Rimoitus pännii

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
ted
Viestit: 9
Liittynyt: 07.02.2010 0:52

Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja ted » 07.02.2010 1:07

Ostin pari vuotta sitten Mälar 30 -saaristoristeilijän ja aloitin tänään kaavintaurakan. Tiedän odottaa eräitä keljuja juttuja, mutta aluksi maalinpoisto oli silkkaa juhlaa. 69-vuotiaasta on löytynyt pari kainosti tummunutta plänttiä. Homma tietenkin on yhä alussaan, mutta toistaiseksi kylkilaudat ovat näyttäneet kuin eilen kiinnitetyiltä. Haaveilin jo lakkakylkisestä vierassatimien katsemagneetista tai vuoden ihkuin paatti -tittelistä, kunnes...

Joku pesunkestävä puuveneid... ealisti on jossakin lähimenneisyydessä ajanut timankien kylkilautojen väleihin urat ja rimoittanut ne jollain kalmankalpealla halpisnäreellä.

Jos vene on kunnossa, miksi, oi miksi se pitäisi muka rimoittaa? Älkääkä kertoko, että koska se vuotaa keväällä. Joo. Hyvä puuvene vuotaa keväällä kaksi tuntia tai pari päivää tms. Onko epoksi niin ihanaa, että sitä pitää saada laittaa sinnekin missä sitä ei tarvita...? Asiahan on niin, että jonakin vuonna se saakelin paatti kuivuu kuitenkin liikaa, ja siinä vaiheessa se liimasauma on lujempi kuin viereinen kylkilauta.

Puuveneet ovat kauniita ja niiden kanssa puuhailu mukavaa silloin kun työt sujuvat. Mutta kertokaa nyt, rimamiehet, miksi hyviä vehkeitä pitää ylikunnostaa. Saman vaivan olisi sekin remppamies voinut käyttää vaikka liinöljyn ja myrkyn imeyttämiseen emäpuuhun...

Kaino kysymys tähän tunteenpurkauksen päätteeksi: millä saa halvan honka- tai närelipareen oikean puun väriseksi jotenkin niin, että jälki näyttää vakuuttavalta.

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 07.02.2010 9:55

Todellakin ksi parhaista kysymyksistä minun puuvenenetissä pyörimisen aikana tuo Tedin;

"Mutta kertokaa nyt, rimamiehet, miksi hyviä vehkeitä pitää ylikunnostaa...."
ja vaihtoehtosanoja mies -osaan;
-fiskari
-mahonkivene
-pettersson
-hai
- ;-) jne...

Mitenkään muuten et saa niitä täydellisesti piiloon kuin maalaamalla koko veneen oli ne tehty jostain muustakin kuin näreestä. 70 vuotta vanha puu on aina eri sävyistä kuin uusi samanmerkkinen ja joku muunmerkkinen puu sinne voisi istua sävyltään paremmin mutta kyllä sekin näkyy. Ja toisten silmä on herkempi kuin toisten.
Keppivene rimoitetaan usein herkemmin kuin muut veneet koska sitä ei saa turvotettua laidoiltaa laiturissa vaan vaatisi upottamisen. Vuoto-ongelmat ilmenevät sitten vesillä kun mennään koko pitkiä legejä reunimmaiset kansirimat vedessä. Päivittäinen 3-4 tunnin vesisumuttelu vesilläoloajan ns. pyhääarkea voi auttaa ja sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla..
Rimoituksen on varmasti sanellut tarve pitää vene pinnalla sillä purjehdittaessa ja mitä ilmeisimmin vuosia vuosia sitten tehdyn rimoituksen viisautta/typeryyttä on hankala arvioida kun ei ole nähnyt mikä on laudoituksen kunto silloin ollut - ilmeisesti sinäkään et ole nähnyt venettä silloin?

