Sivu 1/1
pilssin kyllästys
Lähetetty: 07 Joulu 2003 06:07
Kirjoittaja simo kontinen
Mahonkiveneeni moniväripohja (puu,mönjä,primer ja pari sävyä myrkkyä) on kyllä iloisen värinen, mutta ajattelin kuitenkin rapsutella sen puhtaaksi keväämmällä ja käsitellä Impreg I:llä, mönjällä,Yacht primerilla ja myrkyillä, keten käsittääkseni tapana on.
Pitääkö pilssi kyllästää samalla, siinähän olisi karsee homma raaputella vanhat lyijymönjät (kai se punainen on sitä) pois kaarien ja kalusteiden sokkeloista. Onko siitä haittaa jos teen sen joku toinen vuosi?
pilssi...
Lähetetty: 07 Joulu 2003 15:34
Kirjoittaja JT
Eihän se mikään pakko ole samalla kertaa tehdä, mutta tulos on varmasti parempi kun imeytät puuhun Impregiä molemmilta puolin. Itse tein saman homman edelliseen veneeseeni pari vuotta sitten ja silloin jätin pilssin sisäpuolelta kyllästyksen jälkeen puulle. Näin on helppo lorauttaa vaikka joka kevät aina uutta kyllästysainetta pissiin. Kova homma siinä puhdistuksessa kyllä on, mutta on se palkitsevaakin sitten kun saat sen valmiiksi ja koko pilssi on puhtaana.
pilssi
Lähetetty: 07 Joulu 2003 23:20
Kirjoittaja simo kontinen
joo kiitos, taidan jättää hyväkuntoisen sisäpuolen silleen, ja imeyttää ulkoa niin paljon kun voi, muuten loppuu aika ja vene ei olisi juhannuksenakaan vesillä.
Re: pilssi
Lähetetty: 10 Joulu 2003 22:42
Kirjoittaja cabana
Konttiselle:
Tutkiskelin oman veneeni pilssiä, koska se on ollut kyllästämättä parikymmentä vuotta. Vene on ollut nimittäin edellisellä omistajalla säilössä (onneksi saaristossa ja ulkona peiteltynä)
Tutkiskelin kuukausi sitten samaa asiaa kuin sinäkin ja tulin siihen lopputulokseen, että kyllästäminen on syytä tehdä, vaikka vene onkin hyvin säilynyt.
Mielestäni maalin pois rapsuttelu kannattaa tehdä käyttäen Sandivikin skrapaa ja lämpöpuhallinta. Lähtee muuten yllättävän helposti puupuhtaaksi ja kaarien ja kalusteiden välit saa puukolla jossa terä on taitettu 45 asteen kulmaan.
Jos veneesi on hyvä ja tarkoituksesi on pitää siitä huolta, niin tee toimenpide ja nauti tulevista vuosista. Homma ei ole läheskään niin työläs kuin luulisi.
Lähetetty: 12 Joulu 2003 11:05
Kirjoittaja Tuomasjukka
"Puukolla, jonka terä on taivutettu 45 asteen kulmaan"... Skrapailen juuri oman paattini pilssiä ja vaikka olenkin vakuuttunut raapparaudan erinomaisuudesta, pilssissä se ei ole parhaimmillaan. Puukon käyttö on käynyt mielessä.
Voitko kuvailla tuon puukon modifioinnin tarkemmin?
tt
pilssin kyllästys
Lähetetty: 12 Joulu 2003 16:18
Kirjoittaja cabana
Vanha Mora vain ruuvipenkkiin (siis sellainen, jossa on terä rautaa ja karkaisematon) ja kahvasta kiinni ja vääntämään. Kun terä on taipunut noin 45 asteen kulmaan on näppärä työkalu valmis.
Terää ei kannata katkaista, sillä kärki on mitä oivallisin kaarien aluksien puhdistukseen.
Olen joskus kaventanut kulmahiomakoneella vielä terän päätä, niin sopii hyvin moneen koloon.
samaa työkalua voi menestyksellä käyttää myös auton lattian nurkkien ja kolojen puhdistuksessa. Itse asiassa tällaisessa hommassa olen ko. värkkiä käyttänytkin ja totesin sen soveltuvan myös hyvin puuveneen pohjan rappaamiseen.
Skrapoja on saatavana muuten sellaisia kapeateräisiäkin, joihin voi vieläpä vaihtaa erimallisia teriä. En hankkinut kuitenkaan, sillä vanha teroitettu Mora palvelee hyvin ja on myös halpa. Kokeile huviksesi skrapan kaverina.
pilssi
Lähetetty: 16 Joulu 2003 07:02
Kirjoittaja simo kontinen
Niin, toi lämpöpuhallin mitä ehdotetaan. mahtaako se saada höyrystettyä lyijymönjän kuinkakin tehokkaasti ilmaan ja myrkylliseksi, eli minkälaiset suojaimet on tarpeen varsinkin veneen sisällä työskennellessä (jos nyt siis kuitenkin harkitsen sisäpuolen putsaamista)?
