperin alustana terien teroituksessa), mutta mikä hyvänsä suora pinta käy. Sirkkelin tai muun työstökoneen pöytä, jopa keittiön pöydän melamiinipinta. Paperi liimataan paikalleen joko spray-tarraliimalla tai kastelemalla paperi niin että se "imeytyy" alustaansa. Yleensä höylänpohjien kastelu ei ole hyvä ajatus, joten pikkuhommissa pitää tyytyä joko pitämään paperia käsin tai käyttämään jotain liimaa. Kertakäyttöön soveltuu myös tavallinen paperiliima, jolloin hiekkapaperin saa irti repäisemällä ja pyyhkimällä liimajäämät märällä rätillä pois.

Älä hio liikaa, jätä mieluummin naarmuja jäljelle. Muuten höylä kita kasvaa liikaa ja sillä ei saa enää hienoa lastua.

Kuva

Seuraavaksi höylään vuolaistiin sarvi. Sarven teko on ohjeistettu jäljempänä. Samalla kun sarven alaosaan tuli vuoltua pyöreä 15 mm tappi, niin höylän perään tehtiin nakiksi hiukan suurempi samanlainen. Pelkkä tasapaksu, hiukan pyöristetty tappi käy tähän kohtaan hyvin.

Kuva

Kun höylän pinta vielä siklattiin siistiksi pinttyneestä liasta ja pintakäsittelyn jäämistä ja sovitettiin sarvi paikalleen, kapines alkoikin olla puuvalmis. Kuvassa pinnassa on jo kevyt öljy ja pintakerros shellakkaa.

Kuva Kuva Kuva

Seuraavaksi piti putsata terä. Porakoneeseen kiinnitetty teräsharja tai "käkkärätukka" on hyvä mahdollisen karkean ruosteen poistoon pahimmissa tapauksissa. Ruostetta ei tarvitse poistaa kokonaan, koska vanhat hyvät höylänterät on tehty hiiliteräksestä ja ne ruostuvat joka tapauksessa ajan mittaan uudelleen. Varo pyöristämästä terän kulmia tai hiomasta leimoja pois. Vain vähän patinoituneesta terästä pintaruoste lähtee yleensä parhaiten karkealla teräsvillalla tai karhunkielellä ja paloöljyllä hankaamalla. Teräsvillan hyvä puoli on se, ettei se myöskään pilaa terän patinaa.

Eräs keino on hioa terän lappeet vesihiomapaperilla paloöljyn kanssa samalla lasilevyllä jolla höylän pohjan oikaisu hoidettiin. Tätä ei voi enää suositella tehtäväksi keittiön pöydällä, koska ruosteen ja paloöljyn sekoitus jää pysyväksi liaksi pöydän pintaan.

Terän kanta on yleensä tyssääntynyt kun sitä on säädetty. En itse mielelläni hio näitä jälkiä pois, koska ne ovat ihan viehättävä käytön merkki josta ei ole haittaa. Höyläähän pitäisi säätää vain puuklapilla, -nuijalla tai muulla pehmeällä esineellä, jolloin tyssääntymä vain helpottaa lyöntiä ja vähentää nuijaan tulevia koloja. Vain jos kanta on hakattu oikein syville klommoille jollain pajavasaran sorttisella työkalulla, sen voi viilata suoraksi.

Höylänteroituksesta pitää kertoa kokonansa oma juttunsa, mutta todettakoon tässä että "höylä teroitettiin teräväksi".

Viimeiseksi jäi pintakäsittely. Vanhojen höylien tapaan käytin pohjalla pellavaöljyä ja pinnalla sellakkaa. Isälläni on vielä saman ikäinen höylä, jossa on pintakäsittelynä punaisella pigmentillä värjätty sellakka, joten irrottelin tämän höylän kanssa hiukan ja tein samanlaisen punaisen pinnan höylään.

Pohjalle siis tulee kerros-pari pellavaöljyä. Sitä voi sivellä hiukan myös höylän pohjaan. Sen jälkeen pintaan vedetään pari kerrosta värjäämätöntä sellakkaa, jotta väri ei imeydy puuhun. Joku voi vielä haluta poistaa värin, ja suoraan puun huokosiin imeytynyt pigmentti on hankalaa poistaa. Pintakäsittelyn jälkeen höylä onkin valmis.

