Sanooko toinen kerta toden eli puuvene mies vai ei..

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
jkuiva
Viestit: 2
Liittynyt: 31.08.2003 9:58
Paikkakunta: nastola

Sanooko toinen kerta toden eli puuvene mies vai ei..

Viesti Kirjoittaja jkuiva » 12.10.2003 23:20

Aina olen ollut sitä mieltä että vene on puuta mutta pari vuotta sitten hankittuani ensimmäisen puisen tl-veneen totesin että puuvene tarvii myös puuvene miehen. Ensimmäisen puuveneeni kohtalo oli kuitenkin päätyä hammastikuiksi Helsingin kodittomille.. Silloin päätin että kiwa katsella mutta työläs omistaa niinkö? No tässä sitä taas ollaan pihaan on raahattu taas tl-vene tällä kertaa materiaali on mahonki vaneri. Lieneeköhän vaneri näillä sivuilla kirosana tiedä mä en mutta ajattelin kuiten pyytää apuja asiassa jos toisessa.. Ensimmäisenä tuli mieleen että kuinkas työstää moista vaneria eli sietääkö vaneri kummailma puhaltimen hellää tuulahdusta vai alkaako liima sulaa ja sutta tulla? Jos ei niin millä muulla maalit/lakat pois? Entäs hiominen olettaisin että kyseessä on ristiinlaminoitu vaneri ja paksuus on noin 10mm. "läskiä" on kertynyt niin kuin mahonkiin ikään eli väri on melko vaalea pakkohan se olis hioa mutta voiko sitä hioa? millä? paljon? mitä.. Laitan kuvia ym. taustatietoa paatista kunhan saan hommat kunnolla käyntiin mutta moiset asiat ja tulevaisuudessa moni muukin asia askarruttaa ei kuitenkaan kannata keksiä asioita jotka muut jo tietää eli apuja ajatuksia ja mielipiteitä kaivataan.

masoini
Viestit: 313
Liittynyt: 16.04.2003 11:59
Paikkakunta: Mynämäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja masoini » 14.10.2003 10:06

Morjens,

Enpä lähtisi mahonkivaneria hiomaan, ainakaan kovin raskaalla kädellä. Se pintaviilu kun ei välttämättä ole kovin paksu. Itse onnistuin hiomaan ruffin luukusta viilun puhki. Kuumailmapuhallin ja skraba voisi olla turvallisempi vaihtoehto. Kaikkein turvallisin (lue: työläin) on sikli. Terävällä siklillä saat "höylättyä" pintaa hallitusti.

Mahtaisiko vanerin sävytys petsaamalla toimia sinun veneessäsi?

Terveisin
Markku

Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02.07.2003 8:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jape » 14.10.2003 11:36

Ei tosiaan kannata hioa ainakaan paljoa. Itse otin lakat pois raapalla ja puhaltimella ja sen jälkeen ihan vaan hioin hienolla paperilla rosot pois. Pinta oli mennyt auringossa ihan vaalean keltaiseksi, mutta kun kyllästin ja lakkasin owatrolilla, niin väri muuttui tosi tummanruskeaksi. Hämmästyttävää.

jkuiva
Viestit: 2
Liittynyt: 31.08.2003 9:58
Paikkakunta: nastola

Hienoa! saatii keskustelu avattua..

Viesti Kirjoittaja jkuiva » 14.10.2003 22:37

Joo.. tosiaan arvelinkin viilun olevan melko ohut, mutta uteliaisuus voitti ja koitin vähän hioa. Elikkäs tosiaan pinta on semmoinen vaalean keltainen mutta kevyesti 240 paperilla hiottuna alkoi tuttu sävy löytyä tosin taitaapi olla syytä lopettaa hiominen näin heti alkuunsa että ei tuu sutta. Ilmeisesti kuumailma puhaltimen käyttö on kuitenkin turvallista joten poistampa nyt sit ensin maalit ja lakat ja jatkan sit tyhmien mutta tarpeellisten kyselyä syssymmällä.

