Kevättöitä

Löysää puhetta ja laiturijuoruja. Jos tuntuu että aihe ei enää liippaa kovin läheltä puuveneitä, niin siirretään keskustelu tänne.
Jampe9
Viestit: 138
Liittynyt: 09.02.2011 16:58
Paikkakunta: Monåfjärden

Kevättöitä

Viesti Kirjoittaja Jampe9 » 21.04.2013 19:09

Eilen kävin jo purkamassa toisen veneeni katoksen pois. Avovenes kun on, niin oli sisäpohja täynnä koivunlehtiä viime syksyltä siivoamatta jääneitä, norkkoja ja muuta moskaa. Niitä ja kaarenvälejä putsaillessa se aurinkoinen päivä kului mukavasti. Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus mennä öljyämään sama vene. Kun se on kuivunut, sitten uusi myrkkymaali ja avot; -eikun vesille kunhan vaan jäät lähtee. Toisessa isommassa veneessä on vielä katos purkamatta myös, ja muut kevättyöt.

Pihaan olen ostanut kaksi pienempää, lievää puuveneprojektia. Toinen on ihan uusi, tekijältä vähän kesken jäänyt kuusivene, n. 5 metrinen ja toinen on viime syksynä hankkimani 6,2 metrinen, veistokaarille tehty ultrajykevä meriverkkovene pohjoispohjanmaalta. Pohjoispohjanmaan rannikolla osataan totisesti tehdä hyvän mallisia veneitä merikäyttöön! Tämä on valitettavasti käsitelty sisäpuolelta sotkuisella mutta hyvänhajuisella kivihiilitervalla (tiedän, terveydelle haitallista) -mutta ulkopuolelta käsittelemätön eli öljyä vaan pintaan ja menox. Tälle pitää tehdä ainoastaan uudet penkit ja rimapaikata yksi halkeama. Tätä paattia aion ruveta käyttämään rakkaassa harrastuksessani eli kalastuksessa, etenkin verkoilla kalastuksessa.

Luulisi että jäät lähtevät n. 2-3 viikon kuluessa, eli kiirettä pukkaa...

snurra
Viestit: 86
Liittynyt: 23.09.2012 12:44
Paikkakunta: Espoo

Re: Kevättöitä

Viesti Kirjoittaja snurra » 22.04.2013 12:46

Vedätkö pelkkää pellavaöljyä ulkopintaan tuohon jykeväkaariseen, eikös tervaa ole ollut tapana.

Jampe9
Viestit: 138
Liittynyt: 09.02.2011 16:58
Paikkakunta: Monåfjärden

Re: Kevättöitä

Viesti Kirjoittaja Jampe9 » 23.04.2013 19:50

Sisäpuolelle en aio laittaa mitään, niin paksu tökötti siellä on. Ulkopuolelle olen tosiaan ajatellut pellavaöljy-lahonsuoja-seosta saattaa sinne vähän tervaakin lorahtaa sekaan, korkeintaan 1/3. Missään tapauksessa en ainakaan vedä pelkällä tervalla kun minusta näyttää siltä että ulkopuolta on ennenkin käsitelty vain öljyämällä - siis ilman tervaa. Riittää kun sisäpuoli on jo paksussa tervassa.

Kivihiiliterva sisäpuolelta lienee miltei mahdotonta poistaa ja varmasti ainakin terveysriski on ruveta sen kanssa enempiä krapaamaan. En kuitenkaan voinut vastustaa venettä kun se on muuten mielestäni täydellisen mallinen. Ja todellakin hyvin jykevä.

Vastaa Viestiin