teak kannen tuho/pelastus???

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Vastaa Viestiin
peksi
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Joulu 2003 17:23

teak kannen tuho/pelastus???

Viesti Kirjoittaja peksi » 30 Joulu 2003 17:33

Elikkäs mielipiteitä kyseisestä asiasta:omistan 8,5m pitkän mahonkiveneen jossa on teak-kansi,joka vuotaa hiukan eri puolilta.Nyt on hiipinyt mieleen koittaa jotain uutta korjaamiseksi,entisten kikkailujen jälkeen,ajatus on tämä.Hion kanne jättäen sen hiukan karkeaksi,seuraavaksi päälle epoksia ja lasikuitukangasta märkää märälle tyyliin reilusti,lopuksi päälle 2k lakka(uv-suoja).Saa pitää hulluna jos perustelee....

Avatar
Harri
Viestit: 73
Liittynyt: 11 Syys 2003 17:28
Paikkakunta: Inkoo

Viesti Kirjoittaja Harri » 30 Joulu 2003 19:02

Jos kansi on muuten terve, voisit harkita saksalaista Coelania, joka muodostaa joustavan ja vesitiiviin pinnan. (Harkitsin sitä itsekin, kunnes kannesta löytyi lahonnutta tiikkiä ja koko kansi meni vaihtoon). Tsiigaa täältä lisää dataa: http://www.coelan.de

t. hh

peksi
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Joulu 2003 17:23

kiitos!

Viesti Kirjoittaja peksi » 31 Joulu 2003 07:17

vaikuttaa kiinnostavalta vaihtoehdolta,lieneekö suomessa myynnissä?kansi on muuten terve,ainoastaan tihruaa vettä inhottavasti sateella.juuri tällaisia ideoita kaipailin ja lisääkin kaipaan...

masoini
Viestit: 313
Liittynyt: 16 Huhti 2003 11:59
Paikkakunta: Mynämäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja masoini » 31 Joulu 2003 09:54

Moi,

Kuulostaa aika radikaalilta ja veneesi tyyliin sopimattomalta vaihtoehdolta. Mikset saumaa kanttasi uudestaan? Työtä on varmaan enemmän, mutta jos teet sen sen huolellisesti, niin lopputulos on hyvä ja kaunis.

Tämä on tietysti oma näkemykseni, mutta itse en kyllä laittaisi mitään lasikuituun viittaavaakaan puuveneen kanteen.

Hyvää Uutta Vuotta 2004!

Markku

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 31 Joulu 2003 10:42

Minusta Markun lähestymistapa on se oikea. Nykyihmisen pahin vika on kuvitella että uusilla aineilla tulee paras tulos, kun todellisuus on äärimmäisen usein se, että vanhan kunnostamisessa vanhat konstit toimivat parhaiten.

Lähtökohtaisesti oikea korjaus on kannen uudelleen saumaus ja se on massiivitiikkikannessa oikea ja kestävä ratkaisu, kunhan kantta ei ole hiottu niin ohueksi että kiinnitystarpeet - ruuvit tai naulat - ovat tulleet esiin. Uudelleen saumauksella kannesta saa erittäin hyvän.

Mielestäni nämä Coelanit ja lasikuidut kannattaa jättää siihen mihin ne kuuluvat, viimeisilleen hiotun kannen viimeiseen loppuelvytykseen ennen uuden kannen vaihtamista. On peräti huonoa veneenhoitoa tärvellä vielä kunnostuskelpoinen kansi näillä tekohengitysaineilla.

Pekka

kms
Viestit: 605
Liittynyt: 16 Heinä 2003 10:57
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja kms » 31 Joulu 2003 13:21

Nyt puhutaan asiaa: Koska itsekin ilmoitit kannen olevan muuten terve, olisi perin surullista pilata se pinnoittamalla ties millä kummallisuudella. Noista ruuvien kannoistakin voi vielä todeta, että mikäli jostakin paikkaa sellaisia alkaa näkymään, voi kannen elinkaarta pidentää muutamalla vuodella irroittamalla näkyvät ruuvit ja poraamalla aukot pikkuisen syvemmiksi. Kaverin viitosessa tehtiin em käsittely kyljessä "pallen" kohdalla olevaan lautaan. Hyvää uutta vuotta!!!

t:k

peksi
Viestit: 10
Liittynyt: 30 Joulu 2003 17:23

Viesti Kirjoittaja peksi » 31 Joulu 2003 14:20

kannen ruuveista on osa jo hiottu vuosien saatossa näkyviin ja osasta on jo kannatkin hiottu sileäksi,eli upottaminen on melko vaikeaa....

kms
Viestit: 605
Liittynyt: 16 Heinä 2003 10:57
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja kms » 01 Tammi 2004 17:51

Yritä saada kyseiset vanhat ruuvit poistettua esim. poraamalla pikkuinen reikä kantaan ja sitten pienellä vastakierreterällä ruuvaamalla. Uudelleensaumauksen yhteydessä tarkasta kannen paksuus noista kohdista ja asennat uudet ruuvit, mutta hieman syvemmälle. Tosin pelkkä uudelleensaumaus tämän viestiketjun ohjeiden mukaan korjaa vuotamisongelman. Tämä ruuvien kantojen paikoittainen näkyminen on lähinnä kosmeettinen juttu - paljon pahemman kosmeettisen haitan saat aikaiseksi päällystämällä kannen:-)

t:k

Avatar
Harri
Viestit: 73
Liittynyt: 11 Syys 2003 17:28
Paikkakunta: Inkoo

Viesti Kirjoittaja Harri » 03 Tammi 2004 01:23

Toplicht (http://www.toplicht.de) ainakin myy Coelania.

