liima-/tiivistemassa ja pellavaöljy

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Vastaa Viestiin
jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

liima-/tiivistemassa ja pellavaöljy

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 30 Touko 2004 20:28

Kertokaapa hyvät ystävät ja mielellään nopeasti, mikä liima-/tiivistemassa sopii parhaiten pellavaöljyn kanssa?

Liimailin veneeni köliä Tremcon liimalla ja hyvin tarttui. Kun sitten vedin päälle pellavaöljykyllästeen niin liima pehmeni muutamassa päivässä ja kaikki liimatut kohdat irtosivat. Olisi tietysti pitänyt ottaa selvää jo ennakkoon, ettei liima sovellu pellavaöljykyllästeen alle? Ei olisi mennyt turha työ ihan hukkaan!

Onko Sikalla liimoja, jotka toimivat pellavaöljyn kanssa. Entä mikä Sikan massoista olisi paras tiivisteeksi esim perälautaan. Törmäyslistatkin ajattelin kiinnittää ruuveilla ja jollakin tiivistemassalla.

Janne

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 30 Touko 2004 21:16

Jaa minä kun olin siinä luulossa, että pellavaöljyä nuo kyllä kestävät. Että ehkäpä liuottimeen sitten on pehmennyt tai irronnut? Sikaflexin ohjeissa ei taideta luvata juuri mitään liuotinkestävyyttä. Mitä on sekoituksessasi ja missä suhteissa?

Katsoinpa esimerkiksi tuosta 11FC (perus-Sikaflex) ohjeista:

"Päällemaalattavissa ohuelti, paitsi ei PVC- tai alkydipohjaisilla maaleilla eikä lakkabensiiniä sisältävillä maaleilla. Ennen ylimaalausta oltava täysin vulkanisoitunut, 7-14 vrk."

"Pitkäaikainen vastustuskyky: Vesi, vesipitoiset pesuaineet ja puhdistusnesteet, merivesi, huuhteluvesi, laimennetut epäorgaaniset hapot ja laimennettu lipeä.
Tilapäinen vastustuskyky: mineraaliöljyt, kasvisöljyt, eläinöljyt, eläinrasvat, polttoaineet.
Ei lainkaan tai lyhytaikainen: Orgaaniset liuottimet / ketonit, esterit, aromaatit, maali- ja lakkatinnerit, vahvat hapot ja vahva lipeä."

En tiedä nyt mitä olet liimaillut siinä kölissä, mutta minulla on kölin rakennus menossa liimaamalla Sikaflexillä lankkuja päällekkäin. Lisäksi tulee toki 'tuhat' ruuvia ja läpipultit. Sikaneuvonnassa arvelivat olevan pitkäaikaisen pitävyyden vuoksi hyväksi käyttää myös heidän primeriänsä puun kautta tulevien pihkojen, tervojen ja öljyjen vuoksi. Niin sitten teinkin. En tiedä uskaltaako tuota kuitenkaan kyllästää..

Irtosiko siellä siis jokin liimaus kyllästeen tultua puun kautta liimaan vai pehmenikö vain näkyvä sauma? Viimeisen kyseessä ollen, ei kai muutakuin uraa tekemään (yläjyrsin?) siihen saumaan ja uusi massa siihen? Liimattu kohta irtosi, siis mikä irtosi?

Onko se polyuretaanimassaa, siis 'sikaa'? Jos kylläste on pehmittänyt massan, oletkin sitten keksinyt minulle ratkaisun liian tiukan massan pehmittämiseen käytettäväksi turvallisesti laudanraoissa! Oliko se tuoretta, alle viikon?

Kyselit myös parhaan Sikaflexin perään. Luulenpa että kaikki ovat näiltä osin samanlaisia ja kimmokertoimet, murtumalujuudet yms. vain vaihtelevat. Primeri saattaisi auttaa kuitenkin, mutten ole varma. Se kun kai sulkee pinnan, jos sekään nyt kaikkea kestää! Jos tuota kallista oikeaa Sikaflexiä laittaa, voisi kannattaa ottaa Marine-sarjaa 290, 291, 292, 298. Eroja on ainakin joustavuudessa. 298:a saa sellaisessa koiranmakkarapötkylässä hieman halvemmalla ja se on ohuempaa, itselevittyvää.

