EU-huvivenedirektiivi, ja sen soveltaminen siellä ja täällä

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
hannuvartiala
Viestit: 628
Liittynyt: 15 Kesä 2004 13:56
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

EU-huvivenedirektiivi, ja sen soveltaminen siellä ja täällä

Viesti Kirjoittaja hannuvartiala » 26 Huhti 2006 09:15

EU huivenedirektiivi ei koske seuraavia venetyyppejä:

a) pelkkään kilpailutarkoitukseen tehty vene, mukaan lukien kilpa- tai harjoitussoutuvene, jonka valmistaja on sellaiseksi veneeksi merkinnyt;
b) kanootti, kajakki, gondoli eikä polkuvene;
c) purjelauta;
d) lainelauta eikä moottorikäyttöinen lainelauta;
e) ennen vuotta 1950 suunniteltu historiallinen vene alkuperäisenä tai sellaisena yksittäisenä jäljennöksenä, joka on rakennettu pääasiassa alkuperäisistä materiaaleista ja jonka valmistaja on sellaiseksi veneeksi merkinnyt;
f) koekäyttöön tarkoitettu vene, jos sitä ei myöhemmin saateta markkinoille;
g) yksityiseen omaan käyttöön rakennettu vene, jos sitä ei viiden vuoden kuluessa rakentamisesta saateta markkinoille;
h) erityisesti kaupallista tarkoitusta varten miehitettävä ja matkustajia kuljettava vene, varsinkin sisävesialusten teknisistä vaatimuksista annetussa neuvoston direktiivissä 82/714/ETY määritelty vene matkustajamäärästä riippumatta, jollei 2 §:n 2 kohdasta muuta johdu;
i) sukellusvene;
j) ilmatyynyalus;
k) kantosiipialus; eikä
l) höyrykäyttöinen vene, jolla on ulkoinen polttoainejärjestelmä, joka toimii kivihiilellä, koksilla, puulla, öljyllä tai kaasulla;


Suomalaiset, jotka jo äidinmaidossa imevät keisarin alamaisen kunnioituksen auktoriteetteja ja sääntöjä kohtaan, lukevat tämän niin, että "voi, voi, voi EU kieltää meitä rakentamasta veneitä".


Etelämpänä elämään suhtaudutaan toisin.
Tästä esimerkkinä EU-huvivenedirektiivinmukaisuustarkastus Luigi Maccaronin veneveistämöllä, siellä jossain.


Tarkastaja:No niin, signor Maccaroni, tässähän onkin koko venevalikoimanne kerralla esillä, tarkastetaanpa nyt saman tien kaikkien osalta, miten ne täyttävät huvivenedirektiivin vaatimukset, että pääsette sitten heti myymään niitä ympäri koko Eurooppaa.

L. M.: Signor tarkastaja, voinemme aloittaa tästä moottorialuksesta. Pituutta 20 m, leveyttä 4 m, huippunopeus 50 solmua, neljä Maccaroni V12 konetta, teho riittävä.

Tarkastaja: No niin, katsotaanpa, niin tämähän onkin näköjään sukelllusvene, ja niitähän direktiivi ei koske.

L. M.:Aivan, monet paikalliset sukeltajat sukeltavat tällaiselta veneeltä käsin. Avotilaan mahtuu hyvin ilma- ja muita pulloja. Ja tässä on perässä portaat, sukeltaja pääsee helposti takaisin veneeseen.

Tarkastaja: Entäs tämä purjevene, näyttää Swan 45 -tyyliseltä, mitenkäs on tämän direktiivikelpoisuuden kanssa.

L. M.: Mutta signor tarkastaja hyvä, tämähän on uusi mataluppoumaveneemme, leveä mutta matala, siis vähän niinkuin lauta. Eihän direktiivi tätä koske, koska tämähän on siis purjelauta.

Tarkastaja: Totta, totta, eihän direktiivi purjelautoja koske. Mutta entäs tämä isompi purjevene?

L.. M.: Niin, se on uusi ilmatyynyaluksemme. Omistajan kabiinissa on sohvalla puhallettavat ilmatyynyt. Kätevää, kun ei ole pölyäviä untuvatyynyjä. Ja nehän haisevatkin kostuessaan.

Tarkastaja: Niin, niin, eihän siinäkään sittten ole mitään tarkastettavaa. Mutta mikäs tämä on? Näyttää pohjoismaiselta kalastusveneeltä, johon on pantu jumalattoman iso kone.

L. M.: Mamma mia, sehän on apumoottorikanootti "la Fanny". Apumoottorissa 400 hv, mutta siinähän on mela vakoina.

Tarkastaja: Selvä kanootti, eihän siinäkään sitten mitään tarkastettavaa ole. Voitteko, signor Maccaroni, esitellä minulle nämä loputkin venemallit?

