Kölin vaihto

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
hekla
Viestit: 13
Liittynyt: 11.10.2008 22:50
Paikkakunta: Ikaalinen

Kölin vaihto

Viesti Kirjoittaja hekla » 30.01.2023 21:23

Otettiin useamman vuoden tauolla ollut projekti uudelleen työn alle. Viime viikonloppuna saatiin loputkin rikkinäiset kaaret vaihdettua ja nyt on ajatuksissa tulevat puuhat. Uudet kölitukit ja apurunko on työlistalla seuraavana, jos vaikka saisi niistä hieman tukea rungolle.

Köli on kokonaisuudessaan melko laho ja se olisi tarkoitus vaihtaa uuteen. Tähän kaipaisinkin nyt neuvoja ja vinkkejä siitä, että voiko kölin rakentaa osista liimaamalla (varastosta löytyisi todella hyvää tiheäsyistä mäntylankkua) vai olisiko syytä tehdä köli yhdestä kappaleesta? Mitä liimaksi jos tuota alkaa rakentaa osista? Resorsinoli, epoksi, uretaani? Miten tehdä ja sijoittaa mahdolliset jatkot, kannattaisiko mitoittaa esim.kölitukin kohdalle? Pahimpia sudenkuoppia?

Olisko jotain hyviä käytännön vinkkejä veneen tuennasta kölinvaihdon ajaksi? Miten olette toteuttaneet ja kestääkö veneen runko jos se tuetaan kaarien ja laudoituksen varaan kölin molemmilta puolilta? Kölitukit ja apurunko tietysti tukee osaltaan. Veneen mitat noin 7,5mx2,5m.
Liitteet
etuosa pieni.jpg
takaosa pieni.jpg

matti
Viestit: 2113
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Kölin vaihto

Viesti Kirjoittaja matti » 31.01.2023 17:45

Itse tekisin liimaamalla, jatkot vähintään 1-8 viisteellä eri kohtiin.(50mm lankku viiste väh. 400mm pitkä, miel. 600mm)
Epoksi on eniten anteeksiantava liimana, uretaanilla myös voi liimata, mutta liimasaumojen tulee olla tarkempia myös puristus tulee olla parempi.
(Mary III:n kölin liimauksessa epoksilla minulla oli käytössä n 40 puristinta )
Resinolia en käyttäisi, koska vaatii kovan puristuksen ja todella hyvät sovitukset saumassa.

Näyttää melko keveältä, kestänee tuettuna alta, lisäksi vois laittaa poikittain yli veneen pari palkkia kiinni liiholttiin joihin tuet alle, niin olisi vyö ja henkselit.

Vastaa Viestiin