Naapurilta sain täällä kehuttua Wurthin massaa halvalla. Se lienee tuota perusmallia?

Resorsinoliliima varmaankin kestäisi, mutta sehän taitaa olla juuri liimaa eikä täyttävää ainetta?
Manner

jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 31 Touko 2004 08:29

Joo. Tästä kuvasta näkyy liimaamaani köliä:

http://groups.msn.com/vene/shoebox.msnw ... PhotoID=21

Köli oli haljennut useammastakin kohtaa. Vedin halkeamiin tavallisella "silikonipistoolilla" Tremcon liimaa ja puristin haljenneet palaset yhteen. (En muista nyt tarkkaan liiman speksejä. Otan selvää töitten jälkeen.) Liima kuivui nopeasti ja palaset tarttuivat hyvin yhteen. Liimauksesta kyllästykseen kului 2-3 viikkoa. Parin päivän päästä kyllästyksestä liima oli pehmennyt kauttaaltaan ja palaset irronneet toisistaan.

Samalaisia kokemuksia on muuten Wurthin massoista. Vedin aikoinaan, ehkä kymmenen vuotta sitten, Wurthia kanteen ja päälle sitten pellavaöljyä. Saumat eivät ole kuivuneet vielä tähän päivään mennessä. Ja on muuten ihan helvetin vaikea saada sitä pehmennyttä massa sieltä välistä pois, joten en suosittele massan pehmittämistä pellavaöljyllä.

Taitaa olla viisaita laittaa kanteen perinteistä liitujauhokittiä. Uskompa, että se pitää vettä paremmin kuin nämä paskat liimat ja massat.

Voihan se tietysti olla, että tätä Tremcon liimaa olisi pitänyt ensin kuivatella kuukausi, kuten esim tässä linkissä sanotaan PL 400 liimasta:

http://www.meredin.fi/Meredin/1910.pdf.

MUTTA, kenelläpä on aikaa odotella niin kauaa liima kuivumista. Vesillekin pitäisi päästä joskus...

Janne

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 31 Touko 2004 10:29

Näin kuitenkin polyuretaania käytettävän myös paikkailussa, niinkuin epoksin tapaan tehden paikkapala esimerkiksi puoleenväliin lautaa, ei kokonaan läpi: Jyrsitään halkeama suuremmaksi, hyväreunaiseksi ja järkevän muotoiseksi ja liimataan siihen paikka. Mitenhän tällaiset sitten pysyvätkään kyllästyksessä..

Uuden puun veistoa sinunkin veneesi varmasti haluaisi ja sen voit tehdä pienemmin, juuri vain halkeamaan askastelemalla koloon sopivat palat, tai isommin veistämällä uusi kölipuu. Jos tuo puu on läpi veneen yhtä puuta (että jos sen poistaa on pitkä reikä veneessä:) , voinet leikata siitä siivun pois pitkittäin vain ja liimata siihen jatkoksi uutta puuta?

Odotellessa parhainta ideaa ja harjoitellessa veistoa, voisi laittaa siihen päälle ylimääräisen 'kulutuspuun', sillä eikö se sitä vähän kaipaa, köliraudan korviketta. Jottei tarvitse käyttää ruuveja, kuin vähän nimeksi, olisi siinä ehkä juuri sika paikallaan. Ei tule veneeseen turhia reikiä, mutta tästäkin kokemuksestasi viisastuneena voisi sanoa polyuretaanin sopivan erilaisiin kiinnityksiin pintapuolisesti, mutta huonommin rakenteisiin. Kun kaikki on valmista, kylläste kuivaa ja lakka pinnassa, siihen vasta liimata se törmäyslistakin?