L. M.: Ilomielin, signor tarkastaja. Tässä veneuutuutemme, joka on tarkoitettu erityisesti ahtaisiin satamapaikkoihin. Kuten huomaatte, veneen pituus on 2.3 metriä, siis ei kuulu direktiivin piiriin, mutta leveyspä onkin 9.5 m. Venettä on kätevä ajaa sivuttain ahtaisiin laituripaikkoihin, senpä takia potkurikin on tuolla kyljen keskellä. Tällä veneellä ei juuri kuljeta keula edellä, mutta tarpeen tullen voi tietysti sauvoa tuolla keksillä.

Ja tämä moderni pikavenesarja on kokonaisuudessaan papa Giovannin, rauha hänen sielulleen, suunnittelema, vuonna 1940. Papa suunnitteli nämä pöytälaatikkoon, nyt piirroksia otetaan sieltä tarpeen mukaan. Niin, tämä epoksi-kevlar rakenne on alkuperästä materiaalia. Papa suunnitteli nämä veneet tehtäväksi kevlarista ja epoksista, vaikka niitä ei tosin siihen aikaan saanut.

Nämä upeat jahdit puolestaan ovat pelkästään kilpailutarkoituksiin tehtyjä, siis niitäkään huvivenedirektiivi ei koske. Nämä ovat olleet erittäin suosittuja paikallisissa purjehduskilpailuissa yleisöveneinä, kilpailutarkoitushan sekin. Ja onpa eräs asiakkaamme onkinut tällaiselta jahdilta kalastuskilpailussakin.


Tarkastaja: Kiitos, kiitos signor Maccaroni. Tarkastushan onkin tällä ohi, kaikki on kunnossa, ei mitään tarkastettavaa, myyntiin vaan kaikki.

L. M.: Ah Benito serkku, kanssasi on niin mukava asioida, asiat sujuvat niin helposti.

Hannu

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Viesti Kirjoittaja Mile » 08 Touko 2006 10:13

Noinhan se menee monessa muussakin asiassa.

Mutta eipä noita veneitä kukaan kiellä rakentamasta omaan käyttöön - määritelläänkö siinä edes sitä että pitäisi ihan ITSE rakentaa.

Joku on ainakin sanonut, että veneen voi teettää omaan käyttöön ilman CE merkintää. Eli menee veneen veistäjälle ja tilaa veneen omaan käyttöön.

Viisi vuotta sitten jollakin tapaa riittänee takaamaan veneen turvallisuuden, ellei ole koko aikaa maannyt liiterin ylisillä.
Mile

matti
Viestit: 2185
Liittynyt: 12 Maalis 2005 15:31

Viesti Kirjoittaja matti » 09 Touko 2006 20:21

Mile kirjoitti:Noinhan se menee monessa muussakin asiassa.

Mutta eipä noita veneitä kukaan kiellä rakentamasta omaan käyttöön - määritelläänkö siinä edes sitä että pitäisi ihan ITSE rakentaa.

Joku on ainakin sanonut, että veneen voi teettää omaan käyttöön ilman CE merkintää. Eli menee veneen veistäjälle ja tilaa veneen omaan käyttöön.

Viisi vuotta sitten jollakin tapaa riittänee takaamaan veneen turvallisuuden, ellei ole koko aikaa maannyt liiterin ylisillä.
Kyllä määritellään, lainaus veneteollisuuden käsikirjasta:

g) yksityistä omaa käyttöä varten rakennettu vene, jos sitä ei viiden vuoden kuluessa rakentamisesta saateta yhteisön markkinoille

Edellämainittu poikkeus tarkoittaa, että jotta vene voidaan katsoa itserakennetuksi, niin sen on täytettävä seuraavat ehdot:
- asiantuntijoita voi käyttää erikoistehtäviin mutta muuten
* vene on rakennettava itse eikä sitä voi tilata "one off"-veneenä tai puolivalmisteena, jolloin tilaaja on sopimusluontoisessa suhteessa jonkun venevalmistajan kanssa.

Matti

Luulo ei ole tiedon väärti!

