Sivu 1/2

Isohkot puumastot?

Lähetetty: 22 Tammi 2004 20:31
Kirjoittaja Simeon
Terve!

Tarvitsisin tietoa, miten ontot puumastot kannattaa tehdä. Olen katsonut linkkinä olevan norjalaisen sivuston. Se on hyvä vaikken kaikkea tekstiä ymmärtänytkään.

Mikä puu olisi valittava, kuusi vai lehtikuusi ja mistä syystä. Heikki Herrala kertoo kirjassaan vaatineensa kuunari Meriliisan mastot tehtäväksi oregon männystä. Onko se jokin erityisen hyvä mastopuu?

Kuunarini mastot olisivat oltava 20 m ja 18 m pitkät. Ontot puumastot sopisivat rungon tyyliin erinomaisesti ja puumastot olisivat omien lujuuslaskujeni mukaan väistämättä lujemmat kuin alumiinimastot. Raskaammat ne tietenkin olisivat myös ja työläämmät pitää kunnossa.

Jos tiedät hyviä kirjoja tai sivuja asiasta, niin olisin kiitollinen vinkeistä.

Simeon

Mastoista

Lähetetty: 23 Tammi 2004 12:55
Kirjoittaja Northling
Moi
Meidän veneeseen mastot ja puomit tehtiin Siperian lehtikuusesta, koska se on puu joka ei lahoa eikä sinisty ikinä. Oregon Pine on vastaava mutta 10 kertaa kalliimpi. Vanhan veneen onttoon männystä tehtyyn puumastoon oli päässyt vettä sisään jostain halkeamasta ja se sinistyi rumasti vaikka oli Owattu. Kts Projektistamme lisää www.optikkonordling/ottiliana. Siperia lehtikuusta ei silloin ollut puukeskuksellakaan mutta Koskenkylän Saha tai olikos Baltia trading Co tuottaa sitä puusepille venäjältä ja sain sitä kautta suoraan ostettua puutavaraa kohtuuhintaan (7"x2", 6m pitkiä lankkuja)
Kuunariin pitää tietenkin tehdä pyöreät mastot. Meillä on neliskanttiset ontot neljästä laudasta liimatut. Olen yhdessä kirjassa nähnyt miten sellainen tehdään katson jos löydän ko. teoksen (se on amerikkalainen). Eikös ennen vanhaan kuunarien mastot tehtiin umpitukista höyläämällä? Niin ainakin Turussa Sigynin mastoja viimekesänä tehtiin.
T:aki

isohkot puumastot

Lähetetty: 23 Tammi 2004 21:11
Kirjoittaja venejari
Moi

Hankipa jostain käsiisi muutaman vuoden vanha Wooden Boat -lehti numero 149. Sieltä löytyy artikkeli ja selkeät ohjeet onton maston tekemiseen. Systeemi on loistava ainakin pienveneiden mastoihin.

Jari

Lähetetty: 24 Tammi 2004 12:24
Kirjoittaja masoini
Moi,

Parkki Sigynin mastot tehtiin suomalaisesta kuusesta, yhdestä tukista/maston osa. Vanhat olivat Oregon-mäntyä ja lahonneet jo sadassa vuodessa ;)

Markku

Lähetetty: 24 Tammi 2004 21:59
Kirjoittaja Simeon
Kiitti vastauksista, hankin sen lehtiartikkelin jostakin.

Nordling, en saanut sivujasi avautumaan, en edes puuvene.net:in linkkienkään kautta. Olisi kiinnostavaa nähdä sivustosi.

Simeon

Lähetetty: 25 Tammi 2004 21:52
Kirjoittaja ses
moi

ihan asian sivusta, eikös Sigyniin tehty edelliset mastot 70-luvulla sen ison remontin aikaan...?

Seppo

Kotisivu

Lähetetty: 26 Tammi 2004 10:42
Kirjoittaja Northling
Moi
Taitaa toi webmaster tehdä päivityksiä. Nyt ainakin aukesi normaalisti. Osoite: http://www.optikkonordling.fi/ottiliana/
Päivitykset tulossa lähiaikoina. Purjehduskuvia syyskesältä ja juttua syyskesän purjehduksilta.
T:aki

Lähetetty: 26 Tammi 2004 19:36
Kirjoittaja masoini
Sepolle Sigynin mastoista:

Olet oikeassa. Näin tehtiin, ja olivat muuten terveet, mutta kansiläivientien kohdalta lahot.