Näistä kansiremonteista kannattaa lukea myös Wooden Boatin keskustelufoorumin anti: http://www.woodenboat.com ja sieltä wb on-line forum. Laita hakusanoiksi vaikka teak deck niin lukemista riittää. Kommentteja lukiessa näkee hyvin, kuinka tulenarka aihe kansiremontti on, varsinkin jos on hyödyntänyt tai aikoo käyttää uusia ratkaisuja. Mielestäni käytettävän ratkaisun valinnassa kannattaa katsastaa uudet ratkaisut siinä missä vanhatkin. - Ei kehitys muuten kehity ;) -
Tiivis kansi on ehdoton edellytys veneen hyvinvoinnille joten siitä sekä käytössä olevasta rahamäärästä ja käytettävissä olevasta ajastahan tässä on kysymys. Täysin toinen asia on, jos on ENTISÖIMÄSSÄ jotain harvinaista alusta alkuperäiseen asuunsa. (Käytetäänhän korjaushommissa epoksia, sikaflexia ja laminoituja kaariakin eikä vain aeroliteä, pikeä ja höyrytettyjä kaaria....)

Coelanista minulla ei ole omakohtaista kokemusta joten en voi sanoa toimiiko vai ei. WB forumin keskustelijoiden joukossa on sekä hyviä että huonoja kokemuksia:
joku valitti kannen muuttuneen kuolleen näköiseksi
toinen kehui tökötin pelastaneen kansiremontilta ja saanut kannen täysin vedenpitäväksi.

Liekö kotimaassa Coelania käyttäneitä? Olisi mukava lukea käyttäjien kokemuksia.

Kommenttina tuohon edelliseen viestiin:
Jos ruuvin kanta on näkyvissä niin se ei ole pelkästään kosmeettinen haitta.

Hyvää alkanutta vuotta 2004!

t. hh

kms
Viestit: 605
Liittynyt: 16 Heinä 2003 10:57
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja kms » 03 Tammi 2004 16:31

No okei okei, onhan se (=ruuvikantojen näkyminen) tietty muutakin kuin kosmeettinen haitta. Minun varsinainen pointtini oikeastaan oli, että sen korjaaminen ei vaadi kovinkaan suurta eforttia mikäli kannessa on vielä riittävästi paksuutta jäljellä. Ne pinnoitteet kannattaa mielestäni säästää siihen pisteeseen, jossa kansi on oikeasti aivan finaalissa ja halutaan siirtää uuden kannen rakennusurakkaa vielä hieman eteenpäin.

t:k

traivio
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Huhti 2003 16:03
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

kokemusta saumauksesta

Viesti Kirjoittaja traivio » 06 Tammi 2004 18:43

Saumasin tiikkikantta sieltä täältä viime keväänä. Etukäteen jännitti että miten se onnistuu, mutta nyt voi sanoa että homma oli paitsi helppo myös miellyttävä. Tässä lyhyt kuvaus toiminnastani:

1. Ura auki Fein Multimasterilla ja sen sileällä lastalla (on muuten vehje jota ilman puuveneen omistaja on kuin pilvinen päivä ilman aitan polulla astelevaa emäntää) - tässä kannattaa olla sikäli tarkkana että vanhemmissa kansissa ura on kolmiomainen, uraa ei kannata siis yrittää jyystää kuviteltua pohjaa myöten. Kannattaa myös varoa ettei turhaan levennä uraa lastalla.
2. Irtotavara huolellisesti pois ja Uran pohjalle c-kasettinauhaa tai kavennettua maalarinteippiä tai tarkoitusta varten tehtyä nauhaa (nauha siis estää saumausaineen tarttumisen uran pohjaan jolloin saumajoustaa paremmin). Kolmiomaiseen uraan nauhaa ei laiteta.
3. Uran kummallekin puolelle kanteen kaksinkertainen maalarinteippi.
4. Sikan deck caulkingia reilusti uraan; pursotetaan niin että ura täyttyy pohjasta saakka ja aine pursuaa ainakin puoli senttiä kannen pinnan yläpuolelle. Aine on hämmästyttävän tiksotrooppista eli se ei juurikaan valu itsekseen urassa alaspäin. Sotkuihin ei kannata koskea märkänä vaan kannattaa kaapia/hioa kuivana pois.
5. Seuraavana päivänä leikataan Multimasterilla ylipursunnut osa teippien tasaan ja poistetaan teipit. Voila!

