Outo vannasputken kierre

Vanhat moottorit ja niihin liittyvä tekniikka, akselistot, ohjausjärjestelmät; puuveneilyn rautapuoli.
Eeppo
Viestit: 163
Liittynyt: 30.04.2012 9:18
Paikkakunta: Outokumpu

Outo vannasputken kierre

Viesti Kirjoittaja Eeppo » 22.05.2018 21:31

Moi!

Tuossa akselinvaihtotalkoossa päätin käyttää perälaakerinkin irti, kun jäi viime kesältä semmoinen fiilis, että siinä on jotain outoa. Silloin siis punoin sen isommilla täkkiruuveilla kiinni, kun oli ihan lonksuva. Akselille siis käypäinen, mutta steevissä huonosti kiinni. Steevi onneksi on kova.

En ole akselistojenkaan kanssa juuri aikaisemmin tusannut, ja vasta asiaan perehdyttyäni tajusin, että laakerin pitäisi olla yhtä puuta vannasputken kanssa kierteellä, ei pelkästään pultattuna steeviin. No, laakeri irti ja ihmettelemään: on siellä kierre, molemmissa, ja ehjän näköiset vielä. Ne jopa näyttivät ylettävän toisiinsa, ja kokeillessa menivätkin sisäkkäin, pyörittämättä! Mitta käteen ja mittaamaan - tuloksena laakerin kierteen sisähalkaisija 34mm, vannasputken kierteen ulkohalkaisija niin ikään 34mm. Ei siis suuri ihme ettei pure :))

Liekö siis vannasputki vanhan Wiken jäljiltä joku outo 1" kierteellä, ja laakeri 1 1/4" tai jotain. Ei huvittaisi koko vannasputkea vaihtaa eikä välttämättä edes ehjää perälakeria, ja mietinkin, saisinko jollain purkkavirityksellä nuo pysymään riittävän tukevasti sisäkkäin niin, että eivät haittaisi menoa.

Ehdotuksia ja ideoita otetaan vastaan 8|

Eeppo