Onkos muuten tietoa että minkäs paksuisia moiset pinta viilut oikein on? Kuvittelisin että oman veneeni vanerissa on 3 kerrosta. (tarkka paksuus täytyypi vielä mitata ihan tiedoksi itsellekkin.)

Northling
Viestit: 2756
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Vanerista

Viesti Kirjoittaja Northling » 15.10.2003 12:48

Moi
Jalopuuvanereissa pintaviilu on yleensä noin 0,5-0,6 mm eli tosi ohut. Sen hioo epäkeskolla puhki vahingossa alta aikayksikön, kokemusta on. Erikoistilauksesta uuden veneemme sitloodan ulkotiloihin veistämö laittoi vaneria, jossa mahonkinen pintaviilu oli poikeuksellisesti 1,0 mm. Toisaalta taas tämä paksuviilusempi mahonkivaneri oli sattuneesta syystä taas paljon pehmeämpää lajiketta, joka sekään ei kestä hirveitä hiomisia.
T:aki
ps. kts kotisivu
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 15.10.2003 14:37

Jalopuiset sisustus- ja pintavanerit ovat usein noita ohutpintaisia, taitaa olla omassakin hyllyssä joku tiikkipintainen vaneri.

Sen sijaan noita ohuella pintaviilulla tehtyjä ei käytetä kylmälaminointiin, siinä on paljon paksumpaa tavaraa. Vaan ei se kovin pitkälti toista milliä välttämättä ole sittenkään. Laminointiin hyvässä vanerissa on kaikki viilut saman paksuisia ja samaa puuta.

Ei se auta kuin katsoa. Helpoin paikka on irroittaa joku läpivienti ja kurkata siitä. Älä turhaan yritä hioa pintaviilua puhki nähdäksesi kuinka paksu se oli, ethän tiedä kuinka paljon olet hionut.

Vaneriveneellä pinnan tasoittaminen petsaamalla on hyvä konsti, koska pintaa ei varmastikaan saa hiomalla tasaväriseksi ilman että viilu puhkeaa jostain. Ota siis vain pinta paljaaksi ja siistiksi, petsaa ja lakkaa kunnolla. Vanerille pellavaöljykyllästys ei ole kovin hyvä, kun öljy ei juuri imeydy pintaviilua syvemmälle. Sen sijaan suosisin jotain kovempaa uretaani- tai jopa polyuretaanilakkaa tai vaihtoehtoisesti jopa jotain epoksipohjaista tavaraa. Täälläkin paljon pörrännyt Terho Halme osaa varmaan sanoa siitä paremmin, suunnittelee ja tekee nääs vaneriveneitä.

Pekka

Avatar
terhohalme
Viestit: 212
Liittynyt: 15.04.2003 20:59
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja terhohalme » 15.10.2003 22:50

Pekka yrittää nyt selvää vaatimattomuuttaan piiloutua ison mahani taakse...

Ristiinlaminoitujen ja vaneriveneiden pinta on hieman heikkoa kestämään vain lakattuna. Kirkasta epoksia vähintään kolme kerrosta ja muutama kerros kaksikomponenttista polyuretaanilakkaa kestää jo vähän pidempään. Itse suosin kyllä vaneriveneiden pinnankäsittelyksi maalausta, epoksipohjamaalia (esim. teknoksen epoksiprimerit) ja pintaan kaksikomponenttista polyuretaanimaalia (esim. teknoksen teknodur 50).

Terho

Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02.07.2003 8:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jape » 16.10.2003 7:34

Omasta veneestä katsoin mahonkivanerin paksuuden ja se oli 9 mm ja kerroksia 5 eli viilu on 1,8 mm paksu. Kaikki viilut on samanpaksuisia. Vaneri on ljusne båtplywood-merkkistä elikkä ruotsista uitettua. Siitäkin on jo muutamista kohti hiottu pinta puhki.

Vastaa Viestiin