Maali epoksin päälle?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Michi
Viestit: 1
Liittynyt: 23.05.2005 22:25

Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja Michi » 23.05.2005 22:27

Olen pinnoittanut kannen SP115 UV-suojatulla epoksilla. Nyt osa siitä pitäisi maalata valkoiseksi. Mikä maali sopisi siihen parhaiten, pitäis olla peittävää ja mahdollisimman sileää pintaa tekevää.

Niin ja missä hinnoissa sopivat maalit pyörivät?

Mile
Viestit: 1178
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Teknoksen maali

Viesti Kirjoittaja Mile » 24.05.2005 7:50

Itse olen käyttänyt Teknoksen Teknodur maalia ( 2-komp. PU maali) . Sopivasti ohennettuna menee ruiskulla ( kaveri maalannut sillä auton osia ja veneensä ruiskulla) ja pensselilläkin saa upeaa pintaa helpolla ( itse käyttänyt pensseliä ja telaa).
Maali on kovaa teollisuusmaalia - pysyy kyllä epoksin päällä kunhan epoksin pinta karhennettu tai ainakin amiinivaha pesty pois. Sellanen vika tossa kovassa maalissa on, että tuppaa vähän lohkeilemaan iskusta. Itsella tosin maalin alla hiontamaalina Teknoksen Inerta mattapintaisena .
Mile

Avatar
mjmaki
Viestit: 68
Liittynyt: 26.04.2005 19:19
Paikkakunta: Turku

Hempel Polybest

Viesti Kirjoittaja mjmaki » 24.05.2005 23:23

Olen maalannut epoksipinnoitetun kajakkini Hempelin polybest 2-komponenttisellä epoksimaalilla. Mohairtelalla ja hyvällä siveltimellä kohtuullista jälkeä. Hinnoittelevat vaan Hempelillä tuotteensa kovasti yläkanttiin.
Paras maali kajakin pohjassa mitä tulee kestävyyteen, ei kylläkään helpoin maalata. Vaatii oman ohenteensa ellen ihan väärin muistele.

hannuvartiala
Viestit: 628
Liittynyt: 15.06.2004 13:56
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja hannuvartiala » 25.05.2005 10:21

Yhdessä vanerijollassa kokeilin, pysyykö Miranol kiinni hiomattomassa epoksissa.
Pesin kyllä epoksipinnan ensin tiskiaineella ja vedellä, mutta en hionut (kun se on niin työlästä ;-).

Ei pysynyt. Keväällä maalattu maali oli syksyllä melkein kokonaan kuoriutunut isoina fliisuina.

Hiomisen jälkeen uudet kaksi kerrosta Miranolia on nyt pysynyt jo kolme kesää.

Hannu

Mile
Viestit: 1178
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

epoksin päälle maalia tai lakkaa

Viesti Kirjoittaja Mile » 26.05.2005 15:51

Tässä aiheesta rapakon takaa..

WestSystemin sivuilta

www.westsystem.com

Coating types

Latex paints are compatible with epoxy and they do an adequate job of protecting the epoxy barrier from UV radiation. In many architectural applications latex paint may be the most suitable coating to use. Their durability is limited.

Alkyd finishes-enamel, alkyd enamel, marine enamel, acrylic enamel, alkyd modified epoxy, traditional varnish and spar varnish-offer ease of application, low cost, low toxicity, and easy availability. Their disadvantages are low UV resistance and low abrasion resistance.

One-part polyurethanes offer easy application, cleanup and better properties than alkyds. They are also more expensive and some may be incompatible with amine cure epoxy systems such as WEST SYSTEM epoxy, although 207 Hardener may offer better compatibility. Test first.

Epoxy paints are available in one-part and two-part versions. Two-part epoxies offer many characteristics similar to the higher performance polyurethanes. They are durable and chemical resistant, but offer limited UV protection compared to the linear polyurethanes.

