Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Ilmoita kalenteriimme kesän tapahtumia, kerro kokemuksia edellisiltä vuosilta, kysele mukaan lähtijöitä tai etsi gastin paikkaa kesän purjehduksiin
pos
Viestit: 76
Liittynyt: 26.04.2010 13:21
Paikkakunta: Kuopijjo

Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja pos » 09.02.2013 16:44

Puuveneosasto on aika vaatimaton tänä vuonna, hiljaisempi kuin viime vuonna. Tuttava veneveistäjä kertoi kun ihmnetteklin että miksi hän ei ole messuilla, että on sen verran hommaa että ei kerkeä. Menee kuulemma vähintäin hyvää työaikaa 3-4 viikoa 'hukkaan', menetettää palkkaa sekä hotelli yms. kulut päälle, niin ei kuulemma kannata. Hänellä kun ei ole yhtään sellaista venettä työn alla taikka valmistunut kesän jälkeen mitä nyt isommin kannattaisi sinne viedä. Hän on tehnyt soutuveneitä ja niitä on tilauslistoilla aika hyvin, ja niitä siellä muutenkin on niin sekään ei kannata. Vaikka mieluusti katselisin soutuveneitäkin erilaisia.

Olisi se mukava jos puuveneosasto olisi entisensä, mutta toki syy on ymmärrettävä. Eikö sitten mikään taho voisi tukea em. ammattiryhmää, koska ainakin itse saan sieltä aina hyviä vinkkejä ja muuta hiljaista tietoa joka ei välttämättä ole kirjoissa. Kuulemma paljon veistäjiä on lopettanut kun työ käy kannattamattomaksi. Onkohan vaara taas sama kuin 60-luvulla jolloin veneveistokäsityö ammatinharjoittajuutena käytännössä kuoli Suomesta jonka soasyynä oli muovin valtaaminen venemarkkinoilla?

Vesiapina
Viestit: 127
Liittynyt: 11.01.2010 18:13
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja Vesiapina » 09.02.2013 20:22

Enpä nyt missään nimessä pysty allekirjoittamaan väitettäsi siitä, että puuveneosasto on vaatimattomampi kuin viime vuonna. Millä messuilla sinä olet käynyt? :P Puuveneitähän on paljon enemmän, niinkuin myös alalle liittyvää toimintaakin. Teen kyllä blogiin taas koosteen viime vuoden tapaan, ja todistan väitteesi vääräksi. :)

Suosittelen kaikkia käymään messuilla!

Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja Oqu » 09.02.2013 21:58

No, itse tuli pyörittyä heti aukeamisesta eteenpäin kolme tuntia siellä, ja kyllä se mun mielestä puuveneilyn nykytilaan suhteutettuna ihan kohtuullisen kattava oli. Ja faktahan on se, että messupaikkojen hinnat ovat pilvissä ja se aika minkä näytteilleasettaja, varsinkin yhden miehen voimin, messuille uhraa on aina jostain (leivästä) pois. Joten ihan hyvä että jotkut siitäkin huolimatta lähtee tuonne vaikka tuskin niitä kustannuksia messuilta saaduilla veistotilaustuloilla kuitataankaan.

Hienoahan olisi esim. sellainen systeemi, jossa puuveneille varattaisiin hallista vaikka 500m2 tilaa, ja sinne saisi arvonnalla valitut veistäjät tuoda yhden veneen per ukko ilmaiseksi. Tiiviisti kun laittaisi niin aika monta mahtuisi ja em. paikka-arvonta varmistaisi tasapuolisuuden kaikkien hyväksi.

Faktaa (taas) on kuitenkin se, että messut ovat tuottohakuista bisnestä, ja jokainen ilmaiseksi tai halvalla annettu paikka on pois pääjärjestäjän kukkarosta. Eikä puhuta mistään pikkusummista.

Iso plussa messuilla oli K-merkinnän, klassikkovenerekisterin ja ensimmäisen K-veneen saaminen Suomeen, joka siis julkistettiin klo 11. Iso käsi hankkeen puuhamiehille! Vesiapina varmasti kertoo tästä asiasta sitten enemmän. ;) Siellä tuli myös foorumilta tuttuja henkilöitä nähtyä ihan livenä, mikä on aina mukavaa. Muovi- ja tilpehööripuolenkin kävelin (laput silmillä) läpi, mutta tarttui sieltä kuitenkin valokuvien lisäksi 3L kannu tervaa mukaan, siskonplikalle gastipaita ja hieno tilaisuus selvittää Bertan historiaa..
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

pos
Viestit: 76
Liittynyt: 26.04.2010 13:21
Paikkakunta: Kuopijjo

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja pos » 10.02.2013 2:04

Vesiapina kirjoitti:Enpä nyt missään nimessä pysty allekirjoittamaan väitettäsi siitä, että puuveneosasto on vaatimattomampi kuin viime vuonna. Millä messuilla sinä olet käynyt? :P !
Ei tuota tarvitse allekirjoittaa, eikä se mikään väite ollut, vaan puhdas havainto.

