Epoksiliima rakojen täyttämiseen

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Seesell
Viestit: 470
Liittynyt: 25.06.2015 22:10

Epoksiliima rakojen täyttämiseen

Viesti Kirjoittaja Seesell » 21.07.2022 23:27

Moi!
Ostin erään epiksiliiman , Soudal Epofix, ja mietin mahtaako eri valmisteilla olla eroja. Mahtaako tänä ostamani epoksi sopia hytin kylkien väliin…
Koitan laittaa kuvia!
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.

seppo
Viestit: 225
Liittynyt: 14.06.2012 22:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: Epoksiliima rakojen täyttämiseen

Viesti Kirjoittaja seppo » 26.07.2022 11:13

Terve, yleensä kai venepuuhommissa on suosittu vähän juoksevampia epokseja (sp 106, west jne), joita sitten paksunnetaan täyteaineilla (piituhka, mikroselluloosa, hiomapöly jne). Kai nuo tuubeissa myytävätkin kuitenkin ihan toimivia epokseja on. Noiden kuvien tyyppisiä hytin seinien rakojen ja saumojen korjaamista muistan foorumilla käsitellyn, kannattaa etsiä jos löytyisi vanha aihe ja hyvät ohjeet. Tuohan on vähän ongelmallinen kohta varsinkin siinä missä syyssuunnat on vastakkain. Rako pitäisi saada hyvin puhtaaksi ja samalla se kasvaa, ja sitten rako pitää myös täyttää. Joko samasta puuaineesta tehdyllä rimalla tai epoksitäytteellä (sauma paistaa ellei täyteaine ole samanväristä). Ellet ehtinyt jo tekemään niin katsopa vielä jos löydät vanhan keskustelun, siinä vinkkiä.

Northling
Viestit: 2755
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Epoksiliima rakojen täyttämiseen

Viesti Kirjoittaja Northling » 24.09.2022 17:06

moro

juu, tuossa on vähän ikäänkuin rakennustapavirhe...
Kun puun syyt ovat saumassa 90 asteen kulmassa toisiinsa niin ei siinä saumassa kestä pidempään mikään kova liima.
Puu kun turpoaa lajista riippuen poikkisyyhyn 2-5% ja pituus suuntaan vain 0,5-1%, joten erityisesti suomen oloissa, jossa on valtavat kosteus ja lämpötilavaihtelut, niin saumat paukkuu auki parin vuoden välein.

Ajaisin sauman puhtaaksi niin, että siihen jäisi min 1 mm rako, jonka täyttäsin jollain laadukkaalla joustavalla PU-massalla. Päälle voi vielä massalla liimata nätin listan. Näin ei puun päähän pääsisi kosteutta ja lahoaminen hidastuu...

Nortti

PS. Mutta jos haluaa puuta liimata epoksilla, niin mieluiten niitä saumoja, joissa on syysuunnat lähellä toisiaan tai esmes jiirisaumoja (45°)
Epoksilla puuta liimatessa kannattaa tosiaan käyttää ohuempia epoksilaatuja, jotka on tarkoitettu puulle ja joissa on hidas kovetin. Nämä siis siitä syystä että epoksi ehtii ja kykenee tunkeutumaan mahd syvälle puun solukkoon. Liimattavat pinnat ensin kostutetaan paksentamattomalla epoksilla, annetaan hetken imeytyä ja sitte epoksi paksennetaan (esim colloidial silicalla) ja pinnat puristetaan yhteen. Liimauspuristus epoksilla ei saa olla liian kova, jotta täyteaineellista epoksia jää saumaan.
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Vastaa Viestiin