Septitankki suunnitteilla

Vanhat moottorit ja niihin liittyvä tekniikka, akselistot, ohjausjärjestelmät; puuveneilyn rautapuoli.
JussiK
Viestit: 304
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Septitankki suunnitteilla

Viesti Kirjoittaja JussiK » 11.09.2017 12:38

n. 300 L kokoinen keulapunkkien alle ,vähän ylimitoitettu ,mutta ei sillä tilalla muutakaan käyttöä näytä löytyvän. Nyt pitäisi ratkaista materiaali . Lasikuitu, Muovista hitsaamalla ,vai teräksestä hitsaamalla, joku muu ?

Onko raadilla heittää kommentteja / kokemuksia .
Jussi K

Avatar
kimsir
Viestit: 348
Liittynyt: 19.03.2013 10:32
Paikkakunta: Kemiönsaari

Re: Septitankki suunnitteilla

Viesti Kirjoittaja kimsir » 11.09.2017 15:59

Moi

Oheisen liitekuvan mukaisen teetin rosterista. Isot pinnat on vekattu, niin, että ei mene lommolle. Turhan painava siitä tuli, kun otan sen yleensä pois talveksi. Muovinen olisi kevyempi ja mukavampi käsitellä. Hyvin toiminut mutta huoltokansi vielä kesken, liimattuna sikalla, ei pultattu. Puuttuu myös anturi/mittari mömmöjen määrän mittaamiseksi, siitä olisi oikeasti iloa. Tein pahvimallin ja siitä mittapiirustuksen. Postin putken, jolla mömmöt saisi pumpattua, joten pelkkä imu on nyt tyhjennykseen. Lepää puukölin päällä eikä näin ollen rasita kaarien/lautojen kiinnityksiä.

300 l kuulostaa isolta, jos ajattelee painoa keulassa? Pitäisköhän tuon kokoisessa olla, jo tankin sisäinen laipio tukemassa ja estämässä mömmöjen liian suurta liikkuvuutta? Nämä nyt pikaisesti tuli mieleen.


Kimmo
Liitteet
Septitankki-2.jpg
Septitankki-2.jpg (27.58 KiB) Katsottu 595 kertaa
HELMIIDA

JussiK
Viestit: 304
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Septitankki suunnitteilla

Viesti Kirjoittaja JussiK » 11.09.2017 17:44

IMG_20170911_170459.jpg
tuollaiseen kohtaan se on tulossa , tämä ahterinpuoleinen päätykolmio on yläsivulta 2100 ,ja keskeltä korkeus 700 kaariväli 750 ,keulanpuoleinen päätykolmio tietysti huomattavasti pienempi ,itse en edes yritä laskea paljonko tilavuutta tulossa (seuraava kaariväli keulaanpäin on varattu keulapotkurin pyörittäjälle) Minä en keksi mitään järkevämpääkään käyttöä ko. punkanalustalle nuo rimat oikealla mallaa punkan paikkaa.

veneen uppoumaksi on laskettu 15t. joten ei se prosentuaalisesti kovin paljoa tee 300 l. Ajatellulla miehistömäärällä(n. 4henk.) tuo varmaan riittää useammaksi viikoksi ,mutta ei kai siitä mitään haittaakaan ole vaikka jätökset seilaisi koko kesän säiliössä , eipähän tarvi alvariinsa olla ettimässä tyhjennys pistettä.

Muualta löysin yhden keskustelun jossa varoiteltiin ,että teräksestä tehtynä pitää olla pelkästään haponkestävää , eikä hitsaus lisäaineen (tig) kanssa saa arpoa , muuten voi olla riski että saumasta vuotaa , Kovaa myrkkyä jos siellä on meriveden ja ulosteiden seos ?

muovista monet varoittelevat että päästää hajuja läpi ,mutta onhan muovisia septi tankkeja tehdas asennuksinakin monissa veneissä. mutta onko materiaali parempaa ,kuin itse etrasta haettu muovilevy ? Muovia en ole koskaan hitsannut.

Lasikuidun kanssa on tullut läträttyä liikaakin ,ja sille pitäisi rakennella muotti ,putkiliitosten teko ja manus luukun teko työläämpää ?

teräs taitaa olla vahvimmilla tällä hetkellä .

Yksi pointti on kyllä sekin että jos teen niin ison säiliön kuin tuohon mahtuu ,niin ei sitä kyllä oteta poiskaan ,ilman että tuohon tuleva seinä ym. pitää purkaa pois. vai ? tuleeko jollain mieleenkään syytä miksi (koeponnistettu tiiviys varmistettu ) säiliö pitäisi joskus poistaa ?
Jussi K

Avatar
kimsir
Viestit: 348
Liittynyt: 19.03.2013 10:32
Paikkakunta: Kemiönsaari

Re: Septitankki suunnitteilla

Viesti Kirjoittaja kimsir » 12.09.2017 10:19

Haponkestävää se minunkin teettämä tankki on, ei rosteria, kuten huolimattomasti ilmaisin. Tekijän mukaan se tosiaan pitää tehdä haponkestavästä väkevistä litkuista johtuen. 14 tonnia uppoumaa on pikkasen eri juttu, kun Keskikokoisen Scyllan kuormaton paino n. 3000 kg. Suunnitellessani keulaan sijoitettavaa kuormaa palstalla varoitettiin liiasta keulapainosta, siksi tuli mieleen mainita siitä. Sulla se ei näemmä ole ongelma.

Putkiksi hommasin Vetuksen septiputkea, josta myyjä mainitsi, että ei päästä hajuja läpi ja tuntuu pitävän paikkansa. Hyvin on kolme kesää pitänyt hajut sisällä, saa nähädä miten pitkässä juoksussa käy, milloin hajut tunkee läpi.

Otan oman tankin pois syystä, että eräs Scyllapurjehtija mainitsi, että keulaan, septitankin alle, saattaa kertyä epämielyttävää mikrobitoimintaa, kun tankin alla kölitukki estää ilman kiertämisen, kuten osaltaan punkkarakenteetkin. Onks metallissa kylmässä kondessiveden ilmestymisen vaara? Kaveri oli laittanut pienen puhaltimen kuivattamaan tankin alapuolta. En teidä oliko sen veneen pilssi lyijymönjätty, joka ainakin jonkinverran estää homeen/sienien syntymistä.

Kimmo
HELMIIDA

Vastaa Viestiin