Mikä lakka epoksihartsille UV-suojaksi

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
Lill-Klas
Viestit: 84
Liittynyt: 30.03.2004 21:34
Paikkakunta: Vantaa

Mikä lakka epoksihartsille UV-suojaksi

Viesti Kirjoittaja Lill-Klas » 11.05.2004 0:20

Moi,

Rima/epoksi tekniikalla tekemäni "muskelivene" valmistuu kohta ja kaipaa lopuksi UV-suojalakan. Suomesta löytyy kaksikomponentti UV-suojalakkoja ( kovaan hintaan ) mutta käykö suomessa myytävät yksikomponetti lakat jossa on UV-suoja epoksipinnalle. Tietoa siitä, että käykö eri yksikomponetti lakat joissa on UV-suoja epoksihartsipinnalle ei oikein löydy myyjiltäkään kun olen kysynyt.

Olisin kiitollinen tiedosta, että mitkä suomessa myytävät yksikomponentti lakat joissa on UV-suoja sopivat epoksihartsi pinnalle.

Maailmalta niitä kyllä löytyy http://www.kop-coat.com/corporate/woolsey.htm

Z-Spar 2015 Flagship Varnish lakkaa käytetään paljon USA:ssa epoksipinnalle.

Kiitokset jo ennakkoon.
Lill-Klas

roger
Viestit: 4
Liittynyt: 12.05.2004 14:05

Viesti Kirjoittaja roger » 12.05.2004 14:23

Tervehdys !
toimi seuraavasti. pese pinta ensin haalealla vedellä jolloin pinnassa oleva aminohappo poistuu ( muuten tulee ongelmia lakan tartunnan kanssa ). Hio pinta ,poista hiomapöly ja lakkaa 2 komp. polyuretaanipohjaisella lakalla.
Terv. Roger

Avatar
Lill-Klas
Viestit: 84
Liittynyt: 30.03.2004 21:34
Paikkakunta: Vantaa

Edullinen kaksikomponetti UV-suojalakka

Viesti Kirjoittaja Lill-Klas » 12.05.2004 16:39

Noniin, alkoihan löytymään järkevän hintaista kaksikomponetti UV-suojalakkaa epoksin päälle. Meinaan putosi hinnat parhaimmillaan yli 50% kun purkissa ei lue venelakka.

Tässä tieto myös muille. Kyseessä on Teknos teollisuusmaalien Teknodur 0290 kaksikomponentti polyuretaanilakka UV-suojalla. Hinta 65 € sis.alv 22% / kolmen litran purkissa RTV-myymälässä.

Teknoksen tuoteneuvonnan mukaan tämä lakka sopii erinomaisesti epoksihartsin päälle veneeseen. On kirkas, kiiltävä, kova, joustava ja kulutusta kestävää eikä tarvitse kuin kaksi kerrosta jolloin kalvo on 80 µm.
Lill-Klas

Nevinski
Viestit: 209
Liittynyt: 10.05.2004 13:33

Viesti Kirjoittaja Nevinski » 19.05.2004 9:09

Kerrohan sitten ihan mielenkiinnosta joskus miten kyseinen lakka toimi tuossa. Ammattilaiset (veneveistäjät ja tuotteiden edustajat) kun vakuuttavat että venetuotteet on tehty veneitä varten ja muut tuotteet jotain muuta varten...
Puuvene on puuvene, muu vene on muu vene!

Avatar
Northling
Viestit: 2627
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Epoksoinnin jälkikäsittelystä

Viesti Kirjoittaja Northling » 19.05.2004 14:30

Moi

Olen vuosia käyttänyt epoksihartsia liimaamiseen ja pinnoitukseen ja aina olen tuskaillut sen hiomisen kanssa. Hiomapaperi tukkeutuu koko ajan ja saat olla paketti uusia papereita toisessa kädessä koko ajan.

Viimekesänä epäonnistui sitloodan luukkujen vesi kourujen epoksoinnin hionta ja lakkaus tosi rumasti. Lakka jäi tahmeaksi .Ne olivat parin kuukauden jälkeen tahmaaantuneet ja niin paskaiset, että näyttivät kuin olisivat olleet 10 vuotta vailla pesua ja hoitoa.