Kuva

Pintakäsittely

Samassa kuvassa oli myös erikoisen pitkä pitkähöylä. Se oli viisainta jättää vain keräilykappaleeksi. Ensinnä näin pitkät höylät ovat hyvin harvinaisia ja toisekseen kiilan molemmin puolin oli halkeamat, joiden vuoksi höylä ei todennäköisesti olisi kestänyt käyttöä. Kun vielä näin pitkälle höylälle on harvoin tarvetta, puhdistin sen näyttelyesineeksi.

Kuva

Vanhoissa höylissä on yleensä paksulti pölyä päällä. Ensin pahimmat harjataan ja pyyhitään kuiviltaan pois. Sen jälkeen puhdistan höylät yleensä paloöljyllä. Se vie lian hyvin eikä vahingoita pintakäsittelyä. Vähän rasvaisena se ei kuivata puuta ja kun päälle tulee pellavaöljyä niin rasva ei haittaa.

Kuva

Puhdistuksen jälkeen pinta sivellään pellavaöljyllä. Yleensä käytän vernissaa, mutta raaka öljy käy yhtä lailla. Öljyä voi laittaa hyvin ohuelti myös pohjaan, erityisesti höylissä joita ei käytetä. Käyttöhöylän pohjassa ei juuri saa olla rasvaa ettei sillä höylätyn puun liimaus mene pilalle. Öljyä ei pidä hölvätä liikaa, koska kaikki mahdollinen pöly ja puru tarttuu vähän nahkeaan pintaan. Kun öljy imeytyy muutamassa minuutissa pintaan niin että pinta jää laikulliseksi, loppu pyyhitään pariin kertaan muutaman minuutin välein tasaiseksi ja lopuksi kuivataan loput pois.

Kuva

Viimeiseksi pintaan vedetään rätillä pari ohutta kerrosta sellakkaa. Käyttöhöylään enemmän, vanhan höylän kunnostuksessa riittää pinnan kiillottaminen sellakalla. Vanhojen höylien pintakäsittelynä on miltei yksinomaan sellakka, joten pinnan uudistaminen samalla aineella on ihan hyväksytty homma. Toisekseen se on poistettavissa spriillä, joten sen kanssa ei yleensä tapahdu pysyvää vahinkoa.

Puuttuvien osien teko

Pintakäsittely

Kuva

Usein höylistä puuttuu osia ja yleisimpiä puuttuvia osia on höylän sarvi. Sellaisen istuttaminen voi olla niin helppoa kuin ensimmäisessä esimerkissämme, pelkän tapin vuolemisella sarven pohjaan. Yleensä tyypillisissä tehdashöylissä sarvi on kuitenkin vähän vaikeampi istutettava, vaikkei mikään mahdoton olekaan.

Kuva

Ensin pitää hahmotella sarven malli. Vanhoissa suomalaisissa höylissä sarvi saattaa todella muistuttaa aivan lehmän sarvea ja olenpa yhden höylän nähnyt jossa sarvi oli ihan oikeasta sarvesta tehty. Uudemmissa tehdashöylissä sarvi alkaa olla jo aika muotoiltu.

Sarven teossa pitää ajatella myös tekijän kätisyyttä. Pääsääntöisesti höylien sarvet taipuvat aina vasenta kättä varten taakse ja vasemmalle, oikeakätistä käyttäjää varten. Itse pyrin tekemään sarven käytettäväksi molemmilla käsillä, koska teen itse töitä myös vasenkätisesti tarpeen mukaan. Siksi tästäkin sarvesta tuli vain vähän takavasemmalle kääntyvä.

Välihuomautuksena mainittakoon, että tässä käytetyt työkalut ovat vanhoja vekottimia, joiden käyttö on minusta kivaa ja joiden käytön osaaminen on mielestäni tärkeää ennen kuin alkaa helpottamaan työntekoa koneilla. Jos tuntuu että "eihän kellään ole tuollaisia" niin lopussa käydään samat työvaiheet läpi myös minimimäärällä perustyökaluja tai valikoiduilla sähkötyökaluilla.

Ensin siis mallataan oikean sarven muoto, muiden höylien tai mallikuvien perusteella. Otetaan riittävän paksu aihio ja piirretään muoto pintaan. Tässä ei tarvitse kursailla puumateriaalin kanssa. Hyvin kuivahtaneesta saunaklapista saa ihan yhtä hyvän sarven kun puusepänkuivasta, mittaan höylätystä lankusta. Koivurunkoisiin käy aina koivu, keskieurooppalaisissa höylissä käytetään lähes poikkeuksetta pyökkiä jolloin hyviä materiaaleja ovat joko pyökki tai tammi, meiltä helposti saatavista klapeista myös omenapuu tai vaahtera.

