Sivu 1/1

Vesipumppu

Lähetetty: 12.02.2019 22:24
Kirjoittaja ms.venla
Onko kukaan muu viritellyt pilssiin tyhjennys haaraa koneen raakavesipumpulle? Olen sellaista nyt rakentanut kumpaankin puuveneeseen. Lähinnä hätätilannetta ja keväällä sähköpumpun avuksi jos tahtoo vuotaa. Pumpun teho on kuitenkin 35l/min.

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 12.02.2019 22:24
Kirjoittaja ms.venla
Haaralle on oma palloventtiili ja pilssiin sihti ja takaisku

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 13.02.2019 8:44
Kirjoittaja harza
Vastaavan virityksen tein aikanaan Kiiskeen lähinnä avuksi vesillelaskussa, jotka ovat ikäväkseni useiin venähtäneet melko pitkälle, joten välillä on ollut palokuntaa paikalle ikävä. Ja toimiihan tuo hätävaranakin.

Virityksessäni pilssihaarassa on oma palloventtilinsä, joka siis normikäytössä kiinni ja pohjaventtiili auki. Kun pumppaan pilssistä, avaan ensin pilssihaaran ja sitten suljen pohjaventiilin. Hieman käsityötä tässä manoveerisää, on ollut jo pikään ajatuksissa korvata tuo viritys kolmitieventtilillä.

Takaiskua en ole katsonut tarpeelliseksi, pilssiletkun venttiilin sulkiessani lorahtaa letkusta ainoastaan muutaman litra takasin pilssiin. Toki on riski lapolle jos molemmat ventiilit jäävät auki.

Aluksi minulla oli sihti pilssi haarassa, mutta luovuin siitä. Syynä limilautaisen veneen rakenteista AINA keväällä huolellisesta imuroinnista huolimatta ajaelehtiva ryönä. Osa ryönästä tosin aikojen alussa maalatusta pilssistä yhä edelleen irtoilevaa maalihitua, vaika tätänykyä vuosittaisen ahkeran raaputtamisen tuloksena pilssi näytää jo melko siistiltä. Sihti siis aiheutti ainoastaan ylimääräistä puuhaa sen kokoajan tukkeutuessa. Tuollainen pien roska vaikuttaa menevän melko mukavasti merivesipuolelta läpi jo monen vuoden kokemuksella. Saapi nähdä mitä paljastuu, kun joskun availen lämmönvaihtimia.. Jonkinlaista rottasuodatinta voisi kuitenkin harkita jo ennen tuota, mutta toistaiseksi sellainenkin on jäänyt laittamatta. Ja olisihan merivesisuodatinkin vesilinjassa hyvä olla, mutta kun ei ole.

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 13.02.2019 11:35
Kirjoittaja ms.venla
Mulla on tuossa summalaisessa yli litran vetoinen tosi järeä merivesisuodatin, mutta se ja pohjaventtiili on 50mm, siksi en viitsinyt sille suodattimen tulopuolelle laittaa tuota viritystä, vaan suodattimen jälkeen, siinä on 1” osat. Ennen merivesisuodatinta on jo yksi haara, mistä otetaan käyttövesi.

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 14.02.2019 23:46
Kirjoittaja seppo
Kiinnostaa, joskus miettinyt samanlaista. Olisko kuvia virityksistä?

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 15.02.2019 21:32
Kirjoittaja ms.venla
Kuvassa iso pönttö on koneen suodatin, pienenpi on käyttövesi suodatin. Ison suodattimen jälkeen asensin T-haaran ja tuo missä näkyy venttiili menee pilssiin

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 15.02.2019 21:35
Kirjoittaja ms.venla
Musta letku joka koneelle menee, ei ole vielä kiinni, pitää hakea siihen tuumainen letkuliitin biltemasta

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 16.02.2019 1:16
Kirjoittaja seppo
Hyvältä näyttää. Olisko kolmitiehana simppelein jos nyt alkais nollista
Tekemään? Hätätilanteesssa, vesillelaskusss tai muuten vain lisäpumppauksen tarpeessa kääntäis hanan imemään veden pilssistä joka sulkisi samalla pohjahanan?

Sihti siis tukkeutui käytössä? Mitähän vaihtoehtoja sille olisi? Hienoja noi vedensuodattimet mutta mulle tuntematon alue. täytyy myöntää etten kovin tarkkaan tiedä edes minkä läpi jäähdytysvesi mulla tällä hetkellä tulee.

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 16.02.2019 2:00
Kirjoittaja ms.venla
Kun olis sihdin ympärille vielä isompi pytty jossa olisi hieman suurempia reikiä, niin ei sihti menisi heti tukkoon. Tässä summalaisessa on hyvät suodattimet, koska alkuperäinen omistaja piti veneliikettä, siksi hankki itselleenkin hyvät vehkeet, minä lisäsin tuon pilssi haaran tohon. 3-tie hana kävisi yhtä hyvin, mutta kun mulla on 1” osia, niin en helpolla löytänyt niin isoa hanaa.

Mulla tuo tulee toimimaan juurikin niin, että pohja hana kiinni ja tuo kuvan venttiili auki, silloin alkaa imeä pilssistä.

Re: Vesipumppu

Lähetetty: 16.02.2019 11:51
Kirjoittaja ms.venla
Tämän kävin äsken asentamassa tuohon vanhaan limisaumaiseen, se nyt ei yleensä ottaen muutenkaan vuoda kun parituntia jos sitäkään, mutta onpahan hätätilanteita varten