Jaa että millä messuilla? No en taida vastata kun kysymys on varmasti viisastelusta. Mutta kyllä se mielestäni oli vaatimattomampi, niin kuin parina viime vuonnakin on ollut vaatimattomampi taikka yksipuolisempi tarjonta ja veneet pienentyneet. Messuilla sanoi eräs veistäjä että aika vaikeaa oli saada tämänkin verrran ammattimiehiä kasaan. Hän ei osannut sanoa että miksi kiinnostusta sen enempää ei ole vaikka tekijöitä on ilmeisesti toista sataa päätoimista.

Tämä on puhtaasti minun oma käsitykseni, ei siihen tarvitse yhtyä. Messulle toki kannattaa aina mennä, se nyt on selvä !!! sillä yhtä pajon se on myös sosiaalinen tapahtuma. Saa tavata tuttuja matkan varrelta ja sopii harvemmin nähtyjen kanssa treffit. Kyllä ne pakko käydä on jos vaan maassa on.

jerppana
Viestit: 20
Liittynyt: 05.12.2009 21:52

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja jerppana » 10.02.2013 2:39

Siellä messuilla on se tuote mikä näinä päivinä myy, ei sinne muuta kannata viedä. Ja jos on tilanne se että on kalenterissa tilauksia riittävästi eteenpäin, ei sinne kannata näytille lähteä rahaa polttamaan vaikka se kivaa olisikin. Se aika on sitten lomista pois. Ihan kelpo messuosasto siellä nyt oli.

Vähän on väärään paikkaan laitttu tämä kirjoitus, siellä olis TAPAHTUMAT kohtakin, jos vaikka ylläpito vois siirtää niin on keskustekun aloittajan viestiä kivampaa ja selkeämpää seurata?

Pellis
Viestit: 434
Liittynyt: 10.09.2007 20:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja Pellis » 11.02.2013 0:41

Voihan sekin olla syynä, että venemessuilla Trafi tekee markkinavalvontaa ja jotkut uudempia malleja tekevät veistäjät eivät sen takia viitsi vaivautua paikalle. Uusia puuveneitähän koskee myös huvivenedirektiivin vaatimukset, lukuunottamatta ennen 1950 vuoden suunnitelmiin pohjauvat yksittäiset kopiot. Eli ei siis saisi tehdä sarjatuotantoakaan ilman CE-merkintää lainsäädännön mukaan. 8\
Oksa on puun kukkanen.

Avatar
venealeksi
Viestit: 484
Liittynyt: 17.04.2003 16:22
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja venealeksi » 11.02.2013 8:46

Moi.

Trafin tarkastus tuli mulle ainakin tietoon paljon ilmoittautumisen jälkeen.
Ei se varmaan ole syynä pois jäämiselle. Paikan hinta lienee syy on kallis viikko.

Messuilla nyt pari päivää pyörineenä laittaisin pari huomiota merkille:
- Isompi sali kuin ennen on täynnä asiaan liittyviä juttuja.
- Veistäjissä on uusia vasta aloittaneita veistäjiä paikalla.
Mikä on hieno juttu.

Ensivuodelle ihmiset varmaan varautuu tuohon suurempaan halliin ja sinna saattaisi tulla jopa keppiveneitä enemmän.
Kun mastotkin mahtuu pystyyn.

Omalla pikku kulmallani on ollut välillä melko huiske ihmisiä. Varsinkin lauantaina oli jopa kiire.
Kansainvälisiä vierailijoita on myös aika mukavasti. (Ranska, Viro, Ruotsi, Venäjä on näkynyt standillä)

Aleksi

jerppana
Viestit: 20
Liittynyt: 05.12.2009 21:52

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja jerppana » 11.02.2013 12:10

Kyllä tuosta CE sertifioinnista on ollut puhe veistäjien keskudessa jo vuosia, että sellainen tarvitaan uustuotannossa. Jos sellaista ei ole, niin sen tilanteen tola on jäänyt selvittämättä. Myös EUsta voi hakea tukea veneen CE sertifioinnille. Mikä mahdollisuus on tehdä on-off ilman CE srtifikaattia, on arvoitus, mutta ilmeisesti se on niin kuin sarjatuotannossa että sellainen on oltava jos se ei täytä "Historiallinen vene" standardeja.