Kuva

Muodon sahaaminen aihiosta on nopea homma. Jos teet sarven klapista, oikaise yksi sivu höylällä tai veistämällä vähän sinne päin suoraksi piirtämistä varten. Jätä muotoa sahatessa aihioon riittävästi pituutta että voit pitää kiinni osasta kiinni muotoiluvaiheessa. Mallikuvassa mitta on jo liian lyhyt turvalliseen työskentelyyn, vaikka työn saikin tehtyä. Olipahan vain hiukan liian lyhyt jämäpala aihiona.

Kuva

Perusmuoto on helpoin tehdä kovaan puuhun kirveellä. Tähän ei kelpaa mikä hyvänsä kirves, vaan sen on oltava puukonterävä veistokirves. Vanha pienimmän koon Billnäs on hyvä verstaskirves. Sillä kestää hakata myös höyläpenkin päällä, kunhan laittaa leukojen väliin jonkun levynpalan hakkuualustaksi.

Perusmuodoksi riittää nurkkien pyöristys, tosin sitä nopeammin selviää mitä pidemmälle uskaltaa tehdä muodon veistämällä. Loppumuotoilu tehdään raspilla ja viilalla. Raspi syö puuta todella nopeasti, eli alkumuotoilun kanssa ei kannata kuitenkaan ahnehtia liikaa. Kokeile muotoa välillä käteen.

Tämän vaiheen voi tehdä myös puukolla, mutta varsinkin kovia puulajeja käyttäessä se on hyvin aikaavievää ja edellyttää puukon terottamista vähän väliä. Myös kavahöylä on hyvä apuneuvo perusmuodon hakuun.

Kuva Kuva

Viilalla saa jo hyvää pintaa ja loppuviimeistelyssä pinta silotetaan siklillä. Hiomapaperia saa käyttää jos sen kokee tarpeelliseksi, mutta pääsääntöisesti siklillä saa valmista pintakäsiteltävää pintaa. Älä kuitenkaan jynssää pintaa loppuun asti vielä tässä vaiheessa, koska kiinnityskohtia vuoleskellessa sarvi kolhiintuu kuitenkin hiukan.

Kuva Kuva Kuva

Itse kiinnityksen veistämisestä on vaikea antaa yleispäteviä neuvoja, koska jokainen kiinnitys on erilainen. Yleisesti ottaen sovitteen reunoihin ja päätyihin voi sahata ohutteräisellä sahalla ääriviivat ja vuolla sitten lopun muodosta taltalla. Yleensä niin että poikkisyyhyn mennään sahalla ja pitkin syytä on helpointa taltata muoto suoraan. Usein joutuu myös hiukan muotoilemaan höylän puolen sovitetta, koska tehdashöylissä osat on tehty koneellisesti ja niiden toistaminen käsityökaluilla on toisinaan vaikeaa.

Sovitetta tehdessä on oltava tarkka. Höylää työnnetään höylätessä jopa kymmenien kilojen voimalla ja sarven on pysyttävä kiinni. Liimaan luottaminen ei riitä, koska väljä sovite ei pysy liimallakaan luotettavasti kiinni. Puun täytyy olla puuta vasten, vaikka sarven liimaisi epoksilla.

Kuva

Valmis höylä ei häpeä yhtään tehdastekoisen rinnalla. Valmiissa tehdashöylissä on käytetty pintakäsittelynä myös lakkaa, mutta itse suosin sellakkaa sen helppouden ja helpon uusittavuuden vuoksi. Lakattu tuntuu myös pitkään töitä tehdessä nihkeältä käteen.

Kuva

Tätä sarvea tehdessä käytettiin vain käsityökaluja ja jokaiseen paikkaan käytettiin juuri siihen suunniteltua työkalua sen mukaan kuin kaapista sattui käteen löytymään.

Kuva

Minimissään saman työn olisi voinut tehdä paljon harvemmilla työkaluja. Sarven muodon sahaaminen olisi käynyt päinsä myös rautasahalla, sahaamalla useita suoria vetoja kappaleen ulkoreunoja pitkin. Karkea muotoilu olisi käynyt päinsä puukolla ja viimeistely raspilla tai pelkästään puolipyöreällä viilalla ja hiomapaperilla. Kuvasta puuttuu vielä taltta, joka on miltei välttämätön tämän sarven sovittamisessa, mutta aika monessa muussa sovitteessa selviää ilmankin.

