Sivu 1/1

Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 06.06.2012 16:11
Kirjoittaja jjude
Lyijypainot kuivassa tilassa rautalevyn päällä (sänkyjen alla jne.).
Ei kai lyijystä haihdu ilmaan terveydelle haitallisia huuruja yms.?

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 06.06.2012 16:33
Kirjoittaja Mile
Tappavia ovat vain housun puntissa veden varaan jouduttaessa. Ei niistä mitään haihdu.
Mutta jos niitä käsillään klääpii niin ei pidä ainakaan syödä ennen käsien pesua.

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 09.06.2012 7:27
Kirjoittaja Donna 28
Lyijystä vielä. Millähän perusteella lyijymönjä aikoinaan kiellettiin?
Donna 28

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 11.06.2012 13:58
Kirjoittaja Mile
Onkos sekin jo kielletty? Eikö sitä joku vielä mainosta sivuillaankin...

no joo, mutta lyijy on vaarallista kun se upottaa jonkun veteen tai menee kropasta läpi aiheuttaen ns. akuutin lyijymyrkytyksen.

Muut vaarat liittyvät lyijyhöyryihin kun lyjyä kuumennetaan vaikka valua varten, tai kun akkuja poltetaan avotulella lyijyn talteen ottamiseksi - varsinkin jossakin vanhan ajan tehtaassa - "ai mikä ihmeen työsuojelu?!"

Joku lyijyyhdiste menee varmaan myös ihosta läpi. Mutta melko paljon taitaa nykymaailman lyijyttömyydessä olla puhdasta hysteriaa, sanotaan että Rooman valtakunta romahti kun ihmiset tulivat tyhmiksi juotuaan vettä joka tuli lyijyisistä putkista, mutta kuitenkin lyijyä käytettiin vesiputkissa vielä 1800 luvulla ja niitä lienee jossakin päin maailmaa yhä käytössä. Bensan sekaan laitettiin lyijyä nostamaan oktaanilukua ... niitä käryjä tuli aika monen aikoinaan hengitettyä. Eihän nykybensa enää edes haise bensalle!

Kaipa se plumbum haitallista onkin, mutta ei siitä puhtaan metallisesta kiinteästä aineesta mitään ainakaan haihdu, käsiin voi lyijyoksidia pinnasta tarttua, ja se on varmaankin haitallista jos nuolee käsiä sen jälkeen kun niillä on ensin hinkannut lyijyä.

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 21.06.2012 10:36
Kirjoittaja JussiK
pitihän sekin muuten kokeilla ,että saako vanhasta akusta lyijyä, no ei ,ei pisaraakaan herunut vaikka kuinka kuumensin sitä kennoa, ainoastaan sen verran irtosi lyijyä mitä oli niissä navoissa.
joku esitti niinkin hurjan väitteen että vain varautuneessa akussa on lyijyä ,ja kun akku on tyhjä lyijy on muussa muodossa ,?? kommentoikaa viisaammat ,mut itse luovutin ,sen tavan kerätä lyijyä.

Muutama vuosi sitten sain vanhojen rengaspainojen muodossa kerättyä n. 4t lyijyä . nyt viimeiset parikertaa kun olen käynyt rengasliikkeessä kysymässä niin ekalla kerralla olin myöhässä,"venäläiset vei kaikki ja maksoivat vielä 20€ / 5 litraa" ,toisella kertaa, "myöhästyit, mustalaiset kävi juuri hakemassa kaiken"

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 25.07.2012 10:03
Kirjoittaja Mile
Viimeksi kun kävin rengasliikkeessä sanoivat ettei ne renkaan painot ole enää muutamaan vuoteen olleet lyijyä, että olisivat sinkkiä nykyisin. Sekin menee kuulemma tosi hyvin kaupaksi.

Itse ajattelin rakentaa "zink saver" sähköisen korroosioneston. Siihen tarvitten vähän, mutta mahdollisimman puhdasta lyijyä. Vanhasta rautaisesta viemäriputkesta löytyi tiivisteenä käytettyä - taitaa olla lyijyä. Systeemiin tulee lyijyinen elektrodi + navaksi, ja lisäksi sinkki vertailuksi. Jännite säädetään niin että lyijyn ja sinkin välillä 0 V ja kaikki muu maadoitetaan samaan pakettiin akun 1 navan kanssa. + jännite viedään lyijyelektrodille potentiometrillä ; joku 10 kOhm taitaa olla sopiva. Joitakin kymmeniä milliampeereja tarvitaan.

Re: Lyijypainot vaaraksi terveydelle?

Lähetetty: 25.07.2012 10:30
Kirjoittaja JussiK
Mulle on rengas hemmot kertoneet , että EU on kieltänyt lyijyn käytön rengaspainona, kahdella poikkeuksella ,raskaassa kalustossa saa käyttää , ja vanhat varastot saa käyttää loppuun
ja lisäksi että kukaan ei valvo jos ne vanhat varastot kestää vuodesta toiseen tai jopa täydentyvät aika ajoin, eli uusia lyijy painojakin saa vielä ostettua.

Mutta rajusti on lyijylöydöt rengas liikkeistä vähentyneet, paras löytö mulla oli nelisen vuotta sitten ,liikkeestä joka teki paljon raskaankaluston rengastöitä ,n. 500 kg isoja, 300-500 gr lyijy painoja.
hinta "hyvä jos viet pois".

Sinkki näyttäisi olevan tosiaan se yleisin paino tällä hetkellä . kun lajittelin 6 tynnyrillistä painoja 4v sitten, saldoksi tuli n. 4t lyijyä n. 200 kg sinkkiä n. 60 kg tinaa (n. kolmekertaa arvokkaampaa kuin lyijy)
n. 50 kg rautapainoja. Arvelen että tänäpäivänä sinkin määrä voisi olla puolet lyijyn määrästä.? enkä tarkoita painossa vaan tilavuus mittana

Espoosta olisin saanut ilmaiseksi n. 200-300 kg lyijyä MUTTA se oli (ja on varmaan tänäpäivänäkin) sekoitettuna tasaisesti kahteen tynnyrilliseen vanhoja venttiileitä (n. kolmasosa) kaikkia muita painoja ,kertakäyttömukeja ,katkenneita puukkoja,miljoona kpl uusien painojen tarrateipin suojapapereita ,ja kaikkea mahdollista rojua jota rengasliikkeestä löytyy.