Lakan asemesta polyuretaanipinnoite

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Jommi
Viestit: 245
Liittynyt: 15.04.2003 0:10
Paikkakunta: Helsinki

Lakan asemesta polyuretaanipinnoite

Viesti Kirjoittaja Jommi » 15.04.2003 23:53

Löytyykö foorumilta ketään joka on käyttänyt kyseisiä tuotteita puun pintakäsittelyssä? Kyseessä on tuoteryhmä joka näyttää olevan melko laajassa käytössä betonin, kivilaatoitusten, kaakelien, puun ja muovivalmisteiden pinnoitteena. Tyypillisiä väitettyjä ominaisuuksia ovat:

- yksikomponenttinen
- kovettuu ilman kosteuden vaikutuksesta
- levitetään telalla tai siveltimellä
- voi olla kirkas tai pigmentoitu
- tarttuu hyvin alustaan (voi käyttää jopa liimana)
- kestää erittäin hyvin UV-säteilyä eikä kellastu
- murtovenymä tyypillisesti yli 300%
- kovuus (Shore A) 70 - 90
- kestää hyvin kulutusta
- diffuusioavoin (päästää vesihöyryn läpi)
- kovettuneena kestää useimpia liuottimia

Kuulostaa ihanteelliselta puun pintakäsittelyaineelta, vai mitä? Löytyy yksi valmistaja, saksalainen Coelan, joka markkinoi sitä myös puuvenekäyttöön. Netistä olen löytänyt toistakymmentä samantapaisten tuotteiden valmistajaa, mm. Sika ja Tremco. Useimmat tosin myyvät vain pigmentoituja tuotteita. Hinnat ovat yleensä 30 - 80 Euroa litralta.

Suomessa Uretek Elastomer Oy myy Oldodur-nimistä tuotetta, jota saa kirkkaana ja harmaana. Teen parhaillaan primeri- ym kokeita sillä, ajatuksena pinnoittaa 40-vuotias, hieman vuotava teak-kansi. Oikeastaan pitäisi tehdä kansisaumaremontti, mutta kun olisi tässä vähän muutakin tekemistä. Jos näin saisin kannen vuotamattomaksi vaikka viideksi tai kymmeneksi vuodeksi niin olisin tyytyväinen.

Ainakin Saksassa, Englannissa ja Norjassa puuveneilijät tuntuvat käyttävän näitä. Suomessa olen kuullut kahdesta käyttäjästä.

Löytyykö lisää?