Moro Kysyjä
Rohkenen esittää eriävän mielipiteen!
Kuulun useampaan pursiseuraan ja yhtään pappaa ei ole venettäni katsastamassa käynyt. Päin vastoin, katsastajat ovat asiastaan kiinnostuneita asiantuntevia harrastajia, joilta olen saanut hyviä ohjeita ja vinkkejä.
Kysyjä kirjoitti: ↑15 Joulu 2019 14:55
Ihmetyttää kyllä suuresti veneiden katsastus.
Tämä koko toiminta on toki turvallisuuteen perustuvaa, mutta veneen turha varustelu tuntuu olevan seniilien papparaisten pätemiskerho jossa pääsee kyykyttämään veneilijöitä.
Tästäpä venetarvikemyyyjät pitävät kun saavat turhaa romua kaupaksi mielin määrin ja myös elämäänsä kyllästyneet papparaiset kun saavat elämäänsä jonkin näköistä sisältöä.
Mukana veneessä kuuluu olla ainoastaan ne mitä laki vaatii! Kenenkään epävirallisen tahon tai seuran mieliide ei saisi mennä tämän yli.
Huvittavinta tässä kaikessa on se kun veneilijät luulevat venekatsastajien olevan viranomaisia ja että heidän sanansa on totuus ja ainut oikea ratkaisu
Veneseurat ovat toiminnassaan todella kankeita ja vanhanaikaisia ja sitten ihmetellään miksei uusia jäsenia ja nuoria veneilijöitä liity mukaan.
Kaikenlaiset veneseurojen päivystysvuorot yms eivät ole enää tätä päivää, veneeseen otetaan vakuutus sen vuoksi jos joudutaan varkauksien uhriksi. Kukaan veneseuran valvoja ei varmaan paljoa mahtaisi rikosjengille, vaan tämä on potentiaalisesti vaaratilanne. Naurattaa ajatuskin kun kuvittelee seuran 74v jäsentä joka menee kyselemään mitä täälä tehdään yöllä ja varkaat laittavat papan nippuun ja kännykän rikki.
Veneen katsastus on vapaaehtoista.
Veneseuran katsastustuksen vaatimat varusteet ovat kaikki turvavarusteita ja veneen turvalliseen käyttöön vesillä liittyviä.
Vaaditut katsatusvarusteet ovat vain yksi osa katsatusta. Se tärkeämpi osa on veneen merikelpoisuuden tarkastaminen.
Kukaan ei ole minulle ainakaan pätenyt vaan olen saanut erittäin asiallisia korjausehdoituksia. Esim pronssiläpivientien hapettumisen (sinkkikato) seuraamiseksi ja sähköliitosten puhdistamiseksi ja suojaamiseksi jne.
Minusta katsatusvarusteisiin ei kuulu turhaa romua. Toki tarvikekauppias tykkää että kauppa käy että saa voita leivälle, mutta eikö se ole yhteinen etu että kaikki saavat omansa.
Lain vaatimus on aika suppea, mutta se ei poista kipparin/omistajan vastuuta aluksen merikelpoisuudesta. Tähän veneilyliiton kouluttamat katsastajat antavat asiantuntemusta, jota ei kaikilta perusveneilijöiltä löydy. Esim veneen runkokatsastuksessa käydään yhdessä veneen rakenteita läpi, että ne kaikki ovat merikelpoisia.
Tuskin kukaan luulee vapaaehtoisen katsastuksen suorittavan katsastusmiehen olevan mikään virkamies. Paraskaan katsastus ei poista kipparin vastuuta eikä auta jos kipparina on rambo, joka vähät välittää omasta ja muiden turvallisuudesta. Ehkä silloin, jos katsastusmiehen näkeminen synnyttää punaisen näkemistä olisi paras jääddä rannalle tai tarkastella kriittisesti omia asenteita!
Veneseuroja varmaan on monenlaisia, olen täällä selkämeren seudulla parissa vanhassa seurassa jäsenenä ja toinen on vanha ja kankea, toinen keski-ikäinen ja nuorekas, jonka jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Molempiin on helppo liittyä, tarvitaan vain suositus kahdelta jäseneltä ja vaadittava liittymismaksu. Molemmat järjestävät sekä ilmaisia ja maksullisia kursseja aloitteleville veneilijöille, joten aloittaminen on todella helppoa.
Vakuutus toki on hyvä olla vahingon sattuessa, mutta kyllä minusta yhtä tärkeää on ennalta ehkäisevä vartiointi. Mikään vakuutus ei korvaa sitä vaivaa ja harmia, mikä tulee kun veneessä käy varkaita heilumassa sorkkaraudan kanssa.
Eikä vartijan ole tarkoitus ottaa kontaktia varkaisiin, vaan olla paikalla näkyvillä ja näin ehkäistä ennakolta varasteluhalua. Toissijaisesti sitten jos havaitsee hämärämiehiä toimissaan niin vartija hälyttää virkavallan paikalle. Meillä ainakin on nimen omaisesti kielletty puuttumasta varkaiden toimintaan itse. Sitä varten on olemassa koulutetut ammattilaiset (poliisi).
Nortti