Ehkäpä joku antaa oikeaoppisempia varsinaisia kunnostusohjeita, minulla ei niitä juuri ole. Ajatuksenani vain tehdä niin, ettei vanhaa rikota ja huononneta. Vesille venosen mieli? On se kevät ja kesä ensi vuonnakin!

Ei mutta joo, nyt katsoin että sinulle näytti olevan tuttua myös paikkojen veisto. Samaa massaa niissäkin?
Manner

Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02 Heinä 2003 08:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jape » 31 Touko 2004 10:35

Hui! Tuo oli aika uutta meikäläisellekin. Se on tiedossa että sika ei kestä pellavaöljyä eikä owatrolia, mutta PL 400:sen piti kestää. Tässä on nimittäin vähän omakin vene ojassa, jos näin voi sanoa. Mulla on kyllä jo kuivunut syksystä lähtien, niin en tiedä miten käyttäytyy

jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 31 Touko 2004 12:24

Jeps!

Kölin korjailu oli vain tekohengitystä vanhalle kölille. Tarkoitus on vaihtaa se joskus tulevaisuudessa uuteen. Muut paikkailut olen tehnyt West Systemsin epoksilla ja ne tuntuvat pysyvän hyvin puussa kyllästyksestä huolimatta.

p***a homma vaan, kun kerkesin liimata uuden perälevyn samalla liimalla. Toivottavasti sitä ei tarvitse ruuvailla irti ja laittaa uutta massaa väliin.

En oikein usko, että vika on käyttämässäni lahonsuoja-aineessakaan. Ne kun on samaa tököttiä kaikki tyyni. Kyllästeeseen laitoin 50 % pellavaöljyä ja 50 % lahonsuoja-ainetta.

Kauppias sanoi, että Tremcon liimalla on liimattu jonkin yksinpurjehtijan purjevene, jolla on kierretty maapallo ympäri. Tuli vaan mieleen, miten olisi käynyt jos pojat olisi vetäneet pintaan pellavaöljyn. Olis saattanut Bermudan kolmiossa olla tiukat paikat, kun vene olis alkanut natisemaan liitoksistaan...

Janne

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21 Helmi 2004 09:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 31 Touko 2004 13:34

Jep. Tästä voi kuitenkin päätellä jotakin lahonsuojan tärpätin vaikutuksesta, ja yhteisvaikutus öljyn kanssa lienee oleellinen:
Saima kirjoitti: Pitkäaikainen vastustuskyky: Vesi,
Tilapäinen vastustuskyky: kasvisöljyt,
Ei lainkaan tai lyhytaikainen: Orgaaniset liuottimet
Ja vielä yhdistettynä tähän:
Saima kirjoitti:täysin vulkanisoitunut, 7-14 vrk."
Manner

make.n
Viestit: 130
Liittynyt: 08 Joulu 2003 10:57
Paikkakunta: riihimäki
Viesti:

Ei pehminnyt !

Viesti Kirjoittaja make.n » 03 Kesä 2004 22:24

Me käytettiin viime keväänä Wurttiläistä sekä kemianteollisuuden liima/tiivistemassaa vesipohjan saumoihin ennen kyllästystä, väliä ehkä noin 3-4 päivää eikä pehminnyt yhtään. Raot tosin olivat suurimmillaan 3 milliä. Saumattiiin koska vanhoissa saumoissa oli 5-6 erilaista täytettä eikä selvinny mitä kaikkea ne oli, vanhasta riveestä kivikovaan Aralditin tuntuiseen aineeseen. päälle vedettiin kyllästyksen jälkeen Ferrex Rapid joka tuntuu massan elämisen kestävän lohkeilematta.
Jotta näin meillä. Terv. Make
Saas nähdä mitä tästäkin tulee? - http://groups.msn.com/Makenvenerojekti/

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 03 Kesä 2004 23:22

Tuoda, tuoda... Eikös Ferrex Rapid ole ksyleenioheinteista kun taas "tavallinen" ferrex tärpättiohenteista? Tuo ero vaikuttaa ratkaisevasti siihen mikä liukenee mihinkin.
Silläkin on selvä ero kummalla ohentaa lakkaa, mänty(pineeni)tärpätillä vai mineraalitärpätillä. Mäntykama pehmentää esim. joitakin saumamassoja mutta taas mineraalikama ei pehmennä.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

make.n
Viestit: 130
Liittynyt: 08 Joulu 2003 10:57
Paikkakunta: riihimäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja make.n » 03 Kesä 2004 23:55

