Äänenvaimentajat/vesilukot

Vanhat moottorit ja niihin liittyvä tekniikka, akselistot, ohjausjärjestelmät; puuveneilyn rautapuoli.
kaller
Viestit: 271
Liittynyt: 15.03.2009 20:45
Paikkakunta: Lappeenranta

Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja kaller » 15.10.2017 15:30

Minulla ei ollut kuluneena kautena lainkaan äänenvaimentajaa/vesilukko märässä pakoputkessa. Nyt mietin että tulevalle kaudelle sellainen pitäisi asentaa. Onko kokemuksia mikä olisi hyvä malli. Vetukselta on tullut yksi joka juuri ja juuri saattaisi sopia veneeseen. Lupaavat 10db vaimennusta tuolle, mutta nyt kyselenkin raadilta että mitä teillä on ja miten ne ovat toimineet ?

Avatar
Qubik
Viestit: 863
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja Qubik » 18.10.2017 0:29

Mikä moottori ja mknkäslainen vene?

Vetuksen vaimentimet ja vesilukot on hyvät. Muita ei oikein markkinoilla olekaan.
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

kaller
Viestit: 271
Liittynyt: 15.03.2009 20:45
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja kaller » 18.10.2017 8:13

Meriläinen ja koneena VP d1-30. Pakoletkua karkeasti 4m.

Yritin näistä etsiä kokemuksia, mutta heikosti löytyy. Tuon pitäisi olla vielä paremmin vaimentava. Onko kellään näitä asennettuna:

https://www.vetus.com/fi/pakojarjestelm ... 50-mm.html

harza
Viestit: 19
Liittynyt: 08.08.2009 23:35
Paikkakunta: Porvoo

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja harza » 18.10.2017 9:24

Hankkiesssani Kiisken 2005 siinä oli 4 pyttyisen Ford Traderin perässä märkä n.4 metrinen pakoputki varustettuna "suoralla" äänenvaimentajalla pilssissä. Ilmeisesti kyseessä oli alunperin jokin kuivaan putkeen tarkoitettu pönttö, jossa suora reikä läpi ja reunat vuorattu äänenvaimennusmateriaalilla teräsverkon alla. Tämä siis vahva epäilys, kapistus ei olemuksellaan houkutellut suorittamaan "ruumiinavasta": Vuosien märkäkäytön jälkeen ko. pönttö painoi tonnin keräämästään kosteus/noki jankista ja epäilys oli ettei merkittävää äänenvaimennusta tapahtunut. Tämän totesin todeksi korvatessani sen ensivaiheessa suoralla putkella.

Alkoipa kuitenkin hieman harmittamaan tuo Traderin suora huuto.

Tutkin markkinoiden vesilukkoja todeten, ettei yksikään näistä mahdu Kiisken pilsiin akselin päälle/turkin alle. Siispä pirustuspöydän ääreen. Hahmotelmastani syntyi osaavan hitsarin käsissä likimain kuvan mukainen vesilukko happosesta D175 putkenpätkästä ja päädyistä, joka solahti mukavasti paikoilleen akselin päälle veneen takaosan turkkilevyn alle.
Vesilukko hahmotelma
Vesilukko hahmotelma
Ilman minkäänlaista äänenpaineen mittaamista, totesin vesilukon vaimentavan pakoääntä huomattavasti ja mikä parasta, sillä ei vaikutanut olevan mikäänlaista vaikutusta esim. koneen käyntiin tms. Pienenä sivuäänenä tuli mukaan kuvioihin kuitenkin pieni teräksinen "kilahtelu" putkenpäästä, minkä päättelin johtuvan juurikin tuosta uudesta teräksisestä vesilukosta. Koska meteliä ei koskaan voi olla liian vähän, nälkä kasvoi syödessä. Seuraavaksi kaudeksi lisäsin putkkeen vielä vesilukon perään Vetuksen muovisen änkkärin. https://www.vetus.com/fi/pakojarjestelm ... -mp60.html

Näiden viritysten jälkeen pakoputken päästä tulevaa ääntä voi kuvailla kuiskaukseski. Pahimman äänen päästää pakoputken päästä loiskahtava vesi.

-h-

Avatar
Qubik
Viestit: 863
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja Qubik » 18.10.2017 10:03

Ton mallinen vaimentaa oikein iloisesti. Mutta ei oikein toimii vesilukkona. Usein näkee sen mallisia asennettuna myös poikittain, mutta silloin sen vaimennusteho häviää rakenteesta johtuen. Sellainen solakka putkimallinen äänenvaimennin on oikein hyvä, mutta kallista. Etuuna taas se, että toimii vesilukkona myös. Olen asentanut vetus mallistosta melkein kaikkia vaihtoehtoja. Jokaiselle on oma käyttötarkoitus ja siinä ne toimii vallan mainiosti. Volvopentalla on pikkumoottoreihin ihan oma vesilukko/vaimennin. samanlainen kun ylhalla piirostuksena, mutta sivuseinät on kumiset, ihan kun isohalkaisijalla kumiletkusta-ei kolisee niikun täyspeltiset ja on avattavat tarvittaessa. Myös kylmymisvaurioiden ja lämmönelämisesta halkeilun vaara on pienempi.

Vetuksesta on myös ikävä kokemus, kun venessa oli kaksi kapteenia! eli toinen laittoi ventiilin kiinni ja toinen lähti ajamaan. Siinä sitten ihan vesilinjan tuntumassa olleen pakoputken ulostulon välittömään läheisyyden oli asennettu se aaltoileva vaimennin. ja ihan suorat putket lattian alla ilman joutsenkaula. Ilman jäähdytysvettä se vaimennin suli, ja pakoreiasta tuli vettä sisään. Sinne se uppos, ahteri edellä.
http://puup22paatti.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
Huovari
Viestit: 30
Liittynyt: 08.11.2013 0:00

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja Huovari » 19.10.2017 11:45

Meidän fiskarissa on tuollainen https://www.vetus.com/en/exhaust-system ... craft.html . Hyvin tuntuu vaimentavan, koska ei ole pakoääniä veneessä eikä pahemmin myöskään laidan ulkopuolella. Vaikea arvioida vaimennustehoa kun ei ilman vaimenninta ole kokeillut. Huono puoli tuossa on iso koko, ei mahdu pilssiin, joten 100 mm putki+vaimennin menee sivupenkin alla vähän rumasti takaosaan.

kaller
Viestit: 271
Liittynyt: 15.03.2009 20:45
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Äänenvaimentajat/vesilukot

Viesti Kirjoittaja kaller » 01.11.2017 15:44

Mittausten jälkeen päädyin tähän malliin, tuon saan juuri sopivasti asennettua polttoainetankin alle perään, tällöin ei tule vaaraa siitä että pakoputki/vaiemmin olisi liian lähellä pyörivää akselia. Positiivisen puolena myös se että liittimet voi kääntää haluamaansa asentoon.
https://www.vetus.com/fi/pakojarjestel ... tions.html

Vastaa Viestiin