Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Vanhat moottorit ja niihin liittyvä tekniikka, akselistot, ohjausjärjestelmät; puuveneilyn rautapuoli.
Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 18.06.2018 10:31

Moi,
Koneessa ongelmia... vene minulle ihan uusi ja sain veteen eilen sunnuntaina. Vene toimi kivasti ensimmäiset n. 5min kunnes alkoi kovasti nakuttamaan. Muuten toimi hyvin mutta kauhea meteli. Tyhjäkäynnillä ei nakuttan joten nilkutin rantaan ja kappas ei jaksa kuumana pyörittää juuri ollenkaan. Lähtee oikei hienosti viileänä käyntiin. Akku uusittu, mutta ei vaikutusta. Luulisi 100ah 750a akun jaksavan pyörittää... onko näissä jotain kuumakäynnistys vipua? Moottorin malli tosiaan myös hakusessa että voi etsiä tietoja ja huoltomanuaalia. Venttiilivälykset haluisin säätää.
Kuva

Kuva
Viimeksi muokannut Grazzius, 19.06.2018 20:07. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori pentako?

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 18.06.2018 10:37

Veneen rekisterissä lukee peugeot 65hv.
Olisko volvo penta md21 tai jotain vastaavaa? Huoltomanuaalia kaipaan ja perustiedot moottorin käytöstä kiinnostaa. Öljyt on ok diesel ok yms. Lämpösenä ei vaan jaksa edes täyttä kierrosta pyörittää moottoria joten ei kyllä käyntiin lähde. Kiinnostais myös toetää minkälainen projekti olis moottorinvaihto ja mitkä mahd. Sopis suoraan samoihin kiinnikkeisiin?

Avatar
Qubik
Viestit: 916
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja Qubik » 18.06.2018 18:33

Ilmeisesti ei ole merimoottori vaan automoottori, mikä on kikkailemalla saatu jotenkin toimimaan venessa. Olettaisin että peugeot in 400 sarjalisita löytyy vastaava. Samoihin kiinnikeisiin todennäköisesti heittämällä ei menee mikään, on niin vahva käsityöjälki siinä näkyvissä. Helpoiten ilmeisesti saisi sinne MD22 moottorin. Mutta jos pitäis muokkaa jokatapauksessa, niin kannattais ehkä katsoa ihan muitakin juttuja, mahtuuko kopan sisälle, mikä kytkin on, minkästehoinen vois olla optimaali, mjnkä kokoinen pakoputkisto ja diisel järjestelmä on. Ja sitten lisäksi öljypohjan paksuus, tassujen leveys, kytkimen ulostulon kulma ja paljonko kytkimen alaosa tarvii tilaa. Senjälkeen meneeko vanjat hallintakaapelit, miten on todeudettu sähköt ja paljon muita pikkujuttuja.
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 18.06.2018 22:07

Oon katellu volvo pentan kuvia ja mielestäni md21 oli täysin saman näköinen kaikin puolin. Tähän on erikseen teetetty pakosarjat yms. Porvoossa jossain liikkeessä on koneen vaihto ja työt suoritettu että uskoisin tämän olevan merille sopiva. Sähköjä moottorissa ei juurikaan ole. Startti, sammutus, hehkut, laturi, lämpömittari siinä tais olla sähköt elikkä suhteellisen helppo asentaa ne alle kymmenen plus johtoa. Varmaan olis helpoin koittaa löytää samanlainen moottori tai korjata vanha.

Tänää kävin tutkimassa ja tsekkasin että kardaani ei pyöri startin mukana, laturin hihna irti ja merivesi impelleriä en saanut irti kun työkalu puuttu. Merivesipumppu on enää ainut vaihtoehto mikä jumittais ja jos siintä ei vikaa löydy niin pakko kait uskoa että moottori mäsänä 😢 Tänään ei enää jaksan edes täydellä uudella akulla pyöräyttää moottoria joten kallistun lämpöleikkaamiseen.