Kyllä kiinnostuneita varmaan on aina kun vaan puuveneitä ja -tarvikkeita esillä on, mutta se että johtaako ne millään aikavälilla kauppaan ja maksaako ns. vaivan, joutuu jokainen harkitsemaan itse.

TLehti
Viestit: 213
Liittynyt: 30.09.2010 17:10
Paikkakunta: Espoo

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja TLehti » 27.02.2013 17:39

Terve

Meillä oli oma osasto ja täytyy sanoa viime vuoden jälkeen, että tämän vuoden messut olivat erittäin positiivinen kokemus.

Jäsenhankinta onnistui paremmin kuin olimme edes voineet uneksia ja ihmisiäkin kävi aivan toiseen tahtiin kuin vuosi sitten.

Veistäjien tilanne ei ole tällä hetkellä hyvä ja se kävi ilmi, kun useamman kanssa tuli juteltua messuilla.

Tosin tässä on isoja eroja, joillakin tilaukset todella kivenalla ja osalla taas töitä tuntuu riittävän todella hyvin.

Näin asiakas näkövinkkelistä katsoen en voi olla puuttumatta yhteen asiaan, jonka moni puuveneen omistaja on kertonut messu ständillä käydessä ja josta itselläkin kokemuksia. Osalla veistäjistä on minun mielestäni selkeästi peiliin katsomisen paikka eli tarjottuja korjauksia ei edes tahdota tehdä, luvattuja tarjouspyyntöjä ei koskaan ilmaaannu ja käytös saattaa olla jopa ylimielistä asiakasta kohtaan.

Venekanta tietysti vaihtelee vuosittain messuilla, mutta mielestäni aika hyvä otanta oli tänäkin vuonna saatu mukaan.

T: Tero

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 02.03.2013 0:42

Viime vuonna ei tullut käytyä Messuilla ollenkaan, sitä edelllisiä ainakin kymmenen kertaa.
Aina ei voi olla isoja paatteja näytillä, koska vanhat veistäjät ovat jo ainakin kerran olleet mukana. Harrastusmielessä joko itse tai veistäjällä teettäen kunnostetut veneet, loistivat kyllä paria kolmea poikkeusta lukuunottamatta pois paikalta. Nämä veneet tulevat jaksottain, eikä niiden tuomiseen paikalle ole moneenkaan rahaa sen enempää Suomenlahden Puuveneilijöillä kuin myssiläisilläkään. Itse odottelen jo ensi vuodeksi Ismo Postareffin kunnostamaa Kultaranta
I messuille. AEB:n kunnostajalla on kokemusta. Jos se ei tule ensi talvena, niin seuraavana ainakin. Sitä kannattaa odottaa ja käydä katsomassa, josko ???
En voi sanoa pettyneeni, vaikken kauaa messuilla ollutkaan, enkä oikeastaan muualla käynytkään, paria kahvilaa lukuunottamatta. Osastollahan oli paljon veneitä ja se edusti myös näiden veneidein ja kanoottien osalta laajaa harrastajajoukkoa. Siinä mielessä osastot olivat onnistuneita. Myös moottoriveneistä klassikkoveneeksi nro 1 oli saatu todellinen aarre. Jo pelkästään se, pelasti puuveneosaston !!!
Donna 28 :))
Varsinaisen veneen nimi on D. Into. Rojektivene on vielä nimetön - sillä on kyllä nimi, mutta se ei tyydytä minua

Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

Re: Venemessut 2013 ja puuveneosasto

Viesti Kirjoittaja Oqu » 07.03.2013 8:02

Maanantaina tuli käytyä Tukholman Allt för sjön -messuilla. Niitä kun on aina hehkutettu puuveneosastoltaan huomattavasti Helsingin messuja paremmiksi, niin täytyy kyllä sanoa että pienoinen pettymys ne oli. Puupaatteja oli noin puolet siitä mitä stadissa oli näytillä. Että ainakin tänä vuonna kotimaan messutarjonta veti länsinaapuria paljon pidemmän korren.

Parhaiten sieltä jäi mieleen täysin uusi folkkari, joka oli niin huolella ja siististi rakennettu ettei sillä raaskisi edes purjehtia! Lisäksi paikalla oli paljon klassikkoveneeksi luokiteltuja muovipaatteja 60- ja 70-luvuilta.

Tänään sitten mennäänkin Turun Meri Kutsuu -messuille rakentamaan koulumme oma osasto, ja tuleva viikonloppu vietetään siellä Enklinge-julleen garneerausta tehden.
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

Vastaa Viestiin