No… nyt hioin ne uudelleen, kaikki p..kat pois. Samalla tein kouruun kaatoa lisää korottamalla uran pohjaa viistotuilla listoilla ulkoreunasta 12 mm joten vesi valuu itsetyhjentyvään sitloodaan paremmin. Pinnoitin teaklistat Westin epoksilla.

Täältä saadun tiedon johdattamana pesin epoksoidut pinnat vesi-fairy seoksella ja ”voilá”, se perhanan tahma hävisi. Seuraavaksi hioin listat, hommaan varaamani paperipino jäi käyttämättä. Hiontaan riitti yksi puolikas arkkia ja se jäi vieläkin käyttökelpoiseksi. En voinut uskoa tätä. Että ongelma, jonka kanssa minä ja tietääkseni monta muuta puuveneharrastajaa ja jopa ammattiveistäjiä on painiskellut pitkään ja hartaasti, on näin helposti ratkaistavissa.

MIKSI EI epoksin valmistajien käyttöohjeissa PAINOTETA tätä pesuaine-vesipesun tärkeyttä epoksin jälkikäsittelyssä?! En ainakaan muista koskaan lukeneeni mistään valmistajan ohjeesta näistä aminovahoista (vai mitä se tahma olikaan), jotka on pestävä pois.

Lakkana aioin käyttää Hempelin 222 (sillä on joku uusi nimi nykyään), sillä on aina ennen tullut hyvää jälkeä. (epäonnistuminen viimeksi johtui noista huonosti poistetuista aminovahoista ja öljylakasta,joka ei kait epoksilla oikein hyvin kuivu)

Lisätietoja ja kokemuksia aiheen tienoilta kaipaillen:
aki
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Toni_V
Viestit: 328
Liittynyt: 19.09.2005 9:15
Paikkakunta: Lpr

Viesti Kirjoittaja Toni_V » 27.01.2008 12:53

Pitäisi taas yksi puikula lakkailla, tällä kertaa tilan takia ihan pensselillä.

Yksi ehdokas olisi tuo Teknodur 0290. Starkista irtoaisi hintaan 80e/3l. Surffailun jälkeen näyttäisi että muillakin valmistajilla olisi samaa tavaraa tyrkyllä - lieköhän joku noista kilpailijoista halvempaa? Tosin vaikkapa Tikkurilan Temadureissa ei sanota UV-suojasta.

Lisäksi vaikkapa Tikkurilan Unica Superissa mainittaan erittäin hyvä kulutuksen kestävyys. Lieneekö tuo "erittäin hyvä" silti heikompi kuin noilla 2-k ainella?

Pitänee soitella ja tutustua asiaan... Kysäisenpä paikallisesta RTV:stä josko Teknoduria irtoaisi hiukkasen Starkin hintoja halvemmalla.

edit: siis epoksi kiulu on taas kyseessä kuten aikaisemmatkin.

Avatar
terhohalme
Viestit: 212
Liittynyt: 15.04.2003 20:59
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja terhohalme » 27.01.2008 13:15

Epoksin käyttöohjeeseen perehtyminen auttaisi monessa asiassa. Ymmärrän kyllä rakentamisen innon, mutta kun pulataan kalliiden kamojen kanssa, niin...

Lue ensin Westin epoksin suomenkielisen käyttöohjeen sivut 12 ja 28, siellä se pesu on mainittu, jopa korostetusti:

http://www.*-resins.com/pdf/Finnish.pdf

Ja sitten luet koko käyttöohjeen kannesta kanteen. Voit jopa löytää ohjeet viimeistelystä ja uv-suojauksesta.

Hyvä ultraviolettisuoja saadaan esim SP Ultravar 2000 PU lakalla.

No, tuli vähän sarkastisen opettavainen...

markoaa
Viestit: 42
Liittynyt: 05.04.2004 20:43
Paikkakunta: iittala

lakkaus

Viesti Kirjoittaja markoaa » 27.01.2008 15:31

hempelilläkin on 2-komp.laka,
mutta lakkaus pitäisi yleensä 2-komp.lakoilla ruiskuttaa!!
olen kokeillut pensseli lakkausta mutta se sopii vain pienille oslle.
2-k kuivuu niin nopeasti...
m.a.

karza
Viestit: 46
Liittynyt: 13.07.2004 15:00

Re: Edullinen kaksikomponetti UV-suojalakka

Viesti Kirjoittaja karza » 28.01.2008 10:44

[quote="Lill-Klas"]Noniin, alkoihan löytymään järkevän hintaista kaksikomponetti UV-suojalakkaa epoksin päälle. Meinaan putosi hinnat parhaimmillaan yli 50% kun purkissa ei lue venelakka.