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 09 Touko 2006 21:09

Niinpä, luulo ei ole tiedon väärti sillä sehän se ratkaisee mitä sovitaan asiasta eli kuka tekee ja mitä tekee ja kuka on tehnyt ja mitä on tehnyt ;-)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 10 Touko 2006 00:17

No kähkutti, mitä se CE merkintä pitää sisällään? Ei välttämättä kuin valmistajan vakuutuksen että laite toimii siellä, missä sen on tarkoitettu toimivan ja että siinä on tietyt varusteet riippuen luokasta. Eikä sen merkinnän hakeminen taida olla kummoinenkaan juttu. Joku merkki vaan, vaikka suojaisille vesille, missä aallonkorkeus 30cm. Ilmoitusluonteinen juttu käsittääkseni ja käyttäjä saa sillä ajella vaikka etelämerille, jos haluaa. Vastuu on valmistajalla luokituksen paikkansapitävyydestä, se on muistettava.

Vai mitä se nyt sitten merkitsee Teille? Onneksi parlamentin alaotsikkona on löysää puhetta. :D
Manner

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Viesti Kirjoittaja Mile » 10 Touko 2006 07:59

No elektroniikkapuolella CE = Chinese Export :-))

Kyllä tällä puolella käsittääkseni ( en ole itse vastuussa niiden hakemisista) riittää valmistajan vakuutus ja pino paalua ( = se merkki maksaa).

Kaverit tuoneet mopoja Kiinasta, silloin riitti tekaistut kuitit ja maahantuojan, tässä tapauksessa yksityisen henkilön juhlallinen vakuuttelu normien mukaisuudesta. Että semmosia.

Mutta mistänän pirusta ne CE merkin varsinaiset vaatimukset, veneen rungon mitoitussäännöt jne. löytyvät??


Eipä sitten se yksi veistäjä silloin tiennyt totakaan juttua.. harmi sinällään. Pakottaa vaan tekemään veneitä joko sarjoina, tai sitten CE merkin verran kalliimpina yksittäiskappaleina.
Mile

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Viesti Kirjoittaja Mile » 10 Touko 2006 08:05

Mutta onkohan kyseinen tulkinta:

"Kyllä määritellään, lainaus veneteollisuuden käsikirjasta:

g) yksityistä omaa käyttöä varten rakennettu vene, jos sitä ei viiden vuoden kuluessa rakentamisesta saateta yhteisön markkinoille

Edellämainittu poikkeus tarkoittaa, että jotta vene voidaan katsoa itserakennetuksi, niin sen on täytettävä seuraavat ehdot:
- asiantuntijoita voi käyttää erikoistehtäviin mutta muuten
* vene on rakennettava itse eikä sitä voi tilata "one off"-veneenä tai puolivalmisteena, jolloin tilaaja on sopimusluontoisessa suhteessa jonkun venevalmistajan kanssa."

- todella tarkistettu direktiivistä/viranomaisilta , vaiko veneteollisuuden oma tulkinta aiheesta ( isot ei tykkää pienistä)??
Mile

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 10 Touko 2006 09:31

Mile kirjoitti:No elektroniikkapuolella CE = Chinese Export :-))

Kyllä tällä puolella käsittääkseni ( en ole itse vastuussa niiden hakemisista) riittää valmistajan vakuutus ja pino paalua ( = se merkki maksaa).

Kaverit tuoneet mopoja Kiinasta, silloin riitti tekaistut kuitit ja maahantuojan, tässä tapauksessa yksityisen henkilön juhlallinen vakuuttelu normien mukaisuudesta. Että semmosia.

Mutta mistänän pirusta ne CE merkin varsinaiset vaatimukset, veneen rungon mitoitussäännöt jne. löytyvät??


Eipä sitten se yksi veistäjä silloin tiennyt totakaan juttua.. harmi sinällään. Pakottaa vaan tekemään veneitä joko sarjoina, tai sitten CE merkin verran kalliimpina yksittäiskappaleina.
http://www.veneily.fi/fi/ Siellä ylävalikoissa "rakenne ja varusteet" ja huvivenedirektiivi. Huomaa että siinä on edelleen pikku laatikko vielä missä todella monta valikkoa myyjän, valmistajan, maahantuojan jne. kannalta. Todella laaja paketti, että huh huh.
Manner

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 10 Touko 2006 11:42

Eiköhän tämä juttu ole livenä vähän veteen piirretty viiva josta ei tavallisen (siis ei ammattilaisen) puuveneilijän/ostajan/teettäjän tarvitse välittää p...aan. Mikä on määritelmä "..käyttää asiantuntija tehtäviin." Jollekkin erikoistehtävät alkaa jo puukon ottamisesta tupesta ja toiselle vasta jossain steevin uran höyläyksestä jos siitäkään. Käytännössä varmasti riittää jos ojentelet arvon puuveneenveistäjälle vaikka puristimia ja pidät kahvin kuumana tai käyt päivittäin siivoamassa työtilan. Ei pojat tehdä pilkusta asiaa
- ei ne tee nuo Hannun kertomat italiaisetkaan. Me suomalaiset ollaan vaan niin hemmetin tyhmiä ja kumarrellaan nokka maassa aina muille...

