Sivu 1/1

Kovaa keliä?

Lähetetty: 18 Kesä 2005 15:22
Kirjoittaja Vandrock
Heitän kysymyksen muille kuin miehekkäille uhoajille: missä menevät turvallisen moottoriveneilyn tuulirajat?

Ilmatieteenlaitoksen tuulivaroitukset menevät näin:

* hirmumyrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 min. keskiarvo yli 32 m/s
* myrskyvaroitus: tuulennopeuden 10 min. keskiarvo 21 - 32 m/s
* kovan tuulen varoitus: tuulennopeuden 10 min. keskiarvo 14 - 20 m/s
* huomautus veneilijöille: tuulennopeuden 10 min. keskiarvo 11- 13 m/s tai esiintyy voimakkaita puuskia (vain kesäaikana 1.5. - 31.10.)

Nämä ovat kuitenkin summittaisia arvoja, sitäpaitsi tuttu meteorologi sanoi heidän ennustavan aina varmuuden vuoksi reilusti yläkanttiin.

Mikä on näkemyksenne? Millaista keliä tavallinen fiskari kestää ilman riskiä? Itselle jo 10 m/s on mukavan perheveneilyn yläraja. Äijäkeikalla 17 m/s menettelee, mutta 20 m/s on jo höykytystä. Nämä koskevat kuitenkin miehistön kestävyyttä, eivät veneen (eivätkä tietenkään kapteenin (tulihan sitä uhoa ;-)). Missä alkavat tulla itse veneen rajat vastaan ja mistä sen huomaa? Onko joku joutunut oikeasti myrskyn takia fiskarilla hankaluuksiin?

Hukkumiset selvin päin merikelpoisella paatilla ovat vesialueillamme perin harvinaisia. Perämoottoriveneitä on kyllä mennyt jokunen, mutta esim Viikinki upposi vanhentuneiden karttojen, ei kelin vuoksi.

Lähetetty: 19 Kesä 2005 12:01
Kirjoittaja kms
Mun mielestä absoluuttisia tuulirajoja ei voi oikein määritellä, koska tuulen lisäksi sopassa on niin monta muutakin tekijää. Esim. jos näkyvyys on hyvä ja ollaan saarisomerellä, voi turvallista veneilyä harrastaa paljon kovemmassa tuulessa, mitä avomeren lähettyvillä, jossa pitkät pyyhkäisymatkat auheuttavat kovempaa aallokkoa. Oikein kovassa ja märässä kelissä olisin mieluiten liikkeellä suurella, uppoumarunkoisella veneellä, jonka keskellä möyryää Perkins tai Cummins.

k

Lähetetty: 19 Kesä 2005 18:22
Kirjoittaja jansix
tänään oli täällä kovaa keliä, ainaski kissan mielestä kun kynnet uppos pihti otteeseen sentin syvyydelle kipparin hartioihin. se taitaa olla meillä nyt kovan kelin raja. tykkää nimittäin istua hartioilla.

Lähetetty: 19 Kesä 2005 23:12
Kirjoittaja Vandrock
Niinpä. Vanha beaufort-asteikko joka perustui tuulen vaikutukseen eikä mitenkään absoluuttiseen nopeuteen (toisin kuin joskus harhaanjohtavasti väitetään) onkin havainnollisempi. Aurajoessa 15 m/s on eri asia kuin Airistolla tai Ahvenanmerellä. Noita bofooreja ei kuitenkaan pysty oikein objektiivisesti mittaamaan, ja niin on siirrytty julkisissa sääennusteissa tuulen nopeuteen. Ennusteet puhuvat metreistä sekunnissa, meteorologit keskenään solmuista, joita on noin kaksinkertainen määrä m/s:iin verrattuna. Uskoakseni useimmat veneilijät seuraavat noita tuuliennusteita ja tietävät kokemuksesta mitä ne omalla vesialueella ja veneellä merkitsevät.

Lähetetty: 20 Kesä 2005 23:13
Kirjoittaja Veli-Matti
Eiköhän se kova keli ole kiinni ihan veneilijästä - toiset jästipäät saavat endomorfiineja ja adrenaliiinia vereensä sopivan annoksen kun vesi lentää ja köli on välillä melkein kohti taivasta ja toiset taas nautiskelevat leppoisista tuulista ja laineiden liplatuksesta limilaudoituksessa. Mutta uskosin että kaikilla on taatusti rajana tuo hirmumyrskyvaroitus ;)

Lähetetty: 21 Kesä 2005 15:27
Kirjoittaja hannuvartiala
Veli-Matti kirjoitti:Mutta uskosin että kaikilla on taatusti rajana tuo hirmumyrskyvaroitus ;)
Luulet vaan, Veli-Matti. Kovat veneilijät vaikka soutaa hurrikaanissa :-)

Tässä olisi tarinaa yhdestä Atlantinyliyksinsoutajasta, joka pyörähteli muutaman kerran hurrikaanin kynsissä yhdellä soutumatkallaan.

http://www.oceanrowing.com/ampearl/
http://www.oceanrowing.com/ampearl/heros_welcome.htm

Ihan kunnioitettavaa yritystä soutamalla, yksin, 6.9 metrisellä veneellä.

Viittaisi vähän siihen, että kyllä vene aina selviää, veneilijältä se kantti tässäkin ensin loppui (vaikka olikin naissoutaja ;-)

Hannu

Lähetetty: 21 Kesä 2005 16:35
Kirjoittaja Veli-Matti
No, eiköhän se ole hiukan eri asia jos JOUTUU hirmumyrskyyn kuin että ITSE MENEE TIETENTAHTOISESTI myrskynsilmään ;)

Lähetetty: 22 Kesä 2005 09:59
Kirjoittaja hannuvartiala
Atlantilla myrskyää.
Jos lähtee kolmen kuukauden soutelureissulle Atlantin poikki, tietää joutuvansa myrskyynkin.
Se on "tietentahtoisesti" :-)

Hannu

Lähetetty: 22 Kesä 2005 15:44
Kirjoittaja Veli-Matti
Myrsky ja hirmumyrsky... Oiskohan noissa sen verran eroa kuin kauralla ja vehnällä - molemmathan ovat ravintokasveja ja sukua toisilleen;) ;) ;)

Lähetetty: 22 Kesä 2005 16:06
Kirjoittaja hannuvartiala
Ainahan siellä on noita hurrikaanejakin.
Ja ne ovatkin ruista :-)

Hannu