Markku

Lähetetty: 27 Tammi 2004 10:15
Kirjoittaja Simeon
Nordling

Nyt pääsin minäkin ongelmitta sisään.
Hienot sivut.

Simeon

Mastoista vielä

Lähetetty: 28 Tammi 2004 17:56
Kirjoittaja Northling
Moi Simeon

Saitko jo kaipaamasi tiedot vai kaivelenko sitä kirjaa, missä oli siitä puumastojen teosta? Voin lähettää kopiot sivuista skannattuna sähköpostiin, no problem.
Kiitos kehuista, sivujan päivitykset tuntuu kestävän, se on sellaista kun on nuorimies webmasterina, niin sillä on muita kiireitä ;-)
T:aki

Lähetetty: 31 Tammi 2004 17:59
Kirjoittaja Simeon
Terve Nordling

Vastaan vähän hitaasti viestiisi, olin työmatkalla enkä voinut seurata keskustelua. En ole saanut kirjaa käsiini mutta lehtiartikkelin olen nähnyt. Aikapaljon löytyi myös materiaalia "birds mouth"- google haulla, se on varmaan hyvä tapa tehdä pyöreä masto.

Mielelläni lukisin ne asiaa käsittelevät kirjan sivut,
jos sinulle ei ole liikaa vaivaa.
Voisit postittaa ne juh ani. ekola miuku mauku jippii. fi-osoitteeseen (poista välit)

Simeon

Lähetetty: 31 Tammi 2004 20:21
Kirjoittaja terhohalme
Hae tältä sivulta puumaston mitoitusohjelma. Ns. linnunpyrstörima epoksilla liimattuna on yksinkertainen ja varma tapa. Suorasyinen lehtikuusi ja oregon (= douglas) ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaa hyvin lähellä toisiaan ja sopivia mastoksi. Kotimainen tyvitukkikuusi sopii myös hyvin. Liimatussa rakenteessa kun rimoja voi hyvin jatkaa 1:10 vinoliitoksella.

http://www.carlsondesign.com/

Etsi sivulta linkki "wooden masts" ja lataa zip. "Roundmas" mitoittaa halkaisijan ja "Hollowma" rimat, "Mast" lähinnä jumittaa imperialistisine yksiköineen.

Jos masto pitää mitoittaa normin (esim. NBS) mukaan, heitä sähköpostilla.

Terho

Lähetetty: 09 Helmi 2004 10:21
Kirjoittaja manu
Puumastot

Ennen maston rakentamiseen ryhtymistä kannatta tutustua M-Yahtsin tapaan tehdä onttoja puumastoja. Veistämö sijaitsee Loviisassa ja sitä vetää Martin Rosenstedt. Veistämöllä on parhaillaan valmistumassa Navigatorin parikymmenmetrinen puumasto. Itselläni on samalla menetelmällä tehty A-veneen masto, joka on ollut käytössä 12 vuotta. A-veneeni masto on 13,5 metriä pitkä ja painoi puuvalmiina 59 kiloa. Nostimet ja sähköt kulkevat maston sisällä ja mastossa on mm sisäänrakennettu tutkaheijastin... Ontto puumasto vaatii erityistä huomiota helojen suunnittelulta.

Lisätietoja www.m-yacts.fi

Tyytyväinen asiakas
Manu Nousiainen maunon@hotmail.com

Lähetetty: 09 Helmi 2004 11:12
Kirjoittaja Simeon
Terve

Kiitos tiedoista, pistän veistämön muistiin.
Muuten mistä puusta sinun mastosi on tehty?

Simeon

Lähetetty: 09 Helmi 2004 14:47
Kirjoittaja manu
Hei Simeon!

A-veneeni masto on tehty tavallisesta suomalaisesta kuusesta, tosin Martin on itse valinnut puut suoraan metsästä ja puulaatu on sen takia erittäin hyvää. Liimaustekniikka on muista poikkeava, puristus tapahtuu eri vaiheissa vain yhteen suuntaan - suoraan alustaa vasten, tällöin mastosta tulee ehdottomasti suora, puristukseen tarvitaan tavallisia ruuvipuristimia. Ontelo maston sisällä on kahdeksankulmio ja ulkopinnan pisaramuoto tekee kuoren lähes tasapaksuksi.

Mikäli tarvitset lisätietoja, voit kirjoittaa myös edellisessä viestissäni olleeseen sähköpostiin

Manu

PS m-yachtsin sivut eivät näyttäneet juuri nyt toimivan, palvelin on kuulemma vaihdossa!