Tässä tieto myös muille. Kyseessä on Teknos teollisuusmaalien Teknodur 0290 kaksikomponentti polyuretaanilakka UV-suojalla. Hinta 65 € sis.alv 22% / kolmen litran purkissa RTV-myymälässä.

Teknoksen tuoteneuvonnan mukaan tämä lakka sopii erinomaisesti epoksihartsin päälle veneeseen. On kirkas, kiiltävä, kova, joustava ja kulutusta kestävää eikä tarvitse kuin kaksi kerrosta jolloin kalvo on 80 µm.[/quote]

Mulla on tuo lakka ollut 2 kesää soutuveneen pohjassa ja ei ole vielä kesinyt. Mutta soutuvene ei aivan sama asia ole koska se pääsee kuivumaan välillä.

Tuon lakan kanssa kun rupea touhuamaan niin hanki ruisku. Sen juoksevuus on jotain veden luokkaa ja todella kovaa valumaan. Ainakaan sudilla sitä ei saanut kunnolla levitettyä aina tuli laitettua liikaa.

Toinen juttu hanki kunnon maski kaasufitterillä, meinään käry on melkoinen. Tyynenä kesäpäivänä pihalla tuon lakan haistaa yli 200metrin päästä.

Kyseinen lakka tarvitsee omat liottimensa muista hankkia myös ne. Sekoittaminenkin on aikas kivaa koska ainakin mulla se muotoili automaaliseos purkin pohjaa niin että lakkas asteikot pitämästä kutinsa.

Mutta jokin sopiva mittakippo toimii, niitä yleensä löytyy keittiöstä :).

Tärkein juttu pyydä myyjältä käyttöohjeet litkuun ja lue ne! Siellä muistaakseni lukee esim sellaista että kovettimen käyttöaika on avaamisen jälkeen vain pari päivää - viikko. Aiheuttaa vähän aikatauluun kireyttä. Todellisuudessa kovetin kestää pitempäänkin kun sen huolellisesti suljet ja säilytät pönttöä kansi alaspäin. Valmistaja vaan ei takaa toimivuutta pitemmillä säilytys ajoilla.

-karza

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08.10.2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 28.01.2008 11:34

Jouduin tuossa jokunen aika sitten hiomaan 2-k:lla lakkaukseen tulleita valumia ja jos niiden kovuutta vertaa Unican kovuuteen niin ei niitä voi edes verrata keskenään. 2-koosta ei meinannut saada eloa millään...
Ja jos vielä ajattelee sitä että sitä oli käytetty paikkaan, laipioon, jossa 2-koon käytössä ei ole mitään järkevää perustetta, niin savuahan se meinasi lykätä korvista...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

Avatar
Viinamäenmiäs
Viestit: 250
Liittynyt: 30.12.2005 15:29
Paikkakunta: Sysmä - Vantaa
Viesti:

Lakkakeskustelun lämmittelyä

Viesti Kirjoittaja Viinamäenmiäs » 17.04.2008 15:02

Sanokaas jotain viisasta jotka olette lakkailleet epoksin päälle. Itsellä on edessä sisäpuolen lakkaus; siis epoksin päälle UV-suoja. Vetäisin varmaan muuten maalia, mutta haluan nähdä kuinka kosteus tunkeutuu rimarakenteeseen. Ulkopuolihan on jo vedetty pigmentinsekaisella epoksilla ja tulee maalattavaksi, joten lahoaminen ei näy ulos.

En halua pianopintaa, koska laatukriteerit ovat omasta päästä ja suhteutettava muuhun työn jälkeen. Vene on pieni ja käyttö tulee olemaan arvattavasti myös vähäistä. Lakattavaa reilusti alle 10 neliötä ja siitäkin jää näkösälle vain pieni osa.

Käväisin minäkin rtv:ssä, mistä joku juuri oli vienyt viimeisen purkin, mutta jäin miettimään lakkojen hintoja. Kovettajineen tuo 3:n litran erä maksaa yli 120 ellen väärin kuullut. Joku täällä mainosti jotain maalikauppaa jossa myytiin Unica Superia ja hinta oli noin viidesosa. Toki on varmasti tuotteissa eroakin.

