Sivu 1/3

Mahonkivaneri

Lähetetty: 17 Loka 2009 22:23
Kirjoittaja Ana
Ajattelin kysyä mitä vaihtoehtoja on tuollaisen puhkihiotun vanerin korjaamiseksi, olen kaapinut venettäni nyt viikonloppuna ja petsatun lakan alta paljastui joitakin kohtia jossa tuo mahonki on hiottu puhki.

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 21 Loka 2009 20:04
Kirjoittaja RistoA
Viilutat oleellisilta osin.

Risto

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 21 Loka 2009 22:12
Kirjoittaja raimå
Tai etenkin jos kyseessä helposti irrotettava osa niin otat ehjänä irti, ostat mahonkiviiluvankkua, käytät vanhaa mallina, pistosaha huutamaan ja saat varmasti hyvää:)

Jos isoa aluetta alat viiluttamaan niin aika vaikea on onnistua liimaamaan kupruttomasti ja/taikka saamaan paikkausta edes kohtuullisen näkymättömästi. Tuppaa olemaan mahonki sävyltään melko erilaista oli sitten honduras tai khayaa...

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 21 Loka 2009 22:23
Kirjoittaja Ana
päivittelin tuonne blogiini kuvia ongelmakohdista, näitä tosiaan näyttää tulevan esiin sitä mukaa kun lakkaa rapsuttelee. saisin hankittua 2,5 millistä viilua ja olen miettinyt jos viiluttaisi etuhytin ja keskihytin kannet kokonaan uudelleen. Täytyy kuitenkin kaapia koko vene paljaaksi, että näkee tuon kokonaisuuden. Yllättävän hyvin tuo petsi lakan seassa on kyllä peittänyt nuo kohdat. Ajattelin kuitenkin saada pinnat korjattua kunnolla.

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 21 Loka 2009 23:43
Kirjoittaja RistoA
Jahsooo..
Kävin vilkaisemassa blokia. Ohut / puhkinainen pintaviilu ei taida olla ihan yhden kulman ongelma?
Taitaa myös lopputuleman laatuodotukset olla aika korkeat?

Mahonkipintainen faneri on aivan sairaan kallista ja uusien osien tekeminen melko vaivalloista. Osien purkaminen niin, että saa hyvät mallit, eikä hajota ehjiä osia on sitten ihan oma konstinsa.
Viilutus vaatii osaamista ja näissä korjaushommissa lisäksi korjauskokemus on hyvästä. Se, että on ammatitaitoinen puuseppä tietenkin auttaa alkuun. Vanha viisaus: "asiat on helppoja, kun tietää mitä tekee", pitää kiusallisen usein paikkansa.

Kuulostaa varmaan viisastelulta sanoa, että hommaa jostain asiantuntija paikalle tekemään työsuunnitelma ja antamaan perusohjeet tilanteen mukaan. Jos löydät hyvän tyypin ja saat hyvät suunnitelmat muutamalla satasella, niin säästät selvää rahaa ja lopputulema tulee laatuodotusten mukaiseksi, vaikka tekisit itse työn itse.
Muutama kysymys, joihin pitää saada vastaus:

Kannattaako viiluttaa, vaiko uusia osat kokonaan uudella?
Kuinka paksu viilu?
Kuinka laajalta pitäisi pintakerros viiluttaa?
Kannattaisiko käyttää ohutta faneria, eikä pelkkää viilua?
Mitä liimaa?
Mikä käsittely viilun päälle? (varmaan riippuu viilun paksuudesta)
jne...

Itse käytän hytin sisällä ihan ohutta viilua, minkä liimaan tixolla ja lakkaan nicalla. Pitäis toimia, kun ei arinko paahda ja sade kastele. (Eikä laatuvaatimukset ole niin kovat.)
"Kun itse tekee, niin saa mitä tulee" -on vanha omatekemän laatuviisaus.

