Projekti aikataulutus

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Saarentähti
Viestit: 11
Liittynyt: 19.01.2023 11:09

Projekti aikataulutus

Viesti Kirjoittaja Saarentähti » 01.02.2023 15:30

Kaipailisin viisaammilta ajatuksia miten aikatauluttaa hommat kun projektina olisi mäntyrunkoisen veneeni puupuhtaaksi ottaminen ja kyllästys/lakkaus sekä vesirajan alapuolen maalaus. Projektin olisi tarkoitus alkaa kunhan telakalla sähköt kytketään päälle eli maalis/huhtikuussa. Kun vene on otettu puupuhtaaksi niin heti tämän jälkeen kannattaa aloittaa PÖ kyllästely? Kun kyllästys on valmis voi alkaa lakkailemaan, ja kannattaako kaikki lakkakerrokset vedellä vielä kesällä vai jättää osa ensi keväälle? Ja onko järkeä tehdä ensin toinen puoli valmiiksi jonka jälkeen siirtyy tekemään toista puolta, tämä ajatus koska teltta jossa venettä työstän on ahdas ja vene on asemoitu teltan toiseen seinään kiinni. Näin ollen olisi helpompaa työstää puolta jolla olisi enemmän tilaa ja tämän valmistuttua siirrättäisin veneen niin että pääsisin työstämään toista puolta.

Kiitos jos jaksatte auttaa :)

MÖsteri
Viestit: 1230
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Projekti aikataulutus

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 07.02.2023 10:18

Hei,

Noin se osapuilleen menee. Ensin puupuhtaaksi ja sitten kyllästys. Sen kuivuttua lakkaa päälle. Helppoa ja tekemistä vaille valmis :))

Homma on aika paljon kiinni siitä, että paljonko pystyt tai haluat viettää aikaa siellä telakalla. Jos huhtikuun alusta lähtee liikkeelle, niin siinä alkaa pian tulla kesä vastaan toisessa päässä. Lakkakerroksista, esim Le Tonkinosilla olisi noin 6 kerrosta hyvä, joskin 4 riittää jotenkin, jos lakkaa sitten lisää viimeistään seuraavana keväänä, siis muutenkin pitää aina sivellä yksi huoltokerros keväisin. No, kun lakkaa, niin esim tuon tyyppisellä lakalla olisi hyvä olla välissä noin vuorokauden kuivumisaika, muttei hirveästi pidempää, riippuen lämpötilasta. Eli pelkkä lakkojen sively suht optimaalisella tahdilla on noin viikko (+/- muutama päivä) kalenterissa.

Pellavaöljykyllästyksen olisi hyvä kuivua jopa viikon-pari-kolmekin ennen lakkauksen aloittamista. Taas riippuen olosuhteista. Kyllästykseen menee muutama sively, riippuen rungon kunnosta. Sivelyjen välissä esim vuorokausi, tai parikin.

Rungon puhtaaksi skrapaus, no se on omasta työtahdista kiinni. Esim kuumailmapuhallin toisessa kädessä ja skrapa toisessa, siitä sitten. Mutta on siinä tekemistä.

Jos homma tuntuu menevän pitkäksi, niin joustavuutta saa eniten sillä, että ottaa rajallisia alueita. Riittääkö, jos kyllästät "vain" vedenalaisen alueen? Tai kölipuun ja muutaman alimman laudan? Toinen puoli, miksei. Tai vaikka keulapuoli/peräpuoli. Näitä voi miettiä. Eniten ehkä kiinni siitä, miten nopeasti skrapaus etenee. Ja tarvitseeko pilssi tosiaan skrapata puulle, vai riittäisikö esim pesu kidesoodavedellä ja painepesurilla, ja sen jälkeen kuivatus + kaiken irtoavan pois harjaus ja imurointi? Teltan toispuoleisuus toki puoltaa vain toisen puolen kyljen tekoa, voithan vain huoltolakata sen ahtaan puolen? Ei siinä mitään muuta estettä ole, kunhan siedät sen, että vene voi jäädä kesäksi kirjaimellisesti toispuoleisen näköiseksi. Riippuu niin monesta, vaikea sanoa.

Siinä nyt jotain mietittävää ainakin :)

Saarentähti
Viestit: 11
Liittynyt: 19.01.2023 11:09

Re: Projekti aikataulutus

Viesti Kirjoittaja Saarentähti » 07.02.2023 12:30

Kiitos ideoista! Valitettavasti nyt käy niin etten tule venettä veteen laittamaan kesäksi:( Tiedän ettei ole ihanteellinen tilanne veneen puolesta, mutta tämän hetkinen elämäntilanne pakottaa tähän ratkaisuun. Mutta yritän ajatella positiivisesti että nyt on sitten aikaa korjailla. Toivottavasti kyllästys myös auttaa venettä selviytymään kesästä :-( Olen tuore puuvene harrastaja eikä vielä ole itsevarmuutta harrastukseen päässyt syntymään joten kaikki projekstit aluksi "pelottaa" ja kysymyksiä tulee kokoajan eteeen. Työtä en pelkää vaan sitä että saan tekemisilläni jotain peruuttamatonta aikaan haavena kun on saada pidettyä vene mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Tätä palstaa tulee kahlattua usein läpi ja haluan kiitää kaikkia jotka neuvoja ovat valmiita antamaan! Ilman teitä "konkareita" ja jakamianne kokemuksia tämä hieno harrastus tulisi kuolemaan

Vastaa Viestiin