Kuva

Sähkötyökaluista olisi ollut suurin hyöty sarven muotoiluvaiheessa. Muoto olisi tullut pistosahalla ja muotoilu nauhahiomakoneella ja/tai raspiroopella, mutta sovitteen tekemisessä ei koneista olisi ollut juuri apua. Vähintään koneiden lisäksi tarvittaisiin yllä oleva minimivarustus, eli koneiden käyttäjä ei suinkaan pääse yhtään vähemmillä työkaluilla kuin ilman koneita pärjäävä.

Kaiken kaikkiaan vanhasta puuhöylästä voi saada melko vähällä vaivalla erittäin hyvän käyttötyökalun. Vaikka monen silmissä Stanleyn rautahöylä on "se ainoa oikea" niin loppujen lopuksi puuhöylällä tekee ihan sen saman työn ja erityisesti vanhoissa höylissä olevat ensiluokkaiset terät ovat huomattavan paljon nykyhöyliä parempia.

Pekka


P.S. Palautetta artikkelista odotetaan innolla ja artikkelitoivomuksia vastaavista muista aiheista otetaan vastaan :)

Matti Laurila
Viestit: 340
Liittynyt: 16 Huhti 2003 12:12
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Matti Laurila » 04 Touko 2006 15:29

Moro!
Hyvin ja vaivaa nähden kirjoitettu juttu, selkeät kuvat auttavat ymmärtämään asiaa.

Terveisin

Matti

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 05 Touko 2006 12:24

Korjasikko sen nakin myös vai jätikkö silleen?

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 05 Touko 2006 13:33

Juu, vuolasin siihen pienen koivutapin pätkän samalla kun sovittelin sarven paikalleen. Ja sitten kunnon jobbarina paukuttelin sen vähän käytetyn näköiseksi nutipäävasaralla kun se näytti niin liika sileeltä ja fiiniltä siinä.

Vois oikeen hyvästi tihtaamalla näkyä tossa kuvassa, noin

Kuva

Seuravaksi pitäis tehdä samanlainen juttu kirvesvarren vuolemisesta kun tuli otettua kuvat valmiiksi. Jotain hyvää siinäkin että putkimies katkasi mun lempikirveestä varren, tulipa tilalle niin nätti kirvesvarsi että kehtaa näyttää :)

Pekka

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 05 Touko 2006 14:29

Uskaltaakohan sun kanssa ruveta millekkään kun rupee pikkusen tuntuu että jos ei mopo oo ihan lähteny lapasesta niin keulii jo aika lähellä ysikymppiä. :) :) :)


Tein muuten just ohjees mukaan liitukittimössön törmäyslistojen petaukseen. Värikin sattu aika kohilleen kun löysin ukkivainaan poltettun meripihkan väristä öljypastaa.

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 05 Touko 2006 16:29

Vaikka itsekkin tulee roplailtua vanhoja vehkeitä (nyt en puhu vaimosta) niin täytyy tunnustaa ettei kyllä kiinnostanut lukea juttua läpi sitten ollenkaan.

No, vaivansa kullakin ;-)

Kuvat oli hyviä ja sisältö varmasti täyttä asiaa mutta puuhöylä ei ole kuitenkaan mun juttu... Mutta voisin paiskata samanlaisen jutun vaikkapa MAMin entisöinnistä, sillä siinä on "jokunen" liikuva osa enemmän kuin puuhöylässä ja tehdä niistä jokaisesta yhtä perusteellisen purku-, kunnostus-, ohje-, pintakäsittely-, yms ohjeen. Sytystulpan irroittamisesta ja puhdistuksesta sekä säätämisestä tulisi helposti kolmisenkymmentä kuvaa ja vähintäänkin tusina liuskaa tekstiä.
Mutta mahtanee olla patalaiskalle miehelle satoine yksityiskohtaisine kuvineen ja vähintäänkin tuhannen liuskan pituudella liian iso juttu ;-) ;-) ;-)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 05 Touko 2006 16:58

No hö. Mitä tässä ny mopo lähdössä mihinkään, tiukasti se vielä on polvien välissä. Mä en osaa keulia kun kottikärryllä :)

Ja jos en mä olis tehny sitä kirvesvartta niin mitäs mä sitten oisin tolle perintökirveelle tehny? Heittäny puukonterävän kirveen mäken ja hakenu piilteemasta uuden :) ?
Kuva

Pöhölön maineen saa pienemmälläkin, mutta pitää nyt kumminkin laittaa bensaa nuotioon ja kertoa että täs ei nyt jouda hirveesti rupatteleen kun pitää lähteä kotiin rakentaan sorvia. Semmosta jolla saa sorvattua visasta uudet taltankahvat noiden halenneiden tilalle. Ihan pikkunen sorvi se vaan on, semmonen porakoneella pyörivä.

