Kannen rimoitus

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Kannen rimoitus

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 01 Kesä 2004 15:29

No niin! Vanha kansi on nyt sitten revitty auki ja uutta pitäsi ruveta rakentamaan.

Ajattelin rimoittaa kannen lähes samalla tavalla kuin se oli tehty aikaisemmin. Vanhan kannen rimat oli viistetty reunoista ja naulattu kiinni kansiparreihin. Uuden kannen ajattelin tehdä niin, että ajan rimojen (paksuus 15 mm) molempiin reunoihin max. 2 milliä leveät ja 5 milliä syvät urat ja naulaan rimat kansiparreihin. Ajattelin, että näin saan naulattua rimat kiinni niiden molemmilta puolila.

Tuli vaan mieleen, että pysyisikö rimat pelkällä toisen puolen naulauksella? Siistien urien tekeminen olisi vähän helpompaa. Entä pitäisikö rimat naulata kiinni toisiinsa, vai kannattaisiko ehkä käyttää epoksia rimojen välissä. Ruuvaushommiin en mielelllään lähtisi, kun veneestä on tarkoitus saada jokseenkin alkuperäisen näköinen.

Janne

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 01 Kesä 2004 16:13

Minä ainakin päädyin rimoittamaan siten että ajoin riman molempiin sivuihin n. 3 mmm leveät ja 6 mmm syvät urat. Sitten sovittelin käsihöylällä rimat tiukasti kiinni toisiinsa ja vastakkaiselta puolelta ruostumattomalla kampanaulalla vinottain kiinni jokaiseen kattoparteen. Päistä naulasin isommilla vastaavilla kanteen vinottain. Lisäksi löin jokaisen kattoparren kohdalta naulan rimojen väliin ihan vaan varmuuden vuoksi. Ai niin, rimojen väliin sekä kattoparsien kohdalle laitoin ohuelti FixAll liimamassaa. Ovatten sen verran lujassa että kun jouduin tilapaäisen mielenhäiriön vallassa irroittamaan pari rimaa niin ei auttanut kuin sahata kattoparsien vierestä kuviosahalla (vielä saumaamattomat) rimat poikki ja irroitella taltalla pätkät kattoparsien päältä... Taisi tulla liiankin lujarakenteinen kansi ;)
Ensin meinasin naulata ihan tavallisilla sinkityillä nauloilla mutta törmäsin "keskusvarastossani" muutaman kilon pakettiin ruostumattomia 45 ja 65 mm:n kampanauloja. Sinkityt olisivat olleet ostossa ja minkäs sitä veneenrakentaja perseaukisuudelleen voi ;) Vanha kansi oli naulattu sinkityillä ja naulat olivat kyllä vielä ihan ok vuotokohtien viereisiä lukuunottamatta. Kansi oli tehty joskus 50 tai 60 luvulla...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 01 Kesä 2004 20:59

Meikäläisen veneen vanhassa kannessa rimat oli myös naulattu vain toiselta puolelta ja hyvin olivat pysyneet kiinni 73 vuotta. En tiedä, onko 30 -luvulla ollut sinkittyjä nauloja, mutta nuo naulat, olivatpa mitä tahansa, olivat kestäneet tuolta asti ehjinä. Vähän oli kyllä ruoste syönyt pintaa. Niinpä ostin sinkittyjä nauloja.

Taidan sittenkin naulata minäkin vain toiselta puolelta. 4 millin uraan on varmaan muutenkin vaikea saada naulattua rikkomatta riman reunaa. Ajattelin tehdä normaalia kapeammat urat, kun vanhatkin olivat aika kapeat.

Janne

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 04 Kesä 2004 10:04

No, vain toiselta puolelta naulaaminen on oikeastaa ainoa vaihtoehto kun tarkkaan miettii. Seuraava rimahan tulee aina edellisen viereen ja sinne väliin ei enää juuri naulaa saa.

Rimojen naulaaminen toisiinsa auttaa siinä, että rimat tulee lukittua myös toisiinsa, eikä vain kasiparreihin. Näin jokainen rima kantaa myös naapureidensa kuormaa. Eli siis kun astut kannelle, myös jalanjäljen molemmilla puolilla olevat rimat kantavat osan painostasi sen sijaan että vain jalan alla olevat joustaisivat mukana.

Suosisin kyllä rimojen naulaamista toisiinsa, koska sillä lailla kannesta on helpompi saada tiivis ja saumamassa ei ole se ainoa liima joka jakaa kuormia rimojen välillä.

Saumoista on hyvä tehdä riittävän leveitä jotta kumimassan joustavuus riittää. 10% riman leveydestä on monen valmistajan nyrkkisääntö. Hyvin kapeat (yleensä valkoiset) saumat on tehty ihan toisella tekniikalla: kansi on rivetty puuvillalangalla ja päällä on pellavaöljykittiä. Niin kapeasaumaista kantta on vaikea luotettavasti toteuttaa sikasaumalla, koska tiukkaan puristettu ja hyvin rivetty kansi toimii ihan eri tavalla kuin kumimassalla liimailtu.

Sinkityt, kupariset tai rosteriset kampanaulat käyvät hyvin, mutta syytä on joka tapauksessa käyttää kampanauloja. Tavalliset naulat löystyvät hyvin nopeasti ja kansi alkaa vuotaa.

Pekka

jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 04 Kesä 2004 10:34

Jos naulaan rimat kiinni tosiinsa, niin varmaankin kannattaa porata nauloille reiät pienellä poralla ennen riman naulaamista kiinni kansiparreihin. Lentelee varmaankin vähemmän p.....e v.....a, kun rimat eivät halkeile niin helposti naulatessa? Reiän pitää tietysti olla läpimitaltaan hieman naulan paksuutta pienempi, mikä tietysti aiheuttaa omat ongelmansa poranterän kestävyyden suhteen...

Eli siis kannattaako porata reiät nauloille?

Janne

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 04 Kesä 2004 10:44

Totta he.....ssä, eikös tuo ole ihan yhtä selvä asia kuin että aurinko nousee idästä - ööh vai oliko se nyt lännestä ;)
Kannattaa porata ja kannatta porata niin ruuveille kuin nauloillekkin jokaisessa semmoisessa paikassa missä vaan laitetaan kappaleita yhteen. Ne on sitten talonrakentamiset yms. vähäpätöisemmät askartelut erikseen...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Vastaa Viestiin