Two-part linear polyurethane (LP) paints offer the most durable protection available. LP's are available as pigmented or clear coatings and offer excellent UV protection, gloss retention, abrasion resistance, plus compatibility with epoxy. However, compared to other types of coatings, they are expensive, require more skill to apply and present a greater health hazard, especially when sprayed.

Bottom paints are available in a variety of formulations. Most bottom paint systems are compatible with epoxy and can be applied directly over a prepared epoxy barrier coat. If you are unsure of compatibility or have curing or adhesion problems with a specific bottom paint, use only a primer recommended for that bottom paint over the barrier coat. Follow the recommendations given for preparation of fiberglass surfaces. Other paints, including marine LP's and primers, are not recommended for use below the waterline.

Primers are usually not needed to help a paint film bond to epoxy, although interfacing primers may be required with some specialized bottom paints and high-build primers are useful for hiding scratches or flaws in the substrate. If the instructions on your paint or varnish recommend a specially primed surface, follow the recommendations given for fiberglass preparation. Self-etching primers do not work well on an epoxy coating because of epoxy's chemical resistance.

Polyester gelcoat is a pigmented version of the resin used to build fiberglass boats and other products. Gelcoat is sprayed into a mold before the glass fabric and resin are applied to provide a smooth pre-finished surface when the part is removed from the mold. It is not often used as a post-production finish coating, but it can be applied over epoxy and is useful in some repair situations. Refer to 002-550 Fiberglass Boat Repair and Maintenance, published by Gougeon Brothers, for detailed information on patching gelcoat over an epoxy repair.

Follow all instructions from the coating systems manufacturer. It is a good idea to make a test panel to evaluate the degree of surface preparation required, and the compatibility and handling characteristics of the finish system.
Mile

Avatar
stuuvari
Viestit: 303
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 22.01.2016 13:58

Michi kirjoitti:Olen pinnoittanut kannen SP115 UV-suojatulla epoksilla. Nyt osa siitä pitäisi maalata valkoiseksi. Mikä maali sopisi siihen parhaiten, pitäis olla peittävää ja mahdollisimman sileää pintaa tekevää.

Niin ja missä hinnoissa sopivat maalit pyörivät?
Juu, tuohon sopii epoksimaali ja urtsimaali kuten varmaan monessa paikassa jo on sanottu. Mutta mun kysymys nyt on sellainen että kun eilen vedin viimeisen täyttöpinnan epoksihartsilla (Arsalin jetillä) niin voinko jo tänään tehdä ensimmäisen pohjamaalauksen Epocoat 21 primerillä (epoksimaali). Vai pitääkö epoksihartsin antaa kovettua tappiinsa asti ( 7vrk 21 asteessa). Nämähän ovat hieman erilaisia aineita, epoksiohartsi ja epoksimaali, vai miten on? Pinta on kuitenkin tänään jo kovettunut vaikka lopullinen prosessi kestääkin useita päiviä. Tarkoitus on vain tehdä pintaan nyt mattaus nylon hiontaharjalla ja kevyesti hiomapaperilla ja sitten maalaus tuolla mainitulla epoksipohjamaalilla. Tarttuuko pohjamaali jopa paremmin kun on alustan kovettumisprosessi hieman kesken?

Avatar
stuuvari
Viestit: 303
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 23.01.2016 1:36

Ei taida olla kokemuksia..


danlig
Viestit: 118
Liittynyt: 08.05.2014 12:17

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja danlig » 25.01.2016 19:50

Noh peittävää valkoista maalia ei olekaan, mutta kyllä se teknodur peittää kolmella kerroksella täysin. Jos maalaat nyt sen päälle niin sieltä ei sen jälkeen enää pääse kuivuminen tapahtumaan kun maali sulkee pinnan. Siihen en ota kantaa että tarviiko sen todella kuivua sen 7 päivää. Telalla saa telapinnan, eli ei täydellinen eikä täysin sileä. Ruiskulla kun vetää niin tulee kiva, mutta ei sekään auton maalipintaan verrattavissa ;-)

E: ohentimella kun pyyhit sen epoksin pinnan niin uretaani tarttuu varmana. Jos maali jo vanha(1kk tai yli) niin pyyhi oharilla niin, että kun painaa sormella niin pinta tuntuu liukkaalta.