Hulluilla on halvat huvit - idiooteilla ilmaset :)

Pekka

ripatti
Viestit: 107
Liittynyt: 14 Huhti 2003 21:53
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ripatti » 05 Touko 2006 17:34

Mun mielestä tällainen "hifistely" on hauska piirre erityisesti silloin kun se kohdistuu vanhan perinteen säilyttämiseen - oli kyseessä höylät tai moottorit. Perinne näkyy helposti rasitteena, vaikka se on vuosien (-satojen) saatossa darwinismin kautta muotoutunut käyttöesineissä äärimmäisen johdonmukaiseksi ja funktionaaliseksi. Jos jollakin on silmää huomata nämä piirteet ja siten osata korjata, ylläpitää ja säilyttää esineet perinteen kannalta johdonmukaisella tavalla. En minäkään Pekan esittelyä läpi ole ehtinyt lukea, mutta olen iloinen, että se on täällä olemassa jos sitä tietoa joskus tarvitsee.

Uusi kirveenvarsi näyttää näin kaupunkilaistuneen maalaisen silmissä radikaalilta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö se olisi kaunis, käyttökelpoinen ja hienosti tehty. Eroja vanhaan on ja kysymyksenä herää se, että miksi vanhassa varressa on notkoa teippien kohdalla (veikkaan, että se auttaa veisto-otteessa) ja miksi vanhan varren pää on muotoiltu siten kuin on (tuskin kirveenvarren ja terän liitosta perään takomalla kiristettiin?)?

Antti

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 05 Touko 2006 22:38

Jos suoraan sanon niin ei tuo Pekan siunattu hulluus ole hifistelyä - ei sinne päinkään. Hifistely on aina perseestä ja sitä harrastaa vaan umpi k.usipäät ja sitäpaitsi sitä ei harrasteta vakavilla asioilla.
Huomattavasti lähempänä on japanilaisten bonzaipuut ja zenbudhalaisuus.
On sanottu että bonzaipuiden kasvatuksesta on kirjoitettu yli 15000 kirjaa ja joistakin yksittäisistä puista kymmeniä. Varmasti perusteelllista tietoa ja taidetta sekä kulttuurihistoriallisesti arvokasta toimintaa - niille jotka kokevat sen tärkeäksi.
Velipojalla on varmasti sama sairaus mopohommissa - satoja ohjekirjoja ja räjäytyskuvia, hyllymetreittäin kirjallisuutta, tonnikaupalla osia, mapeittain mainoslehtisiä, lämmin halli mopoille, jne... Diagnoosini varmistui kun hän hankki 3500 € hitsauskoneen kahvojen korjaamista varten - kas kun joihinkin malleihin ei saa enää ehyitä alkuperäisiä vaan kaikki on jotenkin rikki. Ja uustuotantokahva ei ole kelvollinen ;-)
Ihan hyvä heppu kunhan ei ala puhumaan mopoista ja kun minä tapaan Pekan kesällä niin en taatusti ala keskustelemaan puuhöylistä. Vaikka kuinka koettaisi vedättää ;-)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
puuksprööt
Viestit: 49
Liittynyt: 23 Maalis 2004 15:57
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja puuksprööt » 05 Touko 2006 23:31

Tuli elävästi mieleen se juttu isoisän yli 100v. vanahasta kirveestä, menosa toinen terä ja viijes varsi..
En tiiä kehtaako myöntää että on mulla oikian kirveen lisäksi Viskarsin muovivartinenkin, tosin silläkin on jo ikkää rapiat 40v.
-juha

venenaula
Viestit: 271
Liittynyt: 10 Kesä 2004 18:11
Paikkakunta: East FInn

Viesti Kirjoittaja venenaula » 06 Touko 2006 08:30

Ennen tultiin toimeen puuhöylälä, nykyisin täytyy käyttää rautaa.

Pitää vain erottaa harrastus ja setsuurin hankinta.

Laitan kuvan lähes samanlaisesta höylästä,mikä tuo leivän mejän perheelle,unohtamatta voita leivän päälle.