V: Mäntyä et saa koskaan peittopetsattua luonnollisen väriseksi. Vaihtoehtoina taitaa olla maalaus, kulkeminen veneen ulkopuolella aina spraybanit päässä tai opettelu elämään huolella siistityn rimoituksen kanssa. Siistimiseen saat taatusti täältä vinkkejä...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

TeddyDiver
Viestit: 430
Liittynyt: 09.04.2007 15:12
Paikkakunta: Jäämeri

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja TeddyDiver » 07.02.2010 10:45

Puuttumatta siihen oliko rimottamisessa järkee vai ei... Jos kuiten haluat lakatun nätin pinnan niin aja niitten rimojen kohalle urat ja täytä sopivalla elastisella massalla. Tulee niinku riveellä tilkitty ja samalla takuu siitä, että jos joskus toi pelkäämäsi kuivahtaminen tapahtuu niin halkee sen ohennetun riman kohdalta ja massa pitää silti tiiviinä..

ted
Viestit: 9
Liittynyt: 07.02.2010 0:52

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja ted » 07.02.2010 11:43

Joo. Tuo saumarimojen tummentaminen konstilla eli toisella kävin minunkin mielessäni. Puuvenenetissä on jossakin muuallakin todettu, ettei hyvää kannata muuttaa, joten nyt tiedän että laudat pysyvät erinomaisina siellä maalin alla ainakin 70 vuotta.

Näin kun tuli esille tuo kylkien kostuttaminen, ettei kallistellessa vuoda, pääsemme puuveneiden käyttöfilosofian puolelle. Nehän tykkäävät kohtuullisesta käytöstä, ja saaristoristeilijöillä on taipumus kallistella, joten seiluuhommat edesauttavat lautain turpoilua. Samoin seilaaminen kierrättää ilmaa paatissa melko hyvin.

Tällä välin on selvinnyt, etteivät kaikki kylkilautain saumat ole listoitettu. Toissakesänä, kun venho oli viimeksi vesillä, kolmen päivän Utön-reissulla vettä tuli sisään ehkä 10 litraa, joten kaiketi paattini on taiten tehty ja hyvistä materiaaleista. Onneksi edellinen vuoden ihkuin paatti -titteli oli reipasta hjyymoria, se nimittäin kyllä edellyttäisi myös melkoista kansiremppaa. Ja mä kun ajattelin pitää sitä käyttöesineenä, en jatkuvan puleeraamisen kohteena sittenkään. Vaan kohtapian takaisin rantaan skrapan ja muiden kivojen vehkeiden keralla!

Pellis
Viestit: 434
Liittynyt: 10.09.2007 20:57
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Pellis » 07.02.2010 16:34

Olen harkinnut kyseistä rimoitusta omaan tasasaumaiseen mäntyiseen fiskariini, mutta juuri mainitsemasi tekijät ovat lykänneet homman työlistassa myöhemmälle. Itseasiassa vene todella vuotaa ainoastaan sen ensimmäisen vuorokauden ärhäkämmin. Viime vuonna pysyi kuitenkin omilla pilssipumpuilla pinnalla. Pumppaavat yhteensä noin 160 l/min. (Oli muuten ainoa yöpyminen veneessä viime kesänä). Asiaanhan kuuluu, että kovassa kelissä pumput sitten huutavat ja siksi en veneellä ennen tuota remppaa suostu lähtemään pidemmille reissuille. Hakumatka 2007 syyskuussa kovassa (12-17 m/s) lounatuulessa Raumalta Hankoon oli ihan riittävän uhkarohkeaa. Kaveri oli meritautisena pumpuissa vartin välein, kun silloiset sähköpumput eivät aivan riittäneet. Lähinnä hulluutta ja huonoa harkintaa oli lähteä tuntemattomalla veneellä kyseiselle matkalle.

Olen aikeissa rimoittaa vain "ongelmasaumat" vedenpinnan alapuolella korkeintaan kolme saumaa puoli. Laidan yläpuolen alle millin saumoissa laitan pellavaöljykittiä.
Oksa on puun kukkanen.