Risto

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 22 Loka 2009 07:00
Kirjoittaja Jape
Tuossa vois olla ihan siisti homma kun hioisi katot ja käsittelisi epoksilla ja sitten maalaisi kerman väriseksi. Säästyisi aika paljon työtä. Jos noita viiluttaa, niin samanväriseksi niitä korjauspaloja ei saa ikinä.

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 22 Loka 2009 08:20
Kirjoittaja Ana
Ajattelin pyytää erästä puuvene asiantuntijaa konsultoimaan noista ongelmakohdista. Ajatuksena oli etten laittaisi mitään paikka paloja vaan viilluttaisin koko katon/vanerin uudelleen pystyisin mahdollisesti hankkimaan 2,5 mm khayaa aika "edullisesti". mitään 0,6 mm ei varmaan kannata laittaa?

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 22 Loka 2009 14:54
Kirjoittaja Ana
Tuollainen asia juolahti vielä mieleen, eli olisiko mahdollista asettaa uusi 4 - 6 mm vaneri vanhan katon päälle, joka on nykyisin 6-8 mm?

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 22 Loka 2009 18:48
Kirjoittaja Jape
Ei kannata toista vaneria laittaa kun siinä on se pintaviilu just sen 0.6 milliä. Kyllähän sitä joutuu ennen lakkausta jokatapauksessa vähän hiomaan ja se vanerin pintaviilu menee jo monesti siinä puhki. Jos on mahollisuus saada sitä 2.5 millistä niin sitä vaan sitten koko katto täyteen.

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 23 Loka 2009 11:52
Kirjoittaja Ana
Miten tuon liimauksen kanssa kannattaa tehdä. Vene on tosiaankin aika tiiviissä teltassa ja mietin tuota lämpötila ja kosteus vaatimuksia joita epoksilla on. Kuinka tarkkaa tämä on? Koska poistan hytin kaikki ikkunat, niin saan varmaan värkättyä aika hyvin tuon puristuksen vanerilevyllä ja retkipatjoilla. Kannattaako viilutettavan kohdan päälle rakentaa ns. toinen teltta jonka saisi lämmitettyä esim. puhaltimella. Ajatellen talven lämpötiloja?

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 23 Loka 2009 17:23
Kirjoittaja Ana
Miten tuo uretaaniliima toimii viilutuksessa? onko tuossa työstövaraa vai tarttuuko ns. heti kiinni? Vaatiiko vastaavan työskentelymenetelmän kuin epoksi? Ei ole ainakaan pahan hintaista, mitä nopeasti katsoin

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 24 Loka 2009 11:04
Kirjoittaja Sauli Särkkä
Minkälaisissa hinnoissa teidän projekteihin on saanut ostettua esim. 6- tai 9-millistä khayapintaista vaneria?


-Sale

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 24 Loka 2009 17:38
Kirjoittaja Ana
Jos en nyt täysin väärin muista niin 6mm vaneri oli puukeskuksessa 26 euroa neliö. Minulla oli tuo ylhäällä työpaikalla, joten korjaan maanantaina jos olin väärässä.

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 24 Loka 2009 21:21
Kirjoittaja raimå
Puukeskuksella on noissa hinnoissa reilusti varaa antaa alennusta. Itse neuvottelin oman "sopparini" ja kas kummaa etenkin viiluvanereista ja jalopuista tippuu yllättävän hyvin hintaa pois. Kannattaa ostaa kerralla ja jutella vaikka tapauskohtainen alennus tuotteista. Täyden hinnan maksaa vain hölmöläinen:)

Re: Mahonkivaneri

Lähetetty: 25 Loka 2009 08:48
Kirjoittaja Sauli Särkkä
Juu, maksoin ysimillisestä khayapintaisesta 30 euroa neliöltä, kun normihinta näytti olevan reilu kaksinkertainen. Samalla näytti varmistuvan ensi kesän jollaprojektin materiaali, mutta kuusimillisenä. Ysissä oli molemmat pinnat khayaa, mutta kuutonen on vain toiselta puolelta pinnoitettua, joten sisäpuolelle tullee khayapinta ja ulkopuolelle valkoinen maali.


-Sale