Sivu 1/3

Haka biltemasta

Lähetetty: 23.10.2012 14:02
Kirjoittaja vilreu
Tuollainen meni suoraksi, kun kotilaituriin tuli vähän kovempaa aallokkoa. Onneksi valpas kanssaveneilijä huomasi sen, ennenkuin tuli mitään vahinkoa.

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 23.10.2012 19:36
Kirjoittaja matti
Em syystä ostin omaan veneeseen Wichard (onkohan se oikein kirjoitettu) tuotemerkillä varustetut haat, on kestäneet ainakin tähän asti-olivat "hieman" hintavat, mutta aattelin, että on rauhallisempi olo jos alkaa tuulemaan veneen ollessa poijussa.
Em kaltainen esimerkkihaka on SVT:n hyllyssä varoituksena.

Matti

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 9:52
Kirjoittaja stresspill
Kiipeilytarvikepuolelta löytyy myös luokiteltuja hakoja..

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 18:03
Kirjoittaja TeddyDiver
Anteeksi tyhmyyteni mutta mihinkäs tarkotukseen noita käytetään?

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 18:56
Kirjoittaja matti
TeddyDiver kirjoitti:Anteeksi tyhmyyteni mutta mihinkäs tarkotukseen noita käytetään?
Eihän noita henkilökohtaisia ominaisuuksia tarvitse anteeksi pyydellä!

Kun ei viitsi tehdä solmua, niin silloin haka on hyvä olla köyden päässä! 8o
Aika monessa paikassa laiturissa on melko pieni silmukka jossa saattaa olla jo pari köyttä silloin tollaisen saa mahtumaan vielä joukkoon. 8]
Itsellä on vene kiinni poijussa kahdella haalla, on melko näppärää lähteä ja tulla senkunvaan napsauttaa haat poijun sangasta.

Matti

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 19:14
Kirjoittaja TeddyDiver
Aha.. ei oo kokemusta mokomista.. Vähän parempia oon toki käyttäny turvavaljaissa (=lukittavia) mutta en kyllä minkään moisen köyden päässä.

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 19:24
Kirjoittaja stresspill
No kyllähän nuo on ihan lyömättömiä helppoudessaan kun on kotilaituriin pätkittynä oikeanmittaiset köydet ja haat päissä. Nopeuttaa mereltäpaluutoimia huomattavasti. Eikä ainakaan omaan laituriin sellaiset tuulet käy, että veneen kohtalo jäisi haan kestosta kiinni.

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 19:26
Kirjoittaja matti
Sekoittiko ajatusta kun tosta Vilreun haasta puuttuu se sanka ja haka on avautunut ?

Tuossa suunnilleen millainen ollut ostettaessa; http://www.svb24.com/index.php?sid=498c ... nid=116554" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 21:14
Kirjoittaja TeddyDiver
No ei kyllä vakuuta.. ehkä fendariin, tai ei oikeesti siihenkään. Avaimenperä :)

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 24.10.2012 22:24
Kirjoittaja suoraa_huutoa
Itsellä on ollut tommonen poijuhaka käytössä jo vuosia:
Kuva

Sillä on helppo kalastella poiju kun yksin touhuaa. Helppo irrottautua ja kiinnittyä.

Koskaan ei ole minulla irronnut.

-Matti

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 25.10.2012 10:47
Kirjoittaja stresspill
Jos Vilreun profiilikuvan vene oli se jossa haka on pettänyt, niin en kyllä edes ihmettele. On jo sen kokoluokan paatti, että liikemomenttia alkaa olemaan hurjasti kun aalto alkaa viemään.

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 25.10.2012 19:19
Kirjoittaja Simon
Niinpä, eiköhän Biltemasta olisi löytynyt aluksen kokoonkin mitoitettu haka, sillä tuo sytkärin kokoinen lienee tarkoitettu "avaimen peräksi" 8}

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 29.10.2012 23:15
Kirjoittaja raimå
Strespill vinkki kiipeilypuolen kamasta on fiksu. Itse kyseistä lajia kymmenen vuotta sitten harrastaneena on jos jonkin sortin nippeliä kertynyt varastoon. SIellä toki teräksisiäkin malleja (lähinnä pysyvään kiinnitykseen) muut alumiinia. Löytyy kevyempää ja raskaampaa. Kaikkien portit on suunntieltu siten että mitä enemmän tulee vetoa, pureutuu karabiinin koukku porttiin ja tulee yhtenäinen silmukka joka kestää. En nyt muista tarkemmin mutta jossain parintuhannen kilon paikkeilla antavat periksi. Tai siis voivat antaa. Portti auki kestävät muutamia satoja kiloja voimaa. Mutta sanotaanko nyt niin että veneen kiinnityksissä on melko vaikea saada aikaiseksi parintuhannen kilon vetovoimaa. Ja tällöin kaikki alle 20mm veneköydet on jo poikki:) Poikittaista vääntöä tosin eivät nuo kestä, mutta eipä kyllä kestä mikään muukaan. Silloin on kiinnitetty väärin.