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 07.02.2010 17:53

Olen rimoittanut veneeni Koiton vajaat 10 -vuotta sitten. Minusta moottoriveneistä tasaperäiset ja purjeveneistä varsinkin saaristoristeilijät ja hait näyttävät kauniimmilta, kun niiden kyljet on maalattu ja kontrastina kannella ja hyteistä loistaa tumma puu, hyttien katotkin tulee mielstäni maalata. Fiskari näyttä keltaisella kylellään kauniilta samoin folkkari. Syy miksi minä rimoitin, oli toinen vaihtoehto, vaihtaa kaikki laudat pohjaan, sillä vuotaminen ei loppunut parissa päivässä eikä vielä parissa seuravassakaan.
Kun turvottelin venettä maissa kaikenlaislla märillä matoilla yms. n. 2-viikkoa, pysyihän se pinnalla, kun pumppu lauloi vähän väliä (ennen rimoitusta), kun tuntui siltä lähdin satamasta kotiin nukkumaan ja kun aamulla tulin takaisin näkyi moottoriveeneeni maston huipussa oleva ankkurivalo. Mitä oli tapahtunut? Vene olisi pysynyt pinnalla ellei nämä turvotusmattojen langat olisi muuranneet pilssipumppua umpeen. Se kävi kuivana niin kauan kuin kävi ja levisi. Siinäpä sitten koko kesä meni siivotessa uppoamisjälkiä, tuli tehtyä koneremontti jne. Rimoitin veneen. On mukava lähteä ensimmäiselle ajelulle jo lähes heti kun olen veneen laskenut veteen. Tosin turvottelen vieläkin maissa 2 - 3 -päivää venettäni, sillä saan sen yleensä vasta heinäkussa veteen. Nykyisin turvotan veneeni laskemalla uppopumpulla vettä vaihteiston öljytikkuun saakka miltei ja vesille laskun jälkeen sillä voi lähteä huristelemaan, pät.pät.pät... Veneeni ei ole kuin vuodelta 56. Haittakin on, syksyllä alkavat rimat pullistua ulos urastaan, kun vene on kunnolla turvonnut ja näkyvät riin kuin vene olisi osittain limisaumainen. Rimani eivät ole epoksilla kiinni. vaan kittimassalla.
Donna 28

JussiA
Viestit: 300
Liittynyt: 27.02.2005 19:25

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja JussiA » 07.02.2010 19:10

Rimoitettu kylki ei tosiaan ole niin nätti lakattuna (sehän on toki makuasia). Ei siinä ole mitään hyvää konstia, muuta kuin tyytyä siihen mikä se on lakattuna tai sitten maalia pintaan. Toki koko kyljen petsaus sopivalla sävyllä saattaa tasoittaa lopputulosta.
Tuosta rimoituksesta vielä, kyllä siihen varmaan syytä on ollut koska se on tehty. Se rimoittaminen on haristuneessa veneessä usein ihan oikea ja tarpeellinen toimenpide. Ei minun mielestä puuvene ole silloin täydessä kunnossa jos se on kovin harva.

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 07.02.2010 19:28

Minusta hyvin tehty korjaus saa erottua ennemmin kuin että sen tekisi jollain vähemmän näkyvällä kepulikonstilla tai jättää kokonaan tekemättä.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

ted
Viestit: 9
Liittynyt: 07.02.2010 0:52

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja ted » 08.02.2010 19:53

Mikähän ihmeen onni mulla on ollut noiden puisten venhojen kanssa, joiden kanssa olen ollut eläissäni tekemisissä. Jotkut tosiaan ovat vuotaneet vaihtelevasti kallistellessaan, mutta eivät kaikki mitenkään erityisen hanakasti. Ja kuten todettu, tämä nykyiseni pitää veden ulkosalla kyllä varsin mainiosti. Lienen poispilattu.

Jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää. Nyt tosiaan on meininki kyllästää paatti. Viimeksi kun olin juurikyllästetyn paatin kanssa tekemisissä, turpoamista sai vartoilla kauan ynnä hartaasti.

Itse asiassa olin päätymässä samansuuntaisiin aatoksiin kuin Veli-Matti. Näkyköön rimat. Paatti on vanha, ei sen tarvitse näyttää Wooden Boatin mainokselta. Eikä sen puoleen, vene on minun ja toistaiseksi mikään virallinen asia ei kiellä tekemästä siitä minkäväristä huvittaa, vaikka maalaisin raidalliseksi. Ja onhan sitä aika monessa venhossa raidallinen täkki. Kai se kyljessäkin menee...