Jos joltakin löytyis tietoa moottorista olosin kiitollinen. Tai jos löytyy pentan md moottoreista kuvia tai sarjanumero listaa mistä tsekkais löytyykö omani siintä. Tämä moottori on 1979 valmistettu.

Nettiä kahlattuani olen siinä uskossa että volvo penta on marinoinut peugeotin valmistamia moottoreita ja kuvien perusteella myös tämä moottori niihin kuuluu vaikkakin tämä on marinoitu muistaakseni 1997 porvoolaisen liikkeen toimesta.

Toivon että jollakin olisi lisää tietoa tästä koneesta ja mielelläni otan kaikki tiedot vastaan ja lisää kuvia voin myöskin laittaa.

Ajokausi oli hyvin lyhyt uudella veneellä 5min ajoo ja loput paniikin omaista köröttelyä ...

Avatar
Qubik
Viestit: 916
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja Qubik » 19.06.2018 6:46

Volvo penta on kyllä samaa lohkoa käyttänyt ja Indenorin 6 pyttystakin. Mutta silloin on moottorissa kinni marinontiosat, eli jäähdytetty pakosarja ja lämmönvaihdjn paisuntasäiliöineen. Sulla on kuvan perusteella siinä auton imusarja/pakusarja joten merimoottorista ei ilmeisesti olee kysymys. Myös jäähdytysletkut menee kivasti jonneki. Nämä moottorit harvoin lämmönleikkaa, mutta todella usein ne kylmyy talvella halkii huonon glykooliajon takia. Uskosisin, ettei jokatapauksessa moottorin nostolta vältyy, joten kampee se vanha irti sieltä, tutkii lattialla, mistä kiikasta ja kokeilee vikojen poiston jälkeen uudestaan. Saatta ollaa, että siitä saa vielä välineen. Tai ainakin saat viat kartoitettua.

Kardaanj ej kuulukaan pyörii startin mukana, vaan vasta, kun vaihde on kytketty. Kai sä tarkistit sen mootorjn ennen vesille lähtöä? Oliko silloin hihnat paikalla ja vesipumppu toimii? Okiko öljyä moottorissa? Se että käy, mutta nakuttaa kovaa, viittäis siihen, että kiertokangen voitelu on loppunut. Kiertokangen alaliuska pystyy myös jumittamaan moottorin. Merivesipumppu ei pystyy jumittamaan moottoria niin ettei se pyörii. Jos mä nyt vaan katsoan kuvia jotenkin oudosti ja siellä on oikeesti marinointiosat porvoolaisella taikaatempulla piilossa, niin et tulee löytömään mitään oleellista tiedoa pentan sarjanumeron perusteella. Englanninkielisen manuaaljn pystyn sulle ehkä järjestä'ään, jos pentan oma arkistoista löytyy, mitä muuta sä sarjanumeroluottelosta saisit?
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 19.06.2018 12:29

Kiitos tiedoista. Mä sain just selvitettyä että tämä on indenor yhtiön valmistama moottori jota käytetään esim pösöissä. Malli XD2 http://www.autowiki.fi/index.php/Luette ... oreista#XD

Tässä siis on kampiakselista eteenpäin lähtevä akseli joka pyörittää merivesipumppua ja moottorin oma/marinoitu? Pumppu joka jäähdyttää moottorin. Keulassa on jäähdytys "torpeedo" mostä kiertää ilmeisesti merivesi jonka sisällä putkissa kulkee moottorin jäähdytys vesi.

Oheislaitteet nyt irti eikä helpottanut. Konetta käsin pyörittämällä tuntuu ja kuuluu etupäästä moottoria metallinen ääni välillä joka mielestäni viittaa vialliseen mäntään tai renkaisiin "kuuluu mielestäni ylempää kuin kampiakseli" eli lämpöleikkaus mahd. Kyseessä.