Onko kellä kokemuksia tarttuuko Unica Superi epoksin päälle ja mahtaako pysyä kiinni. Vai onko tässä nyt käsissä klassinen säästää väärässä kohdassa tilanne.

Mitä mahdollisesti voitan tai häviän käyttämällä 2k pu-lakkaa uretaanialkydilakan sijaan?
Viinamäenmiäs
** rojektisivu **

Toni_V
Viestit: 328
Liittynyt: 19.09.2005 9:15
Paikkakunta: Lpr

Viesti Kirjoittaja Toni_V » 17.04.2008 16:06

Olen käyttänyt kajakin sisällä ja muualla vähemmin kolhiutuvassa paikassa ihan normaaleja 1k-lakkoja. Viimeksi taisi olla Helo-lakkaa.

Tuossa voittaa hiukan hinnassa, mutta pääsyy itselleni oli lakkauksen helppous. Se missä 1-k häviää on kulutuskestävyys ja ehkä myös kiilto.

Huomioitavana se normaali tarina: epoksipinnan pitää olla puhdas amiinivahasta ja pinta pitää olla hiottu jotta siihen jotain tarttuu.

Kasperi
Viestit: 26
Liittynyt: 07.03.2008 14:11

Viesti Kirjoittaja Kasperi » 18.04.2008 1:03

Minä olen saanut epoksista siistiä hiomalla sitä veden kanssa, ensin 120, sitten 180 ja lopuksi 240 karkeudella. Tuo vesi estää hiomalaikan tukkeutumisen ja jälki on varsin hyvää. Samoin hionta ei pölise, mistä keuhkot kiitävät.

Lakkaukseen on erinomaista Hempelsin 2k-PU-lakka, jota myy ainakin Bauhaus. Hinta taisi olla jotain 40e/0,75 l. Kuivuttuaan lakka on helppoa hioa, esim. 400:lla, ja uusi lakkaus on entistä ehompi. Ikävä puoli on, että lakka on hyvin kiiltävää ja kaikki pohjatöiden laiskudet ilmoittelevat nyt itsestään.

Restless 14'
Viestit: 47
Liittynyt: 04.06.2003 9:08
Paikkakunta: Pietarsaari
Viesti:

Re: Mikä lakka epoksihartsille UV-suojaksi

Viesti Kirjoittaja Restless 14' » 19.06.2018 9:49

Jatkan samaa aihetta. Ostin eilen Epifanes PU 2k lakkaa jota meinasin käyttää epoksin päälle. Hionnassa olen käyttäny Abranet pyöröjä. Suht hyvin sillä onnistuu hiomaan vaikka pinta onkin hieman tahmeantuntuinen. Se mikä pisti miettimään oli se että täällä mainitaan että pintaa kannattais myös pestä?
Ihanko oikeesti suoraan vedellä ennen lakkausta? Esim. pesusienellä tai millä? Mitään muuta lisäksi? Fairia?

Avatar
Northling
Viestit: 2627
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Mikä lakka epoksihartsille UV-suojaksi

Viesti Kirjoittaja Northling » 19.06.2018 10:04

Moro

Useimmat epoksihartsit hikoilevat kovettumisprosessissa aminivahoja pintaan. Se on se tahmea kalvo epoksin päällä. Aminivaha PITÄÄ pestä pois ennen hiontaa ja jälkikäsittelyä. Vahaa voi puskea läpi useamman päivän. Pääosa kuitenkin syntyy ens. vrk. aikana.

Aminivaha ei lähde liuottimilla vaan se on vesiliukoista. Olen todennut että fairy tms. helpottaa pesua.

Jos pintaa ei pestä santapaperit tahmaantuu ja hiominen on todella vaikeaa. Pesty epoksipinta hioutuu helposti pölyämällä. Jos hiontapölyä ei synny on pinnassa vielä vahaa. Muista hengityssuojain pölyn takia.

Jos yrittää lakata tai maalata epoksipintaa, jossa on aminivahaa, niin toiveita onnistumisesta ei kovin ole. Vaha estää lakkoja kovettumasta ja ne eivät kuivu. Pinnoitteet jäävät tahmeiksi ja suttaavat. Vasta useamman kerroksen jälkeen alkaa muodostua kova pinta.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Vastaa Viestiin