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 08.02.2010 21:37

Hyvin tehdyt ja siistit korjaukset eivät rumenna venettä - oikeastaan päinvastoin osoittavat että veneestä pidetään hyvää huolta. Toki ne täytyy tehdä nin että näkyvät mahdollisimman vähän tai tietenkin mieluimmin ei ollenkaan mutta rimoitus lakkaveneesä nyt vaan sattuu olemaan sellainen että sitä on täysin mahdonta saada tehtyä täysin huomaamattomasti. Sen kanssa on vaan elettävä...

Itseasiassa 70 vuotta vanha, koko "veneilyuransa" ajan kyllästeissä ja lakoissa rypenyt, puu on oman värisensä ja muuttuu omaan tahtiinsa mm. valon vaikutuksesta ajan myötä. Jos semmoiseen puhtaaksi hiottuun laidoituksen ajetaan rimaurat ja niihin liimataan täysin puhdasta uutta puuta niin ne voi olla jopa täysin huomaamattomia aluksi mutta laidoitus ja rimat kyllä muuttavat taatusti väriään eri tahtiin. Mistäpä sen tietää kuinka tarkkaan rimat ja laidoitus ovat olleet väriharmoniassa keskenään heti rimoituksen jälkeen?
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 08.02.2010 21:46

Makuasioita mutta komppaan kyllä Tevisua.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 08.02.2010 22:20

Kylläpä Mikko on kaunis vene, pihkura jos se olisi lakattu, se ei näyttäisi noin hyvältä. Maalin
käyttö vaatii rohkeutta, lakkaaminen on tavanomaista.
Donna 28

ted
Viestit: 9
Liittynyt: 07.02.2010 0:52

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja ted » 09.02.2010 22:25

Kuten näemme, makuasioissa passaa kiistellä! Tai vastaisuudessa mä en ainakaan aio kränätä faktoista. Kaapimaurakka rannassa jatkuu. Saas nährä mitä jännää vielä löytyy :D Kyljistä on ilmennyt sitä elvistelemääni rimoittamatonta saumaa, joka pitää seilatessa veden ulkopuolella. Kohta kuitenkin on aika päättää lakan, maalin tai kummankin ostosta. Ja liinöljyä hakea kohtuuttomat määrät. Harrastus tämäkin...

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 09.02.2010 22:33

Sellaisia harrastajiahan me lähes kaikki olemme. Päätät mitä päätät, teet sen veneen parhaaksi, oman mieltymyksesi mukaan !!!
Donna 28

seppo
Viestit: 197
Liittynyt: 14.06.2012 22:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: Rimoitus pännii

Viesti Kirjoittaja seppo » 12.09.2020 17:43

Vanha ja näemmä parjattu aihe, mietin tätä oman veneeni kohdalle. Tasasaumainen fiskari siis kyseessä. Lakattua mäntyä. Turpoaa kyllä kiinni kunhan pumppuvoimaa ja hermoja tarpeeksi, mutta prooffin kanssa pelaaminen tuntuu sekin aika työläältä - vanhojen poistaminen jossa helposti repii sieltä täältä primerit ja mönjätkin, uusien proofien laitto, myrkyt (kokeilin muuten että jos ei laita, tuli testattua että näkki tarttuu hienosti puhtaalle proofipinnalle;)) Keskimääräistä keväistä puuhaa pitäis pystyä vähentämään, jotta puuveneen pitäminen on mahdollista tässäkin elämäntilanteessa. Samoin mahdollinen veneen siirtäminen kauemmas telakointiin ja satamaan tarkoittaa että jokavuotisen homman määrää pitäis vähentää.

Merivettä keräävä pilssi myös alkaa lämpimillä haisemaan, ja siinäkin syy miksi kuiva pilssi tuntuisi mukavalta.

Minkähän suuruinen homma kyseessä? Mietin ensin vain vesilinjan alapuolen rimoitusta mutta nekin ylemmät laudat nousee päistä vesilinjan yläpuolelle. Ei miksei siis saman tien koko pohjaa. Tuleeko hirveän näköinen/onko pyhäinhäväistys? Hyötyjä/haittoja?

Samalla siinä vois olla puulleotto, kyllästys ja pohjan tarkempi kuntotarkastus, joka lienee viimeksi tehty 2000 luvun alussa.

Vastaa Viestiin