Mites se Eino Leino kirjoittikaan: "Vapaus! Mitä me ulkoisella vapaudella jos meillä on orjanmieli sisällämme..." tjsp
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Viesti Kirjoittaja Mile » 10 Touko 2006 12:50

Tulipahan kahlattua pikaisesti läpi .. paljon tekstiä,vähän asiaa. Täytyy vielä kaivella lisää, että esim. mikä on riittävä varalaita, ja miten tulisi rungon rakenteellinen mitoitus tehdä tai suunnitella. .. muuten siellä lukee turhankin monta kertaa tyyliin "riittävä, tarkoituksenmukainen jne."

Mutta jäi siitä semmonen kolo , että FAQ osiossa mainittu englannin kielinen tulkinta ohje kyllä määrittilee omaan käyttöön tehdyn veneen itse takapihalla tehdyksi , mutta sillä ei ole lain voimaa - itse direktiivin teksti ei määrittele kuka sen veneen rakentaa, tai sitten slimät hyppäs sen rivin ylitse ( ei näössä mitään vikaa , kädet vielä yltää paperiin lukiessa).

Näinhän ne luigitkin näitä lukee, ellei virallinen lakiteksti ole riittävän tarkka niin aina jää tilaa tulkinnalle - kunnes raastuvassa asia ratkaistaan.

Mitenkähän jos esim. teettää rungon veistäjällä ja tekee siihen hytin itse , rekisteröi sitten omavalmisteena eikä myy ennen viiden vuoden määräajan umpeutumista.

No eipä tuo haittaa, kun on muutenkin tarkoitus rakentaa veneet jatkossakin omin ja apukäsin takapihalla.
Mile

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25 Helmi 2005 10:44

Viesti Kirjoittaja Mile » 10 Touko 2006 15:18

Kiitos Saima vinkistä!

Löytyihän sieltä lopulta viitteet suunnittelustandardiinkin! Tilasin saman tien, kävikin näppärästi, sai saman tien downloadattua pdf:fänä omalle koneelle kun maksoi luottokortilla ja tulostettua ISON nipun paperia.

Muille suunnittelusäännöistä kiinnostuneille, standardi on ISO 12215 Small craft - Hull construction and scantlings.

Hintaa tuli 196 CHF kun otti kolme osaa , part 3, 5 ja 6
Mile

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 10 Touko 2006 16:28

Jos oikein muistan niin eikös siinä ollut jokin aikarajakin jota ennen piirretyt veneet ovat vapaita näistä "kurkunsuoruusdirektiivi" tason määräyksistä. Jos näin on niin sehän voi tehdä tilaa todella vanhojen ja hienojen, vaikkapa Petterssonien tai rannikkoristeilijöiden, venetyyppien uudelleen tulemiselle...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

hannuvartiala
Viestit: 628
Liittynyt: 15 Kesä 2004 13:56
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hannuvartiala » 12 Touko 2006 14:22

Veli-Matti kirjoitti:Jos oikein muistan niin eikös siinä ollut jokin aikarajakin jota ennen piirretyt veneet ovat vapaita näistä "kurkunsuoruusdirektiivi" tason määräyksistä...
Piirtämisajankohdalla ei ole mitään merkitystä.

e) ennen vuotta 1950 suunniteltu historiallinen vene alkuperäisenä tai sellaisena yksittäisenä jäljennöksenä, joka on rakennettu pääasiassa alkuperäisistä materiaaleista ja jonka valmistaja on sellaiseksi veneeksi merkinnyt;

Kunhan se on suunniteltu ennen vuotta 1950. "Isä suunnitteli, kertoi minulle suunnitelmasta, minä piirsin."

Historiallinen? Tämä päivä on huomenna historiaa.

Yksittäisenä? Kaikki puuveneet ovat yksittäisiä yksilöitä.

Pääasiassa alkuperäisistä materiaaleista? 1000 kg puuta, 100 kg epoksia, 10 kg kevlaria = puuta 90 %, varmasti "pääasiassa".

Hannu

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 12 Touko 2006 15:50

Hannu on näköjään (taas) samoilla aaltopituuksilla kuin minäkin eli halipatsuippaa vaan noille EU:n ja pykäläviidakoiden orjille ;=)
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

hannuvartiala
Viestit: 628
Liittynyt: 15 Kesä 2004 13:56
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hannuvartiala » 12 Touko 2006 16:15

Haa, hyviä pykäliähän ne on, ne vaan pitää lukea niinkuin ne on kirjoitettu ;-))

Hannu

Vastaa Viestiin