TR

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 07 Tammi 2004 12:47

Vielä kommenttina ruuvien näkymiseen: jos kantoja on näkyvissä niin nehän pitää upottaa syvemmälle joka tapauksessa vaikka päättäisitkin kuiduttaa kannen. Siltä rempalta et siis välty missään tapauksessa kuitenkaan.

Ruuvinkannatkaan eivät haittaa kannen uusintasaumausta, ne pitää tosiaan vain upottaa syvemmälle. Sen sijaan jos kansirimat on naulattu toisiinsa vaakasuoralla nauloituksella ja nämä naulat ovat tulleet esiin, niin homma on vaikeampi ja kannen pinnoituskin voisi olla yksi vaihtoehto.

Ruuvit ovat usein tulleet pintaan isommalta alueelta kerralla, eli yleensä sivukansilta ja paikoista joissa kuljetaan paljon. Kannattaa siis katsella vielä kannessa oleviakin tappeja sillä silmällä. Jos ympärillä kaikki muutkin kannat ovat paljaana niin kannattaa varulta kaivella se viimeinenkin tappi pois, yleensä se on vain penninpaksuinen puulevy kannan päällä.

Tapituksen kunto on oleellisen tärkeää kannen muuta hyvinvointia ajatellen. Jos tappeja puuttuu, ruuvin kohdalla on kraateri, johon jää aina vettä. Ylimääräinen vesi pitää tiikin ja alla olevan kansihyllyn märkänä ja nostaa puun kosteuden juuri sopivasti laholle otolliseksi.

Käy ostamassa pätkä tiikkilankkua. Jos itselläsi on pylväspora niin osta samalla tappiterä jolla saa tappeja, sellainen jyrsinmallinen. Jos pylväsporaa ei ole, mene paikalliseen kansalaisopiston, työväenopiston tai jonkun muun instanssin puutyöpiiriin ajamaan tapit, terä löytyy melko monesta paikasta. Ota samalla mukaan myös kaikkia muitakin veneestäsi löytyviä puulajeja ja aja niistäkin vähän tappeja varastoon.

Tapin pitää olla reikäänsä tiukka, eli vanhaan 12 mm:n reikään pitää jo ajaa 14 mm:n tapit. Onneksi sentään vanhaan aikaan on käytetty tuumakoon upotusteriä eli sopiva millinen voi löytyä niin läheltä ettei eroa huomaa. 3/8" on just vajaa kymppimilli ja joku muu osatuumakoko passasi sopivasti 12 mm:n tappiin.

Tappien liimaaminen on muuten pöhölön hommaa ja näyttääkin raakatiikkikannessa höntiltä. Jos haluat, tapin voi kastaa lakkaan ennen sisään lyöntiä niin lakka täyttää tapin alusen ja tiivistää tapin. Kiinnipidosta vastaa hyvä sovitus tapin ja reiän välillä, ei mikään liima.

Pekka

Northling
Viestit: 2767
Liittynyt: 23 Huhti 2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Tapituksesta

Viesti Kirjoittaja Northling » 07 Tammi 2004 16:33

Moi
Saanen esittää Pekalle eriävän mielipiteen? Mielestäni ylikoon tappeja ei kannata murjoa paikoilleen. Tappi pitää olla 10mm reikään 10 mm tappi. Muuten ylikokoinen tappi halkaisee lauda pursotessaan ja vielä pitää olla tarkkana siitä että tapin syyt ovat saman suuntaisia laudan kanssa, jottä ne laajenevat samassa tahdissa kastuessaan. 0-koko tappi on syytä kyllä liimata vaikka lakalla tms pehmeällä liimalla. Tappijyrsinterä maksaa n. 15€, sillä saa Maritimista julman kokoisen pussillisen tappeja. Niitä on valmiina ainakin 6, 8 ,10 ja 12 mm, 100 kpl pussi n. 5,60 €
Terv:aki
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14 Huhti 2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 08 Tammi 2004 09:30

Juu Aki, olet oikeassa. Taisin sanoa vähän huonosti, mutta tarkoitus oli juuri tuo. Kokeillaans uudestaan.

Reikään pitää laittaa juuri oikean kokoinen tappi. Kymppimilliseen kymppimillinen ja tuumakokoiseen tuumakokoinen. Vanhaan reikään ei pitäisi laittaa uutta tappia koska se jää väljäksi vaan reikä pitäisi aina porata seuraavaan kokoon uutta, seuraavan koon tappia varten. Joskus tästä voi luistaa, mutta yleensä tapinreikä rispaantuu sen verran tapin irroituksessa ettei uudesta tapista tule ihan tiivistä.

Tuota yllä olevaa pidin liian itsestäänselvänä ja jätin sen sanomatta.
Millikoon tappiteriä löytyy yleensä parillisille milleille, 10, 12, 14, 16, 20 jne. Tuumakokoisissa tapeissa on siis se hyvä puoli, että seuraava koko voi löytyä jo puolen millin päästä eikä kaksi milliä isompana kuten millisillä. Niihinkään ei saa mennä survomaan ylikoon tappeja väkisin, vaan pitää ensin porata sopiva millikoon reikä millikoon tappia varten.

Menikö nyt oikein? :)

Pekka

Vastaa Viestiin