Vene kesäksi pukeille

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Saarentähti
Viestit: 4
Liittynyt: 19.01.2023 11:09

Vene kesäksi pukeille

Viesti Kirjoittaja Saarentähti » 23.01.2023 10:22

Tervehdys!

Nyt näyttäisi pahasti siltä että joudun mäntyrunkoisen veneeni jättämään pukeille kesäksi :-( Onko tämä mahdollisesti kuinka suuri virhe? Ajatuksena olisi kuitenkin hyödyntää "menetetty" veneilykausi suorittamalla veneen puupuhtaaksi ottaminen sekä kyllästys lakkaus operaatio. Onko antaa neuvoja miten saan pidettyä veneen kunnossa ilman että saan tuhoa-aikaan? Puun kuivuminen arveluttaa...

Kiitos avusta!

matti
Viestit: 2113
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Vene kesäksi pukeille

Viesti Kirjoittaja matti » 24.01.2023 17:12

Säilytyspaikan valinta vaikuttaa, säilytä (puitten)varjossa, soralla tai nurmikolla, ei missään tapauksessa asfalttipihalla.
Mieluusti (pressu)katos/halli tms jolloin voit säädellä kosteutta.

Northling
Viestit: 2742
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Vene kesäksi pukeille

Viesti Kirjoittaja Northling » 25.01.2023 20:35

Moro

Missään tapauksessa ei saa olla ilman maalia/lakkaa pitkään kuivilla. Silloin puu kuivuu nopeasti. Hyvä kyllästys, kosteuden ylläpito ja ehjä lakka/maalikerros ehkäisee lautojen halkeilua. Toisaalta pressu ei saa olla liian tiiviskään ettei ala homehtumaan. Kuitenkin vene pitää suojata maissa suoralta auringonvalolta. Maapohja ja meren/veden läheisyys lienee parhaita sijoituspaikkoja kesäksi maissa.

Mulla vene on talvet lämmitetyssä betopohjaisessa hallissa. Mutta hallissa onkin koneellinen kostutus, jolla pidetään kosteus yli 60%:ssa. Lämpötila on n 12 C. Se on mukava työskentelylämpötila ko kosteudessa. Paito kostuu alta aikayksikön kun krävää kannesta sikasaumoja auki.

Joskus kun oli riittämätön kostutus niin rapsahti heti lauta halki. Se piti sitten korjata rimottamalla.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

MÖsteri
Viestit: 1217
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Vene kesäksi pukeille

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 26.01.2023 13:24

Moi,

Näitä joo, paikka vaikuttaa varmasti. Ja että vene on edes kunnolla peitelty vaihtuvia säitä vastaan. Hyvä huomata myös pressukatoksesta, että nämä yleiset edulliset muovipressut eivät kestä kovin hyvin kesän aurinkoa. Vaikka pressu näyttää ehjältä, niin kesän paahtunut pressu alkaa syksyllä vuotaa suoran läpi. Jos sinulla on nyt hyvät pressut, niin pääll voi vaikka ostaa yhden halvan pressun lisää suojakerrokseksi.

Puu kyllä armotta kuivuu kesähelteillä, vaikka olisi miten hyvä paikka lähellä rantaakin. Joku alava kostea nurmikko voisi olla hyvä, siis ihan kuivimpaan aikaan. Oma paattini oli edellisellä omistajalla tällaisessa paikassa, ja ei ole kyllä ikinä ollut sen jälkeen niin tiivis.. muuten paikka oli aivan kamala savihetteikkö, kevättyöt piti tehdä kumisaappaissa savea maiskutellen..

Se onkin sitten ihan puu- ja venekohtainen asia, miten vene sietää kesän kuivumisen. Oma paattini Chouan oli koko 1990-luvun maissa. Kyllä se nykyään toimii ihan hyvin. Toisaalta pihallani on myös pieni fiskari, ja se on nyt ollut kolme kesää kuivilla. Siellä on kyllä tullut ainakin pari kohtaa, joissa on kuivumisesta tullutta halkeamaa. Ei pahasti, mutta olen siitä pahoillani. Mieluummin olisi vene kesän vedessä, vaikka jollain tutulla "hoidossa".

Saarentähti
Viestit: 4
Liittynyt: 19.01.2023 11:09

Re: Vene kesäksi pukeille

Viesti Kirjoittaja Saarentähti » 27.01.2023 13:37

Kiitos vastauksista!
Vene sijaitsee meren lähellä ja "kunnon" pressuhallisa hiekkapohjaisella telakalla. Joten kai tässä olosuhteisiin näiden ollaan ok tilanteessa. Nyt vaan toivotaan kosteaa kesää :))

Vastaa Viestiin