Lähetetty: 16 Joulu 2003 09:54
Kirjoittaja kms
Ainakin minun käsittääkseni lyijymönjä "käryää" kuumennettaessa vaarallisella tavalla ja täten hengityssuojaimen käyttö on aivan ehdoton juttu. Siihen, minkälainen suojain on sitten riittävä, en osaa vastata, mutta näissä turvallisuusasioissahan kannattaa pikemminkin liioitella, kuin tinkiä. Luulisin, että ainakin aivan karkeimmille hiukkasille tarkoitetut kevyet suojaimet ovat tähän tarkoitukseen riittämättömiä.
t:kaapo
Lähetetty: 16 Joulu 2003 15:17
Kirjoittaja Matti Laurila
Moro!
Yleensä noista suodattimista: se pahvipurkki kasvoilla on käytännössä itsensä pettämistä varten ja päästää kaikki hienojakoisimmat hiukkaset, eli juuri ne vaarallisimmat läpi. Itselläni on Kemiran valmistama hengityssuojain vaihdettavilla patruunoilla ja on mielestäni hyvä. Sama suojainta voi käyttää hommasta riippuen joko kaasusuodattimilla tai hiukkassuodattimilla. On tietty raskaampi hengittää ja kovemmilla pakkasilla ulkohommissa tuppaa joskus jäätymään, mutta tekee ainakin tehtävänsä. Sisähommissa auttaa myös, jos panee esim. tuulettimen puhaltamaan keulaluukusta sisään ja pyrkii itse olemaan "tuulen puolella".
Hengityssuojauksesta
Lähetetty: 16 Joulu 2003 16:00
Kirjoittaja Northling
Moi
Ehdottomasti kannattaa käyttää kunnollista hengityksensuojainta, varsinkin huonosti tuulettuvissa tiloissa. Itselläni on 3M:n suojain, joka on erittäin mukava, hyvin istuva ja suhteellisen kevyt. Sitä saa hiukkassuotimella ja/tai aktiivihiilipatruunalla. Aktiivihiilipatruuna toki on raskaampi, mutta välttämätön kaasuuntuvien liuotinhöyryjen tai lyijy/myrkkymaalien kanssa. Kannattaa huomioida myös että jotkut jalopuut mm iroko ovat myrkyllisiä ("Työstöissä syntyvä pöly voi aiheutaa työstäjälle pahoinvointia": puukeskuksen tuoteopas) ja niiden työstössä on syytä suojautua hyvin. Itse ainakin saan mahonki ja irokopölystä massiivisen nuhan.
t:aki
Pilssin kyllästys
Lähetetty: 18 Joulu 2003 10:06
Kirjoittaja cabana
Hengitys-suojain on itsestään selvyys, kun hiotaan tai ollaan muuten pölyisissä olosuhteissa. Pölykeuhko on viheliäinen sairaus.
Lämpöpuhaltimen käytöstä sen verran vielä, ettei maalia tai lakkaa saa polttaa käryäväksi. Kun pinnan lämmittää pehmeäksi, irtoaa maali helpommin. Toki myrkkykaasuja irtoaa tällöinkin, mutta ei ihan siinä määrin kuin "polttamalla".
Oma lämpöpuhaltimeni on säädettävällä lämpömäärällä varustettu Bilteman halpis tuote, mutta toimii riittävän hyvin. Maksoi noin 20Eur ja on haukkunut hintansa jo parissa kuukaudessa.
Lähetetty: 18 Joulu 2003 11:00
Kirjoittaja kms
Joo, ei sitä maalia suinkaan kuulu siitä pinnasta polttamalla irroittaa. Olen kuitenkin huomannut, että kevyelläkin lämmityksellä saattaa skrabauksen yhteydessä maalipintaan ilmestyneet rypykkeet ruveta savuamaan.
Sitten varoituksen sana: Käyttämäni Black&Decker-merkkinen 1000w lämpöpuhallin tuhoutui viime viikonloppuna melko vaarallisella tavalla. Kesken töiden kuului pamaus ja laitteen sähköjohto syttyi tuleen aivan käsensijan alapuolelta. Sammutuksen jälkeen huomasin, että sähköjohto oli palanut poikki mahdollisesti siinä olleen kosketusvian johdosta. Tästä kovin pelästyneenä hankin uuden AEG:n vastaavan laitteen, jossa mm. johto on vahvistettu kunnolla potentiaalisista taitoskohdista. Vanhankin vehkeen saanen vielä korjattua, mutta se tulee mitä todennäköisimmin jäämään ikuisiksi ajoiksi "reserviin".
Lähetetty: 20 Joulu 2003 01:15
Kirjoittaja make.n
Sähkötyökoneita käytettäessä pitää laitteen kunto tarkastaa, Tänään saa pirun halvalla jatkoroikkia ja pieniä ns. jakokeskuksia joissa on vikavirta-suojat. Ei tarvii tutisuttaa haalarin puntteja turhaan.