Enpä tiijä miten se kemiallisesti menee mutta me kyllästettiin massa saumojen päälle pella,asperg. ja pineeni tavaralla ja ferrex rapid vedettiin neljä viikkoa kyllästyksen jälkeen ja hyvä tuli ja on pysyny!
Terv, Make. Vai pitääkö toisen veneen omistajan Ollin vielä vahvistaa että uskotte että jollakin voi onnistua.
Saas nähdä mitä tästäkin tulee? - http://groups.msn.com/Makenvenerojekti/

jvaatain
Viestit: 203
Liittynyt: 25 Kesä 2003 18:03
Paikkakunta: Kontiolahti

Viesti Kirjoittaja jvaatain » 04 Kesä 2004 08:18

Heips!

Uskotaan, uskotaan! Kun purin veneen vanhaa kantta, joka oli siis aikaisemmin saumattu Wurthilaisella, huomasin, että osa saumoista oli kuivunut normaalisti, eikä rimat lähteneet irti kuin säleinä. Osa saumoista taas oli vielä pehmeitä. Mistään liuottimesta saumojen pehmeänä pysyminen ei kuitenkaan johtunut, kun kyllästin kannen tuolloin (tietämättömyyttäni) pelkällä pellavaöljyllä. Otappa näistä sitten selvää. On vaan laitettava kädet ristiin ja toivottava, että massa kuivuu ja pysyy kovana (siis massa) vielä kyllästyksen jälkeenkin.

Janne

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 05 Kesä 2004 20:55

Tulipa tuossa mieleen vanha kunnon Oulutärpätti jota ei lienee saa enää kaupasta samalla resehillä tehtynä kuin se alunperin on tehty. Minulla sattuu nyt olemaan sitä alkuperäistä ja siinä on "liuotusvoimaa" sen verran ettei se tahdo edes pysyä ihan jokaisessa muovikipossa vaan tulee läpi. Parhaiten tätä kuvaa se että Mora-puukon kahva sulaa jos sen upottaa oikeaan Oulutärpättiin. Kuka on käyttänyt näitä uusia mänty-, havu, jne.. tärpättejä? Vieläkö niissä on voimaa?
Meni hetken aikaa kun tajusin ettei saumattu kansi kestä lakata orkkis Oulutärpätillä ohennetulla lakalla vaan saumamassat (kaikki) pehmenevät ja kuivavat tosi hitaasti. Mineraalitärpätillä ohennetulla kuivahtaa myös Tremcon HS ihan samaa vauhtia lakan kanssa.
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

make.n
Viestit: 130
Liittynyt: 08 Joulu 2003 10:57
Paikkakunta: riihimäki
Viesti:

Lakan ohenteet ?

Viesti Kirjoittaja make.n » 06 Kesä 2004 20:45

Kyllä suosittelisin ohentamaan lakat niillä ohenteilla mitä tuoteselosteessa neuvotaan koska kukaan meistä ei tiedä varman päälle mikä ohennin käy mihinkin lakkaan.
Turha lähtee kikkailemaan kun tehdas neuvoo aineet millä ei tule ongelmia, muutaman euron hintaero ohenteissa ei varmaan kaada rojektia kun on puuveneestä kyse.
Tarkoitin tällä sitä että joissakin lakoissa ohenne on tinneri/ksyleeni pohjaista ja joissakin teol.bens.eli min.tärp. ja joissakin oikeata tärpättiä eli puutärpättiä. Kolmea aivan eri ainetta ja luulisin että lakan valmistajat
tietää mikä on oikea ohenne niitten lakkaan.
Terv.Make
Saas nähdä mitä tästäkin tulee? - http://groups.msn.com/Makenvenerojekti/

Vastaa Viestiin