Sivu 1/1

Tasasaumaisen rimoitus

Lähetetty: 17 Helmi 2004 14:42
Kirjoittaja perttiholtta
Hei,

Omistan Laurin Kryssare -tyyppisen mahonkipurkkarin, vm. -71. Olen suunnittelemassa vesilinjan alapuolella olevan muutaman alimman laudan välistä saumojen rimoittamista. Tunnen tekniikan periaatteet ja jyrsintä olen käyttänyt muissa puutöissä. Kysynkin näkemyksiä/kokemuksia/vinkkejä:

- Jätänkö työn suosiolla ammatimiehelle vai pärjääkö tässä vakavalla harrastusperiaatteella?
- Mihin erityisasioihin tulisi kiinnittää huomiota (etteivät esim. saumarimat poksahda auki)
- Minkälaisiin kustannuksiin on syytä varautua.

Kuulisin mielelläni kokemuksianne, sekä hyviä että huonoja.

terv. Pera

Re: Tasasaumaisen rimoitus

Lähetetty: 17 Helmi 2004 22:45
Kirjoittaja Vipa
perttiholtta kirjoitti: - Jätänkö työn suosiolla ammatimiehelle vai pärjääkö tässä vakavalla harrastusperiaatteella?
Itte vaan hommaan käsiksi. Suht hidasta homma on, mutta ei mitenkään erityisen vaikeata. En tiedä pitääkö mahongin kanssa ottaa mitään erityistä huomioon, itse rimoitin edelliskeväänä pari saumaa haiveneeni mäntyrunkoisesta pohjasta. Useampaa saumaa en uskaltanut alkaa heti rimoittamaan, koska en itsekään tiennyt kuinka helppoa/hankalaa työ olisi. Suurin syy vain kahden sauman rimoittamiseen oli kuitenkin se, että ensin pitäisi korjata pari kaarta. Jostakin olen lukenut, että mikäli koko rungon rimoittaa, se rasittaa kaaria todella paljon, ja mikäli kaaret ovat huonot, voivat ne pahimmassa tapauksessa hajota ja irrota laudoituksesta.
- Mihin erityisasioihin tulisi kiinnittää huomiota (etteivät esim. saumarimat poksahda auki)
Tee riittävän tiukat rimat. Kannattaa jyrsiä malliura johonkin lautaan, ja passata siihen sitten sopivaa rimanpaksuutta. Kirjoissa (Träbåtsrenovering) neuvovat tekemään hieman kolmiomaisia listoja, mutta milläs nyt semmoisia nyt alat pusaamaan. Itse tein ihan suorista rimoista ja liimasin ne kiinni Hempelin epoksilla. Tein rimoista niin tiukat, että jouduin lyömään ne kiinni palikan ja vasaran kanssa, mutta tuntuivat ainakin menevän tiukkaan.

Mikäli pohjan aikoo kyllästää, tulisi rimoittaminen tehdä ennen sitä. Epoksi ei kuulemma ota kunnolla kiinni rasvaiseen kyllästettyyn puuhun. Omasta kunnostusaikataulustani johtuen minun piti talven aikana saada paatti kyllästettyä ja keväällä tehdä sitten liimauksia ja maalauksia vaativat hommat. Pyyhin jyrsityt urat huolellisesti asetonilla ennen liimausta, ainakin tähän asti rimat ovat pysyneet ihan nätisti paikoillaan.

Urat jyrsin 6mm:n terällä n. kaksikolmasosaa laudan paksuudesta syviksi. Ihan loppupätkiä ei pystynyt jyrsimään, vaan ne jouduin talttaamaan 6mm leveäksi hiotulla taltalla.

Rimojen päät liimasin 45 asteen kulmissa toisiinsa, liiman kovettumisen ajaksi kiinnitin rimat viistoittain pienillä messinkinauloilla.

Itse teetin (sirkkelittömänä miehenä) rimat vähän lian korkeiksi, ja jouduin aika lailla hiomaan rimoja, jotta sain ne laudoituksen tasalle. Homma kävi suht joutuisasti kun otin ensin 40-karkeuksisella rälläkän lamellilaikalla enimmät, sitten vähän käsikutterilla, ja lopuksi tasoittelin epäkeskolla.
- Minkälaisiin kustannuksiin on syytä varautua.
En tiedä mitä veneenveistäjä tuosta ottaa, mutta minun kustannukset jäivät varsin vähäisiksi: rimat ei montaa euroa maksaneet, epoksia meni hieman, joitakin messinkinauloja ja vähän hiomapaperia. Harrastushommissa kun ei omalle työlle viitsi laskea hintaa.

Pari kuvaa rimoitushommastani löytyy sivun http://www.2nelonen.net/gallery/view_al ... Name=pohja alaosasta.

Vesa