Avatar
stuuvari
Viestit: 303
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 26.01.2016 0:55

Nyt ihmettelen, ehkä en ole käsittänyt oikein jotain..

Käsittääkseni epoksihartsit kovettuvat suljetussa tilassakin, viittaan tuohon peittävyyteen eli sen maalin allakin. Ei kait nämä liuotteettomat 2komponentti epoksihartsit mitään haihtumista varten vapaata pintaa tarvii, vai haihtuuko siitä jotain, mitä. Toisaalta jos on liuotetta epoksihartsin seassa niin oletan että kyllä se sieltä tulee ulos hartsin ja maalin läpikin. Onhan epoksimaaleissakin liuotinta ja kuivuvat vaikka vetää useta kerroksia samointein. Ainakin minun ohentamat epoksihartsimassat ovat kovettuneet.

Ja taas toisaalta tuo viimeinen lause ?: millaiseksi ohenteella pyyhitty pinta jää peittävien kerrosten alle jos kuivuminen ei pääse tapahtumaan kuten sanot?

Alkuperäinen kysymykseni liittyy ennemminkin siihen että onko nämä aineet (epoksihartsi jossa ei ole liuotinta ja epoksimaali) kemiallisesti tms. niin erilaisia että kovettuminen sen takia häiriintyy toisessa tai molemmissa ja siksi maali ei tartukaan niin kuin pitää.
Viimeksi muokannut stuuvari, 26.01.2016 1:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Northling
Viestit: 2692
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja Northling » 26.01.2016 1:13

Moro

Ihan oikeassa olet Stuuvari, liuotteeton epoksi ei kuivu vaan kovettuu kemiallisesta reaktiosta. Epoksi maaleissa monesti on liuotteita jotka haihtuvat eli maalit osittain kovettuvat, osittain kuivuvat.

Muutama perusjuttu epokseista jotka pitää tietää. Epoksit, jotka kehittävät pinnalleen aminovahoja kovettumisprosessin sivutuotteena, pitää ehdottomasti pestä fairyvedellä (tms). On olemassa myös epokseja (uudenaikaisia), jotka eivät tuota vahoja (MAS-epoxy) niitä ei tarvitse välttämättä vesipestä.
Epoksi-pinnoituksessa voi laittaa lisää epoksia märkää märälle. Mutta jos epoksi on kovettunut niin uusi epoksi (tai epoksimaali) ei kiinnity edes epoksiin jos sitä ei ole kunnolla karhennettu. Epoksia ei voi hioa jos siinä on aminovahoja pinnassa vaan paperi tukkeutuu välittömästi. Siis pesu hionta ja pinnoitus.

Parhaiten epoksin pinnassa pysyy epoksimaali. Myös erilaiset kovat 2-komponentti maalit ja lakat kestävät epoksin pinnoitteena. Epoksi itsessään ei kestä UV-tä siitä syystä siis se on pinnoitettava jollain UV-suojalla.

Kysymykseesi epoksin pinnoittamisesta kesken kovettumisprosessin arvelisin että jos peset sen ja saat hiottua, niin varmasti kiinnittyminen vielä hieman pehmeään epoksiin on parempi kuin täysin kovettuneeseen, mutta jos et pysty pintaa kunnolla karhentamaan, niin odottaisin kunnes sen saa huolella tehtyä, ettei pinnoite kuoriudu pois eka kesänä.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Avatar
stuuvari
Viestit: 303
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 26.01.2016 1:28

Tuohon suuntaan ajattelisin itsekin että tappiin asti ei tarvii kovettua. Kun pystyy hiomaan niin on riittävä kovettuminen saavutettu maalausta varten. Tästä en vain löydä oikein ohjeasiakirjaa mistään. Polyesterihartsilla on käsittääkseni eri asia eli pitäis kovettua lopullisesti ennen maalausta.