Helpoimmalla varmaan pääsee jos pongais jostain vaihtomoottorin mutta se jää vielä selvityksen alle.

Jos tietoa löytyy mistä moottorin saisi tai vaihtoehtoisesti millä merkillä sama moottori pääosin niin vois mahdollisesti sovittaa paikoilleen.

Tässä tosiaan on jäähdytetty pakosarja.

Eneen vesille lähtöä tein perushuollot eli öljyt, suodattimet, jäähd.neste ja löpösuodatin yms. Ja outoa että lämmöt ei noussu mittarin mukaan missään vaiheessa liikaa vaan jäi n. 50c mutta voipi olla rikki vaikka ihan uuden näkönen mittari ja piuhat ja anturi.

Nyt alan etsiä moottoria tähän ja suunnittelemaan veneen nostoa. Ongelmaksi tuli vaan että trailerin rengas meni riekaleiksi eikä ole vielä paikkaa veneelle.. eiköhän nämä tästä ala etenemään jotenkin.

merimakkara
Viestit: 162
Liittynyt: 22.06.2005 16:45
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja merimakkara » 19.06.2018 14:11

Itse avaisin sen moottorin ja katsoisin onko vaan yksi mäntä tai kaulanlaakerit vioittunut, venttiilien säädöt? Voi olla että suht pienellä korjaamisella vielä olis toimiva.

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? "kuva" penta???

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 19.06.2018 16:38

Mä löysin uuden käytetyn moottorin mistä omistaja nappaa kannen ittellee jos minun oma on ehjä. Näillä näkymin haen sen joka tapauksessa kun alkaa olee kiven alla.

Näillä näkymin mäntä vioittunut vai voiko venttiilisäädöt aiheuttaa moottorin jumittumista? Kone pyörii kyllä mutta venttiilivälykset oli käsin tarkistettuna myös ihan eri säädöissä.

Tuo askarruttaa vielä että voiko venttiilien säätö ahistaa moottorin pyörimistä? Oli tosiaan just siellä etumännällä silmämääräsesti eniten sekasin. Ei sattun ollee työkaluja mukana et olis voinu ruveta mittailemaan niitä saatikka kun en tiedä vielä mitkä vois olla oikeat säädöt.

Nyt varmaa korjaus helpompaa kun tietää mikä moottori ja nopeasti katsottuna pitäs löytyä korjausopaskin siihen. Jostain olin katsovinaa pako ,25 ja imu ,15 taitaa olla yleisin välys laite kun laite.

Avatar
ms.venla
Viestit: 886
Liittynyt: 29.10.2009 22:43

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja ms.venla » 20.06.2018 7:19

Tuota samaa indenoria käytti V-P ja Vetus peruskoneina. Autoissa pösö ja britti Ford. Kannattaa mitata jollain mittarilla öljynpaine, toinen mikä voi estää pyörimästä on jäähdytysneste joka pääsee rikkinäisestä kannesta männänpäälle ja junttaa koneen jumiin.

Avatar
ms.venla
Viestit: 886
Liittynyt: 29.10.2009 22:43

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja ms.venla » 20.06.2018 7:24

Muistaakseni näin nettivaraosassa myynnissä tuollaisen v-p 21 koneen osina tässä viime viikolla

merimakkara
Viestit: 162
Liittynyt: 22.06.2005 16:45
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja merimakkara » 20.06.2018 17:31

Kyllähän se nokka-akseli jos ottaa venttiilinnostajiin niin ahdistaa mutta on enemmänkin kertaluonteista. Melkein siis nostaja menee mutkalle tai venttiili lyö mäntään. Voihan se olla että venttiili on lyönyt mäntään joka on viottunut ja lämpösenä sitten hilut ahdistaa :))
Parempi katsoa kun arvailla. Hyvä että sait vaihtokoneen.
Vanhan koneen vikoja kun ei tiedä mikä on aiheuttanut, onko öljynkierto ollut puutteellista ja sitä kautta mäntä yms. vikaa vai jäähdytysvesi ei ole kiertänyt tms.