Tässä pari suositeltavaa merkkiä/mallia eri kilkkeistä mitkä sopivat hyvin veneilykäyttöön. Huomattavaa on myös että Maritimin perushinnat on moninkertaisia verrattuna näihin kiipeilyrensseleihin.

http://camu.fi/shop/kiipeily/seinakiipe ... engas.html" onclick="window.open(this.href);return false; (nokaton > ei tarraa köyteen poisotettaessa)
http://camu.fi/shop/kiipeily/seinakiipe ... ltrao.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://camu.fi/shop/kiipeily/seinakiipe ... ovall.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://camu.fi/shop/kiipeily/seinakiipe ... wgate.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://camu.fi/shop/kiipeily/kalliokiip ... 928mm.html" onclick="window.open(this.href);return false; (luonnonsatamien halkeamat kalliossa)
http://camu.fi/shop/kiipeily/seinakiipe ... wgate.html" onclick="window.open(this.href);return false; (springiviritykset?)
http://camu.fi/shop/kiipeily/tyaturvall ... 130cm.html" onclick="window.open(this.href);return false; (terävät kulmat ei haittaa)
http://camu.fi/shop/kiipeily/kalliokiip ... meltu.html" onclick="window.open(this.href);return false; (rigaamiseen puiden ja kivien ympäri)
http://camu.fi/shop/kiipeily/kalliokiip ... gmed6.html" onclick="window.open(this.href);return false; (halkeamat)

Edit: itseasiassa ensi vuonna taidan laittaa kaikki kiinnitysköydet 10 millin kiipeilyköydestä ja hightech lankaportti karabiinit. Saavat katsastajat sitten hämmästellä:)

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 30.10.2012 8:25
Kirjoittaja vilreu
Mielenkiintoisia vastauksia :D

Kyse on siis bilteman vahvimmista valmiista kiinnitysköysistä. Se vanhempimalli jossa köysi kiertyy kumijoustimen ympärille. Vene on tuo profiilikuvan 13,5 metrinen ja yli 10 tonnin painoinen. Laituri on aallonmurtajana toimiva umpiponttooni raisionlahdella. Siihen tulee suoralla etelätuulella aika ikävä aallokko, jota en tajunnut paikkaa vaihtaessani.

Tuon koukun suoristuminen on kyllä ihan mun omaa tyhmyyttä, kun jätin etuköydet liian tiukalle. Ajatelkaapas kun aalto nostaa venettä ja ponttooni laituri vajoaa samaan aikaan aallonpohjaan, niin kumin joustovara loppuu niin joku paikka pettää aivan varmasti. Onneksi se oli tälläkertaa tuo 10 euron haka.

Väittäisin että tuon haan lujuus on enemmän kuin 2000 kg. Se on paksuudeltaan samaa luokkaa kuin 9000 kg:n liinojen koukut. Kertokaas mistä saa paksummasta tavarasta tehtyjä, kun en itse ainakaan ole löytänyt?

Tarinan opetus siis oli, että täytyy jättää kiinnitysköysiin pelivaraa :)

P.s. tuossa haassa ollut rautalankasalpa valitettavasti putosi mereen ennen kuvausta. Oli vääntynyt aika jännän näköiseksi :)

Re: Haka biltemasta

Lähetetty: 30.10.2012 9:48
Kirjoittaja raimå
Heh, ehkä tuon kokoisessa aluksessa jättäisin noi kiipeilyromppeet kaupan hyllylle:) Mutta eikös tuossa kokoluokassa jo kaikki sulkurenkaat ole vähän jo liian heikko lenkki? Paljos niiden köysien murtumalujuus on? Kyllä luulis tollasen helkkarin paksun rosterisulkkarin kestävän useamman tonnin vedon. oisko kuitenkin päässyt sellaseen asentoon että veto ei ole ollut täysin suora kiinnityksestä köyteen?