Kuva

En sano pahasti jos joku kunnostaa ja entisöi vanhoja puutyökaluja.
Viimeksi muokannut venenaula, 19 Touko 2006 16:47. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Kinde
Viestit: 793
Liittynyt: 25 Marras 2003 13:43

Viesti Kirjoittaja Kinde » 06 Touko 2006 09:38

Ton Pekan kirveenvarsijutun luettuani tuli mieleen, että tarninan henki oli jotenkin tuttu, ja sitten muistui mieleen Päätalon "nuoruuteni savotta" jossa päätalo kuvailee kirveenvarren oikeaoppista veistoa tyylillleen uskollisena noin 12 sivua. :)

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 06 Touko 2006 10:50

Niinhän se Kalle tekee, enkä ole saanut yhtään hänen kirjoittamaansa kirjaa loppuun. Edes pakolla, sillä kolme tai neljä kertaa olen aloittanut jonkun Iijokisarjan kirjan lukemisen ihan saadakseni edes jonkinlaisen mielikuvan mitä päätalolukijan päässä liikkuu mutta ennätys taitaa olla viisikymmentäsivua. Linna on pakannut Pohjantähtitrilogiaan (+Sotaromaani) samanmittaisen ajanjakson huomattavasti rankemmasta aikakaudesta huomattavasti taitavammin kirjoitettuna. No, työkaluistahan tässä oli puhe ;-)

Joku saattoi ehkä käsittää väärin tuon mielipiteeni Pekan artikkelista sillä jos väitän ettei se ole hifistelyä vaan "zentason" harrastamista niin enempää en osaa kehua jonkin asian harrastamisesta. Jokaisella on tai pitäisi olla jokin "zentason" harrastus - omastani en laita kuivia enkä työselostuksia tänne sillä eikös tämä ollut perhefoorumi...

Työkaluja, aseita, autoja, veneitä, jne entisöidään mutta missä menee entisöinnissä se raja jossa teko muuttuu raiskaukseksi?

Ps. Venenaula; myös minulla on helvetisti vanhoja työkaluja - kas kun minäkin kerään niitä ;-)

Ja nyt tasasuuntaaja laulamaan ja paikkaa Valmetin kanteen!!!
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Masa
Viestit: 459
Liittynyt: 22 Tammi 2004 02:34
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Masa » 06 Touko 2006 15:19

Tuosta kirveenvarren tekemisestä onkin hyvä antaa vinkkejä,
kävipä tuolla pohjoisenreissulla nimittäin niin, että katkaisin savottakirveestä varren ja ainoa pitkä kuiva puu minkä löysin oli täältä sinne joskus kalansavustupuuksi viemäni leppärungon pätkä.
Moottorisahalla liikoja pois vanhaa vartta mukaellen ja kirveellä lisää,
puukolla hienosäätöä ja jopa santapaperilla viimeinen silaus.
Varren sovitin silmään viimeisenpäälle hyvin istuvaksi ja kiilalla löin kiinni.
Aamulla sitten intoa puhkuen tositoimeen uuden komean kirvesvarren kanssa,
viisi mojovaa lyöntiä sylintäyteiseen petäjäpölkkyyn ja varsi meni silmän juuresta nätisti poikki.
Lepän syyrakenne on ilmeisesti kirvesvarreksi huono, sen ainakin opin.
Käskin appiukon veistellä sen minun hienon kirvesvarren kalansavustuslastuiksi...
"Elämä on laho puuvene, mutta se on minun ikioma laho puuvene..."

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 07 Touko 2006 19:46

Kirvesvarsista tulee mieleen -60 ja 70 lukujen vaihde jolloin hakattiin kolmena tai neljänä keväänä kahateolla Oulunsalon rantametsiä. Porukassa oli ammattimetsuri, isäukko ja minä. Minun tehtävänä oli aisata lehtipuut ennen pinoamista. Metsuri kaatoi ja isäukko oli sydänlaitonna enempi pomomies. Aisaaminen tapahtui kirveellä eli molemmista sivuista sipaistiin kuorisuikku pois ettei puu alkaisi lahoamaan pinossa. Minullekkin tehtiin ihan oma kirveenvarsi joka oli isäukon mallia eli kapea ja korkea sekä melkoisen isolla notkolla. Metsurin kirvesvarsi oli taas melkeinpä pyöreä. Kerran isäukolle sattui käteen vieras kirves ja kommentti tuli heti "Prkele, melekeen kun pitäs .yrpää kourassa eikä kirvestä..."
Isäukon malli oli vestokirveestä eli kapeudella ja korkeudella haettiin vääntövoimaa ranteesta. Pyöreähköllä varrella ei kuulemma jaksa kauaa veistellä...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Vastaa Viestiin