Kun saat koneen vaihdettua niin avaa kuitenkin se vanha, nähdään mikä sielä on juminut. Voi olla että siitä saisit vielä varakoneen itselles.

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 20.06.2018 18:08

Tällä hetkellä startti ei jaksa pyörittää kuin männän ylös ja alas jolloi jumahtaa. Mahdollista että öljynkierto ois voinu olla estynyt mutta selvinee kun pääsee purkamaan.

Ajatus olisi purkaa kansi ja imu- sekä pakosarjat sekä muut ylimääräset irti veneen ollessa vedessä joten siksi kysynkin että minkälaisia vaaranpaikkoja on että vesi nousis merestä jotain letkuja pitkin veneeseen vai pitääkö kaikki tukkia vai riittääkö että nostaa mahdollisimman ylös ne?

Siksi meressä että ei ole mahdollisuuksia saada trailerille koska hajos eikä nyt pysty korjaamaan eikä myöskään pysty nyt tilata mitään palveluja että noudettas merestä ja vietäs jonnekkin.

Jos jotain kokemuksia että mitä purkaan jotta pääsen näkemään helpoiten esim. männät missä epäilen vikaa olevan niin saa jakaa niitä 😊 jos jaksan niin tänään vielä alottelemaan purkua... on vaan jo vähän puhki kun tuota rakentelin toista viikkoa jatkuvasti ja toista venettä samalla. Myös talossa purkuhommia eikä yhtään helpota että pien muksu viel jaloissa aina 😁

Kun saan osia irti niin laittelen kuvia nähtäväksi mahdollisista vikakohteista.

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 20.06.2018 18:10

Mäpä koitan pongailla noita muita merkkejä samalla lohkolla olevia jos vaikka löytyis vahingossa valio yksilö.

Kiitos viesteistä kaikille!

Grazzius
Viestit: 34
Liittynyt: 22.07.2009 23:01

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja Grazzius » 20.06.2018 19:27

Tulipa tuosta mieleen että mikä on helpoin tapa vaihtaa kiertokangen laakerit kys. Koneessa? En ole kyseistä operaatiota ikinä tehnyt niin mietin että onko esim mahdollista vaihtaa veneessä jos kippaa moottorin ylösalasin? Jos löytyy tietoa niin purkaisin eka öljypohjan ja lähtisinkin sieltä tutkimaan/korjaamaan ensimmäisenä.

merimakkara
Viestit: 162
Liittynyt: 22.06.2005 16:45
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Mikä moottori? penta? "Indenor xd2 on..

Viesti Kirjoittaja merimakkara » 20.06.2018 20:49

Tätä konetta en tunne mutta olen fordin moottoriin ja perkinsiin, niin vaihtanut kiertokangen liuskat alakautta.
Öljypohja pois. Merkitse laakeripukki ja mutterit että menee samoinpäin takas ja samat mutterit. Kierrä kampiakselia niin että irrotettavan laakerin kaula on ala-asennossa, näin saat männä ja varren työnnettyä ylös kun laakeripukki on avattu. Alempi laakeriliuskahan tulee alapukin mukana helposti käsiin ja ylmpi liuska lähtee "uittamalla" eli pyöräyttämällä kaulan myötäsesti. Uuden laakerin saa samanlailla uittamalla kaulan taakse.
Muista katsoa liukulaakerin kynsi oikein päin, sille on kolo pukissa. Öljyä reippaasti kaikkiin laakereihin ja pukkeihin.

Kun olet ekan laakerin vaihtanut ja laittanut pukin momentilla kiinni niin taas pyöritat konetta niin että seuraava mäntä on alakohdassaan ja toista edellä olevat toimenpiteet. :)) :))

Vastaa Viestiin