Sivu 1/1

Vene kesäksi pukeille

Lähetetty: 23.01.2023 10:22
Kirjoittaja Saarentähti
Tervehdys!

Nyt näyttäisi pahasti siltä että joudun mäntyrunkoisen veneeni jättämään pukeille kesäksi :-( Onko tämä mahdollisesti kuinka suuri virhe? Ajatuksena olisi kuitenkin hyödyntää "menetetty" veneilykausi suorittamalla veneen puupuhtaaksi ottaminen sekä kyllästys lakkaus operaatio. Onko antaa neuvoja miten saan pidettyä veneen kunnossa ilman että saan tuhoa-aikaan? Puun kuivuminen arveluttaa...

Kiitos avusta!

Re: Vene kesäksi pukeille

Lähetetty: 24.01.2023 17:12
Kirjoittaja matti
Säilytyspaikan valinta vaikuttaa, säilytä (puitten)varjossa, soralla tai nurmikolla, ei missään tapauksessa asfalttipihalla.
Mieluusti (pressu)katos/halli tms jolloin voit säädellä kosteutta.

Re: Vene kesäksi pukeille

Lähetetty: 25.01.2023 20:35
Kirjoittaja Northling
Moro

Missään tapauksessa ei saa olla ilman maalia/lakkaa pitkään kuivilla. Silloin puu kuivuu nopeasti. Hyvä kyllästys, kosteuden ylläpito ja ehjä lakka/maalikerros ehkäisee lautojen halkeilua. Toisaalta pressu ei saa olla liian tiiviskään ettei ala homehtumaan. Kuitenkin vene pitää suojata maissa suoralta auringonvalolta. Maapohja ja meren/veden läheisyys lienee parhaita sijoituspaikkoja kesäksi maissa.

Mulla vene on talvet lämmitetyssä betopohjaisessa hallissa. Mutta hallissa onkin koneellinen kostutus, jolla pidetään kosteus yli 60%:ssa. Lämpötila on n 12 C. Se on mukava työskentelylämpötila ko kosteudessa. Paito kostuu alta aikayksikön kun krävää kannesta sikasaumoja auki.

Joskus kun oli riittämätön kostutus niin rapsahti heti lauta halki. Se piti sitten korjata rimottamalla.

Nortti

Re: Vene kesäksi pukeille

Lähetetty: 26.01.2023 13:24
Kirjoittaja MÖsteri
Moi,

Näitä joo, paikka vaikuttaa varmasti. Ja että vene on edes kunnolla peitelty vaihtuvia säitä vastaan. Hyvä huomata myös pressukatoksesta, että nämä yleiset edulliset muovipressut eivät kestä kovin hyvin kesän aurinkoa. Vaikka pressu näyttää ehjältä, niin kesän paahtunut pressu alkaa syksyllä vuotaa suoran läpi. Jos sinulla on nyt hyvät pressut, niin pääll voi vaikka ostaa yhden halvan pressun lisää suojakerrokseksi.

Puu kyllä armotta kuivuu kesähelteillä, vaikka olisi miten hyvä paikka lähellä rantaakin. Joku alava kostea nurmikko voisi olla hyvä, siis ihan kuivimpaan aikaan. Oma paattini oli edellisellä omistajalla tällaisessa paikassa, ja ei ole kyllä ikinä ollut sen jälkeen niin tiivis.. muuten paikka oli aivan kamala savihetteikkö, kevättyöt piti tehdä kumisaappaissa savea maiskutellen..

Se onkin sitten ihan puu- ja venekohtainen asia, miten vene sietää kesän kuivumisen. Oma paattini Chouan oli koko 1990-luvun maissa. Kyllä se nykyään toimii ihan hyvin. Toisaalta pihallani on myös pieni fiskari, ja se on nyt ollut kolme kesää kuivilla. Siellä on kyllä tullut ainakin pari kohtaa, joissa on kuivumisesta tullutta halkeamaa. Ei pahasti, mutta olen siitä pahoillani. Mieluummin olisi vene kesän vedessä, vaikka jollain tutulla "hoidossa".

Re: Vene kesäksi pukeille

Lähetetty: 27.01.2023 13:37
Kirjoittaja Saarentähti
Kiitos vastauksista!
Vene sijaitsee meren lähellä ja "kunnon" pressuhallisa hiekkapohjaisella telakalla. Joten kai tässä olosuhteisiin näiden ollaan ok tilanteessa. Nyt vaan toivotaan kosteaa kesää :))