Tuohon amiinivahaan sen verran että käytän epoksia joka muodostaa sitä. Mutta vain silloin kun on liian viileää ja kosteus ei ole hyvä. Työtilassani kun on lämpötila 16-20 astetta epoksoinnin aikana ja normaali ilmankosteusmittari näyttää 30- alle 50%, niin epoksi kovetuttuaan on lasikirkas eikä hötyäkään vahaa. Pystyy hiomaan ilman vahapesua ja paperi ei tukkeudu.

danlig
Viestit: 118
Liittynyt: 08.05.2014 12:17

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja danlig » 26.01.2016 1:44

En ehkä lukenut aloitusviestiä ajatuksella, enkä tunne hartseja millään tavalla. Mutta juurikin jos on maalia eli sisältää liuottimia niin silloin ei pidä mennä maalaamaan päälle millään mikä kuivuu nopeammin.

Kun maalataan epoksimaalilla pohja ja vedetään uretaanimaalilla pinta päälle liian aikaisin, niin epoksimaali ei kuivu/kovetu välttämättä juuri ollenkaan tai sitten se jää vajaaksi.
Millä epoksimaalilla voi maalata monta kerrosta peräkkäin, eikö se harsotu silloin?
Viimeisellä lauseella viittasin siihen, että sillä pyyhinnällä saa vahat pois sekä lievähkön(useimmiten riittävän) karhennuksen. Ja sehän ohennin millä pinta pyyhitään haihtuu liki välittömästi.
Jos jätät epoksi pinnan maalaamatta, se (ulkona jos on) liituuntuu. Eli kannattaa pinnata se(uretaanilla).

Tämä teksti on omalla kokemuksella teräkseen maalattaessa joten takuita muihin materiaaleihin en anna.

matti
Viestit: 2012
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja matti » 26.01.2016 7:28

Aiemman viestin linkki sisälsi myös tämän linkin;
http://www.yachtpaint.com/usa/diy/ask-t ... blush.aspx
=noin pääpiirteissä; maalaamalla 2-komp pohjamaalilla estetään mahdollinen loppukovettumisen aikainen amiinivahan aiheuttama väri/mattavaikutus pintamaaliin

Northling
Viestit: 2692
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Maali epoksin päälle?

Viesti Kirjoittaja Northling » 26.01.2016 10:42

Moro

Tuo Matin linkki on hyvä. Tässä varmistuksesksi vielä käännettynä pari tärkeää pointtia!
The visibility of the blush will be determined by the moisture in the air during the curing process, however will still be on the surface if not always visible
Käännös:
Vahan näkyminen riippuu kosteudesta ja lämpötilasta kovettumisen aikana, vahaa kuitenkin muodostuu vaikka se ei ole näkyvää.
Please note: Aggressive solvents like Acetone will not remove the blush.
Olkaa hyvät ja huomioikaa että agressiiviset liuottimet, kuten Asetoni, eivät poista vahaa.
Some epoxy resins can take up to 2 weeks to fully cure, still releasing amine blush to the surface
Jotkut epoksit voivat vaatia kaksi viikoakin kovettuakseen täydellisesti, edelleen erittäen aminivahaa pinnalle.

On tämäkin tullut opittua kantapään kautta, kun pinnotin epoksilla sitloodan vesiuria. Hioin ilman pesua ja lakkasin siihen päälle. Paperia meni tolkuttomasti ja lakka ei koskaan kuivunut epoksin päälle. Lika tarttui tahmaiseen lakkaan ja jälki oli hirveää. Poistin kaikki lakat pesin ja liuottelin lakat ja limat seuraavana talvena ja hioin pinnat uudelleen pesten ja liuotellen. Siten sain lopultakin aikaseksi siistit lakkapinnat.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Vastaa Viestiin